Οι ολοκληρωμένες προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης παρουσιάστηκαν σε συνεδρίασή της παρουσία του προέδρου της και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, στο περιθώριο της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Δεν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες και να παγώνουμε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα των εκθέσεων των δύο επιτροπών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς «Δεν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες και να παγώνουμε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα των εκθέσεων των δύο επιτροπών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με τη διπλή του ιδιότητα διέκοψε για ένα 24ωρο τον προεκλογικό του αγώνα και μετέβη στα Ηνωμένα Εθνη σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική συγκυρία. Η ειδική διάσκεψη για το κλίμα στην έδρα του Οργανισμού, η έναρξη της Γενικής Συνέλευσης με την πρώτη παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και η σύνοδος της G20 στο Πίτσμπουργκ δημιούργησαν για ένα 48ωρο στη Νέα Υόρκη ένα «συνωστισμό» -περισσότεροι από 120 αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και η αφρόκρεμα της διεθνούς διπλωματίας.
Σ' αυτό το περιβάλλον, ένεκα προεκλογικής περιόδου, η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε σε ανώτατο επίπεδο, κάτι που καυτηρίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με τη σύντομη όσο και συμβολική του παρουσία στον ΟΗΕ σχολίασε ότι η «Ελλάδα είναι απούσα από πολλά πράγματα».
Δύο εκθέσεις
Στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Χιλής, της Φινλανδίας, της Νότιας Αφρικής, της Εσθονίας, της Ουρουγουάης, της Γκάνας, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, πρώην πρωθυπουργοί και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών) παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις δύο ειδικών ομάδων εργασίας: η πρώτη που αφορά την Επιτροπή για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, στην οποία προεδρεύει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και η δεύτερη που αφορά την Επιτροπή για τη Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, στην οποία προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της Χιλής και ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ρικάρντο Λάγκος.
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα των επιτροπών, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε το στίγμα του οικονομικού δόγματος των σοσιαλιστικών κομμάτων στην εποχή της οικονομικής ύφεσης. «Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και από την άλλη να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία», σημείωσε. «Το κύριο μέλημα όλων των κοινωνιών θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας οικονομικής δομής που θα αναδιανέμει τον πλούτο και τα βάρη θα πέφτουν στις πλάτες εκείνων που τα σηκώνουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία που έχει στη βάση της την ισότητα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα και άρα τη βιωσιμότητα».
«Πάσχει το μοντέλο»
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης. «Πολλοί μιλούν για το τέλος της κρίσης, αλλά το μοντέλο ανάπτυξης πάσχει, πρέπει να κάνουμε ριζικές αλλαγές στηρίζοντας την πραγματική οικονομία» είπε και υπογράμμισε ότι είναι θέμα επιλογής: «Δεν είναι από πού θα βρούμε τους πόρους, αλλά προς τα πού θα διατεθούν».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παρέστη σε δεξίωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ο Μπιλ Κλίντον ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Παπανδρέου για τις επικείμενες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και του εξέφρασε την επιθυμία του να λάβει ξανά μέρος την επόμενη χρονιά στο Συμπόσιο της Σύμης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Θ.ΤΣΙΤΣΑ
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η παρουσία του κ.Παπανδρέου στην Νέα Υόρκη τι ωφέλη απέφερε στον Ελληνισμό και τα Εθνικά μας θέματα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ποιούς ηγέτες συναντήθηκε και συζήτησε μαζί τους;
Μήπως συναντήθηκε μόνο με την ηγεσία των Σκοπίων και συνομίλησε μαζί τους;
Δηλαδή με τους κ.Gjorgje Ivanov και τον πρώην πρόεδρο της γείτονος κ.Branko Crvenkovski;
Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι συναντήθηκαν και συνομίλησαν.
Το ζήτημα δεν είναι όμως μόνο αυτό , αλλά η ονομασία της χώρας τους όπως παρουσιάζεται επίσημα από το ινστιτούτο του Μπιλ Κλίντον.
Οι δύο πρόεδροι λοιπόν της FYROM δηλώνονται επίσημα σε όλα τα έγγραφα και τις παρουσιάσεις από το ινστιτούτο ως ...πρόεδροι της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ( Republic of Macedonia).
