5/8/18

Θερμοπύλες. Ντροπή για το ΚΑΣ, ντροπή για τους Λαμιώτες, για την κυβέρνηση και για την Ελλάδα.


Αδίστακτοι! Αποχαρακτήρισαν για να ξεπουλήσουν το ιστορικό τοπίο των Θερμοπυλών
Σε μια απόφαση σκάνδαλο, της οποία το βάρος επωμίζεται στο ακέραιο η κυβέρνηση, κατέληξε χτες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αποχαρακτηρίζοντας μεγάλο μέρος του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ζώνης Α των Θερμοπυλών, σε ζώνη Β, ώστε να επιτραπεί η δόμηση και η πώληση του χώρου για την ανάπτυξη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων.
Συγκεκριμένα, με την απόφαση του ΚΑΣ αποχαρακτηρίζεται έκταση που περιλαμβάνει τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών, δύο ξενοδοχεία που σήμερα φιλοξενούν πρόσφυγες, ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση κι ένα εκκλησάκι.

Δεδηλωμένη επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι να παραχωρηθεί αυτή η έκταση σε επενδυτές, οι οποίοι, κάτω από “προϋποθέσεις”, θα την δομήσουν και θα την αναδιαμορφώσουν με στόχο να αναβαθμίσουν τα ξενοδοχεία, να προχωρήσουν σε κέντρο υδροθεραπείας αλλά και σε σειρά άλλων επικερδών δραστηριοτήτων.
Είναι προφανές ότι αυτός ο σχεδιασμός θα αλλοιώσει πλήρως και θα καταστρέψει το ιστορικό τοπίο των Θερμοπυλών, το οποίο αντί να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί περαιτέρω ως χώρος με παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική αξία, θα βεβηλωθεί βάναυσα και θα παραδοθεί προς χάριν των πιστωτών σε ευτελή μεταχείριση, που κάθε άλλο θα έχει σχέση με την σημασία του.
Απέναντι σε αυτό το κυβερνητικό σκάνδαλο στάθηκαν στο ΚΑΣ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Βάσω Λέβα, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Λαμίας, και η δημοτική Σύμβουλος επίσης του Δήμου Λαμίας Μαρία Αντωνίου.
Στο ΚΑΣ παρευρέθηκαν για την προάσπιση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών ο Παναγ. Λαφαζάνης Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε και η Δέσποινα Σπανού μέλος του Π.Σ της ΛΑ.Ε, οι οποίοι και κατήγγειλαν ως μέγα σκάνδαλο και πλήγμα στην ιστορική και πολιτιστική παράδοση της χώρας την απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ελήφθη αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια ενημέρωση και συζήτηση επί του θέματος.
Διάβημα για την απαράδεκτη και σκανδαλώδη απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ελήφθη στη ζούλα, και με αίτημα την ανάκληση της θα κάνει ο Παναγ. Λαφαζάνης στην υπουργό Πολιτισμού από την οποία και ζήτησε επείγουσα συνάντηση.
Τ.Κ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Α.Σ ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ
Ονομάζομαι Μαρία Αντωνίου είμαι Δημοτική σύμβουλος του Δήμου Λαμιέων, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας και μαζί με την κα Λέβα Βασιλική εκπροσωπούμε την Δημοτική κίνηση «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ». Ο κ. Χρονάς Αναστάσιος, Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της « Λαϊκής Συσπείρωσης» προσυπογράφει το κείμενο αλλά για προσωπικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί.
Ζητήσαμε να παραστούμε στη σημερινή σας συνεδρίαση για να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας και την αγωνία μας για την τύχη του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών και να ζητήσουμε την αρωγή σας ώστε αυτός ο ιστορικός χώρος να μη γίνει βορά στα χέρια των όποιων «επενδυτών» από το ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη από το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ είχε εντάξει τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών που βρίσκονται στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών στα ακίνητα προς άμεση αξιοποίηση. Τότε και εμείς αλλά και άλλοι κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες είχαμε αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εκποίησης ακόμη και με προσφυγή στο ΣΤΕ. Έκτοτε μεθοδεύτηκαν και μεθοδεύονται ενέργειες έτσι ώστε οι ιαματικές πηγές και ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών να δοθούν προς αξιοποίηση σε «επενδυτές».
