30/9/09

Η Βόρειος Ήπειρος στην δίνη των εξελίξεων

Ενώ το Κοσσυφοπέδιο αποσχίστηκε κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου από την Σερβία, η Αλβανία αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Κέρκυρας για την Βόρειο Ήπειρο.


Η εγκαθίδρυση της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας» στην Αλβανία από τον δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σημάδεψε για 45 χρόνια τη ζωή και το μέλλον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Εγκλωβισμένοι στην απέραντη φυλακή της Αλβανίας, αποκομμένοι από τον μητρικό κορμό και πλήρως απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, έχασαν τον προσανατολισμό τους και αφέθηκαν στην τύχη τους. Στα χρόνια αυτά ο αφελληνισμός κορυφώθηκε με τις διώξεις, τις εκτοπίσεις, τις φυλακές και τους θανάτους από το σύστημα. Θλιβερή κατάληξη η εξαθλίωση, ο φόβος και ο τρόμος που σημάδεψαν τους ανθρώπους. Ακολούθησε το 1990 η «μεγάλη φυγή» ή «μεγάλη έξοδος» των Βορειοηπειρωτών προς τη μητέρα πατρίδα και το άδειασμα των ελληνικών περιοχών από την ζωντανή παρουσία νέων ανθρώπων.

Η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα των μειονοτήτων. Η Ελλάδα καλείται πλέον να παίξει ουσιαστικό ρόλο στα Βαλκάνια καθώς πρέπει να υπερασπιστεί αυτά που έχει και να διεκδικήσει εκείνα που της ανήκουν και δικαιούται. Οι αναταραχές στην Αλβανία και η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας συνοδεύονται από έντονη εθνικιστική έκρηξη στα Βαλκάνια φέρνοντας αντιμέτωπη την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με δύο μεγάλα ζητήματα, το Βορειοηπειρωτικό και το θέμα των Σκοπίων.

Το 1993 για πρώτη φορά από τότε που ανέκυψε το πρόβλημα η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε την πολιτική της στο θέμα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και το συνέδεσε με τις μελλοντικές εξελίξεις στον Βαλκανικό χώρο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αφορμή την απέλαση του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου έθεσε έξη όρους διαλόγου με την Αλβανική πλευρά. Οι όροι αυτοί αφορούν το περιουσιακό πρόβλημα, την εκπαίδευση, την θρησκευτική και πολιτική ελευθερία, το σπουδαιότερο όμως είναι η σύνδεση του Βορειοηπειρωτικού με τις εξελίξεις στο Κόσσοβο. Οι Αλβανοί του Κοσσόβου επιζητούν την απόσχισή τους από τη Σερβία ακολουθούμενη από την αλβανική μειονότητα των Σκοπίων και με την υποστήριξη πάντα της αλβανικής κυβέρνησης.

Στης 17 Φεβρουαρίου 2008 το Κόσσοβο ανακηρύσσει τη ανεξαρτησία του και οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου γιορτάζουν την επέτειο της Αυτονομίας του 1914! Οι επιβαλλόμενες ελληνικές δεσμεύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν από την επίσημη στρουθοκαμηλική πολιτική της Ελλάδος που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Η εθνική παθητικότητα, η φοβία, η ηττοπάθεια και η αδιαφορία δεν μπορούν να χαράξουν τους αναγκαίους τομείς δράσης για την επιβίωση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Σήμερα επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η οικονομική, κοινωνική, θρησκευτική, πολιτιστική και πολιτική επιβίωση της ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο. Αυτό προϋποθέτει την ενότητα των Βορειοηπειρωτών ως ένας ενιαίου πολιτικού φορέα, ο οποίος θα πρωταγωνιστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της Αλβανίας, αλλά και της Ελλάδας, και θα ρυθμίζει τις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και τις σχέσεις τους με τους Διεθνής και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.

