27/9/09

Ο κ. Σαρκοζί υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα

Ο διεθνολόγος Ντιντιέ Μπιγιόν μιλάει για την προσέγγιση Αθήνας - Παρισιού
Συνέντευξη στον Φιλιο Σταγκο


«Παραδόξως, οι πολιτικές και οικονομικές δυναμικές της Ελλάδας είναι άγνωστες στη Γαλλία», ομολογεί ο άνθρωπος που διευθύνει το IRIS, το σημαντικότερο γαλλικό think tank διεθνών σχέσεων και στρατηγικής. Ο Ντιντιέ Μπιγιόν, που ειδικεύεται στη μελέτη των ευρω-τουρκικών σχέσεων, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προκειμένου, όπως είπε, «να αποκρυπτογραφήσουμε τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη διεθνή σκηνή».

- Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ζακ Σιράκ, οι γαλλο-ελληνικές σχέσεις διέσχισαν μια έρημο. Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί διακήρυξε το «Ελλάς-Γαλλία, Νέα Συμμαχία». Αποδίδετε αυτή τη στροφή σε έναν προσωπικό συναισθηματισμό ή σε μία νέα ταύτιση συμφερόντων;

- Ο συναισθηματισμός δεν χαρακτηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο. Βέβαια, στο σημείο όπου ανέτρεξε στις οικογενειακές του ρίζες στη Θεσσαλονίκη, η ομιλία του στην ελληνική Βουλή ήταν συγκινητική. Οταν υπάρχουν κομμάτια κοινής ιστορίας πρέπει να τα αναδεικνύουμε, να τα ζωντανεύουμε και να βγάζουμε συμπεράσματα. Αλλά οι δεσμοί της Γαλλίας με την Ελλάδα είναι παλιοί και σήμερα οι προσεγγίσεις μας ταυτίζονται και σε πολλά θέματα όπως η συνεργασία για τη Μεσόγειο ή τα Βαλκάνια. Σας θυμίζω ότι ο πρόεδρος Μιτεράν είχε μια πολιτική λιγότερο αυστηρή έναντι της Σερβίας απ' ό,τι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Σήμερα το σημαντικότερο πεδίο της ελληνογαλλικής φιλίας είναι η οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Οι πωλήσεις όπλων είναι μια θλιβερή αλλά πραγματική πτυχή αυτών των σχέσεων.

- Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η ευθυγράμμιση της Γαλλίας με τις ελληνικές θέσεις αποδίδεται στη βαθύτερη κατανόηση των ελληνικών θέσεων ή υπαγορεύεται από την ανάγκη για καλές σχέσεις;

- Και τα δύο. Η γαλλική διπλωματία κατανοεί τη δυναμική μιας περιοχής όπου οι πολλές και απότομες ανεξαρτητοποιήσεις απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς. Αλλά η θέση της Γαλλίας δεν είναι χαραγμένη στο μάρμαρο. Οφείλεται μάλλον στην πολιτική και διπλωματική σύγκλιση Γαλλίας-Ελλάδας.

- Ωστόσο, στο ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, Ελλάδα και Γαλλία αποκλίνουν.

- Ο κ. Σαρκοζί εναντιώθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας για να μαζέψει ψήφους από τη γαλλική ακροδεξιά. Προσωπικά θεωρώ λάθος τη στάση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, ο Σαρκοζί αναγνωρίζει και εκτιμά την τολμηρή στροφή της Ελλάδας το 1999 προκειμένου να έχει μία πραγματική και σοβαρή διαπραγμάτευση με την Αγκυρα.

- Πάντως, γενικότερα η Γαλλία δεν βλέπει θετικά τη διεύρυνση της Ε.Ε.

- Δεν είμαστε πια σε θέση να υπαγορεύουμε την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κι αυτό αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό. Στη Γαλλία η συζήτηση για την Ευρώπη προκαλεί άγχος.

