30/4/15

Απογοήτευση Αρμενίας με Ισραήλ

 
Μάριος Πουλλάδος
Απέφυγε τον όρο «γενοκτονία» ο Πρόεδρος του Ισραήλ.
Σαν τρομοκράτες αντιμετωπίζονται οι Αρμένιοι στην Ιερουσαλήμ
Η στενή σχέση Αζερμπαϊτζάν - Ισραήλ χρησιμεύει ως νέα δικαιολογία για την άρνηση της αναφοράς σε γενοκτονία, σημειώνει ο Πατριάρχης Manougian


Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν αρκετοί Αρμένιοι, μεταξύ των οποίων και ο Αρχιεπίσκοπος Aris Shirvarian και ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Nourhan Manougian, αναφορικά με την πολιτική του Ισραήλ έναντι της Γενοκτονίας αλλά και τη συμπεριφορά Ισραηλινών έναντι της αρμενικής κοινότητας, σύμφωνα με ισραηλινό δημοσίευμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Shirvarian, χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια για τον Ισραηλινό Πρόεδρο Rivlin, είπε: «Είμαι απογοητευμένος και πιστεύω ότι τα μέλη της αρμενικής κοινότητας είναι επίσης απογοητευμένα για τη χρήση των λέξεων "μαζική δολοφονία", αντί για "γενοκτονία"», προσθέτοντας: «Κύριε Πρόεδρε, αυτό ήταν ένα βήμα προς τα πίσω από την πλευρά σας. Θα έπρεπε να ήσασταν πιο τολμηρός ως πρόεδρος, όπως ήσασταν στην Κνεσέτ», καταλήγοντας:
«Αυτό που διαπράχθηκε εις βάρος των Αρμενίων ήταν γενοκτονία, μαζική εξόντωση». Πάντως, σύμφωνα με άλλα ισραηλινά δημοσιεύματα, αν και ο Πρόεδρος του Ισραήλ απέφυγε προσεκτικά να κάνει χρήση του όρου «γενοκτονία», στην επίσημη ομιλία του για την εκατονταετηρίδα της δολοφονίας σχεδόν 1.500.000 Αρμενίων, εντούτοις χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη λέξη σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, γεγονός που δεν μπορεί με βεβαιότητα να διασταυρωθεί.

Επικρίσεις Ισραηλινών βουλευτών
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της «Haaretz», οι εκδηλώσεις μνήμης της εκατονταετηρίδας της γενοκτονίας των Αρμενίων ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, στο τέλος της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στους Αρμένιους από τις διάφορες χριστιανικές κοινότητες στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Οι περισσότερες από τις καμπάνες των εκκλησιών στην Παλιά Πόλη χτύπησαν 100 φορές, όσα και τα χρόνια που συμπληρώθηκαν από τις δολοφονίες. Την περασμένη Παρασκευή υπήρξε μια ειδική προσευχή στην αρμενική εκκλησία και μια τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο, προς τιμή των γενοκτονημένων. Εντούτοις, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κανένας επίσημος εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δεν παρέστη στην τελετή. Το «παρών» της στην τελετή έδωσε μόνο η Βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Meretz, Ζhava Galon, το κόμμα της οποίας ηγείται εδώ και καιρό της εκστρατείας περί αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Η ισραηλινή κυβέρνηση συμμετέχει στην άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Galon.

Μικρά βήματα
H πρόσφατη κίνηση από πλευράς Ισραήλ, να αποστείλει δύο βουλευτές της Κνεσέτ, του Nahman Shai, της Σιωνιστικής Ένωσης και της Anat Berko του Λικούντ ως επίσημη αντιπροσωπία στις εκδηλώσεις μνήμης στην Αρμενία, αν και αποτελούν μικρά βήματα, παρ' όλα αυτά δεν ικανοποίησαν τον Αρχιεπίσκοπο Manougian.

«Η αποστολή δύο βουλευτών είναι μια καλή αρχή, ελπίζω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά με τις εμπορικές συναλλαγές που αυτή τη στιγμή διεξάγει (το Ισραήλ) με το Αζερμπαϊτζάν, δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι δεν θα μας χρειαστούν άλλα 100 χρόνια να αποκτήσουμε αναγνώριση. Οι Τούρκοι μάς θέλουν να ξεχάσουμε, οι ίδιοι λένε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα κουραστούμε. Προσπαθούμε να τους δείξουμε ότι κάνουν λάθος, ότι θυμόμαστε και απαιτούμε ασφαλώς δικαιοσύνη φυσικά, για ξεκίνημα».

