29/4/15

FT: Η Ελλάδα, η ΕΚΤ και η «υπόσχεση» για τα έντοκα



O Aλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ θα ανεβάσει το όριο για τα έντοκα, για να τον διαψεύσει λίγες ώρες αργότερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ελαβε τελικά η Ελλάδα μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε ποτέ;
Η ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, η πρώτη από τότε που έγινε πρωθυπουργός, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου εξαιτίας της διακήρυξης του πως αν η συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με τους πιστωτές της ευρωζώνης περιλαμβάνει μέτρα που είχε υποσχεθεί να αποφύγει, θα την πάει σε δημοψήφισμα.
Αλλά η τρίωρη συνέντευξη περιελάμβανε και άλλες ενδιαφέροντες δηλώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι όσοι πίστεψαν ότι ο κ. Τσίπρας χαλάρωσε τη στάση του μετά τον ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης μπορεί να είχαν υπολογίσει λάθος.
Στο αποκορύφωμα της εκπομπής για παράδειγμα, κατηγόρησε την Άγκελα Μέρκελ, την Γερμανίδα καγκελάριο, για «πολιτική αδυναμία» να παραδεχτεί πως η ελληνική διάσωση ήταν μια αποτυχία.
Για όσους παρακολουθούν στενά την κρίση της ευρωζώνης, ένα άλλο σημείο είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον: ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως στο πλαίσιο της κρίσιμης συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου για την παράταση της ελληνικής διάσωσης ως τον Ιούνιο έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει στην Αθήνα να πουλήσει περισσότερα έντοκα.
Αυτή ήταν μία από τις βασικές απαιτήσεις του κ. Τσίπρα από τότε που η ΕΚΤ είπε στις ελληνικές τράπεζες πως δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν περισσότερα έντοκα της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια στιγμή που είναι ο μόνος αγοραστής.
Η αύξηση του ορίου θα έβαζε ουσιαστικά τέλος στην πίεση να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις - καθώς θα έφερνε μερικά δισεκατομμύρια μέσω της πώλησης εντόκων στις τράπεζες – και δεν θα υπήρχαν ερωτήματα για το αν η Αθήνα θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ όσο και για μισθούς και συντάξεις, μέχρι να υπάρξει συμφωνία.
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.