27/4/15

Ερντογάν στον Ακιντζί: Αυτά που βγαίνουν από το στόμα σου να τα ακούς με τ’ αυτιά σου

Ερντογάν στον Ακιντζί: Αυτά που βγαίνουν από το στόμα σου να τα ακούς με τ’ αυτιά σου
Η πρώτη κρίση ξέσπασε μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Μουσταφά Ακκιντζί από το CNNTurk, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τον Τ/κ ηγέτη για τις δηλώσεις του, καλώντας τον να ακούσει με τα αυτιά του αυτά που λέει με το στόμα του. Ο Μουσταφά Ακκιντζί ο οποίος άκουγε ζωντανά από το στούντιο του τουρκικού καναλιού τις δηλώσεις Ερντογάν απάντησε αμέσως και διερωτήθηκε εάν “η μικρή πατρίδα δεν πρέπει να μεγαλώσει ποτέ”.

Κατά την αναχώρησή του για το Κουβέιτ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σκληρά εναντίον του Μουσταφά Ακκιντζί όταν κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του ότι “πλέον δεν υπάρχει μικρή πατρίδα, αλλά δύο αδελφές χώρες”.

“Ο κύριος Ακκιντζί είναι ένας πρόεδρος που έχει εκλεγεί από το ‘λαό της βορείου Κύπρου’. Αλλά όταν λέει ότι είμαστε δύο αδελφές χώρες βγαίνουν άλλα πράγματα. Αυτά που βγαίνουν από το στόμα του κυρίου προέδρου πρέπει να τα ακούει με τα αυτιά του. Επομένως και ως αδελφοί υπάρχουν οι κανόνες εργασίας. Υπάρχει και το τίμημα ως μικρή πατρίδα και μητέρα πατρίδα. Εμείς πληρώσαμε το τίμημα στη βόρεια Κύπρο. Από κει και πέρα για την οικοδόμησή τους, για να υπάρξει η συνέχιση αυτής της διαδικασίας ακόμη, το κόστος που πληρώσαμε εμείς εκεί είναι κάπου ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Αυτά είναι σοβαρά ποσά. Εμείς ποτέ δεν αγνοήσαμε τα εκεί. Μήπως ο κύριος Ακκιντζί νομίζει ότι αυτή τη διαμάχη μπορεί να την κάνει από μόνος του; Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Δεν μπορούμε εμείς να κοιτάξουμε την Κύπρο με τον ίδιο τρόπο που την κοιτάνε εκείνοι”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ανέφερε ακόμη ότι “η Τουρκία βλέπει τη βόρεια Κύπρο ως μικρή πατρίδα, ναι. Και από δω και πέρα θα την βλέπει ως μικρή πατρίδα. Όποια είναι σχέση που έχει μια μάνα με το παιδί της αυτή θα συνεχίσει να είναι η σχέση της με το παιδί της. Αυτό μπορεί να το εκφράσει ο ίδιος, και αν το εκφράσει έτσι θα το αποδεχτώ με επιείκεια αλλά νομίζω ότι εδώ χρειάζεται ευαισθησία και προσοχή”.

Εκείνη την ώρα ο κ. Ακκιντζί ήταν ζωντανά στο στούντιο CNNTurk και άκουγε απευθείας τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και είπε: “Εμείς δηλαδή να μείνουμε πάντοτε μικρή πατρίδα; Να μην μεγαλώσουμε; Να μην σταθούμε στα πόδια μας;”.

Ο Μουσταφά Ακκιντζί είπε ότι τηρεί τις υποσχέσεις του και δεν είναι ικανοποιημένος που μπήκε σε μια τέτοια διαμάχη από τις πρώτες μέρες της `προεδρίας` του. Πρόσθεσε ότι δεν έκανε καμιά δήλωση που να αποκλείει την Τουρκία, αλλά το αντίθετο αυτό που είπε, είναι αμοιβαία σχέση. “Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε”, είπε.

Για τις προσδοκίες του από την Άγκυρα, ο κ. Ακκιντζί είπε: “Εγώ θέλω να πω αυτό, στην Άγκυρα. Ας μην μας βάλουν να καθίσουμε σε λάθος μέρος από τις πρώτες κιόλας μέρες. Υπάρχει κάποιος που θέλει την ευημερία της Τουρκίας, μια ισχυρή Τουρκία, μια δημοκρατική Τουρκία. Η ευκαιρία με το σχέδιο Ανάν χάθηκε. Αλλά ξεκίνησε μια νέα εποχή, δεν θα καταλήξουμε πουθενά αν κατηγορούμε ο ένας τον άλλο”.

Ο κ. Ακκιντζί είπε ότι ο Ερντογάν έσφαλλε και πως μετά τη συνέντευξή του θα επικοινωνούσε μαζί του. “Πλέον πρέπει πλέον να αφήσουν στην άκρη την φιλοσοφία του μικρή πατρίδα – μητέρα πατρίδα η οποία έχει τύχει εκμετάλλευσης και να ιδρύσουν αδελφικές σχέσεις”, είπε ο νέος Τ/κ ηγέτης.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, CNA
mignatiou.com

2 σχόλια:

  1. "Η ευκαιρία με το σχέδιο Ανάν χάθηκε."
    Τι άλλο πρέπει να ακούσουμε;
    Για όποιο θέλει επιχειρήματα ως προς το τι είναι βιώσιμη λύση του κυπριακού ας διαβάσει αυτό http://www.ifestosedu.gr/32RuleofLaw.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. The so called dispute BTW them is a trick / trap and as usual the Cypriot "leaders" fall for it (for a good chunk of money)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.