9/12/09

Τουρκικά μαχητικά σε περιοχή ελληνογαλλικής άσκησης


Της Δωρας Aντωνιου
Στη νέα, αναβαθμισμένη τακτική πρόκλησης στο Αιγαίο, που εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος, επανήλθε χθες η Αγκυρα. Τουρκικά μαχητικά εισήλθαν για άλλη μια φορά, τη δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε περιοχή δεσμευμένη από την Πολεμική Αεροπορία για διεξαγωγή άσκησης, την ώρα, μάλιστα, που εκεί πετούσαν, εκτός από τα ελληνικά, και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε χθες το μεσημέρι. Στη 1 μ.μ., σχηματισμός αποτελούμενος από 6 τουρκικά αεροσκάφη εισήλθε στο FIR Αθηνών. Εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη άσκηση, στην οποία συμμετείχαν ελληνικά μαχητικά και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία είχαν απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», που επισκέπτεται τη χώρα μας και βρίσκεται στη Σούδα. Για την άσκηση είχε δεσμευθεί περιοχή νοτιοδυτικά της Ικαρίας.
Τα τουρκικά μαχητικά, αψηφώντας τον κίνδυνο που εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση για πρόκληση πολύ σοβαρού ατυχήματος, εισήλθαν στη δεσμευμένη περιοχή. Εκείνη τη στιγμή πετούσαν 4 ελληνικά F-16, 2 γαλλικά Rafale, 8 γαλλικά Etendard και ένα γαλλικό ιπτάμενο ραντάρ. Τα τουρκικά μαχητικά, μάλιστα, προσέγγισαν τα γαλλικά Rafale σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η διαδικασία αναχαίτισής τους. Τα τουρκικά μαχητικά στην πορεία εξόδου τους από το FIR Αθηνών πραγματοποίησαν, στις 13.59 υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι, τα δύο σε ύψος 1.500 ποδών και τα υπόλοιπα 4 σε ύψος 1.000 ποδών.

Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ για τη νέα πρόκληση. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το χθεσινό συμβάν σχετίζεται με τη συζήτηση που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά και με την επίσκεψη, χθες, του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Κύπρο.

Σε επιφυλακή για τα Ιμια
Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις για το ενδεχόμενο επεισοδίου στα Ιμια. Για άλλη μια χρονιά, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή συρρέουν αλιείς, Ελληνες και Τούρκοι, καθώς είναι η περίοδος ψαρέματος τσιπούρας. Την περασμένη Κυριακή από τουρκικής πλευράς έγινε λόγος για παραβίαση των χωρικών υδάτων της Τουρκίας από Ελληνες αλιείς που προέρχονταν από την Κάλυμνο, αλλά και από σκάφη του Λιμενικού, που περιπολούν στην περιοχή για την πρόληψη κάποιου συμβάντος. Οι Τούρκοι καταγγέλλουν επίσης ότι τα σκάφη του Λιμενικού περνούν με ταχύτητα κοντά από τα τουρκικά αλιευτικά, προκαλώντας προβλήματα στη δουλειά τους. Στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες πλέουν και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και η προσοχή είναι αυξημένη για την αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.
Καθημερινή

17 σχόλια:

  1. Οι Τούρκοι πήγαν να πουλήσουν τσαμπουκά σατα Rafale; Αυτό θα είχε γέλιο!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα φάνε τα μούτρα τους. Αν γίνει κανένα περίεργο ατύχημα στο Αιγαίο με θύμα Γάλλο πιλότο θα γελάσει και ο κάθε πικραμμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο για γέλιο δεν είναι φίλε 12¨13.Τους έχουμε αφήσει να κάνουν ότι θέλουν στο Αιγαίο μας και να προκαλούν συνεχώς.Έχουμε καταντήσει γελοίοι πια.
    Ντροπή μας που δεν υπερασπιζόμαστε όπως θα έπρεπε την αυλή μας.Ντροπή στα ΜΜΕ που δεν ενημερώνουν τον κόσμο γι'αυτά τα χάλια και τις προκλήσεις και θα τους έρθει λίγο απότομα σε λιγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί, τώρα με θύματα Έλληνες πιλότους, με θύμα την Ελλάδα ολόκληρη, δεν γελάει ο κάθε πικραμένος; Μέχρι και τα νησιά Φερόες μας έχουν πάρει στον μεζέ!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλα ρε γμτ.....χάθηκε μια ευκαιρεία να δούμε το rafale εναντιον του f-16...χαχαχααχα!!!!το έξυπνο πουλί απο τη μύτη πιάνεται....καμμιά τέτοια πατάτα θα κάνουν οι Τουρκαλάδες καμμιά μέρα και μετά θα δώ ποιος σταματάει το Σαρκοζί.....μην ξεχνάτε οτι οι Γάλλοι είναι λίγο πεισματάρηδες και σοβινιστές..δεν θα μασήσουν λόγια...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 09 Δεκεμβρίου 2009 12:31 μ.μ.

