28/4/15

Σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο

του Σάββα Καλεντερίδη
Είναι πλέον παραδεδεγμένο ότι οι εξελίξεις που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ επηρεάζουν την πορεία του Κυπριακού, δημιουργώντας ευνοϊκές προϋποθέσεις και μια ιδιαίτερη νέα δυναμική στην πορεία της επίλυσής του.
Παρά τις έως τώρα αμφισημίες (στις δηλώσεις για την παράνομη τουρκική NAVTEX και την παρουσία του «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ και στη στάση που τηρεί γενικώς η Ουάσινγκτον αλλά και το Λονδίνο στο ζήτημα), και τις απαράδεκτες ενέργειες και δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η ξεκάθαρη δήλωση των ΗΠΑ για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της είναι μια εξέλιξη που συνιστά ουσιαστική γεωπολιτική ανατροπή στην Αν. Μεσόγειο.
Και χρησιμοποιούμε αυτόν τον… βαρύγδουπο χαρακτηρισμό γιατί η θέση αυτή της Ουάσινγκτον έρχεται να ανατρέψει μια πολιτική στήριξης των τουρκικών θέσεων για τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών αλλά και για το Κυπριακό, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, κορυφώθηκε με την εισβολή στην Κύπρο και συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής αυτής είναι η Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης SAREX «CYPUSA-01/15», που πραγματοποίησαν η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν δε συνυπολογιστεί η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου από το Κάιρο, για την «εποικοδομητική στάση της κυβέρνησης Αιγύπτου στο θέμα της ΑΟΖ», και οι συνεχιζόμενες τριμερείς συναντήσεις κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, τότε μπορεί κανείς να δικαιολογήσει το βαρύγδουπο του χαρακτηρισμού.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos news

4 σχόλια:

  1. Η μεγάλη γεωπολιτική αλλαγή που συντελείται ανεπαισθητως στο παρόν είναι η οικονομική βαλκανοποιηση του ελληνικού χώρου, της ελλαδος και της Κύπρου, κάτι που μονο στην Αμερική δεν συμφέρει και αν τυχόν και συμβιβαστεί θα το βρει στο μέλλον μπροστά της. Τα αλλά με τον Ξηρό είναι ανέκδοτα προπαγανδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αρθρογράφος προφανώς εκφράζει ευχές. Και η κοινή άσκηση και οι δηλώσεις εντάσσονται στο μακρόπνοο πολιτικό σχέδιο των ΗΠΑ που θέλουν στην περιοχή μιά περιφερειακή ελεγχόμενη απ' αυτούς δύναμη. Αυτή τη δυναμική τους την προσφέρει η Τουρκία. Και μπορεί οι σχέσεις τους να μην είναι οι ίδιες όπως χτες, με εκβιασμούς τύπου κοινής άσκησης Κυπρου - ΗΠΑ, και ενδεχόμενα άλλης μορφής πιέσεων, θα αναγκάσουν τους τούρκους να υποκύψουν. Οι τούρκοι κάνουν καλή εξωτερική πολιτική και οποιαδήποτε ωφέλη κι αν έχουν ανάμεσα στους μουσουλμανικούς λαούς, αυτά είναι ελάχιστα μπροστά στην υποστήρηξη των ΗΠΑ. Και εγώ κάνω μιαν εκτίμηση, γιατί υπάρχει κι ο αστάθμητος παράγοντας να έχει τρελαθεί ο σουλτάνος και τότε και μόνο θα έχει δίκιο ο αρθρογράφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνῶ ἀπολύτως γιὰ τὴν περίπτωσι Ξηροῦ, πιστεύω εἶναι μέρος τῆς ἀγγλοσαξωνικῆς ψυχῆς των καὶ νοοτροπίας. Οἱ Η.Π.Α. θὰ κάνουν τὰ πάντα γιὰ νὰ δώσουν ἕνα μήνυμα σὲ μελλοντικοὺς ἐπίδοξους δολοφόνους πολιτῶν τῶν Η.Π.Α., πόσο μᾶλλον για δολοφονίες ἐπιτελῶν τῆς κυβερνήσεώς των. Ἔτσι κι ἀλλιῶς ὄντας σοβαρὸ κράτος ἔχει σχεδιο Α, Β, Γ, Δ ἴσως καὶ Ε γιὰ τὴν Ἐλλάδα.

    Ὅσο κι ἐλεεινὸ κι ἂν εἶναι αὐτὸ ποὺ θὰ πῶ, ἡ ΝΟΤΑΜ ποὺ ἐξέδωσε ἡ Τουρκία καὶ περιελάμβανε μέχρι καὶ μέρος τῆς νήσου Λῆμνος πῶς ἀνεκλήθη; Ταπεινωμένοι τρέχαμε στὸ Ν.Α.Τ.Ο. καὶ ἐξ αἰτίας τῶν Η.Π.Α. ἀνεκλήθη, συνεπῶς ἀκόμη οἱ Η.Π.Α. ἔχουν λόγο στὴν περιοχή.

    Τέλος, βλέπουμε τὴν ταπείνωσι ποὺ δεχθήκαμε ἀπὸ τὴν Ε.Ε., ἐμεῖς ἀλλάξαμε διαπραγματευτές, ἐκεῖνοι ὄχι. Ἂς μὴν κάνουμε ἐξωτερικὴ πολιτικὴ διὰ τὸ θεαθῆναι τοῖς ἀνθρώποις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ κύριε Σάββα, κατάλαβα καλά,πως οι Η.Π.Α.
    Μας έχουν γραμμένους κανονικά,τουλάχιστον μέχρι τώρα,μας είχαν για σφαλιάρες,και κλοτσιές.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω το μέλλον.
    Ξέρω όμως,ότι δεν πάει άλλο τέτοια ξεφτίλα,επειδή είχαμε Πράκτορες τους για πολιτική ηγεσία!.
    Μας φερόντουσαν ανάλογα,οι Αμερικανοί,[φίλοι μας!].
    Προσωπικά,είμαι κάθετα αντίθετος.με το μόρφωμα ΝΑΤΟ-ΔΥΣΗ,
    Γιατί απλά δεν μου αρέσει να τρώω κλοτσιές,και να τους ευχαριστώ και από πάνω.
    Μας έχουν τον Μπαμπούλα Τουρκαλά, διαχρονικά,συστηματικά και μόνο,για να μας εκβιάζουν,και να δίνουμε,σιγά σιγά και λίγο λίγο.
    Γη αέρα θάλασσα,Νησιά μας και ότι κάθε μέρα,τους κατέβει στο κεφάλι, απαιτούν,η αν θέλετε μας ζητούν,μιας και μέχρι τώρα, οι ηγεσίες μας, Σαμαροβενιζελοκουβελοκαρατζαφυρηδοβλακιογιωργάκηδες κ.λ.π.
    Τα έδιναν!!!!!,δηλαδή Ελληνική κυβέρνηση,ίσον Τούρκοαμερικανοί Νταβατζήδες.
    Ευτυχώς που τα ζούδια κοιμούνται ύπνον βαθύ.
    Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.