10/12/09

Η Κύπρος εάλω στην ΕΕ


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δραματικές επιπτώσεις για το διεθνές κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει η προχθεσινή ομόφωνη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής των «27» που αρχίζει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα. Οι Ευρωπαίοι δεν επέβαλαν απολύτως καμία κύρωση στην Τουρκία για την άρνησή της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας που έχει υπογράψει με την ΕΕ και το οποίο της επιβάλλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της και στα πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία.

Πέρασε έτσι άπρακτη και η... τρίτη (!) προθεσμία που είχε δώσει η ΕΕ στην Αγκυρα για να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις στο θέμα αυτό - οκτάμηνη η πρώτη, δεκαεξάμηνη η δεύτερη, τρίχρονη η τρίτη. Σαν να μην έφτανε η μη επιβολή κυρώσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τώρα πλέον δεν εισηγούνται καν να μπει κάποια προθεσμία συμμόρφωσης της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι Ευρωπαίοι αφήνουν έτσι αχαλίνωτη την Αγκυρα να αισθάνεται - και δικαίως - ότι δεν υπάρχει πια καμιά δέσμευση για την Τουρκία εκ μέρους της ΕΕ που να αφορά υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της Κύπρου! Εξέφρασαν υποκριτικά μόνο μια «βαθιά λύπη» για το ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε και μετά από αυτό αποφάσισαν να μην της ξαναβάλουν προθεσμία και τη στενοχωρήσουν και επιπροσθέτως να ανοίξουν πριν από το τέλος του χρόνου, δηλαδή στο επόμενο εικοσαήμερο ένα ακόμη διαπραγματευτικό κεφάλαιο, αυτό για το περιβάλλον που είναι και επίκαιρο!

«Η κυπριακή κυβέρνηση απαίτησε τώρα ένα ισχυρό πολιτικό σήμα της ΕΕ προς την Αγκυρα επειδή δεν έχει κάνει τίποτα... αλλά μόνο μερικά μικρά κράτη - μέλη συμπαραστάθηκαν στην Κύπρο» γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Αυτή η στάση των κυβερνήσεων της ΕΕ θρυμματίζει βεβαίως για πολλοστή φορά τον μύθο της, ανύπαρκτης στην πράξη, «κοινοτικής αλληλεγγύης». Ηταν όμως απολύτως αναμενόμενη από τη στιγμή που η μεν κυβέρνηση Παπανδρέου έχει διακηρύξει ως «στρατηγική επιλογή» της την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, απορρίπτοντας ρητά κάθε «ειδική σχέση» ΕΕ - Τουρκίας όπως προτείνουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, η δε κυβέρνηση Χριστόφια έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την πάση θυσία συνέχιση των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων επειδή νομίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν σταδιακά την Αγκυρα σε πιο διαλλακτικές θέσεις στο Κυπριακό.

Η σκέψη των Ευρωπαίων είναι απλή: «αφού ούτε η Κύπρος και η Ελλάδα δεν ζητούν «πάγωμα» ή «μπλοκάρισμα» των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων τι νόημα έχει να ασχολούμαστε εμείς με το αν η Τουρκία αναγνωρίζει ή όχι την Κυπριακή Δημοκρατία; Θα παραστήσουμε τους πιο φιλοκύπριους από τους... ίδιους τους Κύπριους και τους Ελληνες;».

Υπο το πρίσμα αυτό οι μεγάλες χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίζουν από εδώ και στο εξής την τουρκική ένταξη αποκλειστικά και μόνο από τη σκοπιά των ιδιαίτερων συμφερόντων τους χωρίς να τους υποχρεώνει η στάση της Λευκωσίας και της Αθήνας να συνυπολογίσουν και τα κυπριακά ή ελληνικά συμφέροντα.

Το μείζον πρόβλημα δεν είναι η στάση των εταίρων της ΕΕ. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν άσκησαν βέτο κατά της συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, απαιτώντας να μπλοκαριστούν μέχρις ότου η Αγκυρα αλλάξει θέση και επικυρώσει το περιβόητο ομώνυμό της πρωτόκολλο. Ολα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.