Η νέα γενιά Βορειοηπειρωτών οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στην προβολή του εθνικού θέματος, όσο και στην επίλυση του διεκδικώντας από το Αλβανικό κράτος και από τους διεθνείς οργανισμούς όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου όπως προβλέπονται από την σύμβαση-πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ευρώπη. Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων της Βαλκανικής όπως προέκυψε μετά το 1990 καταδεικνύει την αναγκαιότητα νέων προσανατολισμών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής χαράσσοντας έτσι μια υπεύθυνη στρατηγική αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων διεκδικώντας ότι μας ανήκει.


του Αθηνάς Κρεμμύδα

υποψήφιας βουλευτού Β’ Πειραιώς του ΛΑ.Ο.Σ.
υπεύθυνης του Τομέα Βορειοηπειρωτικού Αγώνα της ΝΕ.Ο.Σ.

10 σχόλια:

  1. ΟΡΙΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
    ΚΑΛΑ ΛΕΩ. ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΨΕΜΑΤΑ.ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΓΙΑΤΙ ; ΜΗΠΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ; ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ; ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣ ΤΑ ΑΚΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ;
    ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ; ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΕΔΑΦΗ. ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ; ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΤΑΜΕ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΚΟΠΤΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ ; ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΞΑΦΝΙΚΟ" ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ. ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ) ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ;
    ΝΑΙ ΕΜΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ,ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ,ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΑΛΛΑ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ.ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ, ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ Ή ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΙ. ΜΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΝΝΟΩ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΚΩΣΤΑΚΗΔΕΣ, ΟΙ ΤΖΕΦΡΥΔΕΣ, ΟΙ ΚΚΕδες, ΟΙ ΞΥΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ.......

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΖΗΤΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΝ
    ΖΗΤΩ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί, ανεκίνησε ποτέ το θέμα του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας η Ελληνική Κυβέρνηση ;;;

    Φροντίζει τα συμφέροντα της Ελλάδος ή των Βορειοηπειρωτών ;;;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thessale γιατί νομίζεις ότι σε κανέναν προεκλογικό λόγο από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν άκουσες σαν πρώτο θέμα τα Εθνικά ζητήματα γιατί κανείς δεν μίλησε έστω και επιγραμματικά τα αναλύονται στην ανάρτηση ,θεωρείς ότι είναι τυχαίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΕ ΠΟΛΛΑ SITES ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ EMAILS ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΛΕΙ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Β.ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΙΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟ, Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΩΦΑΝΤΙΚΗ!!!!!
    ΣΙΩΠΗ ΔΕΙΛΙΑΣ..
    ΣΙΩΠΗ ΑΠΙΣΤΙΑΣ....
    ΣΙΩΠΗ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑΣ....
    ΣΙΩΠΗ ΦΥΛΑΡΓΥΡΙΑΣ,ΦΙΛΗΔΟΝΙΑΣ,ΦΙΛΟΔΟΞΙΑΣ..
    ΣΙΩΠΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ....
    ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ....
    ΛΙΓΟΙ ΜΗΝΕΣ......

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λευτεριά σέ ΟΛΕΣ τίς σκλάβες ΜΑΣ Πατρίδες.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιστεύω ότι ο λόγος που δεν έχει γίνει και δεν γίνεται κάτι (προς το παρόν)στο θέμα τις βορείου Ηπείρου οφείλεται στο γεγονός ότι η Αμερική χρησιμοποιεί την Αλβανία όπως εκείνη θέλει και όπου την θέλει αφού είναι προτεκτοράτο της.
    Έχουμε κόντρες με το πρώτο προτεκτοράτο, την τουρκιά, να έχουμε και με το δεύτερο, την Αλβανία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πάντηση στην κ. Μερεντίτη, υποψήφια Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού Τρικάλων
    Posted by chaon at Τρίτη, Σεπτέμβριος 29, 2009

    Προς: Αθανασία (Σούλα) Μερεντίτη,
    υποψήφια Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού Τρικάλων

    Αξιότιμη κα Μερεντίτη,
    σας αποστέλλω την επιστολή αυτή, για να εκφράσω την απογοήτευση τόσο τη δική μου ως Βορειοηπειρώτης, όσο και πολλών συμπατριωτών μου, που προκάλεσε η αντίδραση σας στην έκδοση του βιβλίου «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ Χθες-Σήμερα-Αύριο», του Συνταγματάρχη ε.α. κου Βασιλείου Ζιώζια.

