30/4/15

Από... 2 τρισ. οφείλουν Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Αλήθεια, έχετε σκεφθεί ποτέ ποιες χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ χρωστούν τα μεγαλύτερα ποσά στους δανειστές τους;
Υποσυνείδητα, με όλη αυτή τη συζήτηση για τα μνημόνια και τις χώρες που έχουν υπαχθεί σε μνημονιακό καθεστώς, υφέρπει η εντύπωση ότι είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που τα έχουν κάνει ρημαδιό.
Ας απαντήσουμε όμως στα ερωτήματα αυτά βάσει των στοιχείων που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Ποιο κράτος της Ευρωζώνης χρωστάει, λοιπόν, τα περισσότερα χρήματα;

Μα, φυσικά, η... Γερμανία!

Χρωστάει πάνω από δύο τρισεκατομμύρια ευρώ! Ναι, ξεπερνά τα δύο τρισ. το δημόσιο χρέος της - για την ακρίβεια ανέρχεται στα 2,17 τρισεκατομμύρια! Οι Γερμανοί δηλαδή χρωστούν τα... επταπλάσια λεφτά από τη «χρεοκοπημένη» Ελλάδα! Η πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης, της ΕΕ, της ευρωπαϊκής ηπείρου χρωστάει περισσότερα ως δημόσιο χρέος από όλα τα κράτη της Ευρώπης - από όλα πλην ενός!

Ας κρατήσουμε για πολύ λίγο μυστικό το όνομα του κράτους αυτού και ας πάμε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής μας: Ποιο κράτος της ΕΕ χρωστάει τα περισσότερα χρήματα στους δανειστές του; Αν βιαστήκατε να απαντήσετε «Μα, φυσικά, η Γερμανία!», χάσατε! Το 2014, βάσει της ισοτιμίας της στερλίνας προς το ευρώ, είναι η Βρετανία η πιο καταχρεωμένη χώρα της ΕΕ με 2,22 τρισεκατομμύρια ευρώ ή 1,60 τρισεκατομμύρια στερλίνες! Τόσο η Γερμανία όσο και η Αγγλία ανήκουν στον βαθύ ευρωπαϊκό... Νότο! Σχεδόν πάντα μέχρι τώρα η Γερμανία καταλάμβανε τη θέση της χώρας με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Φέτος δεν πήρε... νταμπλ, έχασε τον τίτλο της ΕΕ. Αφήνοντας όμως κατά μέρος την ΕΕ και επιστρέφοντας στην Ευρωζώνη, ποιες χώρες κατατάσσονται μετά τη Γερμανία στη «λίστα της ντροπής» των χωρών που χρωστούν τα περισσότερα χρήματα; Δεύτερη πανηγυρικά η Ιταλία, η τρίτη δηλαδή οικονομία της Ευρωζώνης. Χρωστάει οριακά λιγότερα από τη Γερμανία - 2,13 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί η ιταλική οικονομία να είναι μόλις η μισή από τη γερμανική (το 56% βάσει του ΑΕΠ των δύο χωρών του 2014), αλλά οι Ιταλοί έχουν κατορθώσει να δανειστούν άνω του 98% των όσων έχουν δανειστεί οι Γερμανοί. Τρίτη χώρα στην κατάταξη αυτή είναι η Γαλλία, η δεύτερη δηλαδή οικονομία της Ευρωζώνης, με δημόσιο χρέος 2,04 τρισεκατομμύρια. Η γαλλική οικονομία είναι λίγο μικρότερη από τα τρία τέταρτα της γερμανικής (το 74% βάσει των ΑΕΠ του 2014), αλλά και οι Γάλλοι κατάφεραν να δανειστούν σε απόλυτο νούμερο το 94% των χρημάτων που έχουν δανειστεί οι Γερμανοί. Αλλού όμως θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή των αναγνωστών μας:

Οι τρεις πρώτες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) είναι ταυτόχρονα και αυτές με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε απόλυτα νούμερα. Και οι τρεις αυτές χώρες μαζί έχουν συνολικό δημόσιο χρέος ύψους 6,34 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το συνολικό δημόσιο χρέος και των 19 κρατών της Ευρωζώνης συναθροίζεται σε 9,29 τρισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι τρεις οικονομικά ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης ευθύνονται για το... 68% του όλου δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης! Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι το συνολικό δημόσιο χρέος των τεσσάρων κρατών της Ευρωζώνης που τέθηκαν υπό μνημονιακό καθεστώς είναι 670,9 δισεκατομμύρια ευρώ (317,1 η Ελλάδα συν 225,3 η Πορτογαλία και 109,7 η Ιρλανδία συν 18,8 η Κύπρος), αντιλαμβανόμαστε ότι η κάθε μία χωριστά από τις τρεις ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης έχει μόνη της υπερτριπλάσιο δημόσιο χρέος από όσο και οι τέσσερις μαζί μνημονιακές χώρες! Αφήστε δε που το δημόσιο χρέος των 15 μικρότερων χωρών από τις 19 της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων στην κατηγορία αυτή και των τεσσάρων μνημονιακών, είναι μικρότερο συνολικά από το δημόσιο χρέος της κάθε μίας από τις τρεις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Δεκαπέντε κράτη έχουν όλα μαζί μικρότερο δημόσιο χρέος από ένα κράτος! Αυτό εξηγεί καλύτερα γιατί οι Γερμανοί δεν τόλμησαν να επιβάλουν μνημονιακό καθεστώς στην Ιταλία (με δημόσιο χρέος ύψους 2,13 τρισεκατομμυρίων ευρώ το 2014) ή στην Ισπανία (με δημόσιο χρέος το 2014 ύψους 1,03 τρισεκατομμυρίου).

Εμάς φυσικά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι αυτό που μας καίει, αλλά ελπίζουμε με τη σημερινή ανάλυση και τα σχετικά στοιχεία να συνειδητοποιούν καλύτερα οι αναγνώστες ότι το πρόβλημα του ευρώ δεν είναι ελληνικό.
Οταν η Γερμανία η ίδια χρωστάει πάνω από δύο τρισεκατομμύρια ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην Ευρωζώνη, είναι προφανές ότι το ζήτημα κρίνεται αλλού και όχι στις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα να υποταχθεί η όχι, απόφαση που θα έχει συνέπειες μόνο στη ζωή των Ελλήνων.

ΕΘΝΟΣ

7 σχόλια:

  1. ΔΗΛΑΔΗ: Ἄν ὑπολόγισα σωστά, ενώ ἡ Γερμανία εἶναι 7,24 φορές μεγαλύτερη από τήν Ἑλλάδα σέ πληθυσμό, ἔχει χρέος μεγαλύτερο «μόνο» 6,84 φορές από τό ἑλληνικό.
    Καί άρα, κάθε ἕνας από τους 82.562000 κατοίκους τῆς Γερμανίας, χρωστάει περίπου 26.283 ευρώ, ενώ κάθε ἕνας από τούς 11.125.000 κατοίκους τῆς Ἑλλάδας, χρωστάει 28.583 ευρώ. Δέν εἶναι δά καί καμία μεγάλη διαφορά!

    ΑΛΛΑ, ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ! Ἄν ληφθῆ υπ'όψη ὅτι στήν ἔναρξη τῆς κρίσεως, τό 2010, τό δημόσιο χρέος τῆς Ἑλλάδας για το 2009, ανερχόταν μόνο σέ 230 δις ευρώ, και δέν είχε ακόμη διογκωθεί σε 317,1 δις, τότε στήν ἀρχή τῆς κρίσεως, τό 2009 -2010, εἴχαμε καλλίτερη οίκονομική κατάσταση ἀπό τήν σημερινή Γερμανία! ("Ἔμπαινε Βαρουφάκη!")

    Καί ἴσως καί ἀπό τήν τότε Γερμανία! ("Ἔμπαινε κύριε Εἰσαγγελέα!") Διότι, ὅπως εἶναι γνωστό, τό δημόσιο χρέος μας ἤτανε για το 2009 μόνο 230 δις αλλά τούτο μαζί μέ τό χρέος των δημοσίων ὀργανισμών, τό ὁποῖο καμία ἄλλη χώρά τῆς Ευρώπης, ὅπως λένε τουλάχιστον τά δημοσιεύματα, δέν προσμετροῦσε στό δημόσιο (κρατικό) χρέος του τά χρέη τῶν δημοσίων ὀργανσιμῶν του.
    Καί ...ἀληθεύει ὅτι ἔσπευσε ὁ κ. Γεωργίου τῆς ΕΛΣΤΑΤ, νά ἐφαρμόσῃ πρῶτος μία νέα ρύθμιση τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἐπιτροπῆς ὥστε νά περιληφθεί τό χρέος τῶν δημοσίων ὀργανισμῶν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στό δημόσιο χρέος τῆς Ἑλλάδας... ἔτσι πού νά ξεπεράσειν τεχνητά και για πρώτη φορά τό κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος τῆς Ἑλλάδας, τό κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος χωρῶν ὅπως ἡ Γερμανία ἤ ἡ Γαλλία, ὅπως τό μετροῦσαν οἱ χῶρες αὐτές τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα καθόμουν να επιχειρηματολογήσω αναλυτικά γιατί οι παραπάνω χώρες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!Δυστυχώς φυσικά...
      Αλλά αντί για αυτό θα δώσω ένα στοιχείο μόνο...Αναφέρει τα χρέη σε ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ!!!Και ειδικά για την περίπτωση της Γερμανίας που τόσο χτυπιέται ο Δελαστίκ...Αυτό τα λέει όλα...Όλα τα υπόλοιπα είναι εντυπωσιασμοί...

