28/4/15

Αύριο η δεύτερη συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΑύριο η δεύτερη συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Ένα ακόμη βήμα στην εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η αυριανή δεύτερη κοινή συνάντηση των Προέδρων Νίκου Αναστασιάδη και Φατάχ Αλ Σίσι και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Της κοινής συνάντησης θα προηγηθούν διμερείς επαφές.
Τα ενεργειακά θέματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης «θα είναι πλούσια» και μετά την ολοκλήρωσή της θα εκδοθεί η διακήρυξη της Λευκωσίας, που θα είναι συνέχεια της διακήρυξης του Καϊρου.
«Έχουμε κοινές έγνοιες και ανησυχίες με την Αίγυπτο και την Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ειδικότερα,αύριο θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό, θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην Υεμένη, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και πώς επηρεάζει τις χώρες της περιοχής, η κατάσταση στη Λιβύη, το Μεσανατολικό.
Θα υπάρξει συζήτηση και για το πώς οι τρεις χώρες μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, όπως τα ΗΕ, η ΕΕ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης.Επίσης, θα δοθεί έμφαση σε θέματα εμπορίου, τουρισμού και ναυτιλίας και θα συζητηθεί η σύνδεση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Αίγυπτο.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ αν θα διευρυνθεί η συνεργασία με την συμμετοχή και του Ισραήλ, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές για συμμετοχή και άλλων κρατών, που ,όμως, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών. Όταν υπάρχουν εξελίξεις για συμμετοχή άλλων κρατών θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις». Επίσης, ανέφερε ότι, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής Κύπρου -Ελλάδας-Ισραήλ.

1 σχόλιο:

  1. With a meaningful alliance in the Eastern Med and another between Serbia and Russia (possibly Bulgaria) in the North, we have more chances countering the dangers that await us in the near future

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.