    Το βιβλίο αυτό το χαρακτηρίσατε ως «μια έκδοση με άκρως σοβινιστικό και μισαλλόδοξο περιεχόμενο που προβάλλει τις καταστατικές θέσεις και απόψεις γνωστής εθνικιστικής οργάνωσης» με την από 1η Ιουλίου 2009 ερώτηση σας στη Βουλή των Ελλήνων.

    Τι άκρως σοβινιστικό και μισαλλόδοξο περιείχε το συγκεκριμένο βιβλίο; Μήπως το ότι προβάλλει και μόνο το Βορειοηπειρωτικό, ένα παντελώς ξεχασμένο ζήτημα από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας;

    Όσο για την γνωστή εθνικιστική οργάνωση στην οποία αναφέρεστε, προφανώς εννοείτε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ), ο οποίος μαζί με τη Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ), υπό την καθοδήγηση του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Βορείου Ηπείρου κυρού Σεβαστιανού, συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να ακουστεί το ζήτημα της ιδιαίτερης πατρίδας μας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

    Αυτές οι οργανώσεις ξεκίνησαν την εποχή που αρκετοί οπαδοί της σμίκρυνσης της Ελλάδος και εγκατάλειψης τμημάτων και ανθρώπων της Μητέρας Πατρίδος, υμνούσαν το απάνθρωπο δικτατορικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, χαρακτηρίζοντας το ως «αλβανικό σοσιαλιστικό μοντέλο».

    Και μετά την πτώση όμως των ηλεκτροφόρων συρματοπλεγμάτων και το άνοιγμα των συνόρων ο ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. και η Σ.Φ.Ε.Β.Α. συνέχιζαν και συνεχίζουν να συμπαραστέκονται στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, με αποκορύφωμα την ίδρυση φροντιστηρίων ελληνικής γλώσσας, σε περιοχές που το αλβανικό κράτος απαγορεύει ακόμα και σήμερα την επίσημη διδασκαλία της. Για εσάς όμως όλα αυτά φαίνεται ότι είναι πράξεις σοβινισμού και
    μισαλλοδοξίας. Από την άλλη βέβαια δεν σας ενοχλεί η ίδρυση αλβανικών σχολείων στο
    Νομό Τρικάλων, από τη στιγμή που οι Αλβανοί στην Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο παρά οικονομικοί μετανάστες, ενώ οι Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο είμαστε αυτόχθονες με ιστορία τουλάχιστον τεσσάρων χιλιετιών.

    Με τις θέσεις σας αυτές λοιπόν κα Μερεντίτη, να ξέρετε ότι προσβάλλετε ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού, αλλά και ένα ποσοστό ψηφοφόρων οι οποίοι στο μέλλον θα αποτελούν μία διόλου ευκαταφρόνητη εκλογική δύναμη, τόσο στο Νομό Τρικάλων, όσο και πανελλαδικά. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από εμάς τους Βορειοηπειρώτες.

