15/12/09

Πάει(;) για ατομική βόμβα το Ιράν

Νέα δεδομένα στη διεθνή θεώρηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν επιχειρεί να εισαγάγει χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Times», με την παράλληλα υποστηριζόμενη άποψη ότι η Τεχεράνη ψεύδεται όταν υποστηρίζει πως δεν επιδιώκει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.


Παράλληλα, ύστερα από πιέσεις του Πεκίνου, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη μέσα στην εβδομάδα συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Κίνας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η εφημερίδα επικαλείται απόρρητα ιρανικά έγγραφα και δημοσιεύει φωτογραφίες και μετάφρασή τους από τα φαρσί. Διεθνείς μυστικές υπηρεσίες τα χρονολογούν αρχές του 2007 και πρωτύτερα, περίπου τέσσερα χρόνια αφότου η Τεχεράνη φέρεται να σταμάτησε να εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικής οπλικής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα, Ιρανοί επιστήμονες φέρονται να εργάζονται σε τετραετές πρόγραμμα δοκιμών για την παραγωγή ενός βασικού συστατικού χρησιμοποιούμενου μόνο σε πυρηνικά όπλα: πρόκειται για υδρίδιο του ουρανίου (UD3-uranium deuteride), χημική ένωση ισοτόπων ουρανίου με αυτά βαρέος υδρογόνου, η οποία χρησιμοποιείται ως δραστική πηγή νετρονίων που ενεργοποιεί μια πυρηνική έκρηξη -εκτελεί χρέη «πυροκροτητή» στο κυρίως σχάσιμο υλικό (ουράνιο ή πλουτώνιο) ενός πυρηνικού βλήματος. Το UD3 αποτελεί συστατικό πυροδότησης και του πυρηνικού οπλοστασίου του Πακιστάν, από όπου το Ιράν έχει αποκτήσει και την περισσότερη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του δικού του προγράμματος.

Ισχυρή ένδειξη ότι η υπόσταση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης είναι στρατιωτική και όχι πολιτική, όπως επισήμως και επιμόνως επαναλαμβάνεται -υποστηρίζουν οι «Times»-, αποτελεί και το ότι ο καθηγητής Φυσικής Μοχσέν Φαχριζαντέ, επικεφαλής του Fedat, του υπεύθυνου φορέα για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος και θεωρούμενος σκληροπυρηνικός υπέρμαχος της απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου, είναι και απόστρατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης. Την υπογραφή του φέρουν και τα δημοσιευόμενα απόρρητα έγγραφα.

Από πλευράς Ισραήλ ωστόσο, που δεν έχει αποκλείσει την εκδοχή στρατιωτικού πλήγματος των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, τα σχόλια υπήρξαν επώνυμα: ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, σε χθεσινές δηλώσεις του στη διάρκεια επίσκεψης στην Αυστρία, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος ως «τελική λύση», απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για «σκληρή διπλωματία», συνδυασμένη με την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων αποκλεισμού της Τεχεράνης.
(Πηγές: Associated Press, The Times)

ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

10 σχόλια:

  1. Τὸ Ἰρὰν διεκδικεῖ καὶ αὐτὸ μερίδιο στὴν παγκόσμια πολιτικὴ σκηνή, ἰδίως διεκδικεῖ ἡγετικὸ ρόλο στὴν Μέση Ἀνατολή. Ἡ ὑπεροπλία βοηθᾶ πολὺ αὐτὸν τὸν σκοπό.
    Βεβαίως βολεύει Κίνα καὶ Ρωσία αὐτὸ ποὺ κάνει τὸ Ἰρὰν καὶ τὸ ὑπεραπίζονται.
    Σιγὰ σιγὰ καὶ σὲ βάθος χρόνου θὰ ἀποκτήση πηρυνικὰ ὅπλα, καὶ τότε νὰ δοῦμε τί θὰ κάνη τὸ Ἰσραήλ (πιστεύω κατὰ βάθος τὸ ξέρουν καὶ σίγουρα θὰ ἔχουν κάνει καὶ άντίστοιχα σχέδια).
    Ἐδῶ μεγάλο ρόλο θὰ παίξη ἡ σωστὴ διπλωματία καὶ ὄχι οἱ λεονταρισμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Bob Turner, ο γνωστός "Mr. CNN", είχε πει με το χαρακτηριστικό του φλέγμα: "Εμείς έχουμε τόσες (δεν θυμάμαι νούμερο) πυρηνικές κεφαλές, η Ρωσία τόσες, η Αγγλία τόσες, το Πακιστάν, η Ινδία, η Β. Κορέα κ.λπ., ε τι πειράζει να έχει και το Ιράν μία";
    Θα σωθεί ο κόσμος από την μη απόκτηση ατομικής βόμβας από το Ιράν; Μάλλον όχι.

