30/4/15

Ο Ερντογάν άσκησε βέτο για συμμετοχή Κύπριου πρέσβη σε δεξίωση στο Κουβέιτ και δέχθηκε χαστούκι από την Ε.Ε.

Ο Ερντογάν άσκησε βέτο για συμμετοχή Κύπριου πρέσβη σε δεξίωση στο Κουβέιτ και δέχθηκε χαστούκι από την Ε.Ε.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στο Κουβέιτ με πρωταγωνιστή τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω της Κύπρου με αποτέλεσμα ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας να δεχθεί ράπισμα από τους Ευρωπαίους πρέσβεις, που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επισκεπτόμενος το Κουβέιτ, Τούρκος Πρόεδρος θα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε δεξίωση που έδωσε το την περασμένη Τρίτη προς τιμή του ο Εμίρης και σε αυτή ήταν, μεταξύ άλλων,  προσκεκλημένοι και οι ξένοι πρέσβεις.

Και επειδή η πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι πως οι προσκεκλημένοι κάνουν χειραψία με τον Εμίρη και το τιμώμενο πρόσωπο, ο Ερντογάν έβαλε βέτο και ζήτησε να μην παραστεί ο πρέσβης της Κύπρου στο Κουβέιτ, Πανίκος Κυριάκου.

Λίγο πριν την είσοδο του πρέσβη μας στην αίθουσα, κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας αυτής τον παρακάλεσε να μην παραστεί για να διευκολύνει και τους ίδιους ενώ του επισήμανε πως το ίδιο θα πράξει και ο Αρμένιος συνάδελφός του. Ο Κύπριος πρέσβης αντέδρασε έντονα και υπέδειξε πως αυτό ήταν αντιδεοντολογικό και δεν συνάδει με τα διπλωματικά θέσμια.

Στη συνέχεια συγκάλεσε σύσκεψη των Ευρωπαίων πρεσβευτών που είναι διαπιστευμένοι στο Κουβέιτ με στόχο την κοινή αντίδραση. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, υπήρξε στήριξη στον Κύπριο πρέσβη από το σύνολο των συναδέλφων του. Έντονη ήταν η αντίδραση του Γάλλου πρέσβη αλλά και των υπόλοιπων διπλωματών. Αποφασίστηκε να παραστούν όλοι στη δεξίωση, αλλά να μην χαιρετίσουν δια χειραψίας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εξέλιξη αυτή ενόχλησε και εκνεύρισε τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος επίσπευσε την αναχώρησή του από το Κουβέιτ και επέστρεψε προχθές βράδυ στην Άγκυρα. Όπως πληροφορούμαστε, όταν το Κουβέιτ είχε επισκεφθεί ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιούλ, τέτοιο θέμα δεν τέθηκε και στη δεξίωση είχε παραστεί ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία διαμαρτυρήθηκε, διά του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκου Ζήνωνος, προς τον πρέσβη του Κουβέιτ στη Λευκωσία για το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια αποκλεισμού του Κύπριου πρέσβη.

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.