10/12/09

Η χρεοκοπία θα μπορούσε να είναι μία δυνατότητα...


Του Τασου Tελλογλου

Στο μετρό του Μονάχου ο φίλος που συνάντησα τυχαία και δουλεύει σε μεγάλη γερμανική τράπεζα, μετά το «καλησπέρα τι κάνεις;», με ρωτάει αυθόρμητα: «Πότε θα σταματήσει η Ελλάδα να πληρώνει;». Δεν είχε γίνει ακόμα η υποβάθμιση από τον οίκο Fitch ούτε η προειδοποίηση της S&P για πιθανή υποβάθμιση σε ένα μήνα.

Ο γνωστός χριστιανοκοινωνιστής παράγων Πέτερ Γκαουβάιλερ και άλλοι ευρωσκεπτικιστές της Γερμανίας, που έκαναν καμπάνια πριν από 10 χρόνια ενάντια στην κατάργηση του μάρκου και την εισαγωγή του ευρώ, λένε τώρα με νόημα: Εμείς σας τα λέγαμε, νομισματική ένωση με τους Ελληνες και τους άλλους νότιους είναι αδύνατη, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι δημοσιονομική πειθαρχία.

Δημιουργική στατιστική

Αυτή η επιχειρηματολογία μοιάζει να αντλεί τη νομιμοποίησή της από τα πράγματα, αλλά παραλείπει να αναφερθεί σε δύο παραμέτρους: Μια σειρά χωρών της Βόρειας Ευρώπης και η Ιταλία έμαθαν στους Ελληνες υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών τη δημιουργική στατιστική (π. χ. και η Γερμανία δεν περιλαμβάνει δαπάνες του συστήματος υγείας στα στοιχεία για το έλλειμμα) και ότι ο βασικός ωφελημένος από την υπερχρέωση των Ελλήνων είναι οι γερμανικές βιομηχανίες, είτε πρόκειται για το αυτοκίνητο είτε για τις φαρμακοβιομηχανίες είτε για τις εταιρείες κατασκευής υποδομών για μεγάλα κρατικά projects.

«H Ελλάδα και η Πορτογαλία νωρίτερα αυτόν τον χρόνο έδωσαν κίνητρα για την αντικατάσταση των παλιών αυτοκινήτων επειδή τους πιέσαμε και εμείς μέσω της κυβέρνησής μας, χωρίς να πάρουν τίποτα πίσω…» μου είπε την ίδια μέρα σύμβουλος του ομίλου Volkswagen. Στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung οι συνάδελφοι με ρωτούσαν πώς καταφέρναμε και ζούσαμε τόσα χρόνια πάνω από τις δυνατότητές μας. Και γιατί το χρέος του δημόσιου τομέα είναι εξ ίσου μεγάλο με εκείνο του ιδιωτικού. «Το χειρότερο είναι», μου είπε πρώην στέλεχος της Siemens που έρχεται τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα και έχει δικαστεί για τα «μαύρα ταμεία», «ότι όσοι νέοι άνθρωποι τελειώνουν τα πανεπιστήμια και προσπαθούν να μπουν σε αυτή τη μικρή σας οικονομία πρέπει να έχουν γνωστό, διαφορετικά πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό όσο καλοί και αν είναι. Αυτή τη χρονιά θα φύγει πολύς κόσμος στο εξωτερικό».

Κακά τα ψέματα, οι Γερμανοί ξέρουν πολύ καλά τις αδυναμίες της οικονομίας και της κοινωνίας μας, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι εταίροι μας στην Ενωση. Επειδή οι Γερμανοί είναι πρακτικοί άνθρωποι, αναρωτιούνται τι θα γίνει από δω και μπρος. Το να πάρει έκτακτη βοήθεια η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών, όπως είχε εισηγηθεί ο πρώην «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας Πέερ Στάινμπρουκ, γεμίζει φόβο τους Γερμανούς συνομιλητές μου, τουλάχιστον όσο και το ενδεχόμενο μιας πτώχευσης στη Ζώνη του Ευρώ. Αδιέξοδο;