- Αυτή η αλλαγή της γαλλικής στάσης απέναντι στην Τουρκία είναι σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων;

- Πιστεύω πως ναι. Η προνομιακή εταιρική σχέση που προτείνει στην Τουρκία ο κ. Σαρκοζί δεν έχει κανένα περιεχόμενο. Το 1999 η Ελλάδα έκανε μία στρατηγική επιλογή. Ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, το συμφέρον της Ελλάδας είναι να δείξει στην Τουρκία ότι όταν ξεκινάει μία διαδικασία, πρέπει να την ακολουθούμε μέχρι τέλους. Μπορεί να μη συμφωνήσουμε και η Τουρκία να βρεθεί εκτός Ε.Ε. Αλλά είναι αντιπαραγωγικό να λέμε ότι ξεκινούμε κάτι από κοινού και διαφωνούμε με τον στόχο που έχουμε θέσει από κοινού. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία μέσα από τον «εξευρωπαϊσμό» αυτών των διαφορών. Κάθε αρνητικό σινιάλο, όπως αυτά που εκπέμπει ο κ. Σαρκοζί, υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα.

- Ο κ. Σαρκοζί λέει ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει σύνορα με το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Αν όμως τα σύνορα είναι στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο;

- Αυτό είναι το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής που προωθεί το Παρίσι. Στη σκέψη του κ. Σαρκοζί, πρόκειται για ένα είδος εγγύησης που προσφέρεται στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι η ευρωπαϊκή άμυνα καθυστερεί. Οπως λέει ο Ιμπέρ Βεντρίν, αντί να ασχολούμαστε με τα υδραυλικά της Ε.Ε., θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες. Διαφορετικά οι Ελληνες δεν θα μας κατανοήσουν και είναι λογικό.

-Το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα όπου η Ευρώπη δείχνει άτολμη. Δεν θα έπρεπε να προσφέρει στιβαρότερες εγγυήσεις σε μία ενδεχόμενη λύση;

- Συμφωνώ. Πριν από το 2004, οι όποιες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες δεν κατέληγαν ποτέ. Βέβαια ο Ντενκτάς δεν ήταν ο καλύτερος συνομιλητής. Σήμερα είμαστε στριμωγμένοι γιατί είμαστε ταυτόχρονα διάδικος και δικαστής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και να πιέσουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά. Νομικά είναι μια άνετη επιλογή, αλλά πολιτικά το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο. Η Ε.Ε. δεν πρέπει να αρκεστεί στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ. Πρέπει να διευρύνει την παρουσία της στην Κύπρο, να επιδείξει έναν πολιτικό βολονταρισμό με θετικές προτάσεις και προς τους Τουρκοκυπρίους. Το παράθυρο της ευκαιρίας μέρα με την ημέρα κλείνει και η Ε.Ε. δεν έχει αρθεί στο ύψος των ευθυνών της.

- Στο μεταξύ η Αγκυρα φορτώνει την ελληνοτουρκική ατζέντα με νέα προβλήματα.

- Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη λαθρομετανάστευση ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα. Δεν είναι στάση χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, που έχει τόσες και τόσες σκέψεις για τον Καύκασο, τη Μ. Ανατολή κ.λπ., δεν έχει τίποτα να προτείνει για την Ελλάδα. Ο σκληρός πυρήνας των ελληνοτουρκικών ζητημάτων παραμένει ανέγγιχτος.

- Τον Δεκέμβριο θα επανεξεταστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Τι προβλέπετε;

- Νομίζω πως τίποτα δεν θα λυθεί τον Δεκέμβριο, αλλά δεν θα σταματήσουμε οριστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η διπλωματία θα βρει κάποια μαγική φόρμουλα για να αναβάλει τις μεγάλες αποφάσεις. Αν δεν έχουν εγγυήσεις για τα συμφέροντά τους -όχι των Τουρκοκυπρίων, αλλά της Αγκυρας- οι Τούρκοι δεν θα κάνουν κάποια προσπάθεια. Ο Ερντογάν ξέρει να παίρνει τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, αλλά όταν βλέπει τον κ. Σαρκοζί και την κ. Μέρκελ να του κλείνουν τον ορίζοντα, δεν πρόκειται να δεσμευθεί ενάντια στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.