Για να καλύψει την άτακτη υποχώρηση ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προφορικά ότι αργότερα η Λευκωσία θα καθορίσει «συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις» για να ανοίξουν ορισμένα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Μα από τη στιγμή που δεν έβαλε όρους και βέτο τώρα, την κρίσιμη ώρα, νομίζει ο Μάρκος Κυπριανού ότι υπάρχει έστω και μια ευρωπαϊκή χώρα που να έδωσε βάρος στην απειλή του ότι θα βάλει βέτο αργότερα; Απολύτως καμία δεν το πήρε στα σοβαρά. Ο κύβος ερρίφθη.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κράτος μειωμένων δικαιωμάτων

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ισότιμη με τα υπόλοιπα 26 κράτη - μέλη της ΕΕ. Μπορεί κανείς να καταπατά τα θεμελιωδέστερα των δικαιωμάτων της χωρίς να υφίσταται την παραμικρή κύρωση από τους υπολοίπους εταίρους και χωρίς επιπλέον να αντιδρά ούτε η ίδια, χρησιμοποιώντας έστω το βέτο που της έχει χορηγήσει η ΕΕ! Αυτή δυστυχώς είναι η εικόνα της Κύπρου που ήδη υφίσταται αλλά σίγουρα θα παγιωθεί μετά τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης προχθές στις Βρυξέλλες. Είναι πραγματικά κρίμα η Λευκωσία να συμπεριφέρεται στους κόλπους της ΕΕ ως κράτος μειωμένων δικαιωμάτων.

ethnos.gr

14 σχόλια:

  1. Κύριε Δελαστίκ, νομίζεται ότι αυτή είναι επιτυχία της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η αποτυχία των Ελλήνων και Κυπρίων να πείσουν του λοιπούς ευρωπαίους. Τολμήστε κάποτε να πείτε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί δεν λέτε ότι η Ε.Ε υφίσταται μόνον σε ότι επιτρέπουν οι Αμερικανοί. Υπάρχουν σήμερα Ευρωπαίοι ηγέτες μεγέθους Κολ, Μιττεράν? Ποιός θα αντιταχθεί στα σχέδια των Αμερικανών. Ξεχνάται μήπως πως μπήκαν οι 10 χώρες στην Ε.Ε κυρίως του πρ. ανατολικού μπλοκ και τι αυτό επέφερε στις ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβοιλείου. Ξεχνάται για το ρεζίλι της εισόδου Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ε.Ε μόνον επειδή η
    Αμερική θέλει να φτάξει την μεγάλη στρατιωτική βάση της Δοβρουτσάς και Ντομπογέας ανάμεσα Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ώστε να ελέγχει τους δρόμους πετελαίων της Μαυρης Θάλλασας. Τολμήστε σείς λοιπόν οι αναλυτές και μεγαλοδημοσιογράφοι να μην στέκεστε επιφανειακά στα γεγονότα αλλά να λέτε και τι υπάρχει πίσω από αυτά. Η Αμερική κοιτά να κάνει την δουλειά της και για το λόγω αυτό εξαφάνησε την Ευρώπη. Τι περιμένετε λοιπόν να πούν οι ελεγχόμενοι ευρωπαίοι ηγέτες, όχι στην Τουρκία? Δεν είμαστε καλά ο μπάρμπα Σαμ κουνά αρνητικά το δακτυλό του (σαν τον Παυλίδη ) και καμιά φορά μας δείχνει το μεσαίο δακτυλό του και ο νοών νοείτο...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχίζει η ενημέρωση της κοινωνίας για τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

    Λευκωσία: Την ενημέρωση της κοινωνίας για τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας προγραμματίζει η κυβέρνηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ο πρόεδρος Χριστόφιας αποκάλυψε μάλιστα ότι σύντομα θα εκδοθεί ενημερωτικό υλικό που θα κυκλοφορήσει ευρέως.
    Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες που γνωρίζουν και προβληματίζονται είναι σε θέση να κρίνουν καλύτερα τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση.

    Τόνισε την ανάγκη να διεξάγεται νηφάλιος διάλογος στο εσωτερικό και να αποφεύγονται οι διαστρεβλώσεις.