Στη χώρα φαίνεται να κερδίζουν όλο και περισσότερο εδαφος οι φωνές που επαναφέρουν την ιδέα για μία «Ευρώπη του σκληρού πυρήνα». Οι οπαδοί αυτής της λύσης είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ της άποψης να αφεθεί η χώρα μας στην τύχη της. Οπως και κάθε άλλη χώρα της ενωσης με παρόμοια προβλήματα. «Αντί να πληρώσετε πρόστιμα, θα πάρετε και χρήματα από πάνω» μου είπαν δύο φίλοι που δουλεύουν σε μεγάλες εταιρείες του Μονάχου. Ερχονται διαρκώς για διακοπές τα τελευταία χρόνια, αγαπούν τη χώρα και τους ανθρώπους της, αλλά μισούν τη δημόσια ζωή της.

Ενας από αυτούς μού είπε με πολύ σοβαρό ύφος: «Η χρεοκοπία θα ηταν μία δυνατότητα, μία ευκαιρία να αρχίσει η χώρα από την αρχή. Δέν είμαι σίγουρος ότι χρεοκοπεί η χώρα, χρεοκοπεί όμως το σύστημα διαχείρισης που παρέμεινε μετά το 1974 αναλλοίωτο και δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του σημερινού κόσμου. Αν δεν αλλάξετε αυτό το σύστημα εκ βάθρων, δεν έχετε κανένα μέλλον στον σημερινό κόσμο…». Είναι μία απίστευτα σκληρή γλώσσα που σε αναγκάζει να αμυνθείς, να υπερασπιστείς πράγματα στα οποία δεν πιστεύεις και να καταλήξεις στο τέλος στο συμπέρασμα ότι ίσως εμείς θα έπρεπε να προσεγγίζουμε τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο.
kathimerini.gr

6 σχόλια:

  1. Αυτά που γράφει ο τασούλης και τ' άλλα παπαγαλάκια της Αληταρχίας είναι παραπλανητικά σε σχέση με το πρόβλημά μας. Δεν έχουν σημασία οι κινήσεις της διακυβέρνησης γιωργάκη σε τέτοιες καταστάσεις, διότι είναι απονομιμοποιημένες. Ο έλληνας σήμερα αντιλαμβάνεται πως αν δεν τους αποτινάξουμε απ' το σβέρκο μας χαθήκαμε. Τούτο επειδή είναι εμπεδωμένο στην κοινή γνώμη ότι αυτοί, η Αλήτ και οι πράκτορες, μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού υπηρετώντας τους εχθρούς του τόπου. Το πρόβλημά μας λοιπόν είναι πρωτίστως πολιτικό. Είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης και θεσμών, πολιτικής εκπροσώπησης σε περίοδο χρεοκοπίας και αναγκαστικής όπως την παρουσιάζουν παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Χρειαζόμαστε επειγόντως πολιτική Κάθαρσης, εξαφάνισης των νεογενίτσαρων και πατριωτική ηγεσία με μηδενική ανοχή στη ρεμούλα.
    Για να δείτε σε ποιό πνεύμα οφείλει να κινηθεί μια πατριωτική ηγεσία παραθέτω τα λόγια του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος του Ιωάννη Καποδίστρια
    προς την Δ´ Εθνοσυνέλευση
    «…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»
    «…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το «Λεφτά υπάρχουν» του κυρίου Παπανδρέου περάσαμε στην φορομπηχτική πολιτική. Που έφερε προς το παρόν μία μόνο υποβάθμιση αλλά με αρνητική προοπτική και ίσως σύντομα άλλες υποβαθμίσεις να έπονται. Η οποία υποβάθμιση με την σειρά της πυροδότησε αλυσίδα γεγονότων όπως φαίνεται σε αυτό το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ»:
    Κινδυνεύει ο 14ος μισθός του 2010!
    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία»
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=303971&dt=10/12/2009
    Το δημοσιονομικό αδιέξοδο ήταν και ο λόγος που έγιναν οι εκλογές στις οποίες ο κύριος Παπανδρέου διακήρυττε «Λεφτά υπάρχουν». Σύμφωνα με τον κύριο Προβόπουλο το έλλειμμα ήταν γνωστό προ των εκλογών ότι θα διαμορφωθεί σε διψήφιο νούμερο. Ο ίδιος ο κύριος Παπακωνσταντίνου και το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε λίγες μέρες προ των εκλογών και εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας ότι αναμένεται αυτή η αρνητική εξέλιξη άσχετα αν μετά διακηρύττει τώρα ότι «παρέλαβε καμένη γη». Ο ίδιος ο κύριος πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη της «ανάταξης» χωρίς την επίκληση της ευθύνης των προηγουμένων. Οι οποίοι για να μην ξεχνιόμαστε έκαναν εκλογές ακριβώς διότι ήθελαν εντολή που θα τους έδινε την δυνατότητα να λάβουν μέτρα πριν την προεδρική εκλογή και ενόψει της διαφαινόμενης υποβάθμισης που τελικά ήρθε. Αν δεν γινόταν εκλογές τώρα τα μέτρα θα έπρεπε να παρθούν σε προεκλογική περίοδο η οποία ήταν καθαρή επιλογή του ΠΑΣΟΚ για να ανέλθει στην εξουσία. Άρα όλα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Λοιπόν γιατί οι του ΠΑΣΟΚ κλαίγονται; Αυτό δεν ήθελαν; Αυτό έγινε. Τώρα ας πάρουν μέτρα και ας αφήσουν κατά μέρος τις κλάψες. Δεν πείθουν κανένα. Και όταν λέμε μέτρα εννοούμε μέτρα όχι τις γελοιότητες περί φορολόγησης των «οff shore» ή περί πόθεν έσχες των καταθέσεων. Γιατί αυτοί που πραγματικά κατέχουν χρήμα από απροσδιόριστες πηγές έχουν και τις δυνατότητες να εξάγουν κεφάλαια αν δεν τους βολεύει το εδώ καθεστώς. Υπεύθυνοι εδώ και για πάνω από δύο μήνες είναι αυτοί και ας το πάρουν απόφαση ότι δεν είναι αντιπολίτευση αλλά κυβέρνηση.-
