28/9/09

Τη μέρα που ο «σκληρός» των Ιμίων επέστρεψε

Ο Τζεσούρ Σερτ με την παρέα του και την τουρκική σημαία πάνω στα Ιμια.Ο «σκληρός» της δημοσιογραφικής αποστολής της εφημερίδας «Χουριέτ» που σαν προχθές Σαββάτο πριν από 11 χρόνια, στις 27 Ιανουαρίου του 1996 κατέβασε την ελληνική σημαία από το βράχο των Ιμίων κι ανέβασε την τουρκική που κουβαλούσε μαζί του, ο Τζεσούρ Σερτ, επέστρεψε στη δημοσιογραφία στις αρχές του 2001.


Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου σαν να μην έτρεχε τίποτα (προπάντων για την ελληνική πλευρά που έσπευσε να του εκδώσει θεώρηση διαβατηρίου), ήρθε στην Ελλάδα για να απαθανατίσει αυτή τη φορά το ιστορικό ζεϊμπέκικο του Γιώργου Παπανδρέου, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ και του υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη, στην ιστορική τότε επίσκεψη των υπουργών στη Σάμο και στη συνέχεια στο Κουσάντασι.

Σάμος, Ιούνιος 2001
Παραμονές σηματοδότησαν τις εξελίξεις στις νεότερες ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτές της κρίσης των Ιμίων πριν από 11 χρόνια, «έφυγε» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Ισμαήλ Τζεμ.

Είπαμε λοιπόν να θυμηθούμε εκείνο τον Ιούνιο του 2001, το ζεϊμπέκικο και τον Τζεσούρ Σερτ που με την ίδια ευκολία που «ξεκινούσε» πόλεμο το 1996 απαθανάτιζε ζεϊμπέκικα -έστω- ειρήνης. Να θυμηθούμε την πορεία ενός άνδρα άγνωστού μας. Εις απόδειξιν ότι τελικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ «μυστήριο πράγμα». Τόσο μυστήριο που όσο σοβαρές είναι για να τις εμπιστευτούμε στους στρατιωτικούς άλλο τόσο δεν είναι για να τις εμπιστεύεσαι... σε δημοσιογράφους!

Στα τέλη Ιουνίου του 2001, καλύπτοντας για λογαριασμό του συγκροτήματος «Ντογάν» (DHA), του δημοσιογραφικού συγκροτήματος που μεταξύ των άλλων εκδίδει και την εφημερίδα «Χουριέτ», τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Τζεσούρ Σερτ επέστρεψε στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά νόμιμα και δηλώνοντας: «Θέλω απλά και μόνο να κάνω τη δουλειά μου. Και νιώθω πολύ περίεργα που μου επέτρεψαν την είσοδο. Μέχρι που πέρασα από το τελωνείο στη Σάμο ένιωθα ότι με το που θα πατούσα το πόδι μου στην Ελλάδα θα με συνελάμβαναν».


Mε τον Στρατή Μπαλάσκα τρία χρόνια αργότερα. «Ο,τι έκανα, το έκανα για μια είδηση δική μου στην πρώτη σελίδα», είχε πει τότε...
Φοβόταν σύλληψη

Για την Ιστορία και μόνο, στα τουρκικά το όνομα του «σκληρού» που φοβόταν μήπως τον συνελάμβαναν με το που θα πατούσε το πόδι του στην Ελλάδα σημαίνει, το πρώτο, «ο άνθρωπος που μπορεί να τα κάνει όλα». Το δεύτερο, το επίθετό του, σημαίνει «δυνατός».