Ο σκόπελος που υπάρχει είναι το γεγονός πως όλα αυτά βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου που δεν επιτρέπεται καμία δόμηση. Πληροφορούμαστε ότι ασκούνται πιέσεις όχι μόνο να απενταχθεί η επίδικη περιοχή από τη ζώνη Α προστασίας, αλλά να αλλάξουν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, να κατακερματιστεί ο αρχαιολογικός χώρος και η δόμησή του σε τμήματα.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα επιτρέψει να συμβεί αυτό το έγκλημα σε έναν τέτοιο ιστορικό χώρο, σύμβολο παγκόσμια κληρονομιάς, στο βωμό του κέρδους και των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων.
Οι Θερμοπύλες, για όλους εμάς τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, αποτελούν μέρος της ιστορικής μας ταυτότητας, της δικής μας κληρονομιάς. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας μαζί με την Αλαμάνα και το Γοργοπόταμο.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε δίπλα στον λόφο του Κολωνού, τον μικρό χώρο που έλαβε χώρα η τελική φάση της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.χ. – στα 500 μ. – να ξεφυτρώσει μεγάλο 5άστερο ξενοδοχείο με υπερσύχρονες υπηρεσίες SPA δυναμικότητας τουλάχιστον 200 κλινών και με άλλα συνοδευτικά έργα στο χώρο. Σε έναν χώρο όπου δεν έχει υποστεί καμία αλλοίωση από ανθρώπινες παρεμβάσεις και όσες έχουν γίνει είναι μικρής κλίμακας, σε ένα χώρο με απαράμιλλο φυσικό κάλλος, προστατευόμενο από τη NATURA, ξαφνικά να δούμε πισίνες, μπάρ, νεροτσουλήθρες … Αντιλαμβάνεστε πως ο τόπος όλο το φυσικό και ιστορικό τοπίο, θα αλλάξει τελείως μορφή. Δεν αποτελεί άραγε ύβρη αυτό προς όλους εκείνους που θυσίασαν τη ζωή του σε αυτό τον ηρωικό τόπο. Ήδη επικρατεί μια αναστάτωση, ανησυχία και αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Ανακοινώσεις και καταγγελίες από Δημοτικές Παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο επίσης, αναρτήσεις σε τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας έντυπα και SITES, μερικές από τις οποίες σας καταθέτουμε. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου το οποίο αντιδρά, το οποίο θεωρεί πως η ιστορία μας δεν «βγαίνει στο σφυρί» για την «δήθεν ανάπτυξη», στο βωμό του κέρδους και των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων.
Αποτελεί προσβολή για την ιστορία μας, στο προσκλητήριο πώλησης του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιαματικές πηγές και τα τουριστικά ακίνητα, να αναφέρονται οι Θερμοπύλες «ως περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον όπου διεξήχθη η γνωστή μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.χ. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο ‘Ήφαιστος, μετά από αίτηση της Θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για τον Ηρακλή προκειμένου να πλένεται και να ξεκουράζεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του».
Εμείς αυτό το θεωρούμε ντροπή και ευτελισμό της ιστορίας μας, την μνήμης μας, της αξιοπρέπειάς μας.
Ο χώρος των Θερμοπυλών με τις ιαματικές του πηγές αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό, είναι περιουσία του Ελληνικού λαού. Είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η ταυτότητά μας και δεν την εκχωρούμε σε κανέναν.
Ζητάμε από εσάς, ως οι κατεξοχήν ειδικοί και αρμόδιο να σταθείτε δίπλα μας. Εσείς σήμερα καλείστε να αποφασίσετε για την τύχη αυτού του εμβληματικού χώρου.
Σας ζητάμε για άλλη μία φορά «να φυλάξετε Θερμοπύλες»
Σας ζητάμε να επαναφέρετε το ερώτημα στην αρχική και μοναδική του ουσία, δηλαδή την προστασία της ιστορικής μνήμης και κληρονομιάς από τις αγορές, εκδοχές της χρήσης γης
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ
ΛΕΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
δείτε επίσης:
Το «πράσινο φως» στον καθορισμό Ζωνών Προστασίας Α και Β στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών έδωσε…

14 σχόλια:

 1. ΝΤΡΟΠΗ!!! ΤΑ ΠΑΧΥΔΕΡΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΑΧΥΔΕΡΜΑ!!! ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ;

