9/12/09

Fitch: Δεν πείθουν τα ελληνικά μέτρα


Η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, καθώς θεωρεί ότι τα μέτρα που υπάρχουν στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2010 είναι προσωρινού και όχι μόνιμου χαρακτήρα, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Chris Pryce κορυφαίο στέλεχος της Fitch.

Σύμφωνα με τον κ. Pryce υπάρχει σαφώς πιθανότητα νέας υποβάθμισης της χώρας μας, καθώς η Fitch την έχει θέσει υπό «αρνητική παρακολούθηση», αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα. Όπως πάντα υποστήριξε «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παρέμβασης των ευρωπαϊκών Αρχών σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ότι «σαφώς αυτή είναι η πρόθεσή τους. Είναι κάτι που το υποστηρίζουν δημόσια, χωρίς πάντως να εξηγούν με ποιο τρόπο θα συμβεί. Άλλωστε κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει οι Ευρωπαίοι να δηλώσουν δημόσια ότι θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα στην τύχη της».

Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο υποβάθμισης κάποιας άλλης οικονομίας της ευρωζώνης. Αναφερόμενος, μάλιστα, στην περίπτωση της Ιρλανδίας –η οποία έχει υψηλό χρέος αλλά και έλλειμμα- φρόντισε να διαχωρίσει πλήρως την κατάσταση σε αυτήν σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Κατά τον κ. Pryce η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα –όπως η μείωση κατά 6% των κρατικών δαπανών εντός του 2010- τα οποία έχουν «πείσει» την Fitch για τις προθέσεις της και ως εκ τούτου η ιρλανδική οικονομία δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση.
euro2day.gr

20 σχόλια:

  1. Το χρήμα είναι ένα και το αυτό, δεν αλλάζει, χρειάζεται και πρέπει να είναι παγκόσμιο αφού είναι παγκόσμιο και το εμπόριο από τότε που ανακαλύφθηκαν τα αεροπλάνα , τα χρηματιστήρια δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου άλλωστε οι άξιες δεν μεταβάλλονται και δεν σκαμπανεβάζονται και αρά είναι άχρηστα στο να υπάρχουν χρειάζονται μόνο οι πωλητές αυτών των αξιών αυτό το γνωρίζουν και η πριτς, και όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι.

    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δανεισμός μόνο απο Κίνα και Ρωσία για όσο χρειαστεί. Ας αρχίσουμε να τους ξεπληρώνουμε αυτούς, να γλιτώσουμε απο τη φασαρία.Και ποτέ ξανά παρτίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνα με τον κύριο Παπακωνσταντίνου ήταν η αναξιοπιστία της προ διμήνου κυβέρνησης που υποβάθμισε την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα. Πολύ καλά ας το δεχτούμε αμάσητο αλλά το πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία που μας υποβάθμισε αναφέρετε ρητά σε μέτρα ανεπαρκή που έχουν παρθεί άπαξ. Αυτά τα μέτρα έχουν παρθεί από την παρούσα κυβέρνηση και θεωρούνται ανεπαρκή. Ποια λοιπόν είναι αυτά τα μέτρα τα οποία οι διεθνείς χρηματαγορές θα θεωρούν δυνητικά επαρκή; Θα μας ενημερώσει επί του θέματος ο κος υπουργός;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας εχουν ΗΔΗ ενημερωσει,μεσω των παλιοφυλαδων τους οι νεοταξητες.1)Στα Εθνικα θεματα μας, στην ΕΕ να...κατσουμε φρονιμα και 2)Στα οικονομικα μετρα, να κανουμε οτι και οι Ιρλανδοι πχ μειωση μισθων δημοσιων υπαληλων,μειωση επιδοματων ανεργιας κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντί να μειώσουμε μισθούς να μειώσουμε σαν αρχή δαπάνες από προμήθιες δημοσίου και αν το μέτρο δεν φέρει θετικά αποτελέσματα μετά να προβούμε σε μισθους.
    Να αρχίσουμε να φορολογούμε και τα επιδόματα όχι μόνο τον ονομαστικό μισθό.ΝΑ κόψουν το μεγάλο χέρι να το απλώνουν στο δημόσιο .Να παγώσουν τους μισθούς (όχι μόνο τους ονομαστικούς γιατί στο δημόσιο μπορεί ο τελικός μισθός να είναι 2000 αλλά τις περισσότερες φορές είναι μισός ονομαστικός και μισός από τα επιδόματα)που είναι πάνω από 2000 ευρώ καθαρά να φορολογήσουν τους γιατρούς τους δικηγόρους τα κέντρα διασκεδάσεως και ανννν δεν μπορέσουν να βγάλουνς κάποιο κέρδος για να καλύψουν την μεγάλη δημοσιονομική τρύπα τότε να μειώσουν και μισθούς και συντάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ιδιωτικός τομέας στην πατρίδα έχει πληρώσει την ύφεση στην Ελλάδα με ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, μειώσεις μισθών ....

