29/4/15

Εκπέμπει «SOS» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Συμφωνήστε γιατί χανόμαστε!

Οι συντάκτες της έκθεσης μιλούν για επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων - Επισημαίνουν ότι από τα τέλη Νοεμβρίου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 26 δισ. ευρώ - Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 3,7 δισ. ευρώ

Την επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κρούοντας συναγερμό για την οικονομική πορεία της χώρας.
Στη νέα τριμηνιαία έκθεση χτυπά ηχηρό καμπανάκι προς την κυβέρνηση για την πολιτική αβεβαιότητας και προειδοποιεί πως «μόνον η τελική συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρωζώνη θα εξαλείψει τις αβεβαιότητες και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη».
Οι συντάκτες επισημαίνουν πως η τρέχουσα κατάσταση δεν απειλεί μόνο τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και τις υγιείς!
Χαρακτηριστικές είναι οι δραματικές αναφορές των συντακτών της έκθεσης στο κεφάλαιο με τα συμπεράσματα, το οποίο τιτλοφορούν «Η αβεβαιότητα επισκιάζει την αναζήτηση διεξόδων και την ανάπτυξη».
«Μετά τις εκλογές 25.1.2015 ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς» (πρωην τρόικα), ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά κρίση» ξεκινά το κείμενο της έκθεσης, για να συνεχίσει: «Η οικονομία υποτροπιάζει»!
Οι συντάκτες σημειώνουν ότι η οικονομία της χώρας παρουσίασε σημάδια  ανάκαμψης το 2014 για να προσθέσουν «όμως το πρώτο τρίμηνο 2015 άρχισε με πολλές αβεβαιότητες ως προς τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. 
Ο εκλογικός κύκλος και η παρατεταμενη αδυναμία συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών, η εκκρεμότητα γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως είναι οι αμφιταλαντεύσεις σε ζητήματα έννομης τάξης (“rule of law”) και οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας ή ρήξης, ενέτειναν την αβεβαιότητα, που με τη σειρά της προκάλεσε επενδυτική υστέρηση στην αγορά και σε συνδυασμό με αντιφατικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, την επιστροφή της οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά. 
Το τελευταίο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκαν αρνητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης (-0,4%) σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Αρνητικός προβλέπεται να είναι και ο ρυθμός μεγέθυνσης το πρώτο τρίμηνο του 2015, αν και τα στοιχεία θα οριστικοποιηθούν αργότερα. Φυσιολογικά, αυτή η εξέλιξη είχε ως συνέπεια ότι η ανεργία παραμένει σταθερή».
Επισημαίνεται ότι από τα τέλη Νοεμβρίου έως σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 26 δισ. ευρώ, πως το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σε έντονα πτωτικά επίπεδα, ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυσκολίες, πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 3,7 δισ. ευρώ και σημειώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση «απειλεί και τις επιχειρήσεις που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους απέφυγαν απολύσεις. Απειλεί δηλαδή την υγιή επιχειρηματικότητα».
Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τους «θεσμούς» αποτελεί μονόδρομο και πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό μέτωπο, σημειώνεται ότι η κατάσταση είναι «ασαφής» επισημαίνοντας τα προβλήματα τόσο από πλευράς εσόδων όσο και δαπανών.
Ειδικά, δε, για τις δαπάνες, οι συντάκτες συνδέουν την εκτροπή τους με τις νέες αμυντικές προμήθειες, τη χορήγηση 13ης σύνταξης, την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία, την ενίσχυση στην ΕΒΖ. 

Δείτε εδώ την έκθεση του προυπολογισμού
Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

  1. Η έκθεση τεκημηριώνει επίσης, ότι για όλο το 2014 η περίφημη ανάπτυξη ήταν μόνο 0,4 % και το περίφημο πρωτογενές πλέονασμα πρακτικά μηδέν και όχι 2 δίς.

    Όπως λέμε unsuccessful story.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.