30/4/15

Ντράγκι: Το Eurogroup αποφασίζει για τα μνημόνια, όχι η ΕΚΤ

Απάντηση σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη
Στην αποσαφήνιση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής των κρατών της ευρωζώνης και ότι η ευθύνη βαραίνει στο Eurogroup προχώρησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Σε ερώτησή του προς τον Μάριο Ντράγκι κ. Παπαδημούλης αναφερόταν στην εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να απέχει «από κάθε άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής (τρόικα) που ισχύει στο οικείο κράτος, που εκμεταλλεύεται το εν λόγω πρόγραμμα (σ.σ. πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους)», ρωτούσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ εάν «σκοπεύει να αποχωρήσει από το σχήμα της τρόικα, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, “διαστρεβλώνει” τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και επιβάλλει μέτρα οικονομικής πολιτικής που παραβιάζουν τον πυρήνα του κοινοτικού δικαίου».
Στην απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι -παρά τις στοχευμένες και άκρως πολιτικές αποφάσεις που έχει πάρει κατά καιρούς η Κεντρική Τράπεζα, για τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε Μνημόνιο- σημειώνει ότι «η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, τα οποία εκπονούνται και παρακολουθούνται από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αλλά επί των οποίων αποφασίζει το Eurogroup και ο ESM.
Ακολουθεί η απάντηση του Μάριο Ντράγκι:
«Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 29 Ιανουαρίου 2015.
»Θα ήθελα, πρώτον, να υπογραμμίσω, όπως άλλωστε το έπραξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2013, ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ/του ΔΝΤ.
»Από την πλευρά της ΕΕ, τα εν λόγω προγράμματα εκπονούνται και παρακολουθούνται μεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, όμως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο, την Ευρωομάδα (Eurogroup) ή/και τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
»Η ΕΚΤ έχει λάβει υπόψη τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Gauweiler. Όπως αναφέρθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη ότι όλα τα χαρακτηριστικά των οριστικών νομισματικών συναλλαγών (Outright Monetary Transactions – OMT) συνάδουν πλήρως προς την εντολή που της έχει δοθεί.
»Επί του παρόντος αναμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά Στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η ΕΚΤ είχε ήδη προβεί σε αγορές τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010».
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Τι παιδί και εσύ ...Τι παιδί ...πόσο όμορφα μας τα λες ....
    https://euobserver.com/economic/118845
    http://www.wsj.com/articles/SB10001424127887324906004578291813964318642
    http://www.nakedcapitalism.com/2013/06/corruption-eurostyle-mario-draghi-fudged-italys-books-to-secure-eurozone-entry-italy-stuck-with-derivative-losses.html
    Φαντάζομαι δεν γνωρίζεις γι αυτό τίποτα και έχεις αθωωθεί
    http://m.gulfnews.com/business/draghi-s-bid-to-succeed-trichet-slips-on-saucy-italian-scandals-1.767777
    http://finance.yahoo.com/news/comes-ecb-interest-rate-decision-121900400.html
    Aντε και ένα τελευταίο για να μη νομίζεις ότι τελικά έχεις να κάνεις με βλάκες
    http://www.zerohedge.com/news/2013-01-26/italian-scandal-widens-italys-third-largest-bank-set-get-third-bailout-3-years-dragh
    Eλα παλικάρι μου και εσύ ...Ελα ψηλό και όμορφο αγόρι, που μας κουνάς το δάχτυλο.
    Ελα γιατί κυκλοφορούν και Πόντιοι που τους γυρνάνε τα μυαλά και τα πετάνε στα κάγκελα.
    Πάρε τηλέφωνο την όμορφη κοπέλα που για λίγο τρόμαξε τα λάγνα μάτια σου και φοβήθηκες μη και ενδιαφερθεί γυναίκα για σένα...
    Πήρατε όλοι αέρα και εμφανίζεστε έτοιμοι να λύσετε το πρόβλημα της διεφθαρμένης Ελλάδος με τους διεφθαρμένους Ελληνες...και πως θα μπορέσετε να μας βάλετε στον ίσιο δρόμο της οικονομίας...Νομίζετε όλοι πως ξεχάσαμε τα οικονομικά που ξέρουμε ...Αλήθεια αυτό το αγόρι ο Νται που κάνει μπλουμ (γιατί που θα παει θα το κάνει), το πτυχείο του πως είπαμε ότι το πήρε; Γιατί φήμες λένε ότι του πήγε ταχυδρομικά στο σπιτι να μη κουραστεί.
    Αληθεύει ; Αν είναι ψέμματα να ζητήσουμε και συγνώμη που είπαμε κακιά κουβέντα για το παιδί με τις άπειρες γνώσεις περί οικονομίας....
    ΥΓ : ΑΝ ΛΕΩ ΑΝ, είναι όλα όσα κάνετε τόσο νομότυπα, με διαφάνεια και υπερ της πάταξης της διαφθοράς στις χώρες και στις δουλειές σας είναι όπως όσα αναφέρονται στα άρθρα που παρέθεσα ..Τότε παρακαλώ να ιδρύσουμε πανεπιστήμιο ειδικά για όλους εσάς να μας διδάξετε ...γιατί τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι φήμες λένε ότι έγραφε στο βιογραφικό του ότι είχε λάβει μεταπτυχιακό τίτλο από πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι απλά είχε παρακολουθήσει κάποια courses με βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης και φυσικά τον διέψευσε και το ίδιο το πανεπιστήμιο.
      Για το πτυχίο του, δεν έχει λεχθεί τίποτα και νομίζω ότι γίνεστε κακεντρεχής...
      "Πάρε τηλέφωνο την όμορφη κοπέλα που για λίγο τρόμαξε τα λάγνα μάτια σου και φοβήθηκες μη και ενδιαφερθεί γυναίκα για σένα..."
      Αυτό το σχόλιο μπορώ να πω ότι δεν το αντιλαμβάνομαι και δεν έχει και σχέση με την κριτική που ασκείτε...Καλύτερα να μείνουμε στα πραγματικά επιχειρήματα γιατί αυτά είναι που μας δίνουν δίκιο...