Το ιρλανδικό δημοψήφισμα

- Οσα συζητάμε τελούν υπό την αίρεση του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για τη νέα συνθήκη της Ε.Ε. Υπάρχει σχέδιο Β΄;

- Δεν υπάρχει σχέδιο Β΄. Δεν πιστεύω ότι όλα τελειώνουν αν υπερισχύσει το «όχι». Μπορεί όμως να μας αναγκάσει να προσεγγίσουμε τα ζητήματα διαφορετικά και να δώσουμε προσοχή σε λύσεις που δομούν την Ε.Ε. ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Μιλώ για την Ευρώπη της άμυνας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της υγείας, για όλους τους τομείς όπου μπορούμε να αναπτύξουμε ενισχυμένες συνεργασίες. Αν περιμένουμε να συμφωνήσουμε όλοι σε όλα, δεν θα προχωρήσουμε ποτέ. Δεν εύχομαι να έχουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά, αν έρθει, η κρίση μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτική.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

15 σχόλια:

  1. Ώστε οι ΕλληνοΓαλλικές σχέσεις δεν είναι χαραγμένες στο μάρμαρο αλλά αντικατοπτρίζουν συγκλίνοντα συμφέροντα; Aνατρίχιασα...Ευτυχώς που το διάβασα και είδα το φως το αληθινό... Θα μας δείξει κάποια σχέση ο κ. Ντιντιέ, από την γέννηση της Ζωής στη Γη, που δεν είναι συγκλινόντων συμφερόντων εκτός από την σχέση μάνας-τέκνου; Και όποιος αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι αντίθετος με τα Ελληνικά συμφέροντα; Ο Ελληνικός λαός ειδικά, στην ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ του πλειοψηφία ξέρει πολύ καλά ποιο είναι το συμφέρον του όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης... Όχι η Τουρκία στην ΕΕ αν δεν θέλουμε να τελειώσουμε σαν κοινωνία. Ούτε ειδικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Όποιες σχέσεις έχει με άλλες χώρες να έχει και μ' αυτήν... Δεν γνωρίζω τον κ. Ντιντιέ Μπιγιόν ούτε το ΙΡΙΣ, τι πρεσβεύουν στη Γαλλία και στην Ευρώπη, ελπίζω κάποιοι πιο ενημερωμένοι να μας διαφωτίσουν... ξέρω όμως την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ... φέξε μου και γλύστρισα... Πάντως είναι άξιο θαυμασμού ποσοι πολλοί νοιάζονται να μας ξαναδούν Οθωμανάκια με φέσια...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μόνο θλίψη πια προκαλεί με την κατάντια της!το χειρότερο απ'όλα όμως είναι ότι διατηρεί της σοβαροφάνειά της και με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να προπαγανδίσει πολύ καλύτερα σε σχέση με φυλλάδες τύπου Πρώτου Θεματος,Βήματος και Έθνους που χρησιμοποιούν χυδαία γλώσσα και εκφράσεις πεζοδρομίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἀπό τόν Σαρκόζι θά χάσουμε διπλά. Γιατί εἶναι καί ἐβραῖος καί γάλλος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πιστευω ειναι στα πλαισια του αντικυβερνητικου οιστρου που εχει πιασει τον κ.αλαφουζο.ενας ακομα πληγωμενος επιχειρηματιας που δεν πηρε οσα του εταξαν.η προσεγγιση με τον σαρκοζι εχει χρεωθει στα θετικα της κυβερνησης,κατα συνεπεια πρεπει να μειωσουν ή να ακυρωσουν την αξια αυτης της προσεγγισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι όσα του έταξαν του Αλαφούζου , αλλά όσα θα ήθελε να πάρει , Προφανώς τώρα παλεύει για να πάρει όσα του έχουν τάξει , οι άλλοι που προσέχουν τα "δικά τους παιδιά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια που αφορούν στην "Καθημερινή"
    Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αυτήν την κυβέρνηση την έρριξαν οι εκδότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε(για Σαρκοζί)Μένω άναυδος από μερικά σχόλια. Δηλαδή επειδή μια (οποιαδήποτε) εφημερίδα, ή άλλο ΜΜΕ, δημοσιεύει τις απόψεις ξένων αναλυτών είναι καταδικαστέα; Θα μου πείτε κάνει προπαγάνδα. Σωστά. Αλλά τι δεν είναι προπαγάνδα;Ποιος δεν κάνει προπαγάνδα; Ποια άλλη δυνατότητα έχουμε να μαθαίνουμε τι και πως σκέπτονται οι ξένοι για τα ελληνικά πράγματα; Ή να μη τα μαθαίνουμε άμα είναι ενοχλητικά; Να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει "αντικειμενική" αλήθεια (μιλάω όχι φιλοσοφικά αλλά πολιτικά)από τη στιγμή που υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα. Και άρα ο καθένας προπαγανδίζει το συμφέρον του. Για΄τι ο κάθε ιδιώτης ιδιοκτήτης ενός ΜΜΕ δεν θα προπαγανδίζει το δικό του. Υποτίθεται ότι η (κάθε)κυβέρνηση υπερασπ'ιζεται τα συμφέρον το έθνους-εναντίον των συμφερόντων άλλων εθνών.
    Επί της ουσίας: Ο Μπιγιόν (και κάτι ξέρει περισσότερο από το "μέσο Έλληνα")υποστηρίζει ότι η Γαλλία δεν μπορεί πια να υπαγορεύσει τις θελήσεις της στην ΕΕ. Ας το κ΄ρατησουμε. Λέει επίσης ότι ο Σαρκοζί είναι εναντίον της τουρκικής ένταξης επειδή θέλει ακροδεξιούς ψήφους. Θεωρώ επιφανειακή αυτή τη σκέψη...αλλά ας την κρατήσουμε και αυτήν. Υποδηλώνει πόσο ευκαιριακή μπορει να είναι μια πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Σαρκοζί δεν είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, επειδή θέλει ... ακροδεξιούς ψήφους (ουδέποτε άκουσα μεγαλύτερη βλακεία), αλλά επειδή πιάνει τον παλμό της γαλλικής κοινής γνώμης. Εκτός κι αν η συντριπτική πλειοψηφία του γαλλικού λαού είναι ακροδεξιοί.

