29/4/15

Πρόεδρος Βουλγαρίας: Προτεραιότητα οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου με Ελλάδα και Ρουμανία

Πλέβνελιεφ: Προτεραιότητα οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου με Ελλάδα και Ρουμανία
   Οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου με την Ελλάδα και τη Ρουμανία αποτελούν προτεραιότητα για τη Βουλγαρία και η Σόφια εργάζεται σκληρά για την κατασκευή τους, δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ, σε συνάντηση που είχε με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγεφ.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων πραγματοποιήθηκε, χθες, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του κ. Πλέβνελιεφ στο Αζερμπαϊτζάν, όπου παρακολουθεί το 3ο Διεθνές Φόρουμ του Μπακού, που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο "Nizami Ganjavi", σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής Προεδρίας.
   Ο κ. Πλέβνελιεφ, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, δήλωσε ότι οι παράμετροι και ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των εργασιών για τον διασυνδετήριο αγωγό με την Ελλάδα έχουν διευθετηθεί και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.
   Ο Βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα πως η μεταφορά 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, ετησίως, που συμφωνήθηκε με το Αζερμπαϊτζάν θα ξεκινήσει πριν από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
   Σε ό,τι αφορά την κατασκευή των διασυνδετήριων αγωγών με την Ελλάδα και τη Ρουμανία υπογράμμισε ότι θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία τόσο της Βουλγαρίας όσο και της περιοχής ευρύτερα.
   Ο κ. Πλέβνελιεφ υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει την κατασκευή διασυνδετήριων αγωγών με γειτονικές χώρες ως έργα κοινοτικού ενδιαφέροντος, τα οποία εντάχθηκαν, όπως είπε, στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Από την πλευρά του, ο κ. Αλίγεφ τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στα ενεργειακά πρότζεκτ, το μέλλον των οποίων έχει διασφαλιστεί.
   Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης και της Βουλγαρίας και της περιοχής ευρύτερα από έναν και μόνο προμηθευτή και θα δημιουργήσει ανταγωνισμό καθώς και τις κατάλληλες συνθήκες για μείωση των τιμών.
   Οι κ.κ. Πλέβνελιεφ και Αλίγεφ συζήτησαν ακόμη -μεταξύ άλλων- τις δυνατότητες συνεργασίας στον φαρμακευτικό τομέα, με τον κ. Πλέβνελιεφ να επισημαίνει ότι βουλγαρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στο Αζερμπαϊτζάν και να συνεργαστούν, στο πλαίσιο κοινοπραξιών, με τοπικές εταιρείες.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.