26/9/09

ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ... ΤΖΑΚΙ

Σόι πάει το... βασίλειο, ακόμα και σε καιρούς δημοκρατίας. Μπορεί να έχει περάσει μισός και πλέον αιώνας πολιτικής ιστορίας αλλά παρ' όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει τα ονόματα που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτάκης.


Πολιτικές οικογένειες, τα λεγόμενα «πολιτικά τζάκια» που, για δεκάδες χρόνια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και με διαφορετικούς ρόλους τα μέλη τους εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μετέχουν στις κυβερνήσεις και ηγούνται των κομμάτων.

Και εκτός από αυτές, υπάρχουν κι άλλα πολύ γνωστά πολιτικά σόγια, όπως εκείνα των Τσαλδάρη, Ράλλη, Βαρβιτσιώτη, Κεφαλογιάννη, Καλαντζάκου, Χατζηγάκη, Ταλιαδούρου, εκπρόσωποι των οποίων χρόνια τώρα δεν απουσιάζουν ποτέ από την κοινοβουλευτική ζωή του τόπου.

Από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν στην Ελλάδα από το 1828 έως το 2007, τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με στενή συγγενική σχέση, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή, αναφέρει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος.

Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στην πολιτική σκηνή της χώρας το συναντάμε και σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ενας Παπανδρέου διεκδικεί τον πρωθυπουργικό θώκο από έναν Καραμανλή. Την ερχόμενη Κυριακή θα γνωρίζουμε εάν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα και εγγονός του Γέρου της Δημοκρατίας κατάφερε να νικήσει τον ανιψιό του ιδρυτή της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή.

Δεν σταματάει όμως μόνο σε επίπεδο ηγεσίας. Δίπλα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, στα ψηφοδέλτια των δυο λεγόμενων κομμάτων εξουσίας, στέκεται ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός υποψηφίων βουλευτών νέων ή μεγαλυτέρων σε ηλικία που έχουν και αυτοί την δική τους οικογενειακή παράδοση στην πολιτική. Πρόκειται για γόνους, ανίψια, ξαδέλφια, νύφες, γαμπρούς, εγγόνια πρώην υπουργών και βουλευτών.

Την πρωτοκαθεδρία, όπως δείχνουν τα στοιχεία, και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση κρατά η Ν.Δ., αφού στο σύνολο των ψηφοδελτίων της συντηρητικής παράταξης βρίσκονται σχεδόν 35 άτομα που έχουν συγγενική σχέση με πρώην βουλευτές ή υπουργούς. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 28 υποψηφίους.

Την ίδια ώρα κάποιοι υποψήφιοι αντιδρούν και μόνο στο άκουσμα της λέξης οικογενειοκρατία. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι το όνομα που έρχεται από το παρελθόν δίνει, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της πολιτικής τους διαδρομής, ένα πλεονέκτημα. Αυτό της αναγνωρισιμότητας και της έτοιμης εκλογικής... πελατείας.

Εξάλλου, οι κάλπες χρόνια τώρα έχουν δείξει ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν να στείλουν στη Βουλή γνωστά ονόματα και αναγνωρίσιμα πρόσωπα, όχι βέβαια μόνο από το χώρο της πολιτικής, αλλά και καλλιτέχνες, δημοσιογράφους κ.ά.

Χαρακτηριστικές ίσως, για το πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι το θέμα της οικογενειοκρατίας, είναι παλαιότερες δηλώσεις που είχαν κάνει δύο από αυτούς.

«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να απολογούμαι επειδή τυχαίνει να προέρχομαι από πολιτική οικογένεια. Αλλωστε όλοι κρίνονται από την πορεία. Το θέμα των "τζακιών" δεν αφορά μόνο τη Ν.Δ., αφορά όλο το εύρος και το βάθος της πολιτικής στην Ελλάδα» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νυν υποψήφιος με τη Ν.Δ. στη Β' Αθηνών, γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδελφός της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη.

