Φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο ενός «οδικού χάρτη» ως λύση στο ζήτημα της αξιολόγησης της Τουρκίας για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου (Πρωτόκολλο) που είναι προγραμματισμένη για το τέλος του τρέχοντος χρόνου και, έχει αναδειχθεί περίπου σε «γόρδιο δεσμό»: η 'Αγκυρα δεν προβλέπεται να έχει συμμορφωθεί έως τότε ανοίγοντας λιμάνια κι αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία κι αεροσκάφη.
Αναβολή αξιολόγησης της Τουρκίας υπό την απειλή κυρώσεων εξετάζεται στην ΕΕ
Ορατός ο «οδικός χάρτης»
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί για τον Ιούνιο του 2010, η αυστηρή αξιολόγηση της 'Αγκυρας με συγκεκριμένες ρήτρες για συμβολή στη λύση του Κυπριακού κι εφαρμογή του Πρωτοκόλλου
Φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο ενός «οδικού χάρτη» ως λύση στο ζήτημα της αξιολόγησης της Τουρκίας για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου (Πρωτόκολλο) που είναι προγραμματισμένη για το τέλος του τρέχοντος χρόνου και, έχει αναδειχθεί περίπου σε «γόρδιο δεσμό»: η 'Αγκυρα δεν προβλέπεται να έχει συμμορφωθεί έως τότε ανοίγοντας λιμάνια κι αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία κι αεροσκάφη. Αρκετοί εταίροι θεωρούν ότι εν μέσω των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να κριθεί η υποψήφια χώρα, ενώ η Λευκωσία επιμένει ότι πρέπει «κάτι να γίνει» στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης των μέτρων κατά της Τουρκίας, στην περίπτωση που η ίδια δεν θα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια που της έχουν τεθεί. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά, ωστόσο εκείνο του οδικού χάρτη, σύμφωνα με το οποίο θα παραπέμπεται για νέα αξιολόγηση η Τουρκία εντός προδιαγεγραμμένου διαστήματος, τίθεται υπό συζήτηση στο πλαίσιο εντατικοποίησης της πίεσης (αφού θα επιδιωχθεί να υπάρξει απόφαση τον Δεκέμβριο για λήψη συγκεκριμένων μέτρων [κυρώσεων] τον Ιούνιο του 2010), με ταυτόχρονη διάθεση επίδειξης «ελαστικότητας» από την πλευρά της κυβέρνησης.
Συγκλίνουσες απόψεις
Η σκέψη του οδικού χάρτη ετέθη και από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, Γιώργο Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία στις 14 Σεπτεμβρίου και είχε ληφθεί υπόψη από πολιτικά κόμματα. Παρόμοια πρόταση, για διερεύνηση των προθέσεων των εταίρων και δυνατότητα αναβολής της τουρκικής αξιολόγησης με συγκεκριμένες κυρώσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2010, ετέθη και στο Εθνικό Συμβούλιο, όπου, από ό,τι φαίνεται η σχετική πρόταση που κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ, παραμένει υπό συζήτηση. Πρόκειται για πρόταση την εξέταση της οποίας φέρεται να μην αποκλείει ο Δημήτρης Χριστόφιας, παρότι τα άλλα κόμματα διαφώνησαν με αυτήν. Διπλωματική πηγή διευκρίνιζε ότι μιας μορφής «οδικός χάρτης» «συμφιλιώνει» την έννοια των κυρώσεων με μια μικρής διάρκειας αναβολή, υπό την προϋπόθεση ότι η πίεση προς την Τουρκία θα ενισχυθεί και θα έχουν καταγραφεί εκ των προτέρων τα μέτρα που θα ληφθούν στο επόμενο ραντεβού που θα δώσει η ΕΕ στην Τουρκία, όταν θα έχουν πάρει μια συγκεκριμένη μορφή οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού.
Κοινοτική αξιολόγηση
Πάντως, η Λευκωσία φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου «κοινοτική θέση» σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της 'Αγκυρας. Ακριβώς όπως κοινοτική ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2006 να ορίσει το τέλος του 2009 ως κομβικό σημείο αξιολόγησης της υποψήφιας χώρας στην πορεία της προς την ΕΕ, σε ό,τι αφορά εκκρεμότητες και μη συμμόρφωση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η έναρξη των ουσιαστικών διαβουλεύσεων σε ό,τι αφορά την Τουρκία, αναμένεται να «τρέξει» αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου από την πλευρά της Κομισιόν (14 Οκτωβρίου). Το κοινοτικό έγγραφο, σύμφωνα με όσες πληροφορίες έχουν γνωστοποιηθεί και ενώ το πολιτικό του τμήμα δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, δεν αναμένεται να εκπλήξει: χρησιμοποιώντας αυστηρότερη γλώσσα από ό,τι στο παρελθόν, θα καταγράφει τη στασιμότητα της Τουρκίας, καθώς και την όποια πρόοδο σημειώθηκε στη διάρκεια ενός χρόνου.