Στο λιμάνι της Σάμου ο Τζεσούρ Σερτ έφτασε μαζί με τους δημοσιογράφους που συνόδευαν την αποστολή των επιχειρηματιών που θα συμμετείχαν στη συνάντηση των Επιμελητηρίων των ελληνικών νησιών και των μικρασιατικών ακτών. Στο καράβι από το Κουσάντασι μέχρι το Βαθύ ο φωτογράφος της «Χουριέτ» εξέφραζε συνεχώς -τουλάχιστον προς τους γνωρίζοντες- την ανησυχία του για το τι θα γίνει μόλις φτάσει στην Ελλάδα. Εκπληκτος εξάλλου δήλωνε ακόμα και για το γεγονός ότι του είχε δοθεί βίζα. «Λες να μου δώσουν βίζα για να με φέρουν στην Ελλάδα κι εκεί να με πιάσουν;», έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Αγνώριστος
Πάντως, για να πούμε την αλήθεια, ο Τζεσούρ Σερτ ήταν πραγματικά αδύνατον να αναγνωριστεί. Από τον παχουλό νεαρό με την κοτσίδα των Ιμίων του '96 δεν είχε μείνει παρά ένας αδύνατος, κοντοκουρεμένος τριαντάρης και βάλε, με γκρίζους κροτάφους και μια μεγάλη άσπρη τούφα πάνω από το μέτωπό του.

Ελάχιστοι Τούρκοι κι ακόμα πιο λίγοι Ελληνες ήξεραν την αλήθεια για το ποιος ήταν ο ένας ανάμεσα στους άλλους, αυτός ο φωτογράφος που όμως, όπως όσοι ήξεραν έλεγαν, έκανε όσο μπορούσε καλά τη δουλειά του και μόνο. Και σε αντίθεση με όλα τα άλλα μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής, με το που τελείωνε τη δουλειά του αρνιόταν να βγει στους δρόμους του Πυθαγόρειου αλλά επέστρεφε στο ξενοδοχείο.

Ανάλογα λειτουργούσε και στο δεύτερο μέρος της συνάντησης Παπανδρέου - Τζεμ στο Κουσάντασι.

Ενώ όμως η στάση των ελληνικών αρχών θα μπορούσε να θεωρηθεί άψογη, εντύπωση πραγματικά προκάλεσε τότε η στάση των διευθυντών της «Χουριέτ» οι οποίοι και συμπεριέλαβαν τον Σερτ στην αποστολή.

Με την πράξη της η ιστορικά αποδεδειγμένη πρωταγωνίστρια στις προβοκάτσιες σε βάρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων εφημερίδα και τα στελέχη της έθεσαν τότε σε κίνδυνο όχι μόνο το καλό κλίμα της συνάντησης Παπανδρέου - Τζεμ, αλλά και το κλίμα ύφεσης που τότε κυριαρχούσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ζεϊμπέκικο
Πολλοί λένε βέβαια ότι η αποστολή ενός τέτοιου «δύσκολου» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ονόματος στόχευε είτε σε δοκιμή των αντοχών σε προκλήσεις της ελληνικής διπλωματίας ή ακόμα και σε ανοιχτή προβοκάτσια από κάποιους κύκλους της Τουρκίας σε βάρος του.

Στις 24 Ιουνίου 2001 πάντως στο ξενοδοχείο «Δόρυσσα», η ελληνική πλευρά παρέθετε δείπνο προς τιμήν της τουρκικής αντιπροσωπείας. Ολα έδειχναν πως θα ήταν μια απλή βραδιά χωρίς ειδήσεις. Αποτέλεσμα, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι να επιλέξουν να κατεβούν στο Βαθύ. Οι περισσότεροι Ελληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι. Με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ανάμεσά τους ο Τζεσούρ Σερτ, ο οποίος και έσπευσε να φωτογραφίσει το γνωστό και πολυκατηγορημένο ζεϊμπέκικο του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών υπό τους ήχους των χειροκροτημάτων του Ισμαήλ Τζεμ και όχι μόνο...

Εδώ ας σημειωθεί ότι στις 19 Ιανουαρίου του 1999 ο Τζεσούρ Σερτ είχε μιλήσει με συνέντευξή του στον υπογράφοντα για πρώτη φορά, ο μόνος απ' όλη την «παρέα» που πριν από 11 χρόνια είχε αποβιβαστεί στα Ιμια και είχε αποκαλύψει άγνωστες πτυχές των γεγονότων εκείνων των ημερών.

Για ένα πρωτοσέλιδο
«Εγώ ό,τι έκανα, το έκανα για μια είδηση δική μου στην πρώτη σελίδα. Ετρεμαν όμως τα πόδια μου όταν είδα τους Τούρκους καταδρομείς να ξεκινούν για τα Ιμια», είχε πει τότε.

