28/4/15

Πούτιν: Κάποιοι επιδιώκουν την κατάρρευση της Ρωσίας

REUTERS/RIA NOVOSTI
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ορισμένους από τους υποτιθέμενους «εταίρους» της χώρας του ότι επιδιώκουν η ρωσική οικονομία να καταρρεύσει, αποκόπτοντας τις ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, σε μια συγκυρία μάλιστα κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε μεγάλη πτώση.
Μιλώντας χθες στην Αγία Πετρούπολη ο Πούτιν σημείωσε ότι οι παράγοντες αυτοι αποδείχθηκε πως έσφαλλαν και η ρωσική οικονομία αντιμετώπισε με ευκολία την κρίση, την οποία βάθυναν οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την πολιτική της στην Ουκρανία.
«Μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα 100 δολάρια το βαρέλι στα 50, οι εισροές κεφαλαίων στην οικονομία μειώθηκαν κατά 160 δισεκατομμύρια επί ενός συνόλου 500” που θα ήταν τα έσοδα της Ρωσίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι ένα μεγάλο ποσό. Και την ίδια στιγμή οι περίπου εταίροι μας περιόρισαν την πρόσβαση των τραπεζών μας στην αναχρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων».
Ο Πούτιν δεν κατέστησε σαφές πώς κατέληξε σε αυτόν τον υπολογισμό. Η Ρωσία έχει απολέσει μέρος των δημοσίων εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες αποτιμώνται σε δολάρια, εξαιτίας της μείωσης της τιμής του στις αγορές, από την ραγδαία μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων και από τη φυγή κεφαλαίων.
«Προφανώς κάποιοι υπολόγιζαν ότι θα σημειωνόταν μια κατάρρευση κάποιου είδους», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτικούς. «Ουδεμία κατάρρευση υπήρξε. Η Ρωσική οικονομία ξεπερνά με ευκολία αυτά τα τεχνητά εμπόδια... Οι μεγαλύτερες πληρωμές (σ.σ. τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο ρωσικό χρέος) έχουν γίνει. Εάν κάποιος υπολόγιζε ότι θα προκαλέσει κάποιου είδους κατάρρευση, δεν κατάφερε τίποτα», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν και στελέχη της κυβέρνησής του εμφανίζονται να αισιοδοξούν για την πορεία της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χαιρετίζοντας ιδίως την ανάκαμψη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου στις αγορές. Αφού υπέστη ραγδαία πτώση κατά 40% το 2014 λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων, φέτος έχει ανακτήσει το 15%.
Όμως η Ρωσία ολισθαίνει σε ύφεση και οι πολίτες πλήττονται από τον διψήφιο πληθωρισμό, ο οποίος πυροδοτείται μεταξύ άλλων από την απαγόρευση των εισαγωγών δυτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία επιβλήθηκε σε αντίποινα για τις κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπολόγισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα διαφυγόντα έσοδα της χώρας λόγω των δυτικών κυρώσεων ανέρχονται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 1,5% του ΑΕΠ, αλλά πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομία είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτή τη νέα οικονομική πραγματικότητα.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Απο την εποχή του Ναπολέοντα, κάπως έτσι πήγαν ακλαφτοι οι Ελληνες της Ρωσίας και εσείς και όλοι συνεχίζετε να γράφετε ανοησίες περί Σοβιετικής ενωσης και Στάλιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.