Έκθεση χωρίς κυρώσεις
Η έκθεση, μολονότι συνιστά εισήγηση προς τη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα περιέχει προτάσεις για κυρώσεις, παραπέμποντας ανοικτό το ζήτημα στους 27 ηγέτες. Πρόκειται για περίπου πάγια τακτική από την πλευρά της Κομισιόν, η οποία φέτος είναι πιο σαφής, όσο και «δικαιολογημένη», εξαιτίας της αναμενόμενης σύστασης της νέας Επιτροπής που καθιστά όσους αξιωματούχους προσβλέπουν σε νέα αξιώματα πιο προσεκτικούς και πάντως να μην θέλουν να δυσαρεστήσουν περισσότερο ή λιγότερο εμπλεκόμενους ηγέτες. Από την πλευρά τους τα κράτη μέλη, ακόμη και εκείνα που δεν επιθυμούν την πλήρη τουρκική ένταξη στην ΕΕ, δεν επιθυμούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΕΤΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Κωδικός άρθρου: 898441
ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/09/2009, Σελίδα: 4
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
25/9/09
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αυστριακή καμπάνια κατά της τουρκικής ένταξης στην Ευρώπη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2009 21:41
E-mail Εκτύπωση PDF
200909-stracheΣκούρα τα έχουν βρει οι τούρκοι στην Αυστρία, από το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που μαζεύει υπογραφές από Αυστριακούς πολίτες, για τη στήριξη της πρότασής του να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Ήδη, μέσα σε λίγες ημέρες, το Κόμμα των Ελευθέρων, που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2008, συγκέντρωσε ποσοστό 17,5% και εκπροσωπείται στην αυστριακή Βουλή με 34 βουλευτές (από τους 183), έχει συγκεντρώσει πάνω από 40.000 υπογραφές πολιτών, που απεύχονται την είσοδο των τούρκων στην ΕΕ.
Το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Αντρέας Μέλτσερ, θα επισυνάψει τις υπογραφές στο σχετικό αίτημα που πρόκειται να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από κοινού με κόμματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα τον ΛΑΟΣ, με την ιταλική «Λέγκα του Βορρά», το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, το «Βλάαμς Μπέλανγκ» του Βελγίου, το «Εθνικό Μέτωπο» της Γαλλίας, το «Ατάκα» της Βουλγαρίας και το Εθνικό Μέτωπο της Βρετανίας. Την ίδια ώρα, ο έτερος ευρωβουλευτής των Ελευθέρων, Φραντς Ομπερμάγιερ, άσκησε με δηλώσεις του κριτική κατά της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία (σ. σ. γράψαμε σχετικά στο προηγούμενο τεύχος του «ΕΚ»), που υποστηρίζεται οικονομικά από τον χρηματιστή Τζορτζ Σόρος και έχει ως επικεφαλής της τον δήμιο των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισαάρι, κατηγορώντας τον ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του υπερεθνικού κεφαλαίου.
Σημειωτέον ότι οι Αυστριακοί εδώ και χρόνια, ζητούν, όπως και οι Γερμανοί, μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κόμματα συμφωνούν ότι στην περίπτωση της θετικής για την Άγκυρα έκβασης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελών και Άγκυρας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να επικυρώσουν ή όχι την όποια συμφωνία. Μάλιστα, τις θέσεις της χώρας του για το θέμα είχε εκθέσει ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο στην Άγκυρα.
http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2488:2009-09-24-21-46-32&catid=97:2008-10-17-07-33-49&Itemid=284
ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε (για οδικό χάρτη Τουρκίας). Είναι πολύ νωρίς για λύση στο θέμα της Τουρκίας. Γι' αυτό η ΕΕ ψάχνει (και ασφαλώς θα βρει) τρόπους να δοθεί παράταση τον Δεκέμβρη. Η Αυστρία είναι πολυ μικρή για να αντισταθεί μόνη της-το επιχείρησε καισε άλλα θέματα και υποχώρησε. Ούτε η Γαλλία (μόνητης) δεν μπορεί να πει όχι στην τουρκική ενταξη, χρειάζεται συμμαχους. Η ένταξη της Τουρκίας εξαρταται πρωτίστως από τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και συγκεκριμένα από τη δύναμη αντίστασης και δυνατότητα ανεξαρτησίας των Γαλλογερμανών αλλά όχι μόνο αυτών. Χρειάζονται κι άλλοι να τους υποστηρίξουν. ΌΛοι κερδίζουν χρόνο. Εξαρτάται επίσης από το αν και πόσο απαραίτητη θα ε΄χειγίνει η Τουρκία στην ΕΕ-ως ενεργειακός κόμβος, επιρροή στη γειτονιά της κλπ. Εξαρτάται τέλος από τη σχέση Ρωσίας-ΕΕ σε συνάρτηση με τη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας. Μη ρωτήσετε που βρίσκεται η Ελλάδα σε όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει λόγος να στενοχωρηθούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή