30/4/15

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την Νοβορωσία

Πηγή: Eduard Pessov / MFA Russia
Η Ρωσία επιθυμεί να παραμείνει η Ουκρανία ενωμένη, αναγνωρίζοντας όμως τη διαφορετικότητα περιφερειών και πολιτισμών της, τονίζει σε ζωντανή συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τρεις ταυτόχρονα ραδιοφωνικούς σταθμούς στις 22 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε σειρά ερωτήσεων Ρώσων αλλά και πολιτών από άλλες 28 χώρες για τις εξελίξεις γύρω από το ουκρανικό, την αμερικανική πυραυλική άμυνα και το Ισλαμικό κράτος
Στο πρώτο ερώτημα που υποβλήθηκε από τη Βιέννη, σχετικά με τη στάση της Ρωσίας στο ουκρανικό ζήτημα και συγκεκριμένα, γιατί η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη Νοβορωσία ο Σεργκέι Λαβρόφ ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας πως η θέση της Μόσχας είναι υπέρ της ενωμένης Ουκρανίας, απαντώντας ταυτόχρονα και στους επικριτές της ρωσικής πολιτικής που χρεώνουν στη Μόσχα την πρόθεση της δημιουργίας κράτους στα ανατολικά της Ουκρανίας.
«Θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στην Ουκρανία. Γι’ αυτό, η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ενωμένη, να μην την αφήσουν να κομματιαστεί, καθώς  τέτοιου είδους συναισθήματα έχουν ήδη εκφραστεί σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, όπου στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έδωσαν μέρος των εδαφών τους στη σημερινή Ουκρανία, και εκεί ζουν οι μειοψηφίες τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει το πείσμα της ουκρανοποίησης»

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργών Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι για να διατηρήσει το Κίεβο την εδαφική ενότητα  θα πρέπει να εγκαταλείψει το πείσμα για την ουκρανοποίηση της χώρας, τονίζοντας πως «η Ουκρανία μπορεί να υπάρξει μόνο ως ένα κράτος που αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα των περιφερειών του, των πολιτισμών του».
Οι συμφωνίες του Μινσκ είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για μια συμβιβαστική λύση στην ουκρανική κρίση, υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ενώ σχολιάζοντας την αμερικανική στάση είπε πως δεν είναι σίγουρος αν οι διαπραγματεύσεις θα ήταν εξίσου επιτυχείς με την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα.

Εκφράζοντας την άποψη ότι για τους Αμερικανούς είναι σημαντικό κάποιος να εξαρτάται πάντα από αυτούς ο κ. Λαβρόφ προχώρησε στην εκτίμηση ότι δεν ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία στη Ρωσία και την ΕΕ, ιδίως ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία να εμβαθύνουν τη συνεργασία στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης. «Αυτό δεν είναι εικασία, έχω τις σχετικές πληροφορίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Με απογοήτευσε ο Ομπάμα»

 Απαντώντας στο ερώτημα για το αν η πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμπα έχει απογοητεύσει τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο ρώσος ΥΠΕΞ παρατήρησε πως «είχαμε πολλές ελπίδες, ήταν βέβαια και το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αλλά μετά από αυτό ακολούθησαν πολλοί πόλεμοι, πόλεμοι εντελώς παράλογοι, που δεν αφορούσαν τα συμφέροντα της σταθερότητας στις περιφέρειες». 
Παρατήρησε μάλιστα, πως ο Ομπάμα υποσχέθηκε στον Πούτιν να επηρεάσει την ουκρανική αντιπολίτευση, και την επόμενη μέρα έγινε το πραξικόπημα! «Μετά το πραξικόπημα, δεν μας πήρε τηλέφωνο κανένας, τουλάχιστον για να πει, ότι δεν πρόλαβε».
«Γνωρίζουμε τι είδους δουλειά κάνουν οι Αμερικανοί στις πρωτεύουσες» σχολίασε ο Σεργκέι Λαβρόφ παραθέτοντας το παράδειγμα μιας από τις ευρωπαϊκές χώρες, που -όπως είπε- απελευθέρωσαν τα σοβιετικά στρατεύματα, και από την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν κατεδάφιση μνημείων των ηρώων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δύο μεγάλες απειλές

Ερωτηθείς εάν απειλείται σήμερα η Ρωσία και από ποιους, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατονόμασε ως κυριότερες σύγχρονες απειλές την αμερικανική πυραυλική άμυνα και το Ισλαμικό Κράτος.
«Πιστεύω ότι το ΙΚ είναι ο κύριος εχθρός μας αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον για έναν απλό λόγο. Εκατοντάδες Ρώσοι πολίτες, και εκατοντάδες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, και πολίτες των χωρών της ΚΑΚ αγωνίζονται στο πλευρό του ΙΚ» είπε συμπληρώνοντας ότι «αυτοί ήδη επιστρέφουν, και μπορεί να επεκτείνουν τη δράση τους στις χώρες τους».
πιπλέον, εκτιμώντας ότι η Κίνα δεν συνιστά καμία απειλή για τη Ρωσία ο κ. Λαβρόφ κατονόμασε την αμερικανική πυραυλική άμυνα, ως την κυριότερη απειλή κατά της χώρας.
«Δεν βλέπω καμία απειλή από την Κίνα. Σε γενικές γραμμές, δεν βλέπω άλλη απειλή από την Ανατολή παρά μία: την αντιπυραυλική άμυνα, το παγκόσμιο σύστημα των ΗΠΑ το οποίο έχει αναπτυχθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο ευρωπαϊκό θέατρο και στο θέατρο της βορειοανατολικής Ασίας, και ως εκ θαύματος περιβάλλει περιμετρικά τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.