    Καιρός και ο Δημόσιος τομές να αναλάβει τις ευθύνες του.
    Αυτό θα γίνει με περικοπές μισθών, φορολόγηση όλων των αποδοχών στην κλίμακα, μείωση του προσωπικού.
    Μόνο στην Ελλάδα αυξάνεται η διείσδυση της πληροφορικής μαζί με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.


    Beggars can't be choosers
    Οι ζητιάνοι δεν μπορούν να το παίζουν επιλεκτικοί.

    ΤΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τα περί "μειωμένης εθνικής κυριαρχίας" του ΓΑΠ είναι απλά δικαιολογία για να υπογράψει ότι του ζητήσουν οι διαχρονικοί Νταβατζήδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχει και άλλος τρόπος να αλλάξουμε μέσα συναλλαγής, τουλάχιστον εσωτερικά, για αρχή, χρήμα που να έχει αντίκρισμα., η νόμισμα, ελβετικό φράγκο π.χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχουν πολλές δαπάνες που μπορούν να μειωθούν.
    α) Οι αμοιβές των "χρυσών αγοριών"
    β) Να καταργηθούν οι άπειρες επιτροπές, ων ου έστι αριθμός
    γ) Να μειωθούν δραστικά οι βουλευτικές "αποζημιώσεις" (sic), μαζί με τα έξτρα [γραφεία, ιδιαιτέρες (μάλλον ... ιδι-εταίρες), αυτοκίνητα, τσάμπα τηλέφωνα, αεροπλάνα κλπ]

    Ας κάνουμε απ' εκεί μίαν αρχή και βλέπουμε.

    Ξέρετε πόσο στοιχίζει το κοινοβούλιο την ημέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το δημοσιο ρουφαει το αιμα της ελληνικης παραγωγικοτητας και επιχειρηματικοτητας και η απιστευτη γραφειοκρατια των προμηθειων.. και ας μην το παραδεχεται κανεις που για ψηφοθηρικους λογους δημιουργησε αυτο το τερας των 800,000 υπαλληλων που δεν προσφερουν απολυτως τιποτα.Εχετε λογαριασει τι κοστιζουν για ενα μονο μηνα ολοι αυτοι που εχουν βολευτει αναπαυτικα στο δημοσιο?
    Ας τους μειωσουν στους 100,000..εχει κανεις τα κοτσια?
    Δεν τα εχει δυστυχως.
    Γιατι θα βγει η αριστερη καταρα αυτου του τοπου στους δρομους και θα γινουν ολα μπαχαλο και μπαζα.
    Γι αυτο λοιπον ας δουλευουμε οσο πιο πολυ μπορουμε..αλλα να μην κανουμε οτι δεν καταλαβαινουμε κι απο πανω, γιατι μερικοι υποτιμουν τη νοημοσυνη μας.
    Ποιες πιστοληπτικες φερεγγυοτητες και παραμυθια με νανους μας λενε, για κατι που το ζουμε στο πετσι μας καθημερινα?