«Το όνομα Βαρβιτσιώτης στη Β' Αθηνών είναι ένα όνομα που σου ανοίγει πολλές πόρτες. Από 'κει και πέρα είναι πλέον θέμα δικιάς σου παρουσίας να διατηρήσεις ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του κόσμου» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, νυν υποψήφιος στη Β' Αθηνών με τη Ν.Δ., γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του βουλευλή του Λαϊκού Κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

«Η οικογενειοκρατία είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της γενικότερης νόσου του πολιτικού μας συστήματος» σημειώνει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος και συμπληρώνει: «Τα κόμματα όχι μόνο δεν είναι δημοκρατικά, είναι οικογενειοκρατικά, επίσης όμως κατά βάθος δεν είναι καν κόμματα, διότι στερούνται ειλικρινούς προγράμματος. Κατά βάση πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις που εμπορεύονται ψευδαισθήσεις με σκοπό το κέρδος».

Η οικογενειοκρατία στην πολιτική ιστορία είναι φαινόμενο που ανθεί μόνο στην Ελλάδα; Τα στοιχεία δείχνουν πως όχι, αφού την οικογενειακή παράδοση στο πολιτικό προσκήνιο τη συναντάμε και σε άλλες χώρες. Ισως η ένταση να διαφέρει. «...Η επανεμφάνιση της δυναστικής ιδέας στην Ελλάδα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα συνιστά σαφή ένδειξη πολιτικής και κοινωνικής καθυστέρησης της χώρας σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η πολιτική μας κουλτούρα φαίνεται, από την άποψη αυτή, να βρίσκεται εγγύτερα προς την αντίστοιχη π.χ. της Συρίας παρά σ' εκείνη της Γερμανίας» αναφέρει σε άρθρο του στην «Ε» ο καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος.

Η «Ε» καταγράφει σήμερα τους υποψηφίους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που κατάγονται από πολιτικές οικογένειες.

Α' Αθήνας
Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πολιτεύτηκε το 1989 στη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας μετά τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη.
Διονύσιος Παπαδόγγονας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα.

Β' Αθήνας
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Ευάγγελος Μεϊμαράκης, γιος του βουλευτή Ηρακλείου της ΕΡΕ Γιάννη Μεϊμαράκη και ανιψιός του βουλευτή Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα Βασίλη Μεϊμαράκη.
Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και αδελφός της Ντόρας Μπακογιάννη.

Α' Θεσσαλονίκη
Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Τζιτζικώστα.

Υπόλοιπο Αττικής
Κωνσταντίνος Κατσίκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Κατσίκη.


Αιτολωακαρνανία
Κωνσταντίνος Καραγκούνης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Καραγκούνη.
Σπήλιος Λιβανός, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Διονύση Λιβανού, ο οποίος ήταν ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
Δημήτρης Σταμάτης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Σταμάτη.
Ασημάκης Φωτόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Φωτόπουλου.

Αργολίδα
Ελισάβετ Παπαδημητρίου, κόρη του βουλευτή Αργολίδας της Ενωσης Κέντρου Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Αχαΐα
Μιχάλης Μπεκίρης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Βασίλη Μπεκίρη.

Βοιωτία
Ευάγγελος Μπασιάκος, γιος του βουλευτή Βοιωτίας του Λαϊκού Κόμματος και της ΕΡΕ Αριστείδη Μπασιάκου.

Εύβοια
Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου.

Ηλεία
Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αθανάσιου Κανελλόπουλου.

Ηράκλειο
Μανώλης Κεφαλογιάννης, ανιψιός του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιάννη και του πρώην βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Κώστας Μπαντουβάς, δεύτερος ξάδελφος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μπαντουβά.

Ιωάννινα
Σταύρος Καλογιάννης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ελευθέριου Καλογιάννη.

Καβάλα
Νίκος Παναγιωτόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Καρδίτσα
Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Θεόδωρου Αναγνωστόπουλου και εγγονός του βουλευτή της ΕΠΕΚ και της Ενωσης Κέντρου Γιώργου Αναγνωστόπουλου.
Σπύρος Ταλιαδούρος, γιος του βουλευτή της ΕΡΕ και της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Αθανάσιου Ταλιαδούρου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργού Σπύρου Ταλιαδούρου.

Κέρκυρα
Στέφανος Γκίκας, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Σωτήρη Γκίκα.