    Υπάρχει και ο αντίλογος. Πυρηνικά όπλα στα χέρια ανθρώπων σαν τον Αχμεντινετζάτ, ίσως είναι κατά τι επικυνδυνότερα. Το ίδιο ισχύει και για το Πακιστάν, αλλά και την Β. Κορέα, όπου η τρέλα φυσά πολλά μποφόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ο αντιλογος συνεχιζεται....
    Και στα χερια του λυσσωδους ισραηλ* τα κλεμμενα πυρηνικα (που ηδη εχουν) ειναι ακραιος κινδυνος για την Ανθρωπωτητα. Ηδη το ισραηλ εμμεσα εκβιαζει τους παντες με τα πυρηνικα του.
    Ειναι ευνοητον οτι οι δολοφονουντες σημερα αθωους στην κατεχομενη Παλιστινη δεν θα διστασουν να δολοφονησουν και αθωους Ελληνες ή αθωους Ιταλους κλπ. την επαυριον.

    * ΜΗ ανεγνωρισμενο απο το συνολο της διεθνους κοινωνιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λεει ο σχολιαστης:
    Ο Bob Turner, ο γνωστός "Mr. CNN"

    Απ' οτι ξερω το CNN του Τερνερ εξαγοραστηκε απο εβραϊκα συμφεροντα χρονια τωρα. Ο Τερνερ αν και το δημιουργησε τωρα δεν εχει να κανει τιποτε με το CNN. Προς τι η αναφορα στο προσωπο του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΣΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 1400 ΧΡΟΝΙΑ???

    ΚΑΝΕΝΑ! ΑΚΡΙΒΩΣ (ο πολεμος της 10ετίας του 1980 του επεβλήθη, έτσι δεν είναι?).

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΥΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 1:38 μ.μ.

    Για όλους αυτούς το ίδιο ισχύει. Η ερώτηση είναι πώς θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά, χωρίς να πληγούν και οι ίδιοι; Ξέρομε τι έγινε στην Ιαπωνία το 1945. Οι τότε βόμβες είναι απλά βαρελότα μπροστά στις σημερινές.

    @ 2:45 μ.μ.

    "Προς τι η αναφορα στο προσωπο του"; Διότι αυτός το είπε. Δεν κατάλαβα.
    Τι σχέση έχουν τα επιχειρηματικά του CNN με το σχόλιό μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 15 Δεκεμβρίου 2009 6:41 μ.μ.

    Τουλαχιστον δεν θα παραπονεθω εμμεσα στο διαχειριστη του ιστολογιου να λογοκρινει τα σχολια σου, αφου πρωτα τον "περιλουσω" με αβροτητες τυπου "ανθρωπος σοβαρος κλπ. κλπ." οπως κανουν ΑΛΛΟΙ, γιατι ειμαι ΥΠΕΡ της ελευθεριας του λογου, αλλα θα σε παρακαλουσα να υπογραφης τα σχολια σου με την πραγματικη σου ταυτοτητα.

    Δηλαδη, Σαγιαν*, ωστε να ξερουμε με ποιον εχουμε να κανουμε.


    *Οπαδος της ιδεολογιας του Ισραηλ κατοικος η και υπηκοος αλλου κρατους, που διατιθεται να συμμετασχη ενεργα σε εγκληματικες ενεργειες (προμελετημενες απο τις Ισραηλινες μυστικες υπηρεσιες) σε ξενο εδαφος ενατιον αθωων και ανυποπτων ανθρωπων η και κρατους, ανεξαρτητως των συνεπειων των εγκληματικων πραξεων αυτων, αν ο σκοπος τους ειναι προς οφελος του Ισραηλ.
    Η λεξις "Σαγιαν" πληθυντικος "Σαγιανιμ" ειναι εβραϊκη και χρησημοποιειται ευρεως απο τους πρακτορες της Μοσσαντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 15 Δεκεμβρίου 2009 2:45 μ.μ.

    Το ονομα του ειναι Τεντ Τερνερ και οχι Μπομπ. Και τωρα ειναι συνταξιουχος, οποτε δεν εχει καμμια επιρροη σε οτιδηποτε ουτε αυτος ουτε η απο πολλες πλευρες χρησιμοποιημενη και στιμμενη σαν λεμονοκουπα συζυγος φεμινιστρια, Τζεϊν.

    Την επιρροη τωρα την εχουν τα καινουργια αφεντικα του CNN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μια ατομικη ,οχι πυρηνικη,στις πετρελαιοπηγες του κολπου θα εκανε τα αποθεματα αχρηστα για χικιαδες χρονια.Ισως και απλο πλουτωνιο μεσα σε συμβατικη κεφαλη να εκανε την δουλεια ,και πυραυλους ηδη διαθετει το ιραν.τοτε ποιος θα εκανε μαγκιες?
    ε ρε γελια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΧΑΧΑΧΑ ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΩΡΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.