    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ Ας αφήσουν τα περί «κινδύνου της εθνικής κυριαρχίας»… Δεν πείθουν ούτε αυτούς που τις εκστομίζουν. Ο κίνδυνος για την εθνική κυριαρχία μπορεί να προέλθει αν εμμείνουμε στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που διώκει την παραγωγή και αποθεώνει τις υπηρεσίες. Πρέπει να περάσουμε σ’ ένα οικονομικό μοντέλο αλληλοϋποστήριξης των παραγωγικών τομέων και όχι αλληλοϋπονόμευσης και αυτό θα αρχίσει αποκαθιστώντας ισορροπίες και κάνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα ποιο φτηνές ώστε να έρθουν σε συμφωνία με τις φορολογικές δυνατότητες της ιδιωτικής οικονομίας.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουδέποτε η Ε.Ε μας βοήθησε. Μας κατέστρεψε. Μας δάνειζαν-επιδοτούσαν για να κάνουμε έργα, τα οποία κατέληγαν στις τσέπες τους.
    Και χρεωμένοι είμαστε και πέρασαν στα χέρια τους αεροδρόμια, λιμάνια, Μετρό, Διώρυγες, διόδια, ΟΤΕ κτλ.
    Είναι δηλαδή σαν να δίνεις λεφτά στον εαυτό σου αλλά να χρεώνεις άλλον. Γιατί αυτό ήταν όλα τα κονδύλια της Ε.Ε.
    Παράλληλα μέσω των συμφωνιών με την Ε.Ε έχουμε εδώ εκατομμύρια λαθρομετανάστες που τίναξαν στην οικονομία μας στον αέρα.Ας αποχωρήσουμε απο συμφωνίες, να πάνε μαζικά στη Γερμανία και στη Γαλλία και να μην τους δεχόμαστε πίσω.Δεν είναι Έλληνες οι Αφγανοί πρόσφυγες. Αρκετά.
    Μας έχουν ανάγκη δεν τους έχουμε. Και για αυτό μας έβαλαν αυτοί στην Ε.Ε.
    Δεν είναι ούτε φιλάνθρωποι, ούτε αδικημένοι. Όλα αυτά δείχνουν βέβαια οτι Ε.Ε δεν υπάρχει. Όσο γρηγορότερα διαλυθεί και περάσουμε πάλι στα κράτη έθνη με τα οποία είμαστε μια χαρά τόσο το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πιο ωφελημένη χώρα από την δημιουργία της Κοινή Αγοράς και του Ευρώ είναι η Γερμανία.
    Ο πλούτος,χάρις το ελεύθερο εμπόριο καταλήγει στην χώρα με την πιο ισχυρή βιομηχανική βάση,δηλαδή την Γερμανία.
    Οι επιδοτήσεις που παίρνουμε από την ΕΕ,δεν είναι ελεημοσύνη όπως λένε οι διάφοροι Τέλογλου,που θέλουν να αγαπήσουμε τους δυνάστες μας και από πάνω,είναι η πηγή της κακοδαιμονίας μας.
    Τα λεφτά αυτά,αφού πυροδοτήσουν την εσωτερική ζήτηση επιστρέφουν με το παραπάνω από που πρωτοήρθαν,δηλαδή την Γερμανία.
    Κάθε φορά που ένας Έλληνας αγοράζει πχ ένα VW Golf,επιστρέφει στον Γερμανό φορολογούμενο στο πολλαπλάσιο όσα έχει πληρώσει στον κοραβανά της ΕΕ,που καταλήγουν στα Κοινοτικά Προγράμματα.
    Η όλη κατάσταση θυμίζει την περίπτωση του χρυσού των Μάγιας που πήγαινε στην Ισπανία,αφού πυροδοτούσε τον πληθωρισμό,κατέληγε στις τσέπες λίγων και εκλεκτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Ο κ. Τέλογλου (με καλές επαφές, τουλάχιστον στην Γερμανία)λέει εμμέσως (και αθέλητα)μια αληθεια: Ότι είμαστε ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ Οικονομία-και χώρα. Είμασταν εξαρημένοι προ ΕΕ και μετά ΕΕ. Θα είμασταν όμως πολύ καλύτερα αν δεν τρώγαμε τα πακέττα στήριξης (πολλά δισεκατομμύρια)σε μίζες και ασυλλόγιστη κατανάλωση. Ο καθένας ξέρει ποιος ευθύνεται και "που πήγαν τα λεφτά". Το ξέρει ο κ. Παπανδρέου για΄τι ήταν στην εξουσία. Αλλά το ξέρουμε κι εμείς για΄τι άμεσα ή έμμεσα όλοι επωφεληθήκαμε. Αν δούμε τα αυτοκίνητα και τα σπίτια, τα φροντιστήρια, το χαρτζηλίκι των παιδιών κλπ θα καταλάβουμε, (ξέρουμε) ότι αυτά δεν βγαίνουν με μισθό ούτε των 700 ούτε των 1700 ευρώ. Βγαίνουν με μαύρα λεφτά, φοροδιαφυγή (θετική ως ένα σημείο)και άλλες πλαγιες μεθόδους. Μόνο που τράβηξε σε μάκρος και το παρακάναμε. Είναι σαχλαμάρα να λέμε ότι μας φταίει η ΕΕ. Όταν όλη η Ευρώπη συνασπίζεται θα ήταν βλακεία να μέναμε εκτός-άσε τους εθνικους κινδύνους, κάτι ήξερε ο Κων/νος Καραμανλής. Η ΕΕ είναι προστασία αν και εμείς προστατεύαμε τον εαυτό μας. Αν είχαμε σθένος. Λέω εμείς και όχι μόνο η ηγεσία.΄Ποια ήταν η αντίδραση στα Ίμια; Δεν ήταν πολλοί (πάρα πολλοί)που φανερά ή κρυφά συμφωνούσαν με τον Σημίτη όταν ρωτούσε"και τι θέλετε, πόλεμο;" Εμείς δεν βγάλαμε τον κ. Παπανδρέου; Και όλους τους προηγούμενους; Αφού αφήσαμε τον κατακλυσμό να έρθει ας μην παραπονιόμαστε ότι βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και που το σκέφτηκαν και μόνο να μας το πούνε, δείχνει πόσο ανησυχητικά είναι τα πράγματα ως προς τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.