    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλλαγη μεσων συναλλαγης...ουτε για αστειο! (βλ.νομισματικη ιστορια της Δυσης τους τελευταιους 2-3 αιωνες).Απ οτι φαινεται,ακομα και ο πολεμος της ανεξαρτησιας των αποικιων στην Αμερικη απ τους Αγγλους,ξεκινησε λογω προσπαθειας αλλαγης μεσων συναλλαγης.(βλ.πρασινο δολαριο κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. To να μειωθούν μόνο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι λόγω ανθρωπιστικού ζητήματος.

    Το λογικό θα ήταν να μείνουν μόνον όσοι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζονται.

    Αν δεν κάνω λάθος το 1974 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 150.000 ενώ σήμερα τουλάχιστον 650.000.

    Είναι όλοι αυτοί αναγκαίοι να τους πληρώνουμε και να τους λαδώνουμε;

    Ας μειωθούν λοιπόν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και ας εκδιωχθούν όσοι τα παίρνουν και βλέπουμε για τα υπόλοιπα.

    Εννοείται ότι και από τους ιδιώτες να φορολογηθούν όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα, αλλά η κρίση προς το παρόν μόνον αυτούς έχει κτυπήσει.

    Δεν είναι άδικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΤΑΝ ΧΡΩΣΤΑΣ - Ή ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΙΣΑΙ Ή ΚΡΑΤΟΣ - ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ.
    ΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΣΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;
    ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ.
    ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαλέλης: "Πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας στην ΕΡΤ"
    Tα είπε έξω απο τα δόντια ο Μαλέλης στην Λαμπίρη. Κατήγγειλε την οικογενειοκρατία στην ΕΡΤ και τόνισε πως τα χρήματα είναι του Ελληνικού λαού.

    "Οι εκπομπές της ΕΡΤ στοιχίζουν 4 ή 5 φορές απο ότι στοιχίζουν στα ιδιωτικά κανάλια. Εγω πιστεύω πως πρέπει να μπει εισαγγελέας για να κοιτάξει...


    σε βάθος τις εταιρείες παραγωγής που αναλαμβάνουν τις εκπομπές και θα βρει πόσοι συγγενείς είναι εκεί μέσα. Κάνουν εκπομπές και τα παίρνουν μέσα απο τις εξωτερικές παραγωγές"

    troktiko

    Aς κάνει ένα βήμα εξυγίανσης το κράτος με την ΕΡΤ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πόσους υπαλλήλους έχει η Τραπεζα της Ελλάδος και πόσους η Γερμανικη Κεντρική Τράπεζα;

    Ποιές είναι οι αμοιβές του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ευρωπαικής Ενωσης και ποιές του Ελληνα κεντρικού τραπεζίτη;

    Τι έγινε με το ασφαλιστικό τους ταμείο;


    Τρομάρα μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λεει ο 09 Δεκεμβρίου 2009 4:42 μ.μ. "Οι ζητιάνοι δεν μπορούν να το παίζουν επιλεκτικοί".