Κορινθία
Αναστάσιος Παπαληγούρας, γιος του πρώην υπουργού Παναγή Παπαληγούρα και γαμπρός του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη.

Λακωνία
Αθανάσιος Δαβάκης, συγγενής των βουλευτών της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Δημήτριου και Ιωάννη Δαβάκη.
Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ανιψιός του βουλευτή Λακωνίας της ΕΡΕ Νικόλαου Σκανδαλάκη και εγγονός του βουλευτή Λακωνίας με το Λαϊκό Κόμμα Γιάννη Σκανδαλάκη.

Μαγνησία
Ζωή (Ζέττα) Μακρή-Θεοφίλου, κόρη του πρώην βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Μιχάλη Μακρή.

Μεσσηνία
Σοφία Καλαντζάκου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αριστείδη Καλαντζάκου.
Αντώνης Σαμαράς, προέρχεται από μεγάλη πολιτική οικογένεια της Μεσσηνίας, εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα.

Πιερία
Κωνσταντίνος Δημόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Δημόπουλου και εγγονός του βουλευτή Πιερίας με τη δεξιά παράταξη Κώστα Δημόπουλου.

Ρέθυμνο
Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Σέρρες
Αχιλλέας Καραμανλής, αδελφός του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και θείος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Τρίκαλα
Σωτήρης Χατζηγάκης, εγγονός του βουλευτή Τρικάλων Σωτήρη Χατζηγάκη και ανιψιός του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα.

Φωκίδα
Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Νικόλαου Γκελεστάθη και ανιψιά του πρώην βουλευτή Φωκίδας της Ν.Δ. Αθανάσιου Γκελεστάθη.

Χανία
Μανούσος Βολουδάκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βολουδάκη.

ΠΑΣΟΚ

Α' Αθήνας
Νάσος Αλευράς, ανιψιός του πρώην προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά
Αννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου

Β' Αθήνας
Λούκα Κατσέλη, σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη και αδελφή της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νόρας Κατσέλη
Αννα Νταλάρα, δεύτερη ξαδέλφη του Γιάννη Ραγκούση, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας
Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου που διετέλεσε υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 1985 έως το 1988.

Α' Θεσσαλονίκης
Χάρης Καστανίδης, γιος του βουλευτή Κοζάνης της Ενωσης Κέντρου Γεωργίου Καστανίδη
Τριαρίδου Αγγελική, ανιψιά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Τριαρίδη

Α' Πειραιώς
Ελλη Ντεντιδάκη, κόρη του Αντώνη Ντεντιδάκη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ

Β' Πειραιώς
Ιωάννης Διαμαντίδης, γιος του πρώην βουλευτή της Ενωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Διαμαντίδη

Αιτωλοακαρνανία
Αθανάσιος Μπασαγιάννης, γιος του Χρήστου Μπασαγιάννη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έως το 1989

Αρκαδία
Γιάννης Γιαννόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Γιαννόπουλου

Αχαΐα
Απόστολος Κατσιφάρας, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατσιφάρα
Παναγιώτης Παπαγιαβής, γιος του Γεώργιου Παπαγιαβή βουλευτή Αχαΐας το '74 με την Ενωση Κέντρου

Βοιωτία
Αριάδνη (Αρια) Αγάτσα, ξαδέλφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Ακριβάκη

Δράμα
Χαρά Κεφαλίδου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κεφαλίδη

Εύβοια
Αικατερίνη Καλαμακίδη, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Καλαμακίδη
Συμεών Κεδίκογλου, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου και ξάδελφος του υποψήφιου με τη Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου
Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, νύφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη (σύζυγος του αδελφού του)

Ζάκυνθος
Μαρία Κλαυδιανού, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κλαυδιανού

Ημαθία
Αθανάσιος Γικόνογλου, γιος του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Μόσχου Γικόνογλου

Ηράκλειο
Ιωάννης Σκουλάς, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιου Σκουλά

Κέρκυρα
Ελευθέριος Πλασκοβίτης, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρου Πλασκοβίτη

Μεσσηνία
Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου
Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Θανάση Φιλιππόπουλου

Πρέβεζα
Ευάγγελος Παπαχρήστος, γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Φθιώτιδα
Δημήτρης Δροσογιάννης, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Δροσογιάννη