    Μην "ανησυχείς". Τίποτε δεν θα κάνει η Γαλλία, πέραν ορισμένων τυπικών διαμαρτυριών. Έχει κι άλλους πιλότους, ξέρεις. Η Γαλλία δεν είναι Ισραήλ, το οποίο δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο. Εκείνο εφαρμόζει αυτή την πολιτική, διότι έτσι πιστεύει ότι αποτρέπει τον κίνδυνο και ίσως να μην έχει άδικο.

    Πριν από πολλά χρόνια, συζητούσα μ' έναν Αμερικανό διπλωμάτη για τα τεκταινόμενα τότε (1979-80;) στην Τεχεράνη, όταν είχαν καταλάβει την αμερικανική πρεσβεία. Ήμουν νέος και περίεργος και τον ρώτησα "Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, αν σκοτώσουν τον πρέσβη;". Χαμογέλασε πικρά και μου είπε "Θα στείλουμε κάποιον άλλον"(!!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. “Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ”

    Θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα εάν το διάβημα αυτό γινόταν μαζί με τους Γάλλους, τόσο προς την τουρκική κυβέρνηση, όσο και την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

    Μ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μία σοβαρή χώρα, ένα σοβαρό ΥΕΘΑ και χώρίς άλλο ένα σοβαρό, αξιόπιστο και αξιόμαχο ΓΕΕΘΑ θα είχε προβλέψει μια τέτοια ενέργεια και θα είχε πάρει τα μέτρα του (άλλωστε οι Τούρκοι είναι τόσο προβλέψιμοι) με τον ακόλουθο τρόπο:

    Αφού ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχει και γαλλικό ιπτάμενο ραντάρ θα έπρεπε τα ελληνικά F-16 που συμμετείχαν στην άσκηση (ίσως σε ρόλο προστασίας φίλιων αεροπορικών ή ναυτικών δυνάμεων ή αναχαίτισης) να στοχοποιούσαν τα τουρκικά αεροσκάφη παίρνοντας δεδωμένα από το γαλλικό ιπτάμενο ραντάρ και να εξαπέλυαν μαζικά πυραύλους Α/Α. Οπόυε αν θα έπευταν 3-4 τουρκιά F-16 θα λέγαμε "καταλάθος έγινε τα αεροσκάφη σας τα νομίσαμε στόχους της άσκησης, και εσείς τι θέλατε και μπένατε στο πεδίο της άσκησης αφού ήταν δηλωμένο..."

    Αλλά από αυτά τίποτε δεν πρόκειτε να γίνει διότι "φοβόμαστε" τους Τούρκους, τους Αμερικανούς, τον ίσκιο μας, τους πάντες και τα πάντα, το παραμικρό τέλος πάντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απορία: skal αληθεύει ότι κατά την εισβολή των τούρκων στην Κύπρων όλος ο τουρκικός στόλος ήταν παγιδευμένος από τα υποβρύχια μας (δηλ. ούτε μια τορπίλλη χαμένη) και δόθηκε ψευδές σήμα για δήθεν εισβολή στην Ρόδο οπότε και αποχώρησαν; Αν ισχύει αυτό και άλλα που μου έχουν διηγηθεί κατά καιρούς υψηλόβαθμοι απόστρατοι και από τα τρία Όπλα, τότε προφανώς τα πάντα είναι προπαγάνδα για αγορά οπλικών συστημάτων και τάισμα μεταπραττών, αξιωματικών και πολιτικών. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μη προνομιούχος Έλληνας πολίτης που να σκύβει το κεφάλι στον οποιοδήποτε νέο τύρρανο, από την άλλη τι γίνεται όταν ο Στρατός μας κάνει πίσω λόγω προδοτών; Μήπως ήρθε η ώρα για νέο αντάρτικο; _Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι Τουρκια χρησιμοποιωντας την ΤΗΚ ως προεκταση του διπκωματικου τους οπλοστασιου,προεβει στις παραπανω ενεργειες,δινοντας το "στιγμα" της, κατα την διαρκεια των συνομιλιων στην ΕΕ.Η Γαλλια, τι στιγμα εδωσε -κατα παρομοιο τροπο- φερνοντας το καμαρι του στολου τους, μαζι με το καμαρι της αεροποροας τους (Rafale) για ασκησεις με την συμμαχο Ελλαδα, και μαλιστα σε περιοχη ΔΙΠΛΑ ΑΚΡΙΒΩΣ απ την περιοχη που κατα κορον αμφισβητουν και γκριζαρουν οι Τουρκοι;Ετυχε;Δεν το νομιζω.Στολος μεγεθους ομαδα μαχης αεροπλανοφορου, δεν μετακινηται σε αλλες χωρες και μαλιστα για ασκησεις, χωρις ΣΑΦΗ μυνηματα προς την παγκοσμια κοινωτητα, για το που βρισκεται η προσοχη τους και τα συμφεροντα τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεδομένου πως οι Γάλλοι κάνουν αμάν να πουλήσουν τα Rafale,λογικά δε θα έχασαν την ευκαιρία να εμπλακουν με τα Τούρκικα F-16 για να επιδείξουν τα αποτελέσματα.

