12/12/09

Live your Myth in Greece!


του Τάκη Σπηλιόπουλου
Μάλλον από τα χειρότερα που θα μπορούσαν να μας συμβούν, είναι να γίνουμε το μέτρο του κακού και ο ορισμός της αποτυχίας. «Θα μπορούσε η κατάσταση να είναι χειρότερη. Στην Ελλάδα είναι!» έγραφαν με μεγάλα γράμματα τις προάλλες οι βρετανικοί Times, περιγράφοντας τα προβλήματα της δικής τους οικονομίας και ορίζοντας συνάμα τον πάτο του βαρελιού. Εμάς!

Και όμως θυμάμαι πολύ καλά τον Κώστα Καραμανλή να λέει λίγους μήνες πριν, πως «η οικονομία μας, επιδεικνύει αντοχές ισχυρότερες σε σχέση με πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, γιατί μειώσαμε τα ελλείμματα …!»

Ή τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου να επιμένει, πως «οι στόχοι για περιορισμό του ελλείμματος σε 3,7% του ΑΕΠ το 2009 ισχύουν στο ακέραιο...!» Σε αντίθεση με όσα δραματικά συνέβαιναν παντού, εδώ η κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει πως ζούμε σε έναν οικονομικό παράδεισο. Μόλις 4-5 μήνες πριν!

Και όμως, ήδη οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις ξένων οίκων και διεθνών οργανισμών, έλεγαν πως οδεύουμε με ταχύτητα προς τη χρεοκοπία. Μέχρι και η περίφημη Fitch Ratings, προανήγγειλε σαφώς την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Έλεγε τον περασμένο Μάιο, ότι «πιθανόν να μειώσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, καθώς η έλλειψη μεταρρυθμίσεων δεν διευκολύνει την αντιμετώπιση της κρίσης»! Τι απαντούσε τότε ο Γιάννης Παπαθανασίου; «Πολλοί προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της. Θα διαψευσθούν!»

Και κάπως έτσι συνεχιζόταν το παραμύθι, μέχρι τη στιγμή που κάποιοι είπαν τέρμα η πλάκα! Το κοντέρ γράφει δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ και έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ! Δεν υπάρχει περιθώριο κανένα. Τα εξαντλήσαμε, όταν επί εννέα χρόνια που είμαστε στην Ευρωζώνη, μπορέσαμε να περιορίσουμε το έλλειμμά στα όρια του συμφώνου σταθερότητας, μόλις για κάποιους μήνες το 2006!

Τα εξαντλήσαμε, όταν το 2004 παραδεχθήκαμε επισήμως, ότι στέλνουμε νοθευμένα στοιχεία για το έλλειμμα συνεχώς, από το 2000 και μετά. Το εξαντλήσαμε, όταν τον περασμένο Ιούνιο αλλά και τον Οκτώβριο, στέλναμε στοιχεία για το έλλειμμα, που απείχαν έτη φωτός από την πραγματικότητα. Το εξαντλήσαμε, όταν αθετήσαμε τις επανειλημμένες δεσμεύσεις μας για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.

Και ξαφνικά πέσαμε από τα σύννεφα! Η υποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την Fitch Ratings σε επίπεδα Αφρικανικής χώρας, ο κίνδυνος τα ελληνικά ομόλογα να μην γίνονται αποδεκτά, η ανάδειξη της χώρας μας ως του αδύναμου κρίκου της ευρωζώνης, θα μας υποχρεώσει πλέον να κάνουμε με ταπεινωτικό τρόπο, αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει οικεία βουλήσει!

Είναι ολέθριο για το κύρος της χώρας, να σε αντιμετωπίζουν άπαντες ως κατεργάρη. Ακόμη και αν καταφέρεις να επιβιώσεις, όλοι θα σε βλέπουν πλέον με περισσή καχυποψία. Αυτή είναι και η διαφορά μας, με την επίσης σε δραματική κατάσταση Ιρλανδία.