Θωμάς Στάικος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Στάικου

Χανιά
Ιωσήφ Βαλυράκης, γιος του βουλευτή της Ενωσης Κέντρου Ιωάννη Βαλυράκη

Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3 σχόλια:

 1. Είναι τραγικό να είσαι μέρος ενός λαού που έχει μείνει στάσιμος, σαν ποτάμι που δεν βρήκε ποτέ θάλασσα παρά έγινε λίμνη και με τον καιρό βάλτος. Μέρος ενός λαού που κλέβει τις αναμνήσεις παλαιότερων γενεών για να δικαιολογήσει τον σημερινό αδικαιολόγητο λόγο ύπαρξής του. Δεν μιλώ για «εθνική υπερηφάνεια» διότι είναι σχήμα οξύμωρο εφόσον η υπερηφάνεια κρίνεται από την πορεία αυτού που την κουβαλά.
  Η υπερηφάνεια κομματιάστηκε και πουλήθηκε, προσωπικά από τον καθένα μας, όταν η πρόταση που ηχεί έντονα στα αφτιά μου, χρόνια τώρα, είναι: «Τι θα κερδίσω εγώ;». Την έχω ακούσει σε καφενεία, σεγραφεία, σε διεκδικήσεις, στο super market, στο δρόμο, στα χωράφια, στην δουλειά , στην παραλία, στα βουνά, στα χωριά και στις μεγαλουπόλεις. Αντάλλαγμα κέρδους έγινε η αξιοπρέπεια. Κόβουμε επί δεκαετίες τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για την πουλημένη συνείδηση μας, για την εθελοτυφλία μας, για το προσωπικό μας κέρδος. Λες κι αν βγάλεις αναίμακτα αυτόν τον χρόνο δεν θα σε βρει τον επόμενο το «τι θα κερδίσω εγώ;» ενός άλλου δειλού που ήρθε η ώρα να κόψει το δικό του τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.
  Καμιά οικονομική κρίση δεν πρόκειται να χτυπήσει αυτή εδώ την χώρα. Διότι η Ελλάδα δεν έχει λαό, έχει άτομα. Διότι στην Ελλάδα δεν κόβουμε τιμολόγια πώλησης ή αγοράς αλλά παροχής υπηρεσιών. Και από υπηρέτες αυτή η χώρα άλλο τίποτε. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό και με μεγάλη σιγουριά βάζουμε τις υπογραφές μας κάτω από το «Τοις μετρητοίς» σα να μην είναι τίποτε το σπουδαίο. Ή μάλλον δεν είναι τίποτε το σπουδαίο. Το όνομά σου δεν έχει καμία βαρύτητα και το ξέρεις. Σήμερα το βάζεις εδώ, αύριο αλλού. Το όνομα ακολουθεί το έργο σου και από έργο πάσχουμε δεκαετίες. Κληρονομούμε σε αυτούς που θα έρθουν υπογραφές και είναι πραγματικά ειρωνικό όταν κάποτε για μία υπογραφή έπαιξαν κάποιοι το κεφάλι τους. Το «Επί πιστώσει» χάθηκε. Την αξιοπρέπεια την πουλάμε με τη μία. Φθηνά και επικινδύνως επιπόλαια.
  Δεν νοσταλγώ τίποτε. Ήρθα, μεγάλωσα και θα φύγω μέσα σε έναν γεωγραφικό χώρο και σε μία ιστορική περίοδο που δεν θ' αφήσει τίποτε στους επόμενους παρά μόνο στοίβες κομμένα τιμολόγια καμιάς προσφοράς, μόνο παροχής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το αστειο ειναι οταν μαζευονται ολοι μαζι για την
  "γιορτη της δημοκρατιας"

  διωξαμε τον βασιλια και κρατησαμε τους αυλικους του

  βεβαια τωρα τελευταια εκτος απο τζακια στην βουλη μπαινουν δημοσιογραφοι και γενικα προσωπα που τα εχουν καλα με το φακο και κανουν φωτογραφησεις

