28/4/15

Τα επτά μέτρα που θα ανακοινώσει ο Τσίπρας την Πέμπτη

Τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
Χρήστος Μπόκας
Ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ - Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία – Κακούργημα η μη απόδοση ΦΠΑ - Πλήρης αυτονομία στη ΓΓΔΕ - Προστασία α' κατοικίας ως 200.000 ευρώ - Ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» - Νέες ιδιωτικοποιήσεις 
Κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ και ειδικό φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία από 3 αστέρια και άνω είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απαίτηση των δανειστών στην αύξησή του ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «το πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο κατάλογος των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη θα περιλαμβάνει:

- Ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ

- Ειδικό φόρο διαμονής κατά την τουριστική περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος) για συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένα καταλύματα (σ.σ. πιθανότατα από ξενοδοχεία 3ων αστέρων και άνω)

- Ειδική πρόβλεψη ώστε η μη απόδοση ΦΠΑ να θεωρείται κακούργημα

- Διάταξη που θα προβλέπει την πλήρη αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων

- Προστασία πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας εως 200.000 ευρώ από πλειστηριασμούς.

- Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων»

- Επικαιροποιημένο κατάλογο εταιριών και περιοχών προς ιδιωτικοποίηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος δεν θα περιλαμβάνει περιπτώσεις για τις οποίες το ΣτΕ έχει ήδη απορρίψει όπως η πώληση της ΕΥΔΑΠ. Πιθανότατα  θα προβλέπεται ποσοστό πώλησης (για παράδειγμα 51%-49% ή 60%-40%) ώστε το Δημόσιο να διατηρεί ποσοστά ιδιοκτησίας.

Επίσης, η ρύθμιση θα ικανοποιεί εν μέρει την βούληση της κυβέρνησης να διοχετεύει μέρος των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων
Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, εκφράζουν όμως την αισιοδοξία τους ότι θα κλείσουν με θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.
Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

  1. Σαν μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση...Να τα λέμε και αυτά...Αρκεί να υλοποιηθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.