    Αν στην Ελλάδα κάνουν ένα δημοψήφισμα, έχετε την γνώμη ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας; Είναι ακροδεξιοί γι αυτό; Και όμως, μόνον ένα ελληνικό κόμμα, ο ΛΑ.Ο.Σ., αντιτίθεται ανοικτά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ούτε με όρους, ούτε χωρίς όρους. ΚΑΘΟΛΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και απευθυνόμενος στους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους να θυμίσω το πόσο έχει πρασινίσει κι ο θείος Τράγκας...ας το δούμε αυτό πριν αγοράσουμε εφημερίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία μέσα από τον «εξευρωπαϊσμό» αυτών των διαφορών. Κάθε αρνητικό σινιάλο, όπως αυτά που εκπέμπει ο κ. Σαρκοζί, υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα."

    Ο "εξευρωπαϊσμός" των διαφορών όπως βλέπουμε δεν προχωράει γιατί η Τουρκία δεν επιθυμεί να εξευρωπαϊστεί, δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες,είναι αδιάλλακτη, θέλει να μπει στην ΕΕ ως κεμαλική, όχι ως δημοκρατική.Επομένως , τα αρνητικά σινιάλα του Σαρκοζί δεν υπονομεύουν απαραιτήτως, τα ελληνικά συμφέροντα, ίσως και να τα βοηθούν.Αυτός ο Γάλλος αναλυτής λέει απλά τα δικά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kλασική περίπτωση ανθρώπου που περίμενε την σειρά του να γίνει ο νέος μεγαλοεκδότης-καναλάρχης και έφαγε πόρτα . Τώρα δοκιμάζει την τύχη του αλλού (εκεί που πληρώνουν για την.........."αλήθεια") .