Στο ερώτημα αν θα ξαναέκανε ό,τι έκανε τότε, απάντησε λέγοντας: «Οχι». Εντεκα χρόνια μετά τα Ιμια και έξι μετά τη συνάντηση Τζεμ - Παπανδρέου και το ζεϊμπέκικο, και στη συντριπτική τους πλειονότητα οι συμφωνίες των δύο ανδρών τσαλακώθηκαν από τους στρατιωτικούς της Αγκυρας. Γι' αυτό έλαμψε και το χαμόγελο του σκληρού των Ιμίων το βράδυ που η συνάντηση τελείωσε. Το ίδιο χαμόγελο με εκείνο το βράδυ του 1998 που ο Τζεσούρ Σερτ είχε μιλήσει για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα. «Ηθελα να μιλήσω, μας είχε πει. Και ήθελα να μιλήσω σε Ελληνα. Θέλω να σου πω πως απ' ό,τι είπα δεν είναι τίποτα ψέματα. Πιστέψτε με».

Ο Τζεσούρ Σερτ είχε χαρακτηρίσει σε αυτή τη συνέντευξή του κωμωδία την ιστορία των Ιμίων. Του το είπαμε. «Κάθε ταινία, απάντησε, έχει δραματικές στιγμές. Ακόμα και οι κωμωδίες. Πόσες θα είναι οι δραματικές στιγμές δεν το αποφασίζουν οι πρωταγωνιστές. Οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες το αποφασίζουν». Μας χαιρέτησε. Το μαγνητόφωνο συνέχιζε να γράφει.

«Κλείνει σήμερα»

«Ο φάκελος των Ιμίων για μένα κλείνει σήμερα που μίλησα σε κάποιον Ελληνα. Για μένα δεν υπάρχει πια τίποτε άλλο. Πες το στην πατρίδα σου. Οταν ξαπλώνω στο κρεβάτι μου πια δεν θα βλέπω έναν ανοιχτό φάκελο. Πίστεψε ό,τι θέλεις. Αλλά απόψε εγώ θα κοιμηθώ ήσυχος. Η ζωή συνεχίζεται...». Εφυγε...

Λίγα δευτερόλεπτα μετά επέστρεψε. «Ε, λέει, χρωστούσα ένα καλό πρωτοσέλιδο σε έναν Ελληνα δημοσιογράφο... Γεια...»! Χαμογέλασε. Το ίδιο χαμόγελο που είδαμε στη Σάμο. Σαν σήμερα που ο Ισμαήλ Τζεμ έχει φύγει, ο Γιώργος Παπανδρέου καταγγέλλει τον ενδοτισμό της κυβέρνησης και ο Τζεσούρ Σερτ ένας Θεός ξέρει πού είναι και πώς...


Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2007

2 σχόλια:

  1. Ειδικά η πτώση του ελικοπτέρου και η θυσία των Ελλήνων πολύ κωμική ήταν, κύριε "δημοσιογράφε"...έχε χάρη που δεν αφήσαν και κάποια παληκάρια να παίξουν κωμωδία με τα τουρκάκια στο νησάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή, ο Τουρκαλάς θέλει να μας πείσει ότι η διαβόητη ΜΙΤ δεν έχει καμιά σχέση με την Χιουριέτ και όλα γίνονται στη χώρα του ανεξάρτητα χωρίς καμιά εξάρτηση από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ή όπως τέλος πάντων το ονομάζουν ;

    Εδώ στην Ελλάδα, γνωρίζουν ακόμη και οι γάτες, ότι στην χώρα του ο τύπος και όλα τα ΜΜΕ κατευθύνονται από το τουρκικό κράτος!

    Πάντως θαυμάζω, με τι πείσμα προσπαθούν οι γείτονες να μας αποπροσανατολίσουν και να μας αποκοιμήσουν!

    Φαντάζομαι ότι και αυτή η τακτική εντάσσεται στον Ψυχολογικό Πόλεμο.

    Ευμένης Ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.