  Δυστυχώς δεν φταίει το μνημόνιο. Φταίει η "νοοτροπία" τών "πολιτικών" μας.
  Το 2003 αποφάσισε η κυβέρνηση Σημίτη με αρμόδιο υπουργό τον περίφημο Βενιζέλο να κτίσει κωπηλατοδρόμιο στον Μαραθώνα. Αυτό αποφασίσθηκε παρά τήν ύπαρξη τής λίμνης Ιωαννίνων, η οποία αποτελεί φυσικότατο κωπηλατοδρόμιο (στο εξωτερικό οι κωπηλατοδρομίες διεξάγονται είτε σε λίμνες, είτε σε ποτάμια). Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το εξωτερικό. Επισκέφθηκαν τον Σημίτη και ζήτησαν τήν ακύρωση τού έργου διότι ο χώρος ήταν ιστορικός, διότι εκεί διεξήχθη η μάχη τού Μαραθώνος! Η απάντηση τού τότε πρωθυπουργού ήταν: το έργο έχει αποφασισθεί(!), χωρίς άλλη αιτιολογία!!!
  Αμέσως άρχισαν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό με πρώτη τήν αρχαιολογική εταιρία. Τις αιτιάσεις τών μελών τής εταιρίας αντιμετώπισε ο Βενιζέλος λέγοντας το φοβερό: " Είστε συνταξιούχοι και συνεπώς αναρμόδιοι" Με άλλα λόγια δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε!!! Τούς εν ενεργεία αρχαιλογους αντιμετώπισε απειλώντας τους με μεταθέσεις!!!
  Ο Βενιζέλος, που τόσο πολλοί εκθειάζουν ως μεγάλο πολιτικό, ισχυρίσθηκε ότι ο χώρος κατασκευής τού κωπηλατοδρομίου στην αρχαιότητα ... ήταν θάλασσα!!! Τότε οι αρχαιολόγοι τόν ειρωνέυθηκαν λέγοντας ότι στην αρχαιότητα συνέβη η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ!!! Ο Βενιζέλος εσιώπησε...
  Σήμερα το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο είναι ένας εγκαταλελειμμένος σκουπιδότοπος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. From Eleusina to Marathon and Thermopylai we have the same pattern. Our historical sites get burried, erased from peoples' memories.
   Now, add the new educational material to the equation that left out 2/3 of our history and you will understand why they think stealing our identity (Macedonia) and giving away Greek lands to whatever group is easy.
   WE NEVER RESIST. WE NEVER FIGHT

   Διαγραφή
  2. Dear Nico, many years ago I watched a TV show about our Knowledge in our history. So they asked a lot of people what the name Karaiskakis reminds them. Something like the 70%, answered that Karaiskakis was the football stadium of Olympiakos…
   Goodnight and good luck wherever you are...

   Διαγραφή
  3. Φίλε μου Μιχάλη έχεις πολύ μεγάλο δίκιο !!!!! Το ότι βρίσκεται η χώρα στο χαλι αυτό δεν φταίει μόνο ο Σύριζα αλλά πρωτίστως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ !!! Γι αυτό τους τιμώρησε ο λαός και ενώ περίμενε έστω ένα καλο απ αυτούς, τους συριζαιους εννοώ, αυτοί το επιδεινωσαν !!!! Ανίκανα πολιτικά σκουπίδια , το μόνο που τους νοιάζει ειναι η τσέπη τους , τους φτυνεις και αυτοί λένε βρέχει !!!! Ότι πιο άχρηστο στην Ελλάδα Το βάζουμε στην πολιτική !!!

   Διαγραφή
  4. Πω πω πω τιμωρια που τους εκανε ...ο λαος !!!! Φρικτη !!! Τους ειπε : φατε πιειτε τα κλεμμενα ...παρτε και 10.000 ευρω συνταξη...η μισθο βουλευτη...αραξτε στη Μ
   υκονο...βγητε και καποιοι ευρωβουλευτες με 20.000
   ευρω...πατε μερικοι σε οργανισμους με
   15.000 ευρω...χαρητε τα εξοχικα
   σας..τις βιλες ..απολαυστε τα
   βιβλιαρια καταθεσεων σας..κλπ..Μα τι
   τερατωδης τιμωρια ειναι αυτη ?!!!!
   Εχασαν μια καρεκλα κλεφτη!!!Σατανικη
   τιμωρια!!!Κολαση...Η τιμωρια των
   . Τιμωριων...απ τους..." τι ΜΩΡΟΥΣ
   !!!".......Απ ολους τους ...μωρους που ολη μερα ρωτανε "τι " ..!!! Η εισαι..μωρος η παιζουμε !!

   Διαγραφή
  5. Οι συριζαίοι έχουν μόνο ένα επιχείρημα. Και τι θα κάνετε θα ψηφίσετε ΝΔΠΑΣΟΚ; Είναι καλύτεροι;
   Η απάντηση είναι:Αποδειχθήκατε ίδιοι με αυτούς!

