28/9/09

Φόνος στο ναυάγιο με τα τοξικά

Ιταλία: κρανία βρέθηκαν σε ένα από τα βυθισμένα από τη Μαφία πλοία με απόβλητα.«Ολόκληρη η Μεσόγειος, από την Αδριατική ώς την Τυρρηνική Θάλασσα και από το στενό της Σικελίας ώς το Αιγαίο» μπορεί να απειλείται από βυθισμένα πλοία με τοξικά απόβλητα», λέει ο Σιλβέστρο Γκρέκο, επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Καλαβρίας


Αυξάνεται η πίεση που δέχεται η ιταλική κυβέρνηση για να κάνει κάτι μετά τις αποκαλύψεις ότι 30 ή και περισσότερα πλοία με ραδιενεργά ή τοξικά φορτία έχουν βυθιστεί εσκεμμένα από τη Μαφία και μολύνουν τη Μεσόγειο. Την Παρασκευή, η περιφέρεια της Καλαβρίας (Νότια Ιταλία) απείλησε να παρακάμψει τη Ρώμη και να προσφύγει κατευθείαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ζητήσει βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει την εν δυνάμει περιβαλλοντική καταστροφή απ΄ αυτές τις τοξικές βόμβες. Παράλληλα υπάρχει ενδεχόμενο να αρχίσει και έρευνα για φόνο, αφού ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανθρώπινα λείψανα (δύο κρανία) εντοπίσθηκαν από τις κάμερεςρομπότ που στάλθηκαν στο ναυάγιο του «Cunsky», ενός από τα βυθισμένα πλοία με τα τοξικά απόβλητα που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την ακτή της Καλαβρίας. «Πάνε 11 ημέρες αφότου ανακαλύφθηκε το πλοίο και δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από την κυβέρνηση», τόνισε ο Σιλβέστρο Γκρέκο. «Δεν πιστεύουμε πως η σιωπή αυτή είναι φυσιολογική». Η ραδιενέργεια

Ο Σεμπαστιάνο Βενέρι, αντιπρόεδρος της οικολογικής οργάνωσης Legambiente, δήλωσε στον βρετανικό «Ιντιπέντεντ» ότι ραδιενέργεια που διαρρέει μπορεί να έχει ήδη απορροφηθεί από το πλαγκτόν και ότι, αν αυτό έχει συμβεί, υπάρχει κίνδυνος να μπει στην τροφική αλυσίδα. Ο Αουρέλιο Γκαριτάνο, ο αντιδήμαρχος του Λονγκομπάρντι, μιας κωμόπολης κοντά στο ναυάγιο του «Cunsky», λέει πως δεν έχουν γίνει ακόμη περιβαλλοντικά τεστ για παρουσία τοξικών αποβλήτων. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, η κυβέρνηση πρέπει να επέμβει», τονίζει. Η περιφέρεια της Καλαβρίας θα ζητήσει από την υπουργό Περιβάλλοντος Στεφανία Πρεστιτζάκομο να αναληφθεί αμέσως δράση από την κυβέρνηση. Αν αυτό δεν συμβεί, το συμβούλιο των περιφερειακών διοικήσεων της Ιταλίας θα προσφύγει απευθείας στην Ε.Ε., τόνισε ο Γκρέκο.

Το σκάνδαλο
Το σκάνδαλο των βυθισμένων πλοίων με τα απόβλητα ξέσπασε στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν η εφημερίδα «Μανιφέστο» αποκάλυψε πως ο Φραντσέσκο Φόντι, ένα μεταμελημένο μέλος της Ντρανγκέτα, της Μαφίας της Καλαβρίας, οδήγησε τους ερευνητές στο ναυάγιο του «Cunsky». Είπε πως το 1992 είχε συμμετάσχει ο ίδιος στη βύθιση του πλοίου, το οποίο ήταν φορτωμένο με 120 βαρέλια ραδιενεργών αποβλήτων. Πρόσθεσε ότι είχε συμμετάσχει και στη βύθιση άλλων δύο πλοίων, των «Υvonne Α» και «Voriais». Ισχυρίζεται ότι γνωρίζει για τουλάχιστον άλλα 30 πλοία που βυθίσθηκαν από την καλαβρέζικη Μαφία στα ιταλικά ύδατα· ότι τα απόβλητα προέρχονταν από ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες και ότι η Μαφία πληρωνόταν από 2 έως 20 εκατομμύρια δολάρια για να βυθίζει τα πλοία. Την περασμένη Παρασκευή το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝSΑ μετέδωσε πως μέχρι και 39 πλοία που μετέφεραν τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα ευρωπαϊκών χημικών ή φαρμακευτικών εταιρειών μπορεί να έχουν βυθιστεί στο πλαίσιο συμφωνιών με τη Μαφία.

Από 100 έως 2.000 ευρώ ο τόνος
«ΤΟ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ένα επικίνδυνο φορτίο», εξηγεί στη «Ρεπούμπλικα» ο εισαγγελέας Λουτσιάνο Ταρντίτι, «είναι πιο ευπρεπές από το να κάνεις λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Έστω και μόνον επειδή, όταν εξαφανίζεις απόβλητα, θεωρείσαι ευεργέτης της κοινωνίας και πληρώνεσαι με καθαρά χρήματα». Η νόμιμη απόρριψη επικίνδυνων ουσιών κοστίζει στη Δύση από 100 έως 2.000 ευρώ ο τόνος, αναλόγως του τύπου των απορριμμάτων. Στην Αφρική, η ταρίφα για τις ίδιες ουσίες είναι από 2,5 έως 50 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 400 φορές λιγότερα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ιταλικής Επιτροπής Έρευνας για τον Κύκλο των Απορριμμάτων, κάθε χρόνο εξαφανίζονται στην Ιταλία «από 6 έως 8 εκατομμύρια τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων, τα οποία θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα λόφο ύψους 300 μέτρων». Στα 16 χρόνια που συνεχίζεται αυτή η τακτική, σύμφωνα τουλάχιστον με τον μεταμελημένο Φόντι, οι ουσίες που απορρίφθηκαν παράνομα στο περιβάλλον θα έφταναν σε ύψος το Λευκό Όρος.
ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.