    Ολοκληρώνοντας την επιστολή αντιγράφω απόσπασμα από το άρθρο του κου Πέτρου Ζησόπουλου στην εφημερίδα Η ΕΡΕΥΝΑ (29-7-2009):

    «Είναι τελείως αφύσικο, κατά καιρούς οι Έλληνες να εκδηλώνουμε αλληλεγγύη σε χειμαζόμενους πληθυσμούς όπου γης (και καλά κάνουμε), και παράλληλα όχι μόνο να μην ενδιαφερόμαστε αλλά να διακείμεθα εχθρικά απέναντι σε ομοφύλους μας, που έτυχε για ιστορικούς λόγους, να στερηθούν της εθνικής τους αποκαταστάσεως. Ας σημειωθεί εδώ, ότι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, αναγνωρισμένη από διεθνείς συνθήκες. Και είναι βεβαίως ολότελα άδικο να θεωρείται το ενδιαφέρον για τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ως εθνικισμός ή σωβινισμός, κάτι το οποίο αποτελεί ασφαλώς προϊόν άγνοιας ή ιδεολογικού εγκλωβισμού.»
    Μετά τιμής
    Χρήστος Παππάς
    Εκ Δελβίνου Βορείου Ηπείρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιβεβαίωνετε για μια ακόμη φορά ότι την προεκλογική περίοδο (και όχί μόνο) και μάλιστα εν μέσω μίας οικονομικής κρίσης τεράστιων διαστάσεων οι πολιτικοί σχηματιμοί που αυτοαποκαλούνται πατριωτική λαϊκη δεξιά κάνουν αυτό που για το λαό είναι εύκολο και πιασάρικο χωρίς μεγάλη σκέψη.Παραπλανούν και βγάζωντας δακρύβρεχτα κείμενα στον αέρα σα δήθεν πολικές θέσεις με απόψεις των εθνικών θεμάτων που είναι ευρήτατα γνωστά σε όσους που έστω και λίγο διαβάζουν η ενημερώνονται.Ο πατριωτισμός-πατριδοκαπιλία-από τους χώρους αυτούς είναι το μοναδικό και σίγουρο χαρτί που ρίχνουν πάντα από τη δεκαετία του '50 στο τραπέζι της προεκλογικής τσόχας(σε αλλες εποχές ήταν μόδα και ο αντικομμουνισμός) γιατί πολιτικά είναι μονίμος στείροι.Ας ερωτηθεί ένα στέλεχος του ΛΑΟΣ από ποιές εκδηλώσεις της Αγγλικής πρεσβείας η του Ισραήλ και της Αμερικάνικης πρεσβείας απείχε ο κ.Καρατζαφέρης;Οι μετά ΝΑΤΟ και Ε.Ε
    εθνικοί προφήτες απλά δεν υπάρχουν.Α και μη ξεχνάμε ότι σημαντικός αριθμός Ελλήνων της Β.Ηπείρου ψηφίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.youtube.com/watch?v=KzFRXoovEbc

    ΝΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γράφει ο συμπατριώτης μου Βορειοηπειρώτης κ. Χρήστος Παππάς εκ Δελβίνου Βορείου Ηπείρου, - διότι είμαι και εγώ Βόρειος Έλλην Μακεδών,

    ""- σε ομοφύλους μας, που έτυχε για ιστορικούς λόγους, να στερηθούν της εθνικής τους αποκαταστάσεως"".

    Διαφωνώ με τον Πατριώτη Βορειοηπειρώτη, οι λόγοι δεν ήσαν "ιστορικοί" αλλά καθαρά πολιτικοί ή καλλίτερα "Γεωπολιτικοί".

    Η Αυστρία και η Ιταλία, απεφάσισαν από κοινού να σταματήσουν την μικρή και αδύναμη τότε Ελλάδα, μην τυχόν και με την Ελληνικότατη Βόρειο ΄Ηπειρο και την νήσο Σάσωνα (την οποία ο Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Α΄ χάρισαν στους Ιταλούς ... ελισσόμενοι πολιτικά ...!), Θα μπορούν να ελέγχουν την είσοδο της Αδριατικής.

    Καθώς επίσης, να δημιουργήσουν εκ "παρθενογεννέσεως", ένα νέο έθνος, το Αλβανικό. Διότι στην Αλβανία κυριαρχούσαν οι Φάρες ή οι Φυλές διαφόρων φύλων, Γκέκηδων, Τόσκηδων και λοιπών φαρών, ..... δεν υπήρχε κα Μερεντίτη Αλβανικό Έθνος ......!

    Ενώ λοιπόν και η Βόρειος Ήπειρος είχε απελευθερωθεί από τον Ελληνικό Στρατό από τον τουρκικό ζυγό, μας εξεβίασαν "οι Μεγάλες Δυνάμεις" να φύγουμε από την Βόρειο Ήπειρο, - αφού πρώτα αφοπλίσουμε τους γνησιότατους πατριώτες Έλληνες Βορειοηπειρώτες -, διότι αλλοιώς δεν θα μας επεδίκαζαν τα νησιά του Αιγαίου που είχε ήδη ελευθερώσει το Ελληνικό Ναυτικό από τους Τούρκους.

    Έστειλαν μάλιστα, για τους τύπους, μια Επιτροπή για να διαπιστώσει, με κριτήριο την γλώσσα, αν οι κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου είναι Έλληνες ή είναι "Αλβανοί".

    Οι δυστυχισμένοι Έλληνες διερρύγνυαν τα ιμάτιά τους ότι είναι Έλληνες, η Επιτοπή όμως επειδή ομίλουν ιδίωμα αλβανίζον έκρινε ότι δεν είναι Έλληνες και απέδωσε το 1913 την Βόρεια Ήπειρο στο νεοσύστατο κράτος ... των ...Αλβανών!

    Τα τραγικά αυτά γεγονότα τα περιγράφει με λεπτομέρειες ο Γάλλος Ιστορικός και δημοσιογράφος Ρενέ Πυώ (Rene Puaux) στο βιβλίο του "Δυστυχισμένη Βόρειος Ήπειρος" , Εκδόσεις ΤΡΟΧΑΛΙΑ, .

    Τότε οι πατριώτες Βορειοηπειρώτες υπό τον Ζωγράφο και τον Συνταγματάρχη Σπυρομήλιο επαναστάτησαν και ενίκησαν τον Αλβανικό Στρατό τον οποίο διοικούσαν Ολλανδοί αξιωματικοί.

    Οικογενειακοί μας φίλοι Βορειοηπειρώτες, οι αδελφοί Βίμπλη, που σε κάθε Εθνική εορτή πάντοτε έπιναν ""για την λευτεριά της πατρίδας"", εκ των οποίων ο ένας, ο μετέπειτα Στρατηγός Βίμπλης αρχηγός ΓΕΣ, αγωνιστής της ελευθερίας τότε είχε φυλακιστεί 16 χρονών παιδί σε ένα ξεροπήγαδο επί έξη μήνες. Όταν το έβγαλαν έξω δεν έβλεπε, διότι είχε πάθει προσωρινή τύφλωση.

    Εν τέλει υπεγράφει το Σύμφωνο της Κερκύρας βάσει του οποίου το νεοσύστατο, "εκ παρθενογεννέσεως", Αλβανικό κράτος υπεχρεώθει να αναγνωρίσει την πλήρη Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, η οποία όμως δεν εφαρμόσθηκε ποτέ!!

    Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε όλοι!

    Ας όψεται η κ. Μερεντίτη και οι όποιοί της για τα ... πατριωτικά τους αισθήματα! Δεν γνωρίζουν καθόλου ιστορία!

    Δεν φαντάζομαι να την καταριούνται οι Πατριώτες Βορειοηπειρώτες, που ακόμα και σήμερα, μετά από τέτοια φοβερά βάσανα, παραμένουν, όπως και οι θρυλικοί Πόντιοι, λαμπροί Έλληνες !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Σ. Εάν τυχόν έκανα κάποιο λάθος σας ζητώ συγνώμη. Σε γενικές γραμμές νομίζω πως έτσι έγιναν τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.