    Pro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ο άνθρωπος μιλάει και σκέφτεται γαλλικά και το σίγουρο είναι ότι κατά αρχήν δεν ξέρει πολύ καλά την ελληνική πολιτική σκέψη,σε αυτό το σημείο είναι πολύ τυχερός,δεύτερον νομίζει ότι έχει σοβαρή κυβέρνηση η χωρα μας και τρίτο και κυριότερο είναι ότι δεν ξέρει ότι έχει να κάνει με πολιτικούς πολιτικάντηδες.ο γάλλος σωστά σκεφτόμενος λέει ότι ο ελλάς δεν έχει κανένα συμφέρον από την τουρκια,το ίδιο και κάποιες άλλες χώρες,πως είναι δυνατόν να λέμε εμείς ναι.οι φιλιες χτίζονται στο συμφέρον και στον σεβασμό,αυτά τα δυο η χωρα μας τα έχει ξεχάσει εδώ και πολύ καιρό,η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας έφτασε στο σημείο τις διενείς σχέσεις της χώρας μας να τις εξευτελίσει.όταν λέει στον ρώσο ότι θα πάρει οχήματα και αγωγούς και τελικά δεν κάνει και φυσικά δεν παίρνει ΤΙΠΟΤΑ,τι να πεις,το ίδιο και στην γαλλία,όταν ο Σαρκοζί για λόγους τιμής και αναμνήσεων προς τους προγόνους του προς την φιλοξενία της χώρας μας πρότεινε να κάνουμε εμπορικές σχέσεις,που αν τα έλεγε και τα πρότεινε αυτά στην τουρκια θα του είχανε κάνει άγαλμα,με το αζημίωτο βεβαια αλλα εδώ κλείνουν εργοστάσια,αλλα η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας,και μην πει κανένας ότι μιλάω κομματικά,συμπεριφέρθηκε στις διεθνής σχέσεις λες και μιλάει στους ψηφοφόρους της.δηλαδή να λέει ψέματα και να κοροϊδεύει τις ξένες χώρες και κυβερνήσεις.όμως για την ένταξη τις τουρκίας είπε: Η διπλωματία θα βρει κάποια μαγική φόρμουλα για να αναβάλει τις μεγάλες αποφάσεις,και αυτό να μην το ξεχάσουμε.άρα όταν τα δυο μεγάλα λαμόγια πασοκ και νέα δημοκρατία λένε ναι,κάτι ξέρουν που δεν ξέρουμε η μας διαφεύγει αυτήν την στιγμή,μάλλον κερδίζουν χρόνο μπας και αλλάξει πραγματικά κάτι από την τουρκια,άρα οι συνομιλίες πάνε για αναβολή των ειδικών όρων για την εντάξει της τουρκίας για το μέλλον, ούτε ειδικό καθεστώς βλέπω στον ορίζοντα για την τουρκια και θα παγώνουν όλα και έτσι και η τουρκια θα είναι ευχαριστημένη και η ΕΕ.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. stef αυτές ήταν οι εντολές ερντογάν... και συνεχίζουν να είναι και επί παιντιού... αποστολή: διαλύστε την ΕΕ τινάξτε στον αέρα την ευρωζώνη κι αν δεν μπορέσετε βγάλτε την Ελλάδα από ΕΕ και ευρωζώνη και εντάξτε την με επαναφορά της δραχμής στην ζώνη της τουρκικής λίρας. αυτήν την αποστολή έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ο σαρκοζί μας έφταιξε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ωραίος ο ανώνυμος 28 Σεπτέμβριος 2009 12:19 μμ να ήταν και ψέμα καλά θα ήταν δυστυχώς μάλλον είναι όπως τα λες.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αυτη την κυβερνηση θα πεσει απο την ανικανοτητα της και μονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.