30/4/15

30 Απριλίου 1975: Η Πτώση της Σαϊγκόν (Βίντεο)

Συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη μέρα που “έπεσε” η Σαϊγκόν, πρωτεύουσα τότε του Νοτίου Βιετνάμ-σημερινή Χο-Τσι-Μινχ.

Οι αμερικάνοι φεύγοντας πήραν μαζί τους και κάποιους από τους συνεργάτες τους. Όμως καθώς δεν χωρούσαν όλοι, κρέμονταν σαν τσαμπιά και σπρωχνόντουσαν ποιος θα πρωτομπεί στα ελικόπτερα.

Επί δεκαετίες ολόκληρες ο λαός του Βιετνάμ πολέμησε με το όπλο στο χέρι ενάντια στο γαλλικό και στη συνέχεια τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Ο ηρωικός αγώνας του βιετναμέζικου λαού έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο σε μια εποχή μακρινή για αυτούς ίσως σήμερα, αλλά τόσο επίκαιρη…




30 Απριλίου 1975. Δυνάμεις των Βιετκόνγκ απελευθερώνουν την πρωτεύουσα του Νότιου Βιετνάμ Σαϊγκόν

Του Γιώργου Αλεξάτου

30 Απριλίου 1975. Ενώ οι δυνάμεις των Βιετκόνγκ απελευθερώνουν την πρωτεύουσα του Νότιου Βιετνάμ Σαϊγκόν και ο λαός πανηγυρίζει τη νίκη του και τον τερματισμό του πολέμου, στελέχη του καθεστώτος της αμερικανοκρατίας και της τυραννίας φεύγουν με ελικόπτερα από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας για να αποφύγουν τη λαϊκή οργή.

Καθώς η Σαϊγκόν μετονομάζεται σε Πόλη Χο Τσι Μινχ, προς τιμή του κομμουνιστή ηγέτη που καθοδήγησε τους αγώνες του λαού του κατά της ιαπωνικής, γαλλικής και αμερικανικής κατοχής, από τη δεκαετία του '40 μέχρι τον θάνατό του το 1969, η χουντική εφημερίδα "Ελεύθερος Κόσμος" κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο ξύλινο τίτλο "Άντε και στα δικά μας! Η Αθήνα Χο Τσι Γιοτ!", κάνοντας λογοπαίγνιο με το αγωνιστικό ψευδώνυμο του Χαρίλαου Φλωράκη, Γιώτης.

Τον φόβο μας να ΄χουν!
_________________

Από τον "Ριζοσπάστη"

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΪΓΚΟΝ

Εκδηλώσεις μνήμης και νίκης στην πόλη Χο Τσι Μινχ

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ηρωική νίκη των Βιετναμέζων κομμουνιστών και του λαού της χώρας, όταν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν πια και την πρεσβεία τους στην πρωτεύουσα του «Νότιου Βιετνάμ» Σαϊγκόν (σημερινή πόλη Χο Τσι Μινχ) και να αποσύρουν και τα τελευταία στρατεύματά τους. Σε έναν από τους πιο αιματηρούς και σε διάρκεια πολέμους, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 3.000.000 Βιετναμέζοι και καταστράφηκαν μεγάλα τμήματα της χώρας και των υποδομών της, οι δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ (του Βόρειου Βιετνάμ) από κοινού με τους αντάρτες της επαναστατικής κυβέρνησης στο νότιο τμήμα, επιβλήθηκαν στρατιωτικά απελευθερώνοντας και το νότιο τμήμα και ανοίγοντας έτσι το δρόμο στη συγκρότηση της ενιαίας πατρίδας.

Είχαν προηγηθεί, το Σεπτέμβρη του 1945, η ήττα και αποχώρηση της Ιαπωνίας (που κατείχε το Βιετνάμ) και η ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στο βορρά, που αντιμετωπίστηκε από τους τότε Γάλλους αποικιοκράτες - ιμπεριαλιστές με πολύχρονο πόλεμο και τη θρυλική νίκη των «Βιετμίνχ» στη μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου υπό την ηγεσία του Χο Τσι Μινχ και του στρατηγού Βο Νγκουέν Γκιαπ, το 1954. Τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ επενέβη στρατιωτικά με χιλιάδες στρατού και πεζοναύτες, σε έναν πόλεμο που έγινε γνωστός ως «ο βρώμικος πόλεμος των ΗΠΑ στο Βιετνάμ» και έγινε σημείο αναφοράς για δεκάδες λαούς και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο πόλεμος των Αμερικανών κατά του βιετναμέζικου λαού, στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν όλα τα τότε σύγχρονα όπλα αλλά και το τοξικό «Πορτοκαλί Παράγοντας» εξόντωσε εκατομμύρια λαού αλλά άφησε μέχρι σήμερα τις συνέπειές του με ασθένειες και παραμορφώσεις σε νεογέννητα βρέφη, 40 και 50 χρόνια μετά.

Η 30ή Απρίλη αποτελεί μέρα μνήμης αλλά και νίκης και σήμερα θα διεξαχθεί μεγάλη στρατιωτική και λαϊκή παρέλαση με πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη Χο Τσι Μινχ, όπου συμμετέχουν πλήθος καλεσμένων από κυβερνήσεις και πολιτικούς, κοινωνικούς φορείς. Η Βιετναμέζικη Ενωση Φιλίας των Λαών (VUFO) προσκαλώντας δεκάδες φορείς και διεθνείς αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις οργάνωσε τις προηγούμενες μέρες στο Ανόι και στην πόλη Χο Τσι Μινχ διασκέψεις για τις μνήμες και τα διδάγματα από τον πόλεμο και τη νίκη επί του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Στο Βιετνάμ βρίσκονται αυτές τις μέρες και θα πάρουν μέρος και στις κεντρικές εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ο Νικόλας Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) αλλά και ο «Ελληνας Βιετμίνχ», Κώστας Σαραντίδης, που παρασημοφορήθηκε ως «Ηρωας του Λαϊκού Στρατού» του Βιετνάμ το 2013.

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/04/30-1975.html

1 σχόλιο:

  1. the majority of Americans wanted peace and the boys serving back home. It was the time of woodstock and the peace movement.
    There were huge protests in the streets with hundreds injured and arrested. The people never liked the war in vietnam.
    This article leads you to hate and dislike millions of hardworking decent folk and couldn't be more wrong.
    communism is dead my friend.
    never worked never will.
    you're extinct like the dinosaurs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.