29/4/15

"Κόκκινο" στους εξοπλισμούς από Μέρκελ και "συνιστώσες" την ώρα που η Τουρκία εξοπλίζεται

Image
Του Χρήστου Καπούτση
Με τον εκσυγχρονισμό των 5 ΑΦΝΣ του Π.Ν., και με την αντικατάσταση των «ληγμένων» βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος S-300, εξαντλείται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, το ποσό, που προβλέπεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για την προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών το 2015.

‘Έτσι τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (δεξιοί , αριστεροί και αντιμνημονιακοί αναμίξ), να προχωρήσει άμεσα, σε προγράμματα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και ΜΙΡΑΖ, των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και αγοράς μεταχειρισμένων Ελικοπτέρων, όπως ζητούν επιμόνως, τα Γενικά Επιτελεία, αναστέλλονται. Οι λόγοι για την αναστολή υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι δύο. Ό ένας είναι πρακτικός και σχετίζεται με την καλή εκτέλεση του Κρατικού προϋπολογισμού και ο άλλος, είναι πολιτικός και σχετίζεται κυρίως, με τις αντιδράσεις που προκαλούν σε πολλές «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, οι αμυντικές δαπάνες.

Στον κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή, το περασμένο Δεκέμβριο, προβλέπεται ότι, ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ για το 2015 είναι μειωμένος κατά 46% σε σχέση με το 2010 , ενώ οι πιστώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 65%! Πιο συγκεκριμένα, οι πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ανέρχονται , για το 2015 σε 700 εκατομμύρια ευρώ και έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2010 κατά 65%. Το 2010 υπερέβησαν τα 1.550.000.000 ευρώ.

Από τα 700 εκατ. ευρώ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός, για εξοπλισμούς για το 2015, τα 500 εκατομ. προορίζονται για την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin προκειμένου να «αναστηθούν» τα 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion και τα 120 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη Ρωσική Πολεμική Βιομηχανία, για την αγορά βλημάτων και άλλων ανταλλακτικών για το αντιαεροπορικό σύστημα S-300.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος, σε πλήρη σύμπνοια με τους αριστερούς και λιγότερο «αριστερούς», ΑΝΥΕΘΑ Κ. Ήσυχος , ΥΦΕΘΑ Ν. Τόσκας και Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Γιάννη Ταφύλλη ), σχεδίαζε να ζητήσει τροποποίηση του Κρατικού προϋπολογισμού , ώστε να αυξηθούν οι δαπάνες για εξοπλισμούς, προκειμένου να καλύψουν επιτακτικές επιχειρησιακές ανάγκες, όπως ζητούν τα Γενικά Επιτελεία. Μεταξύ άλλων, ακούγεται και το λογικοφανές επιχείρημα , ότι η Τουρκία, για το 2015, θα δαπανήσει για διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα το ποσό των 12,5 δισεκατ. δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, από πλευράς Γενικών Επιτελείων:

Το ΓΕΑ, με απόφαση του ΑΑΣ, ζητάει τον εκσυγχρονισμό όλων των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και MIRAGE 2000 και 2000-5 , συνολικού κόστους 1, 4 με 1,7 δισεκ. δολάρια, ποσό που προορίζεται για τα ταμεία αμερικανικών (Lockheed Martin, ίσως και Boeing) και γαλλικών Πολεμικών Βιομηχανιών (Ντασό) .

Το ΓΕΝ ζητάει, τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών κλάσης Ύδρα τύπου MEKO 200HN Mod.3 οι οποίες έχουν ήδη φτάσει στο ήμισυ της επιχειρησιακής τους ζωής, αφού τα πλοία παραδόθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό την περίοδο 1992-1998. Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται να φτάσει τα 480 εκατ. ευρώ, δηλ για κάθε πλοίο θα δαπανηθεί το ποσό των 120 εκατ. ευρώ. Γαλλο-γερμανικές Πολεμικές Βιομηχανίες έχουν εκδηλώσει «έντονο ενδιαφέρον», για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα και διατείνονται ότι είναι πρόθυμες να δώσουν σοβαρό υποκατασκευαστικό έργο στα Ελληνικά Ναυπηγεία, προκειμένου να μην χάσουν τη δουλειά τους οι Έλληνες εργαζόμενοι!

Το ΓΕΣ, ζητάει:
1. Μεταχειρισμένα Ελικόπτερα UH-60L/Μ Blackhawk, από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού. Το κόστος (συντήρηση, αναβάθμιση , μεταφορά), για 40 ελικόπτερα ανέρχεται στα 300 εκατομ. δολάρια.
2.Μεταχειρισμένα Ελικόπτερα Chinook, από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού, με συνολικό κόστος προμήθειας, που περιλαμβάνει συντήρηση, αναβάθμιση και μεταφορά 12 Ε/Π, τα 190 εκατ. δολάρια.
3. Μεταχειρισμένα Άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams, από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού. Η απαίτηση του ΓΕΣ είναι για προμήθεια 90 αρμάτων μάχης (δύο επιλαρχίες) Μ1Α1, με κόστος 290 εκατ. δολάρια. Με τον τρόπο αυτό, «ανακουφίζονται επί πληρωμή», οι αποθήκες του αμερικανικού Στρατού, από στρατιωτικό υλικό άχρηστο, για τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα παραπάνω εξοπλιστικά προγράμματα αιχμής, αναστέλλονται, με Πρωθυπουργική εντολή …


Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από Βουλευτές, αλλά και διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμούν οι δαπάνες για την Άμυνα της χώρας, να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Ενδεικτικά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή μιλώντας στη Βουλή, είπε: «Δεν είναι δυνατόν όταν οι πολίτες πεινούν και άνθρωποι βιώνουν την ακραία φτώχεια να φορολογούνται για άχρηστους εξοπλισμούς που πραγματοποιούνται από ανίκανους να ελέγξουν την αναγκαιότητά τους». Ασφαλώς, στα γραφεία και στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, λέγονται πολύ χειρότερα, για τις αμυντικές δαπάνες και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη δεν «κάθονται» στις πολυθρόνες της Κυβερνητικής Εξουσίας.

Επισημαίνουμε ότι, σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης, είπε: «Είναι πλήρως διακριβωμένο ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις συμβάσεων αγοράς οπλικών συστημάτων που υπέγραψε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η παράνομη προμήθεια, ή άλλως «μίζα», που δινόταν σε Έλληνες αξιωματούχους, ήταν κατά μέσο όρο 4%». Η δήλωση αυτή έχει γίνει «σημαία» στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διαβεβαίωση του ΥΠΕΘΑ Π. Καμένου ότι, «το πάρτι με τις μίζες τελείωσε».

Όμως, οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, έχουν προκαλέσει και την αντίδραση της Γερμανίας. Όπως έγινε γνωστό, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, επισήμανε, ότι θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του αμυντικού προϋπολογισμού της Ελλάδας. «Και οι δύο, Μέρκελ και Τσίπρας, συμφώνησαν ότι το κόστος των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί στο μέλλον , καθώς είναι πιο σημαντικό το θέμα των κοινωνικών δαπανών» αναφέρει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας «Bild».

«Ανακοινώθηκε από την Αθήνα, ότι η Ελλάδα θα απελευθερώσει το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για αμερικανικά αεροσκάφη τύπου Lockheed P-3. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, διαπραγματεύτηκε στη Μόσχα την αγορά των νέων αμυντικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-300. Αυτή είναι μία σκηνή τρελοκομείου… Προφανώς, η Αθήνα θέλει να ασκήσει πιέσεις », δήλωσε το στέλεχος του Γερμανικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), υπεύθυνο σε θέματα εξωτερικών πολιτικής, Κάρλ Γκέοργκ Βέλμαν.

Ωστόσο, θα πρέπει, να υπάρξει μια ευκρινής διαχωριστική γραμμή από τις δαπάνες που προορίζονται για εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες και αδυναμίες, στην αμυντική θωράκιση της χώρας, και από τις αλόγιστες σπατάλες για άχρηστους εξοπλισμούς, ώστε να πλουτίζουν οι Πολεμικές Βιομηχανίες, οι εξωνημένοι πολιτικοί και οι μιζαδόροι που πολυπλόκαμου κυκλώματος των εμπόρων όπλων, που χρόνια τώρα απομυζούν τα χρήματα που διαθέτει από το υστέρημά του ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα και την Εθνική Ανεξαρτησία της Πατρίδας μας. Και αυτή η διαχωριστική γραμμή, που χωρίζει την αναγκαιότητα από τη ρεμούλα, θα πρέπει να χαραχθεί από τις ανιδιοτελείς πολιτικές Δυνάμεις της κοινωνικής ευθύνης , σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Και θα πρέπει άμεσα να αξιολογηθεί, από τον Πρωθυπουργό και το κόμμα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε τις καλύτερες δυνατές επιλογές στη στελέχωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η Άμυνα και η ασφάλεια της Χώρας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και ενδεχόμενα λάθη κοστίζουν ακριβά, με τη διαφορά, ότι σε αυτή την περίπτωση, το οικονομικό κόστος θα είναι το μικρότερο, συγκριτικά άλλες πολύ πιο σοβαρές απώλειες….

*
Υστερ. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ο ακατανόμαστος ολετήρας των εργασιακών σχέσεων, ζητούν με ερώτησή τους προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να ενημερωθούν, για τον εκσυγχρονισμό των 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion!! Γιατί δεν ρωτούν τον Πρόεδρό τους Β. Βενιζέλο, που έχει υπογράψει, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Α. Σαμαρά και μέλος του ΚΥΣΕΑ, την υλοποίηση του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος, αποδεχόμενος την εισήγηση του τότε ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου;

Διαβάστε ακόμη:

Τα P-3 και το Ωόν! Άρθρο του Κώστα Φράγκου
Το επικίνδυνο "δόγμα Θεοδωράκη" για τους εξοπλισμούς!

OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.