      Διαγραφή
    2. Η κριτική που ασκώ είναι υποκειμενική ...βασίζεται σε ότι έχω διαβάσει για τον εν λόγω απο τον ξένο τύπο, γιατί συνήθως όταν αναφέρομαστε πως οι γνώσεις μας βασίζονται στον Ελληνικό οι απαντήσεις που λαμβάνουμε είναι .,...πως είμαστε προκατειλειμένοι
      Είμαι τόσο ''κακεντρεχής'', όσο κρίνω ότι χρειάζεται για κάποιους οι οποίοι δεν προήλθαν απο παρθενογέννεση ,για να έχουν το θράσος να μου κουνάνε το δάχτυλο ως Ελληνίδα και να θεωρούν πως πράττουν το σωστό και το πρέπον .
      Οσο για το σχόλιο που δεν καταλάβατε απευθυνόταν στον αιφνιδιασμό του εν λόγω κυρίου όταν η πανέμορφη κατα τ' αλλα κοπέλλα .... (δείτε το βινετάκι)
      https://www.youtube.com/watch?v=QAC3EGnr9hg
      Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που δεν κατανόησα απο εσάς...Μου λέτε περί πραγματικών επιχειρημάτων...Τα λινκ τα οποία παρέθεσα αφορούσαν πραγματικά επιχειρήματα , καθότι βασίζονταν σε γεγονότα , για τον εν λόγο άνθρωπο όμως δεν είδα να τα σχολιάσετε αν όντως αποδεικνύουν ή έστω διημιουργούν αμφιβολίες για τους λόγους ή όχι που κάποιες φορές ασκεί κριτική και μάλιστα όχι μόνο αλλα παίρνει και αποφάσεις για εμάς. Βλέπετε ακόμα θυμάμαι την παροιμία που λέει :
      Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια (κάτι που προφανώς και δεν ειναι) αλλα να φαίνεται κιόλας .
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.