  σε λιγο θα ευχομαστε τη θεση της ντορας και του γιωργου να την παρει καμια βεφα

  μονο ετσι θα γλιτωσουμε γιατι απο κανα σοβαρο δε το βλεπω


  h

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. φίλε ανώνυμε 26 Σεπτέμβριος 2009 9:03 μμ

  προσυπογράφω τό σχόλιόν σου. δέν θά γίνουν όμως απαραιτήτως κατά αυτόν τόν τρόπον τά πράγματα. η Ελπίς πεθαίνει τελευταία.άλλωστε, αυτό πού βλέπεις-καί όλοι εμείς δηλαδή-δέν είναι τό μόνον πού υπάρχει.υπάρχουν καί σήμερα Έλληνες,κι όχι απλώς ελληνόφωνοι ή διαμένοντες στήν χώραν πού καλείται Ελλάς.πάντοτε εκείνοι έβγαζαν τά φίδια από τίς τρύπες, όχι ο 'μέσος άνθρωπος'.καταλαβαίνω πώς θίγονται κάποιοι βολεμένοι ή θύματα προπαγάνδας όταν τά ακούν αυτά,διότι ένα έστω μικρό ποσοστόν αξιοπρεπείας διατηρείται μέσα τους,αλλά είναι μιά διαχρονική πραγματικότης.ελπίζω μόνον όταν θά ξεκινήσει ο αληθής Αγών οι σήμερα 'θιγόμενοι' νά πολεμήσουν μαζί μέ τά αδέρφια των εναντίον τών εχθρών τού Γένους.τήν Υπεροχήν καί τήν Διάκρισιν-όσο καί τούς φορείς αυτών-αντιμάχονται όσοι δέν έχουν τήν Θέλησιν νά κοπιάσουν,ακόμη καί νά υπερβούν εαυτούς,ώστε νά διακρίνονται καί νά υπερέχουν έναντι τών μαζών.απαιτεί Αρετή καί Τόλμη η Ελευθερία.η Τόλμη χρειάζεται πρωτίστως γιά νά αντιμετωπίσει κανείς τόν κακόν του εαυτόν καί νά λάβει τήν απόφασιν νά προσπαθήσει.η Αρετή απαιτεί πολλή μεγάλη προσπάθεια σέ ΟΛΑ ανεξαιρέτως τά επίπεδα τής υπάρξεως.Γιά τόν λόγον αυτόν όλο καί περισσότεροι άνθρωποι γίνονται εθελουσίως σκλάβοι-υποβοηθούμενοι από τό Παγκόσμιον Εξουσιαστικόν Σύστημα καί τήν Προπαγάνδα αυτού- καί μάλιστα κατηγορούν εκείνους πού αρνούνται νά γίνουν.Ω καιροί!Ω ήθη!μήπως όμως πάντοτε ήταν έτσι;μιά ματιά στήν Ιστορία,π.χ. τής αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας,αρκεί γιά νά μας πείσει γιά τό αληθές τού λόγου. έλα όμως που,τελικώς,μετά θάνατον τιμώνται ακόμη κι από τούς εχθρούς των οι 'λίγοι καί εκλεκτοί'...
  Περικλής.
  Υ.Γ.κι ένα ποιηματάκι...
  'Η Πόλις'
  (Σέ λήθαργον βαθύ αυτή η πόλις η φριχτή,όσοι ζωντανοί ξεχυλίζουν από οργή.Άνθρωποι-αριθμοί χωρίς καμμία λογική,ζώντας μιά παραίσθησιν αντιαισθητική. θλιβερά μηδενικά μέ πολύχρωμα όνειρα,δίχως ίχνος ανθρωπιάς,άδεια κτήνη τής συμφοράς.συφερτός άψυχων σκιάχτρων τά όντα πού τήν κατοικούν,ο Μεγάλος Αδερφός τά διατάσσει κι υπακούν.Είστε δειλοί!Είστε δειλοί!
  Αγχωμένοι υπνοβάτες,εθελόδουλα σκυφτοί,άναρθρος ο λόγος τους,εκνευριστική βοή.Σκλάβοι τής Ύλης,παιδιά τής Παρακμής,πρόστυχα βεβηλώνουν τό όνομα τής Ζωής. Είστε νεκροί!Είστε νεκροί!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.