Όπως σημειώνει το άρθρο της «Haarezt», αν και στο παρελθόν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία ήταν η εξήγηση για την αποτυχία του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, τώρα υπάρχει η σημαντική σχέση με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνορεύει με το Ιράν, και χρησιμεύει για να δικαιολογηθεί η άρνηση της αναφοράς σε γενοκτονία. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου του Ισραήλ, ο αγοραστής των ισραηλινών όπλων και σύμμαχος στον συνασπισμό εναντίον του Ιράν. «Υπάρχει μια νέα δικαιολογία για μας να αποφύγει την υποχρέωσή μας», δήλωσε η Galon στην τελετή της περασμένης εβδομάδας.

Φτύνουν και βρίζουν
Έντονα ήταν τα παράπονα που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν στο Ισραήλ τις εκδηλώσεις της αρμενικής κοινότητας για τη γενοκτονία. Όπως σημειώνεται, πολλά κορίτσια που ανήκουν ακροδεξιά ακτιβιστική πτέρυγα συμμετείχαν σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων έφτυσαν και έβρισαν τους συμμετέχοντες στην πορεία για την 100ή επέτειο της γενοκτονίας. Σε αμφότερες περιπτώσεις, ήρθαν αντιμέτωπες με νεαρούς άνδρες από την αρμενική κοινότητα που τις παραμέρισαν.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μόνο τότε η αστυνομία είχε παρέμβει για να προβεί στη σύλληψή τους για ανάκριση.
«Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν όλη την ώρα. Έχει γίνει χειρότερη τα τελευταία χρόνια», είπε ο Πατριάρχης. «Όπου κι αν πάμε, είτε η αστυνομία θα μας σταματήσει, γιατί δεν ξέρουν αν είμαστε Άραβες ή Χριστιανοί, ή φτύνουν επάνω μας. Στο Τελ Αβίβ και τη Χάιφα είναι διαφορετικά. Αλλά εδώ στην Ιερουσαλήμ, σε κοιτάζουν σαν να είσαι ένας εχθρός, σαν να είσαι τρομοκράτης. Αυτή είναι η νοοτροπία».

- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/228076/apogoitefsi-armenias-me-israil#sthash.fGKslnRJ.dpuf

1 σχόλιο:

  1. Δεν αναγνωρίζουν και δεν αναγνώρισαν ποτέ οι εβραίοι την γενοκτονία/ολοκαύτωμα 1.500.000 Αρμενίων.
    Για να μην ξεχνιόμαστε:
    Δεν αναγνωρίζουν και δεν αναγνώρισαν ποτέ οι εβραίοι την γενοκτονία/ολοκαύτωμα 353.000 Έλληνων του Πόντου(19 Μαίου 1919)
    Δεν αναγνωρίζουν και δεν αναγνώρισαν ποτέ οι εβραίοι την γενοκτονία/ολοκαύτωμα 1.500.000(άλλοι μιλάνε για 2.000.000) Έλληνων Μικρασιατών(14 Σεπτεμβρίου)
    Δεν αναγνωρίζουν και δεν αναγνώρισαν ποτέ οι εβραίοι την γενοκτονία/ολοκαύτωμα 100.000 με 150.000 Ελλήνων της Ανατολικής θράκης.(6 Απριλίου)
    Την γενοκτονία/ολοκαύτωμα των Ασσυρίων;;;(800.000 περίπου)

    Δεν αναγνωρίζουν δηλαδή την μεγαλύτερη Γενοκτονία/Ολοκαύτωμα Ανθρώπων, την τόσο μαζική σε αριθμό και σε φρικαλεότητες...

    Αλήθεια γιατί πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις και νόμοι περί άρνησης της γενοκτονίας/ολοκαυτώματος του οποιουδήποτε έθνους;
    <>
    Το πλήθος ξένων πολιτικών αλλά και θρησκευτικών ηγετών που θα παραβρεθεί στην Αρμενία ή κάνει δηλώσεις για την Γενοκτονία/Ολοκαύτωμα των Αρμενίων είναι η καλύτερη απάντηση στους όποιους "νόμους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.