    Μίλησε επίσης και για το ρόλο των ΜΜΕ, τα οποία, όπως είπε, οφείλουν να υπηρετούν την προοπτική της λύσης και να τροφοδοτούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

    Γιαυτο ...δεν εβαλαν βετο...αφου θα καταργησουν την Κυπριακη Δημοκρατια.....και θα την κανουν κρατιδιο η κοινοτητα.....Κυπρος τελος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. It's a case of damned if you and damned if you don't.

    Sooner or later the EU will understand what it means to deal with the turks. Then once again they will start hiding behind Cyrpus once their .

    This will expose the EU nations for what they are. A bunch of gutless wonders not fully comprehending this little scenario will at the end play against them.

    The EU just now showed the world it will never become a world power/leader not to mess around with.

    Thank you

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΟΥΤΦΟΥ ΕΛΒΑΝ: Δεν βοηθάτε με το μπλοκάρισμα των κεφαλαίων
    Ο Συμπρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τούρκος βουλευτής Λουτφού Έλβαν υποστήριξε ότι, με το μπλοκάρισμα των κεφαλαίων, δεν υποβοηθείται η τουρκική ενταξιακή πορεία ούτε η λύση του Κυπριακού, για το οποίο υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία, την οποία υποστηρίζει, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Τουρκία.

    Μια ματιά στο σημερινό φύλλο της ZAMAN θα βοηθησει ακόμα περισσότερο στην κατανόηση του θέματος.

    Μάνο θυμάσαι καλύτερα απο μένα το 2004 δεν είναι εύκολη η λύση και το ξέρεις καλά, πόσο δε περισσότερο η Δ.Δ.Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι με λύπη που παρακολουθήσαμε τα τεκτενόμενα στις Βρυξέλλες και την τελική έκβασή τους. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν πρόκειται για νίκη των Τούρκων αλλά για μια παταγώδη, εγκληματική και προδοτική αποτυχία των δικών μας, Χριστόφια και Παναδρέου. Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε κάτι περισσότερο αφού οι υποτελείς πολιτειακοί μας ηγέτες είχαν προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων από καιρό.

    Η εντετελμένη τους υπηρεσία στους Αμερικανούς και Εγγλέζους αυτό τους υπαγόρευε. Τώρα απλώς καταβάλλουν το αντίτιμο για την εκλογή τους στα ύπατα αξιώματα που κρατούν. Να τα χαίρονται!

    Δυστυχώς το μόνο που δεν έχουν για να χαίρονται είναι εντιμότητα, αξιοπρέπεια, περηφάνια και ήθος. Στην ιστορία θα παραμείνουν σαν ματαιόδοξα, φιλάργυρα και γλοιώδη σκυλιά που έχουν ξεπουλήσει τις πατρίδες τους. Τόσον αυτοί, όσο και οι κουστωδοί τους(συγκυβερνώντες και αντιπολιτεύοντες).

    Αλι σε μας για το κατάντημα στο οποίο φτάσαμε.

    Κ1ΡΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η λυση ειναι ευκολη αλλα δεν υπαρχουν πολιτικοι που θα την εφαρμοσουν.Κιοτηδες ειναι ολοι τους.
    Τι να θυμηθω απο το 2004?
    Οτι ειχα τις βαλιτσες ετοιμες ωστε αν ειχαμε το ΝΑΙ θα πηγαινα ξανα προσφυγας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τον Φερχόιγκεν "Οι Ελληνες μας της Εφεραν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μανος 141

    Ελπίζω να μην έχεις ξεπακετάρει μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΥΡΩ-ΠΕΗ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ;
    ΟΤΙ ΠΕΙ Ο ΘΕΙΤΣΟΣ Ο ΣΑΜ ΚΑΙ Η ΓΡΙΑ ΑΛΕΠΟΥ ΑΛΒΙΩΝ. ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΣΟΥΗΔΙΑ Η ΜΑΜΗ ΝΑ ΞΕΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΝΩ ΤΟ ΜΙΣΟΥΝ, ΤΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΝΤΑΧΤΙΡΤΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειναι ηλιου φαεινοτερο οτι οι πολιτικοι μας εχουν αποφασισει και συμφωνησει το ξεπουλημα των εθνικων μας συμφεροντων τοσο στην Κυπρο οσο και στο Αιγαιο.Επειδη ειναι αδυνατο να μας πουν τι ξεπουλησαν φοβουμενοι τις αυθορμητες αντιδρασεις του λαου μεταχειριστηκαν το τεχνασμα της παραπλανησης του λαου οτι δηθεν η τουρκια θα εκδημοκρατιστει αν μπει στην Ευρωπη και οτι μας συμφερει να τους βαλουμε και μαλιστα να ειναι στρατηγικη μας επιλογη.Αυτο το αναμασησαν και το εκαναν σημαια τους ολα τα κοματα της βουλης γι'αυτο και ειναι και συνενοχα σ'αυτη την προδοσια συνεπικορουμενα και απο τα ΜΜΕ με τους δημοσιογραφισκους να δημιουργουν καθε φορα το αναλογο κλιμα.Δεν αντεχει στην κοινη λογικη αυτο που μας σερβιρουν και πραγματι απορω πως θεσμικα οργανα της χωρας αποδεχονται αυτη την κοροιδια και δεν διοργανωνουν κινητοποιησεις και ενημερωση της κοινης γνωμης. Πρωτα-πρωτα θα περιμενε κανεις απο μια υπευθυνη ηγεσια να ενημερωση την κοινη γνωμη αν η εισοδος της Τουρκιας στην ΕΕ ειναι επ'ωφελεια μας ασχετως των μεταξυ μας διαφορων, και με επιχειρηματα. Κατι τετοιο ομως ξερουν οτι θα τους ξεμπροστιαζε και ετσι θα χαλαγαν τα σχεδια των ηθικων αυτουργων,οποιοι και αν ειναι. Απαραιτητη προυποθεση για να πετυχει το σχεδιο ειναι να καμφθει το φρονημα καθε Ελληνα πολιτη να βρισκεται σε συγχιση και αρα μη ικανος να αντιδρασει μπροστα στα τετελεσμενα που θα βρεθει π.χ ιμια.Προμηνυμα πηραμε και απο τη δηλωση του υπ.αμυνας οτι με την Τουρκια δεν θα εχουμε συρραξη αλλα τοπικες αναμετρησεις τυπου ιμια που θα δημιουργησουν τα επιδιωκομενα τετελεσμενα. Ποια χωρα στον πλανητη θα συζητουσε με χωρα που την απειλη με πολεμο αν εφαρμοσει το διεθνες δικαιο της θαλασσας;Μονο μια χωρα με ηγεσια διεφθαρμενη τοσο οσο να καταστησει τη διαφθορα ικανη και αναγκαια προυποθεση να ζεις σ'αυτη τη χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άψογο το σχόλιο του 10 Δεκεμβρίου 2009 11:06 π.μ. Με καλύπτει πλήρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αντιθέτως, εγώ δεν καταλαβαίνω πού είναι το "λάθος" του Δελαστίκ. Μια χαρά τα λέει:

    "Η σκέψη των Ευρωπαίων είναι απλή: «αφού ούτε η Κύπρος και η Ελλάδα δεν ζητούν «πάγωμα» ή «μπλοκάρισμα» των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων τι νόημα έχει να ασχολούμαστε εμείς με το αν η Τουρκία αναγνωρίζει ή όχι την Κυπριακή Δημοκρατία; Θα παραστήσουμε τους πιο φιλοκύπριους από τους... ίδιους τους Κύπριους και τους Ελληνες;»."

    "Το μείζον πρόβλημα δεν είναι η στάση των εταίρων της ΕΕ. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν άσκησαν βέτο κατά της συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, απαιτώντας να μπλοκαριστούν μέχρις ότου η Αγκυρα αλλάξει θέση και επικυρώσει το περιβόητο ομώνυμό της πρωτόκολλο. Ολα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες."

    Παίρνω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Τι άλλο να πει δηλαδή; Αφού εμείς δεν κάνουνε τίποτε, δεν δια νοούμαστε καν να φέρουμε την παραμικρή αντίρρηση, για βέτο δεν τον συζητώ καθόλου, τότε τι παράπονο έχουμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ. Αυτοί ασφαλώς τα συμφέροντά τους θα κοιτάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. O Konstantinos exei apolyto dikaio:

    Giati zitame apo allous na einai Basilikoteroi tou Basileos, otan emeis me tin akatanoiti epimoni mas stin egklimatiki gia mas "stratigiki epilogi" mas peri Entakseos den tous to epitrepoume ;

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.