28/4/15

Μια λαϊκή νίκη


Μια λαϊκή νίκη
Με τον Σενέρ Λεβέντ
28/04/2015
Δεν είχε ακόμα αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα. Το σκεφτόταν. Είχε ενδοιασμούς. Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε για μεσημεριανό στην πλατεία Σελιμιγιέ στη Λευκωσία. Εμείς πήγαμε εκεί πριν απ’ εκείνον και καθίσαμε στο τραπέζι. Λίγο αργότερα φάνηκε από μακριά. Ερχόταν με τα πόδια.

«Ήρθες με τα πόδια;» τον ρώτησα. «Μου αρέσει να περπατώ, ειδικά στην περιοχή της Αράστα, μέσα στην αγορά», μου είπε. Στάθμευσε το αυτοκίνητό του πολύ πιο μακριά, λέει. «Μέχρι να έρθω εδώ με χαιρέτισαν εννιά άτομα», είπε. «Δηλαδή τους μέτρησες;» τον ρώτησα. Γέλασε. Επιχείρησα να τον πείσω να κατέλθει ξανά υποψήφιος. «Λίγα είναι εννιά άτομα», του είπα, «σημαίνει ότι δεν έχουμε αφανιστεί ακόμα, ο λαός αυτός σε αγαπά και δεν ξέχασε αυτά που έκανες». Ήταν πολύ συγκρατημένος για να κάνει αυτό το βήμα. Ήθελε να είναι σχεδόν βέβαιος ότι θα τύγχανε στήριξης. Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι όπως παλιά και ότι άλλαξαν πολλά.

Του έδωσα παραδείγματα. Ο έλεγχος της Τουρκίας πάνω μας έχει σπάσει μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν μπορεί πλέον να κατευθύνει τις εκλογές μας όπως επιθυμεί. Και ο πληθυσμός που μεταφέρθηκε στο νησί έχει προ πολλού βγει εκτός ελέγχου. Δεν είναι δυνατόν να περάσει την επιθυμία της σε όσους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κύπρο ειδικά μετά την κοινωνική καταπίεση που βιώνουν. Κατά τις περασμένες εκλογές είχε υποστηρίξει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν πολύ ξεκάθαρα στο πλευρό του. Αλλά κέρδισε ο Ντερβίς Έρογλου. Και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Πρώτη φορά η Άγκυρα δεν κατάφερνε να εκλέξει τον υποψήφιο που υποστήριζε. Αυτό ενέτεινε την αντιπαράθεσή της με τον Έρογλου. Στηρίχθηκαν στον Ιρσέν Κιουτσιούκ. Προσπάθησαν ασκώντας όλη τους την επιρροή για να γκρεμίσει ο Κιουτσιούκ το σουλτανάτο του Έρογλου. Μάλιστα, ξεφτέρια υπουργοί της Άγκυρας ήρθαν στο νησί, γύριζαν από πόρτα σε πόρτα και μάζευαν ψήφους για τον Κιουτσιούκ. Αλλά πάλι δεν κατάφεραν να τον ανατρέψουν στο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Είχε πει το εξής ο Ραούφ Ντενκτάς καθώς αποχαιρετούσε τον θώκο του στο προεδρικό: «Δεν μπορεί να εκλεγεί εδώ κάποιος τον οποίο δεν θέλει η Τουρκία». Είχε δίκαιο. Μέχρι τότε έτσι ήταν. Αλλά αυτό άλλαξε μετά από τότε. Σάστισε πολύ και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όταν κέρδισε ο Ντερβίς Έρογλου. Αργότερα το παραδέχτηκε και ο Ταλάτ άλλωστε ότι έχασε τις εκλογές παρά το γεγονός ότι τον στήριζε η Άγκυρα. Αυτά δεν ήταν πράγματα τα οποία δεν γνώριζε ο Ακιντζί. Αλλά τον παρακίνησα και εγώ λέγοντάς του τα.

Λίγο πριν τις πρόσφατές μας εκλογές, συναντήθηκα με έναν επιχειρηματία, ο οποίος είναι πολύ κοντά στον Έρογλου και του παρείχε οικονομική στήριξη. Πίστευε ότι θα κέρδιζε οπωσδήποτε ο Έρογλου και ετοιμαζόταν να του δώσει μεγάλη χρηματική στήριξη. Μου είπε κάτι ενδιαφέρον το οποίο δυσκολεύτηκα να πιστέψω. Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε, λέει, τον Ντερβίς Έρογλου στην Άγκυρα, αλλά ο Έρογλου αρνήθηκε ευγενικά την πρόσκληση αυτή. Γιατί την αρνήθηκε; Θεώρησε ότι αυτό θα απέβαινε εναντίον του στις εκλογές και θα επηρέαζε αρνητικά τις ψήφους του. Διότι δεν θα ήταν σοφό, λέει, στην Κύπρο να υποστηρίζεται κανείς από τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν έχασε, λέει, τη μάχη εδώ και υπάρχουν περισσότεροι που δεν τον αγαπούν από εκείνους που τον αγαπούν.

Δεν ήταν εύκολο να πειστεί ο Ακιντζί να κατέλθει ως υποψήφιος. Η κουβέντα μας αυτή συνεχίστηκε και αργότερα. Είχε μετρήσει εκείνους που τον χαιρέτισαν ερχόμενος στην Πλατεία Σελιμιγιέ. Τον χαιρέτισαν εννιά άτομα τότε, λέει. Τα εννιά άτομα έγιναν ενενήντα χιλιάδες τώρα. Κέρδισε. Ανοίξαμε μια καθαρή σελίδα μπροστά μας. Πρόκειται για μια λαϊκή νίκη. Συγχαρητήρια…

28/04/2015
ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.