26/9/09

Τι προσδοκά η Κύπρος μετά την 4η Οκτωβρίου

Σε αναμονή βρίσκεται η κυπριακή πολιτική ηγεσία εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα των εκλογών- και κυρίως ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησηςθα κρίνει και την περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό, όπως πιστεύει η Λευκωσία.

Στην κυπριακή πρωτεύουσα δεν πέρασε απαρατήρητη η επίσκεψη του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, του μοναδικού αρχηγού ελληνικού κόμματος ο οποίος μεσούσης της προεκλογικής περιόδου βρέθηκε στη Λευκωσία και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια , τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, ακόμη και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος θεωρείται ότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή κοινή γνώμη στα εθνικά θέματα.

Στην Κύπρο τα πολιτικά κόμματα- και κυρίως ορισμένα στελέχη του ΔΗΣΥ (το οποίο θεωρείται αδελφό κόμμα με τη ΝΔ)- δεν κρύβουν την απορία τους για τη στάση των Αθηνών τα τελευταία πέντε χρόνια. Ορισμένες πλευρές μάλιστα υπενθυμίζουν τις σχέσεις καχυποψίας που είχε ο πρώην πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τις αραιές συναντήσεις των ηγεσιών των δύο χωρών. Αλλοι λένε ενδεικτικά ότι το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε περισσότερες φορές με τον κ. Νικολά Σαρκοζί παρά με τον κ. Κ. Καραμανλή, ενώ τελευταία διάφορα κομματικά στελέχη είχαν εκφράσει δημοσίως την απορία «αν η Ελλάδα είναι απούσα από τις εξελίξεις» Ο κ. Χριστόφιας πάντως είχε εκφράσει δημοσίως την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Oι κκ. Χριστόφιας και Παπανδρέου ωστόσο έχουν διαφορετική πολιτική χημεία, όπως παρατηρούν στην Κύπρο. Η σχέση τους και η στόχευσή τους παραμένουν σταθερές παρά το «ναι» που είπε ο κ. Παπανδρέου στο Σχέδιο Αναν. Σήμερα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δηλώνει ότι «το Σχέδιο Αναν έχει πεθάνει».

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως όταν πριν από δυόμισι χρόνια ο κ. Χριστόφιας, ηγέτης τότε του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής, είχε αποφασίσει να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κύπρου, να γίνει δηλαδή ο πρώτος κομμουνιστής αρχηγός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πραγματοποίησε, όπως λέγεται, ένα ταξίδι στην Αθήνα. Πήγε, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Λευκωσία, στο Καστρί, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και του εκμυστηρεύθηκε τις προθέσεις του. Ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο τον ενθάρρυνε, αλλά του υποσχέθηκε και πλήρη στήριξη.

Ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία επανέλαβε για άλλη μία φορά τη στήριξή του στον κ. Χριστόφια και υποσχέθηκε συμπόρευση στους χειρισμούς του στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι δέσμευση του προέδρου του ΠαΣοΚ είναι να προωθήσει το Κυπριακό και ως πρωθυπουργός (εφόσον εκλεγεί), αλλά και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η Κύπρος, το Αιγαίο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας παραμένουν αλληλένδετα ζητήματα. Θεωρεί συγκεκριμένα ότι για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνεπώς, εφεξής Αθήνα και Κύπρος συντονίζουν τις κινήσεις τους τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στα Ηνωμένα Εθνη. Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι η λύση του Κυπριακού θα επηρεάσει θετικά και την οικονομική πολιτική της χώρας μας, αφού η Αθήνα θα μπορέσει να μειώσει ή να «παγώσει» τους εξοπλισμούς και να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια αυτά για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Το κλειδί όμως για λύση, όπως οι κκ. Χριστόφιας και Παπανδρέου έχουν επισημάνει στο παρελθόν, το κρατάει η Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι αν το ΠαΣοΚ κερδίσει τις εκλογές θα ενταθεί η πίεση προς την Αγκυρα για ουσιαστικές πλέον διαπραγματεύσεις.

ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Τίποτα δε θα πρέπει να προσδοκά η Κύπρος από όποιον και αν εκλεγεί. Θα πρέπει (όπως έχει μάθει τα τελευταία χρόνια δυστυχώς) να στηριχτεί για άλλη μια φορά στις δικές της δυνάμεις.
    Οι Τουρκοκύπριοι είναι πιόνια των Τούρκων και ομιλούν ουσιαστικά εξ ονόματος της "μαμάς" Τουρκίας. Σαφώς και δε θέλουμε οι Ελληνοκύπριοι να είναι πιόνια μας (πάνω από όλα οι ίδιοι δε το θέλουν), αλλά η ελληνική ηγεσία θα έπρεπε να είναι συνεργαζόμενη με τους αδερφούς μας στις συνομιλίες.
    Πάντως η στάση της Κύπρου απέναντι στους ίδιους τους Τούρκους αλλά και στους διεθνής οργανισμούς (και ειδικά στην Ε.Ε.), θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς μίμηση για όποιον και αν εκλεγεί. Διότι με τη στάση της η Κύπρος αποκτά ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα, λέγοντας ουσιαστικά στην Τουρκία "γαύγιζε όσο θες, εμείς δε σε φοβόμαστε", κάτι που το απέδειξε με τη βούληση εξόρυξης του ορυκτού πλούτου της. Ποιος θα τολμήσει από εμάς να κάνει το ίδιο στο Αιγαίο; Που αν το κάναμε θα βλέπαμε μετά ποιος από τους δύο θα δημιουργούσε τα τετελεσμένα, αυτοί ή εμείς;

    Programmer

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.