30/4/15

Πισσαρίδης: Σοσιαλιστική πολιτική η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

Η χώρα θα πρέπει «να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ως μία οικονομία προσανατολισμένη στην αγορά» υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος. Προειδοποίησε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού «θα βλάψει τους ίδιους τους ανθρώπους που σκοπεύει να βοηθήσει».

«Απελευθερώστε την ελληνική αγορά». Αυτό είναι το μήνυμα του Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη και στάλθηκε σε διάλεξη που πραγματοποίησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.
Κατά τη διάλεξή του με τίτλο «Κοινωνικά Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη», ο οικονομολόγος που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών το 2010, υπογράμμισε την ανάγκη να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων και να υποστηριχθεί η καινοτομία.
Ερωτηθείς από το ακροατήριο, ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε ότι η χώρα θα πρέπει «να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ως μία οικονομία προσανατολισμένη στην αγορά», ενώ προειδοποίησε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού «θα βλάψει τους ίδιους τους ανθρώπους που σκοπεύει να βοηθήσει».
Ο Δρ Πισσαρίδης, εξειδικευμένος στα οικονομικά των αγορών εργασίας και καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics, υποστήριξε ότι σε μία αγορά απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς, ο ιδανικός κατώτατος μισθός κυμαίνεται στο 50% του μέσου μισθού. Χαμηλότεροι από το όριο αυτό μισθοί αποτελούν ένδειξη μονοπωλιακών τάσεων στην αγορά εργασίας που κρατούν τις αμοιβές χαμηλά, ενώ πάνω από το όριο αυτό παρεμποδίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας, ισχυρίστηκε.

Όταν ρωτήθηκε ποια μέτρα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να ανακόψει την οικονομική κρίση, δήλωσε: «Απελευθερώστε το επιχειρηματικό περιβάλλον, απελευθερώστε το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων. Σε κάθε μεγάλο κέντρο του κόσμου θα βρείτε Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων των πλοιοκτητών που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας. Γυρίστε τους πίσω... Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να εστιάσουμε στην αγορά, να καταργήσουμε τους περιορισμούς, αλλά και να μάθουμε από τους Ολλανδούς και τους Δανούς τι μπορούμε να κάνουμε με τις συντάξεις... Οι Έλληνες είναι πολύ υψηλού μορφωτικού επιπέδου...».
Ο Δρ Πισσαρίδης εστίασε στις ιδανικές πολιτικές ανάπτυξης που ωφελούν όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, και μίλησε για την ιστορική εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης χωρών όπως η Ισπανία, η Σουηδία, η Αγγλία κ.ά. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη μπορεί είτε να βελτιώσει την κατάσταση μιας κοινωνίας, είτε να δημιουργήσει σύγκρουση όταν αποκλείονται κάποιοι από αυτήν. Παράλληλα, σημείωσε ότι το βασικό όφελος της ανάπτυξης είναι η αύξηση της απασχόλησης.
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.