    Συμφωνω απολυτα μαζι σας. Οι "περιουσιοι τσιφουτηδες" μας καταντησαν ζητιανους.
    Και ειναι και μερικοι δω μεσα που μου θελουν και συμμαχιες με κεινους που λενε "Τα δικα μου δικα μου, και τα δικα σου παλι δικα μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (για υποβαθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας). Όλα τα ξένα λαμόγια στις Βρυξέλλες και στους διεθνείς Οίκους βαράνε τη χώρα μας για δικούς τους λόγους, κερδοσκο0πικούς και άλλους. Δεν μπορεί εμείς να κατηγορουμε Αμερικάνους, Αγγλους, Ευρωπαίους, όταν μας πιέζουν για την Τουρκία ή τα Σκόπια και να μην καταλαβαίνουμε ότι το ίδιο κάνουν και στην Οικονομία ή ότι μέσω της Οικον0μίς μας πιέζουν στα εθνικά μας θέματα. Κι άλλες ΄χωρες της ΕΕ, σχεδόν όλες, έχουν ίδια ή παρόμοια προβλήματα και ουδείς ασκεί τόσες και τόσο αφόρητες πιέσεις.
    Κάποιος ζητάει να μας πει ο Υ/Οικονομίας ποια μέτρα θέλουν να πα΄ρουμε. Μας το λένε απ΄εξω, απ΄έξω: τα Ιρλανδικά. Τέτοια εφάρμοσαν καισ την Αργεντινή προ δεκαετίας ή δεκαπενταετίας και ακόμα δεν έχει βγει από την ύφεση. Η Πετραλιά (όπς είχε γραφεί)είπε στον Αλμούνια ότι "εμείς δεν μπορούμε να πα΄ρουμε τα μέτρα ππου ζητάτε, Ελάτε να τα παρετε εσείς". Και τέλος: Κάποιος άλλος ζητάει να μείνουν 100χιλ δημόσιοι υπαλληλοι από τους 800χιλ που υπάρχουν σήμερα. Θα τους πάρει στη δουλειά του; Ή θα τους μοιράσει στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα; Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό γιανα καταλαβουμε ότι 800χιλ υπάλληλοι είναι (με την οικογένειά τους) σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα, δηλαδή εμείς οι ίδιοι. Φτύνουμε στον καθρέφτη μας; Θα προσπαθήσουμε κάποια στιγμή να καταλάβουμε τι είναι η ελληνική οικονομί ακαι ΓΙΑΤΙ είναι αυτή που είναι, δηλαδή ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗ.Πχ υπάρχει περίπτωση να αφήσουν τη χω΄ρα μς να αναπτύξει πολεμική βιομηχανία οι άλλες ισχυρές βιομηχανικές χώρες, από τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία, Αγγλία κλπ. Οι ελληνικές κυβερνήσεις (ας πούμε μετά τη Μεταπολίτευση) είναι ανίκανες (μερικές και ξενόδουλες)διότι δεν προσπάθησαν να αναπτύξουν τομείς που είμαστε όντως ανταγωνιστικοί και δεν μπορούν οι ξένοι να μας εμποδίσουν να το προσπαθήσουμε πχ υψηλού επιπέδου Γεωργία, Υπηρεσίες, βελτίωση του Τουρισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 'Εχετε λογαριασει τι κοστιζουν για ενα μονο μηνα ολοι αυτοι που εχουν βολευτει αναπαυτικα στο δημοσιο?'