      Διαγραφή
    2. Ἔχετε δίκιο κε Στέλιο Στέλιο ὡς πρός τά ἀπόλυτα νούμερα, ἀντί ποσοστοῦ ΑΕΠ, ἀντί δυνατοτήτων οίκονομίας κ.λ.π. Οὔτε ἤμασταν βέβαια οἰκονομικά σάν τήν Γερμανία τό 2009-2010.
      Ἀλλά δέν ἤμασταν καί στά χάλια πού παρουσιάσθηκαν.
      Καί δέν εἶναι μόνο ἐντυπωσιασμός, τό ὅτι μᾶς ἐφούσκωσαν μέ σχέδιο τό χρέος μας, χῶρες πού καί οἱ ἴδιες μετήρχοντο τήν ἴδια μέθοδο δανεισμοῦ, ἄν καί ἐκ τοῦ ἀσφαλοῦς (λόγῳ νομότυπης διαπλοκῆς τους μέ κέντρα ὅπως ΕΚΤ), καθώς καί μέ προληπτική ἐσωτερική λιτότητα πρός ἀπόκτηση οἰκονομικῆς ἰσχύος σέ βάρος μας (μείωση τουρισμοῦ σέ Νότιες χῶρες Εὐρώπης, κ.α.).

      Διαγραφή
    3. Δεν θα διαφωνήσω ότι παίχτηκαν παιχνίδια στην πλάτη της χώρας μας.Έχει αποδειχτεί εξάλλου ότι τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα, τελικά "πειράχτηκαν".Ακόμη οι χειρισμοί από τον ΓΑΠ επιβάρυναν την εικόνα των δημοσιονομικών της χώρας μας τόσο πολύ, όσο σχεδόν θα την επιβάρυνε και μία συντεταγμένη χρεοκοπία...Δυστυχώς και οι σημερινοί χειρισμοί μου θυμίζουν όλο και περισσότερο την ανικανότητα του ΓΑΠ στο συγκεκριμένο θέμα.
      Παρόλα αυτά, ο Δελαστίκ γράφει εξυπηρετώντας πραγματικά συγκεκριμένη ατζέντα, όπως θα μου πείτε ότι κάνουν και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι...Επειδή όμως θεωρώ ότι οι περισσότεροι εδώ είμαστε άνθρωποι αξιόλογοι και μπορούμε να καταλάβουμε κάποια πράγματα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, για αυτό πιστεύω ότι καταλαβαίνουμε που το πάει ο Δελαστίκ και τι μηνύματα προσπαθεί να μας περάσει.Οπότε για εμένα η όλη προσπάθεια του Δελαστίκ, σχετίζεται με εντυπωσιασμούς.
      Δυστυχώς, ενώ το 2009-2010 τα δημοσιονομικά δεν φαίνονταν τόσο άσχημα (αν και το έλλειμμα ήταν και τότε σκανδαλωδώς τεράστιο), βόμβα δανείων που έληγαν τα επόμενα δύο χρόνια, ήταν τεράστια.Οπότε δεν θα αργούσε το πρόβλημα να εκδηλωθεί.Πραγματικά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολύ πιο σωστά φυσικά το όλο θέμα, αλλά δεν έγινε και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα.

      Διαγραφή
  2. Τελικά το Ευρώ, που για λογαριασμό του σφάζονται τα παληκάρια, τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φούμαρα, τίποτε! Κατάκλεψαν και καταχρέωσαν τον κοσμάκι ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ!
      Απόστολος

      Διαγραφή
  3. Άλλο να χρωστάει μια δραχμή ένας που δεν έχει να πληρώσει ούτε κόκκο σουσαμιού από κουλουρι και άλλο να χρωσταει καποιος εκατομμύρια αλλά το χρέος του είναι βιώσιμο και μάλιστα και καρποφόρο για χίλιους δυο λόγους. Φυσικά και θα προτιμούσα το πάρε δώσε με τον δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.