    Δε θα μου κάνει έκπληξη αν συντομα "διαρεύσουν" απο τη Γαλλικη πλευρά διασκεδαστικές σκηνές!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανησυχητικό κρούσμα προβοκάτσιας που ήδη ερευνάται από την αστυνομία, αλλά και από την ΕΥΠ, καταγράφηκε πριν από δύο ημέρες στο μουσουλμανικό τέμενος στο κέντρο της Ξάνθης, επί της οδού Μεραρχίας, από άγνωστους κουκουλοφόρους. Οι άγνωστοι έγραψαν υβριστικά συνθήματα στην είσοδο του τεμένους και ζωγράφισαν προσβλητικές εικόνες με σπρέϊ. Eίναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένα τέτοιο συμβάν σε μία πόλη όπου "όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους".

    Στην συνέχεια πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια της εισόδου.

    Διενεργείται ήδη έρευνα από την αστυνομία, ενώ συνεργεία του Δήμου Ξάνθης φρόντισαν το πρωί της Δευτέρας να καλύψουν πρόχειρα με μπογιά τα υβριστικά συνθήματα.

    Η προβοκάτσια, φυσικά έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ που προχώρησε σε δημοσιοποίηση και καταγγελία του συμβάντος σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο και κυρίως σε μουσουλμανικές ιστοσελίδες.

    Η υπόθεση ερευνάται όπως προαναφέραμε και από την ΕΥΠ. Επίσης παρακολουθούνται οι κινήσεις των γνωστών - ελάχιστων ευτυχώς - ταραχοποιών μειονοτικών στοιχείων σε περίπτωση που θελήσουν νε εκμεταλλευθούν το θέμα και να δημιουργήσουν κλίμα αναταραχής.

    defencdenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα σε όλους.

    Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.

    Αν η άσκηση ήταν αντί με τη Γαλλία, π.χ με τη Ρωσία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, εγώ δεν νομίζω να έκαναν το ίδιο.

    Η Τουρκία με κάθε τρόπο δείχνει την δυσσαρέσκεια της στους Γάλλους, για τους γνωστούς σε όλους λόγους (δεν τους θέλουν στην Ε.Ε, και όχι μόνο).

    Επίσης δείτε το παρακάτω σύνδεσμο.

    http://www.todayszaman.com/tz-web/news-194905-100-china-russia-decline-to-bid-for-turkeys-missile-project.html

    Έχει ενδιαφέρον όλο το άρθρο, αλλά σχετικά και με αυτό που συζητάμε, δείτε τη τελευταία παράγραφο.

    Είπαν οι Γάλλοι να "εμπλακούν" στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τούρκων, "T-LORAMIDS", και τους στείλανε με τη πρώτη.

    Ίσως τελικά δεν είναι και κακή ιδέα να αρχίσουμε να βλέπουμε τους Γάλλους πιο σοβαρά σαν προμηθευτές μας. Αν μη τι άλλο δεν θα μας "δώσουν" στους τούρκους το ίδιο εύκολα με τις ΗΠΑ.

    Από την άλλη εμείς κολλημένοι...με τις ΗΠΑ.

    Δείτε:

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=9902&Itemid=139

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΟΛΟΙ....ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ...ΜΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ....ΕΤΣΙ ΕΔΡΑΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ...ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ???ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΕΣΤΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δηλαδή ?έχουμε καλεσμένους στο σπίτι μας, και ο γείτονας μας προκαλεί, και εμείς περιμένουμε από τον φιλοξενούμενο να βάλει στην θέση του τον γείτονα μας? Τόσο βολεμένοι όλοι πια .! Και όποιος έχει πιο σαφή εικόνα ας την μεταφέρει, γιατί ανακοινώσεις τέτοιων ειδήσεων απαξιώνουν τους πιλότους στην συνείδηση του Έλληνα ,εκτός και αν είναι αυτός ο σκοπός .

    Ένας Έλληνας που δεν μασάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν οι οικοδεσπότες (Ελληνες) δεν προασπίζονται σωστά το σπίτι τους (τα σύνορά τους) γιατί πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση των Γάλλων ή των όποιων κάνουμε μαζί άσκηση στο Αιγαίο.
    Εχουμε χαλάσει τόσο πολύ χαρτί στα διαβήματα και δεν έχει γίνει τίποτα ίσα ίσα οι Τούρκοι αποθρασύνονται και θα συνεχίσουν ειδκότερα τώρα που έχουν και συμμάχους μέσα από την ΕΕ.Αν δεν αντιμετωπίσουμε εμείς σοβαρά τον εαυτό μας κανείς δεν θα μας αντιμετωπίσει σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.