7 σχόλια:

  1. Η πολιτική ηγεσία της χώρας προσπαθεί με κάθε τρόπο, μέσω των ΜΜΕ,να αποκρύψει την αλήθεια για την οικονομία της Ελλάδας. Τις τελευταίες ημέρες μιλούν για το έλλειμα λές και δεν γνώριζαν πόσο είναι πριν κυβερνήσουν (αν αλήθεια δεν είχαν φροντίσει να μάθουν πόσο είναι το έλλειμα, τότε είναι παντελώς ανίκανοι και πρέπει να παραιτηθούν άμεσα). Αποκρύπτουν ακόμη το πραγματικό εξωτερικό χρέος του δημοσίου, το οποίο προεκλογικά αναφέρθηκε σε πρωϊνή εκπομπή στην τηλεόραση, απο τον κ. Δούκα οτι είναι περίπου 1 τρισ. ευρώ. Απο όταν μας έβαλαν (σ.σ:δεν έγινε δημοψήφισμα όπως θα έπρεπε και έγινε σε άλλες χώρες) στην Ευρωζώνη οι πολιτικές μας ηγεσίες "ευαγγελίζονται" συνεχώς το επίτευγμά τους αυτό. Θυμάστε τις ημέρες εκείνες που οι τιμές των προϊόντων διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες; Πρέπει όμως να πούμε μερικές αλήθειες και για το ευρώ. Μας λένε οτι είμαστε όλοι στο ευρώ, αρα ούτε και "αυτούς"(τους Ευρωπαίους) τους συμφέρει να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
    ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΝΕΧΕΙΑ1
    Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο ευρώ,όσο και αυτό δεν είναι για ευνόητους λόγους ευρέως γνωστό. Η κοινή ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα έχει ως εκδότες τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Η κάθε χώρα τυπώνει όσα ευρώ (χαρτονομίσματα) δικαιολογούν το μέγεθος της και η πορεία της οικονομίας της. (η όσα χρειάζεται για να στραγγαλιστεί η οικονομία του μέλους -εκδ). Αν κοιτάξετε στα ευρώ σας θα δείτε οτι μπροστά απο τον αριθμό σειράς,υπάρχει ένα γράμμα.Αυτό υποδηλώνει τον εκδότη του τραπεζογραμματίου. Ετσι κάθε χώρα έχει το δικό της ευρώ. Η κωδικοποίηση έχει ως εξής: Το ενδιαφέρον είναι οτι αυτή η πληροφορία έχει κρατηθεί στο σκοτάδι. Οι πολιτικές και νομισματικές αρχές δεν θέλουν να την γνωρίζετε. Παρατηρήστε δε,οτι το γράμμα-σύμβολο κάθε χώρας δεν έχει την παραμικρή σχέση με το όνομά της. Δηλαδή, γιατί η Γαλλία να μην είχε το F(France) αντι για το U που δεν λέει τίποτα. Ομοίως για την Γερμανία το G για Germany αντί για το X. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να ξέρουμε τι έχουμε μέσα στο πορτοφόλι μας. Γιατί όμως; Η απάντηση είναι απλή. Κάντε μια δοκιμή. Ας κάνουμε μια ανάληψη 1000 ευρώ απο 1 ATM. Τσεκάρετε τους κωδικούς των χαρτονομισμάτων. Θα δείτε οτι σχεδόν όλοι είναι απο άλλες χώρες. Ελάχιστα θα είναι τα ελληνικά,αν υπάρχουν καθόλου. Κυρίως θα βρείτε γερμανικά και ιταλικά ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κινούμαστε και ζούμε με ξένα χρήματα,δανεικά απο άλλες χώρες

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΕΧΕΙΑ2
    Αν δεν υπήρχε αυτό το οιονεί συνάλλαγμα,αντί για 1000,θα είχαμε 100 στην τσέπη μας. Αυτό σημαίνει οτι έχουμε χρεοκοπήσει. Οριστικά και αμετάκλητα. Γιατί,για να τυπωθούν νέα ελληνικά ευρώ πρέπει η οικονομία να αναπτύσσεται(ενώ εμείς είμαστε σε συνεχή ύφεση),ή η ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών να κάνει άλματα(σ.σ:σενάριο επιστημονικής φαντασίας για εμάς).Η σημασία που έχει ο κωδικός σε κάθε χαρτονόμισμα είναι απλή.Σε τυχόν διάσπαση της Ευρωζώνης,τα ευρώ θα μετατραπούν στο αντίστοιχο,παλιό εθνικό νόμισμα.Οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα έχουν ήδη μετατραπεί,εκείνη την Παρασκευή απόγευμα που θα μας ανακοινωθεί το μαντάτο.Σε εμάς εννοείται, με μια υποτίμηση τουλάχιστον 50%,γιατί η νέα δραχμή θα πρέπει να απηχεί και την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας. (500-600 δρχ/1 ευρώ). Αυτό λέγεται και ληστεία της μεσαίας τάξης. Οι Γερμανοί για παράδειγμα θα δεχτούν για μετατροπή σε μάρκα, στο νέο ισχυρό νόμισμα της Ευρώπης, μόνο όσα ευρώ έχουν το X μπροστά. Τα άλλα χάσανε. Δυστυχώς με τους πολιτικούς που έχουμε μπλέξει,κάποια στιγμή θα καταφέρουν και το αδιανόητο. Να μας "πετάξουν" έξω απο την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Ακόμη και τότε όμως,θα υπάρχουν αρκετοί που θα κουνάνε με πάθος,"πράσινα" και "γαλάζια" σημαιάκια.

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ3
    Αυτά βέβαια σε περίπτωση που το ευρώ ήταν ένα καθαρό από τοξικές επισφάλειες νόμισμα. Η πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Το ευρώ είναι γεμάτο επισφάλειες και ομόλογα-μάρκες από διάφορα διεθνή και ευρωπαϊκά "καζίνο". Ειναι θέμα χρόνου η υποτίμησή του και η ένταξή του αρκετές θέσεις πίσω απο τα νομίσματα των Ασιατών γιγάντων. Η κατάσταση λοιπόν εχει ξεφύγει πολλαπλά και δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα και ευκαιρίες ελιγμών. Θα περιμένουμε να μας διώξουν υβριζόμενοι και λοιδωρούμενοι λόγω "κοσμίας διαγωγής" απο το "Κολλέγιο Οικονομικής Διαστροφής" της ευρωζώνης η θα αποχωρήσουμε μόνοι μας απο το μέτωπο της ευρωπυρκαγιάς των νεοταξικών εμπρηστών;
    Το νομισματοκοπείο στην Μεσογείων υπάρχει ακόμα, οι μηχανές εκτύπωσης δραχμών μάλλον δεν έχουν πωληθεί , και "πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια" υπάρχουν και ανατολικά της Εδέμ , στους ανερχόμενους αστέρες, τους παραγωγικούς γίγαντες της Ασίας.
    Αν δεν σπάσεις αυγά, δεν γίνεται ομελέτα .
    << ...Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει, να εκδώσει, και να κυκλοφορήσει ολο το χαρτονόμισμα και να εγγυηθεί τις πιστώσεις εκείνες που χρειάζονται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες πληρωμών της και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Το δικαίωμα της δημιουργίας χρήματος και έκδοσης τραπεζογραμματίων δεν είναι μόνον το ύψιστο προνόμιο της κυβέρνησης, αλλά και η μέγιστη δημιουργική ευκαιρία. Με την υιοθεσία και την ψήφιση αυτών των αρχών, οι φορολογούμενοι θα σωθούν απο τα τεράστια ποσά τόκων. Το χρήμα θα σταματήσει να είναι ο αφέντης και θα γίνει ο υπηρέτης του έθνους και της ανθρωπότητας...>> ( Πάντα επίκαιρος ο Αβραάμ Λινκολν!!!)

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαί κάτι ακόμη. Το αρχικό γράμμα των ευρώ για την Ελλάδα είναι το Υ.

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσυ φίλε δεν είσαι καθόλου ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ,να μην πώ τι είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαχα....
    ρε φιλαράκο,12 Δεκεμβρίου 2009 7:17 μ.μ.
    .....μην μασάς...απλώς κάποια πράγματα πρέπει να μαθαίνονται όσο δυσάρεστα κιαν είναι.Άλλωστε πρέπει να ξέρουμε και τι ακριβώς γίνετε με το ευρώ....
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ
    ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ
    ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ .....ΒΟΗΘΟΣ...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ
    ΥΓ:ΟΙ "ΚΑΛΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ" ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.