    Αν υποθέσουμε ότι μπορεί το δημόσιο να λειτουργήσει με 500.000 υπαλλήλους λιγότερους, και αν ο κάθε υπάλληλος κοστίζει στο κράτος 30.000 κατά μέσο όρο (μισθοί, επιδόματα, έξοδα λειτουργίας, ασφάλεια κλπ), τότε το ποσό που μπορεί να εξοικονομηθεί είναι 15 δις ευρώ ετησίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα ,
    Ο πόλεμος που γίνεται στην Ελλάδα είναι ένας κρίκος που βασίζεται σε οικονομικά - εθνικά - οικονομικά συμφέροντα των ''φίλων μας ''
    Οι φίλοι μας έχουν μέγιστα οικονομικά συμφέροντα να λυθεί το θέμα με τα ΣΚόπια την ΤΟυρκία το Αιγαίο την Κύπρο και εμείς τους δημιουργούμε πρόβλημα με τις αντιδράσεις μας για τα εθνικά άρα μας χτυπάνε οικονομικά.
    Η Αγγλία είχε αναλογία ευρώ στερλίνας 1 προς 1,6 και τώρα είναι 1 προς 1,1 η Ισπανία έχει το ίδιο πρόβλημα η Ιταλία με τον Μπρελουσκόνι ακόμα χειρότερα δεν τις έκαναν και κάνουν τέτοιο πόλεμο γιατί εμάςς;
    Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση ότι επειδή είμαστε οικονομικά ασθενέστερη έχουμε πρόβλημα αντίδρασης στα Εθνικά αυτό είναι μια παλαιομοδίτικη πολύ βολική καραμέλα για να μπορέσουν να περάσουν τις υπαναχωρήσεις.
    Μπορεί να μην είμαστε αξιόπιστοι να είμαστε δανεισμένοι μέχρι το κόκαλο αλλά οι λύσεις του να τα πάρουν πάλι από τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς θα δημιουργήσει τέτοιο πάγωμα στην αγορά και γενικώς σε ότι αφορά την κίνηση του κεφαλαίου που αυτό που ζούμε σήμερα δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έρχεται.
    Γιατί δεν μειώνουν τις δαπάνες πρώτα του δημοσίου δραστικά όμως ξεκινώντας πρώτα από τις προμήθειες υλικών, επιδόματα ταξιδίων, διοικητικών συμβουλιών, αυτοκίνητα , οδηγούς , απαλαγή των ΔΕΚΟ από τους βουλευτές και όλο τους το σόι, παγωμα προσλήψεων.
    Να πάρουν μετά από τους φτωχούς γιατρούς , δικηγόρους, και μαγαζάτορες της νύχτας .
    Αν μπορέσουν που χλωμό το βρίσκω να φυλακίσουν και να δημεύσουν καμιά περιουσία απο αυτούς που τόσα χρόνια τα φάγανε και σίγουρα δεν είμαστε εμείς και μετα να έρθουν και σε μάς.
    Ας φορολογίσουν και τις κινέζικες επιχειρήσεις που έχουν κατακλύση την αγορά και για αυτούς ισχύει ειδικός νόμος που όλοι γνωρίζουμε.
    Οι Ελληνες μπορεί να είναι ότι είναι αλλά αν πάνε να εφαρμόσουν το μοντέλο της ΙΡλανδίας μετά θα πρέπει να δανειστεί η όποια κυβέρνηση για να ξαναχτίσει την Ελλάδα γιατί ο κόσμος θα τα κάψει όλα στο τέλος ....
    ΤΟ άδειο στομάχι και η τόση μεγάλη φτώχια που έρχεται είναι κακοί σύμβουλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πέρασαν ΔΕΚΑ χρόνια που μας ανάγκασαν να παρατήσουμε την ΔΡΑΧΜΗ και να ασπαστούμε το ΕΥΡΩ. Από εκεί και πέρα άρχισε η μεγάλη κατρακύλα για την Ελλάδα. Άρχισε ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω των μεγάλων ληστών τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ . Πίνουν το αίμα του κοσμάκη χρόνια τώρα και κανείς δεν μιλάει. Δημιουργήθηκε το κραχ πριν ένα χρόνο μόνο για ένα σκοπό. Να ρουφήξουν και τα τελευταία μας. Είδατε καμιά Ελληνική τράπεζα να πάθει τίποτα;
    Σταματήσαμε να παράγουμε τυρί- γάλα- κρέας-αγροτικά προϊόντα –ιχθυοκαλλιέργειες. Τα περισσότερα τα εισάγουμε από την γειτόνισσα.
    Μια βιομηχανία μας είχε μείνει και αυτή μας την ρήμαξαν. Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ..
    Και αυτός σιγά –σιγά πηγαίνει προς την γειτόνισσα.
    Προς τι λοιπόν να λέγομε ΕΥΡΟ-ΠΕΟΣ ; (συγνώμη για την ορθογραφία)
    Μας πήραν λοιπόν το τελευταίο ΕΥΡΟ και να τι μας έμεινε.
    Το θέμα είναι πώς θα βγάλουμε το αγγούρι από το πισινό μας;

    Να δανειστούμε από την μητέρα Ρωσία και να της δώσουμε γη και ύδωρ.
    Υπάρχει πολύ ψωμί και για τους δύο. Προκειμένου να μας το πάρουν οι άλλοι.
    Δεν πρόκειται να μας πουλήσει σαν τους εταίρους μας.
    Να δείτε που θα πάρουμε τα πάνω μας , θα ξεχρεώσουμε τις αιματορουφήχτρες και αιματοκυλιστές .
    Σταματήστε το ΕΥΡΩ και γυρίστε στην δραχμή για να ζεσταθεί ξανά η τσέπη μας .
    Τότε θα αρχίσουν να μας υπολογίζουνε ως παίχτες και όχι σαν φτηνό συγγενή.

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.