29/4/15

Πάμε στα βράχια λόγω συνταξιοδοτικού λαϊκισμού

Ψεύτικοι φίλοι του λαού όσοι επενδύουν πολιτικά στη στασιμότητα
Κώστας Σημίτης: «Αν ο πλούτος που παράγουμε είναι διακόσια δισ. τον χρόνο, οι εισπράξεις του κράτους με τη φορολογία, οι δυνατότητες επενδύσεων των επιχειρήσεων, οι δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, τις ένοπλες δυνάμεις, τις κοινωνικές παροχές, οι επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα, στα σχεδιαζόμενα δημόσια έργα πρέπει να συναρτηθούν με τις περιορισμένες δυνατότητες που παρέχει το ποσό αυτό».
Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης επισημαίνει μεταξύ των άλλων τα εξής: «Δεν είναι κατανοητό γιατί η κυβέρνηση έχει συνδυάσει το μέλλον της χώρας με το χαμηλό ΦΠΑ που πληρώνουν οι επιχειρηματίες της Μυκόνου ή με τη διατήρηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Οι δυσκολίες για να πραγματοποιηθεί μία ορθολογική διαπραγμάτευση είναι γι’ αυτό μεγάλες».
15 χρόνια προχειρότητας
Ο κ. Σημίτης είχε επισημάνει, όταν ήταν πρωθυπουργός, πως έπρεπε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος και να περιορίσουμε το κόστος του και τα προκλητικά προνόμια για να μπορέσουμε να αντέξουμε τις πιέσεις της ΟΝΕ.
Είναι γνωστό ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Σημίτη-Γιαννίτση υπονομεύτηκε από τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν τα ασφαλιστικά ελλείμματα και να επιταχυνθεί η υπερχρέωση του ελληνικού Δημοσίου με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
Το 2000-2004 δεν έγινε η αναγκαία μεταρρύθμιση, το 2004-2009 τριπλασιάστηκε η κρατική επιδότηση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος και έφτασε τα 15 δισ. ευρώ και το 2010-2015 «εξυγιαίνουμε» το σύστημα στα πλαίσια των μνημονίων με έναν τρόπο που καταλήγει να τιμωρεί τους συνεπείς ασφαλισμένους και δεν συμβάλλει στον περιορισμό του διαρθρωτικού ασφαλιστικού ελλείμματος και στη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας
Το σαββατοκύριακο κατά το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός εξηγούσε με άρθρο του ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά στο ασφαλιστικό, μία έγκυρη οικονομική εφημερίδα θύμιζε με το ρεπορτάζ της τους αξιοπερίεργους κανόνες του παιχνιδιού. Ο τίτλος του ρεπορτάζ ήταν «Νωρίτερα στη σύνταξη με εξαγορά πλασματικών ετών» και ο υπότιτλος «Ποιες οι προϋποθέσεις για όσους εργάζονται στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ».
Στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζεται: «Έως και 12 πλασματικά έτη έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2014 και μετά. Τα πλασματικά έτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση της σύνταξης για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα».
Για περισσότερα πατήστε Athens Voice


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.