30/4/15

Τέλος «γεροντοκρατίας» στη Σαουδική Αραβία

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν (αριστερά) και ο υπουργός Εσωτερικών –από χθες, και πρίγκιπας-διάδοχος– Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ προσέρχονται σε πρόσφατη σύσκεψη επιτελών των ενόπλων δυνάμεων, στο Ριάντ.
Στο κατώφλι πολύ σημαντικών αλλαγών, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική της πολιτική, βρίσκεται η Σαουδική Αραβία. Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει η χθεσινή απόφαση του βασιλιά Σαλμάν –ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο τον περασμένο Ιανουάριο, μετά τον θάνατο του προκατόχου του, Αμπντάλα– να αλλάξει τη σειρά της διαδοχής, φέρνοντας στον προθάλαμο της εξουσίας μια νεότερη γενιά πολιτικών.

Με διάταγμα που υπέγραψε χθες, απομακρύνεται από το αξίωμα του πρίγκιπα - διαδόχου ο 69χρονος Μοκρίν μπιν Αμπντουλαζίζ μπιν Σαούντ και τη θέση του καταλαμβάνει ο 55χρονος υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ. Δεύτερος στη σειρά διαδοχής ορίζεται ένας από τους γιους του εν ενεργεία μονάρχη, ο 30χρονος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος θα διατηρήσει το αξίωμα του υπουργού Αμυνας.

Με το διάταγμα αυτό, ο βασιλιάς Σαλμάν ανέτρεψε την ισχύουσα από το 1953 σειρά διαδοχής, που ήθελε να ανεβαίνει κάθε φορά στον θρόνο ένας από τους γιους του Αμπντουλαζίζ Ιμπν Σαούντ (1876-1953), ιδρυτή της σαουδαραβικής μοναρχίας. Ετσι, ο 79χρονος Σαλμάν θα είναι ο τελευταίος από τους γιους του Ιμπν Σαούντ που θα κυβερνήσει τη μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα. Η απόφασή του είχε ωριμάσει από καιρό, καθώς η ισχύουσα σειρά διαδοχής είχε καταδικάσει το βασίλειο των Σαούντ σε μια αρτηριοσκληρωτική γεροντοκρατία, την οποία πολλοί παρομοίαζαν με την τελευταία περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης.

Με άλλο διάταγμά του, ο Σαλμάν απάλλαξε «για λόγους υγείας» από τα καθήκοντά του τον 75χρονο υπουργό Εξωτερικών, πρίγκιπα Σαούντ αλ Φεϊζάλ, ένα βετεράνο της σαουδαραβικής διπλωματίας, ο οποίος διατηρούσε το αξίωμά του από το 1975. Στη θέση του τοποθετείται ο πρεσβευτής της μοναρχίας στην Ουάσιγκτον, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, ο οποίος έγινε ο μόνος αξιωματούχος, μη μέλος της βασιλικής οικογένειας, που καταλαμβάνει αυτό το πόστο.

«Τυπικά» προσόντα

Ο πρίγκιπας - διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ είναι γνωστός των σαουδαραβικών ελίτ τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Δίδυμων Πύργων και του Πενταγώνου, την 11η Σεπτεμβρίου του 2011 –όπου 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες– ηγήθηκε αποτελεσματικής εκστρατείας εναντίον της Αλ Κάιντα στη γενέτειρα του Μωάμεθ. Μετά τη λεγόμενη Αραβική Ανοιξη, είχε την ευθύνη για τον συντονισμό της πολιτικής του Ριάντ στη φλεγόμενη Συρία. Ο Μπιν Νάγεφ συνοδεύεται από τη φήμη πως έχει καλύτερες σχέσεις με την Ουάσιγκτον από όλους τους άλλους Σαουδάραβες πρίγκιπες. Ενα προσόν που μπορεί να παίξει τον ρόλο του στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων, οι οποίες γνώρισαν τα τελευταία χρόνια κάποια «κενά αέρος», λόγω της υποστήριξης του Μπαράκ Ομπάμα στην κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, στην Αίγυπτο και της προσπάθειάς του να ρίξει γέφυρες προς το Ιράν, τον υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο. Τέλος, ο διορισμός του Μπιν Νάγεφ, αλλά και του γιου του Σαλμάν, ως διαδόχων του θρόνου διαμηνύει την ισχυροποίηση του κλάδου της βασιλικής οικογένειας από τον οποίο προέρχεται ο σημερινός μονάρχης, στο κρατικό σύστημα εξουσίας.

Πολιτικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι το δίδυμο των δύο πριγκίπων θα οδηγήσει σε μια πιο σκληρή –ιδιαίτερα απέναντι στο Ιράν– εξωτερική πολιτική, όχι όμως και σε σοβαρά ανοίγματα στο εσωτερικό, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
AFP, REUTERS, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.