   Διαγραφή
 2. Ανύπαρκτη ΝΔ . Αφήσατε αυτά τα ανθελληνικά σκουπίδια να κόβουν και να ράβουν! !!! Δεν υπάρχουν παλικάρια , όλοι είναι συμφεροντολογοι και ξανά θα το πω ...... κοπροελληνες !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σσσσσςςςς, κάν'τε ρε λίγο ησυχία να ακούσω.... Ναι, δεν είναι ιδέα μου. Ναι, σαν να ακούω το Ξέρξη να ψιθυρίζει "...γελάει καλά, όποιος γελάει τελευταίος..."

  ΥΓ. Μπαγάσα Εφιάλτη, σου 'φεξε! Πέρασαν 2500 χρόνια καταφρόνιας, αλλά επιτέλους δικαιώθηκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν ξέρουμε κάθε ημέρα που θα ξυπνήσουμε τί καινούριο εφιαλτικό θα ακούσουμε από αυτούς τους προδότες. Ε αυτό είναι το κερασάκι πριν ακόμα ολοκληρωθεί η τούρτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αξιότιμοι Συνέλληνες, πρέπει να είμαστε λίγο σοβαροί. Η απόφαση του ΚΑΣ αφορά στις υπάρχουσες εδώ και πολλές δεκαετίες εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου, οι οποίες τώρα ευρίσκονται σε κατάσταση ερήμωσης. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι σε απόσταση 750m περίπου νοτιοδυτικά του αγάλματος του Λεωνίδα, επί της Εθνικής Οδού προς Λαμία. Δεν γνωρίζω που ευρίσκεται ο λόφος του Κολωνού, αλλά φαίνεται ότι ουδείς φαίνεται να τον έχη αναδείξει μέχρι τώρα. Η όποια ανάπτυξη του χώρου (μακάρι να γίνη, γιατί η περιοχή δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από τις ιαματικές πηγές) θα προσφέρη αρκετά στην τοπική κοινωνία. Εξ άλλου η τροποποίηση του χαρακτηρισμού από ζώνη Α σε ζώνη Β δεν σημαίνει ότι αυτός που θα κάνη την ανάπτυξη μπορεί να κτίση όπου και όπως θέλει. Οποιοδήποτε έργο θα πρέπει να έχη την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Και τα 5άστερα ξενοδοχεία, που αναφέρονται παραπάνω, δεν είναι κατ' ανάγκη "θηριώδεις" κατασκευές! Τα καλύτερα 5άστερα ξενοδοχεία είναι μονώροφα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Χρήστο. Πολύ σωστές παρατηρήσεις...

   Διαγραφή
  2. @ Babylonian,

   Με ευκαιρία το ανωτέρω σχόλιό σου για τους Ελληνόφωνους νεοραγιάδες λευκούς Αφρικανούς που με το άκουσμα του ονόματος «Καραϊσκάκης» σκέφτονται πρώτα το ποδοσφαιρικό γήπεδο, να σου θυμίσω πως μερικές δεκαετίες πριν, επί χούντας, ο δήμαρχος Πειραιά Σκυλίτσης ζήτησε την ανακατασκευή του ταφικού μνημείου του Καραϊσκάκη που είχε ανεγερθεί επί Όθωνα (με διαταγή του οποίου μεταφέρθηκαν τα οστά του Καραϊσκάκη από τη Σαλαμίνα που είχε αρχικά ταφεί). Η τεχνική εταιρεία όμως που εκτέλεσε τότε τα έργα, μαζί με τα μπάζα πέταξε (από λάθος;) στη θάλασσα και τα οστά του θρυλικού Καραϊσκάκη και μέχρι σήμερα ούτε έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για το τι απέγιναν τα οστά του ήρωα, ούτε (από όσο γνωρίζω) αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες ή καταδίκες.

   Και γκόοοοοοολ!!!

   Διαγραφή
  3. Τι είπες τώρα φίλε Pointman? Δεν είχε τύχει να το ακούσω αυτό!
   Πόσο "τυχαία" είναι άραγε τα χάλια μας? Το λέει όμως και η παροιμία: "Ο κ...λος βγάζει ότι τρώει το στόμα"

   Διαγραφή
  4. None of the development plans promote the site and its importance. There are many ways for the world to remember what Thermopylai stands for. One billion people have seen the movie the 300 because Frank Miller visited the site following his dream from childhood.

   Personally, I don´t want to relax in hot springs that sit on the bones of my ancestors who fought for Greece. I want to be stressed, with goosebumps, feel insignificant and unworthy of our past and willing to do something about it.

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.