28/4/15

Οικονομικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν σχεδιάζεται τώρα έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων

Θ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Οικονομικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν σχεδιάζεται τώρα έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων

«Εχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για τις μεταρρυθμίσεις και παραμένουμε στο πρόγραμμά μας, σε αναμονή ενός συμβιβασμού», τονίζει ο οικονομικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Παρασκευόπουλος σε αποψινή συνέντευξη του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).
Η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την προστασία απέναντι στις απολύσεις, αντί να την καταργήσει, ενώ θέλει να καταργήσει μόνον τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αντί να μειώσει τις συντάξεις γενικά, προσθέτει, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επιδείξει μεγάλη κινητικότητα.
Εχει συμφωνηθεί με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας η επεξεργασία ενός νέου εργατικού νόμου και η ενσωμάτωση σε αυτόν των συστάσεων του Οργανισμού, όμως οι άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης θέλουν να ανακαλέσουν αυτή τη συμφωνία, κάτι που δεν θα αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιεί ο κ. Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ θέλει να ανακαλέσει και τις συμφωνίες ως προς την τρόικα.
Η ελληνική εκτίμηση είναι ότι η σκληρή κριτική που ασκείται στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, συνιστά μαζική πίεση για να υπάρξει υποχώρηση από την ελληνική πλευρά, αναφέρει ο οικονομικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστώντας, όπως λέει, πως οι συνάδελφοι του κ. Βαρουφάκη θα ξαναβρούν την καλή τους ανατροφή, και είναι γνωστό ότι η ΕΕ βρίσκει την τελευταία στιγμή συμβιβασμούς, και, καθώς πρόκειται για πολιτικές διαφορές, τότε θα υπάρξει μάλλον μια πολιτική λύση σε πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, για την Ελλάδα είναι σαφές ότι οι υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες προηγούνται κάθε άλλης υποχρέωσης, δηλαδή η καταβολή των συντάξεων προηγείται της αποπληρωμής χρέους. Η ευημερία των πολιτών εξαρτάται στο ελάχιστο από την εξυπηρέτηση του χρέους, με τις υποχρεώσεις πληρωμών στο ΔΝΤ να εξαιρούνται, επειδή μία μη εξυπηρέτησή τους είναι κάτι περισσότερο από ασυνήθιστο, προσθέτει.
Ο ίδιος τονίζει πως αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζεται έλεγχος στην κυκλοφορία κεφαλαίων, που, όπως διευκρινίζει, αποτελεί ένα έσχατο μέτρο το οποίο τώρα δεν είναι αναγκαίο, καθώς η φυγή κεφαλαίων στην Ελλάδα δεν είναι μια κλασική φυγή κεφαλαίων, διότι οι Έλληνες δεν πηγαίνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό αλλά τα κρύβουν στα σπίτια τους, ωστόσο αυτό χρησιμοποιείται από το ΔΝΤ ως μέσο άσκησης πίεσης.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.