Ο κ. Παπανδρέου δεν αντέδρασε, παρά έκανε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να …παραστεί , έστω και για λίγο στο ετήσιο συνέδριο του Μπιλ Κλίντον. Οι κόκκινες γραμμές του κ. Παπανδρέου είναι σίγουρα για ...εσωτερική κατανάλωση !
Μήπως θα ήταν καλύτερο, για τα Εθνικά μας Θέματα να μη ταξιδέψει ο κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ;
Εάν έχετε άλλη σημαντική συνάντηση του Κ.Παπανδρέου παρακαλώ να μας την κάνετε γνωστή!
Σας ευχαριστώ
Στ΄σθης Σαραφόπουλος
πρ. Βουλευτής
emprosdrama.blogspot.com
sarafop@otenet.gr
...o Γιωργος...
ΑπάντησηΔιαγραφήε μολις το ειδα στον τιτλο λεω μπομπολο-τεγοπουλο-λαμπρακοφυλλαδας αρθρο θα ειναι.
Των εθνικων προμηθευτων δηλαδη.
Ειναι ο Γιωργος το δικο "μας" παιδι γιατι τωρα θα κανουμε "εμεις"
μπιζνες με το δημοσιο.Ε συγγνωμη με τα λεφτα του Δημοσιου.
Κυριε Σαραφοπουλε με πρωθυπουργο τον κυριο Γοδεφρειδο-Γεωργιο Ανδρεα Παπανδρεου με πιθανη αρχηγο της Αξ.Αντιπολιτευσης την κυρια Θεοδωρα Μητσοτακη - Μπακογιαννη, πανε πολυ καλα, τα τζακια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανε καλα οι μπιζνες για usa ( ειναι τα δικα τους παιδια ).Και παει αριστα κατα διαολου η χωρα, η Κυπρος, η Μακεδονια και το Αιγαιο.
Να δωσουμε ψηφο και σε Αλβανους,Πακιστανοινδους και λοιπους οπως οραματιζεται ο Γοδεφρειδος για ψοφο της Ελλαδας.
Ποιος θα θυμαται σε δεκα χρονια το ονομα Μακεδονια ειπε ο κυριος Κωνσταντινος Μητσοτακης τοτε.
Ας δωσουμε μερικα στρεμματα για να κοιμομαστε ησυχοι ειπε ο κυριος Γοδεφρειδος αργοτερα.
να το μωρε το γιωργακη,το παιδι....πηγε να παρει εντολες απο τον ομπαμα...και μετα το πηγανε στο τζαμπο της νεας υορκης να παρει παιχνιδακια ....α ρε ρεζιλικια που μας περιμενουν..ε ρε γλεντια που κανουν οι τουρκοι...........
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφωνώ κάθετα με την αποψη των αναγνωστών ότι ο Γιωργάκης πήγε στη μαμα πατριδα (USA) για να παρει εντολές απο τα αφεντικά μας. Σιγά μην δώσουν οι αμέρικάνοι τις εντολές τους στον Γιωργάκη! Αυτός άλλα θα του πουν, άλλα θα καταλάβει και άλλα θα κάνει. Οι αμερικάνοι τις εντολές θα τις δώσουν στα πραγματικά αφεντικά της Ελλάντας (μη λέμε τώρα ονόματα, είναι γνωστοι τοις πάσι). Μετά αυτοί θα εξηγήσουν στον Γιωργάκη και την παρέα του τι θα κάνουν. Για δημόσιες σχέσεις πήγε το παιντί στο Αμέρικα και να ξεκουραστεί λιγάκι απο την πίεση το προεκλογικού αγώνα. Ούτως ή άλλως άλλοι δουλεύουν εδώ στο Ελλάντα γι'αυτόν (είναι τα ίδια γνωστά αφεντικα), και τις εκλογές τις έχει σίγουρες και με διαφορά. Αφού είναι ηλίθιος ο λαός....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ό,τι κατάλαβα προοιωνίζεται νίκη ΓΑΠ από όλους. Εντάξει "πάση θεού" θα νικήσει, αλλά και ο Κωστάκης του δωσε χείρα βοηθείας.Αλλιώς ο ΓΑΠ θα πήγαινε για σερβιτόρος σε σουηδική ταβέρνα στην Ουπσάλα. Ειδικά στο debate παρά το ρητορικό ταλέντο του, ο Καραμανλής είπε πράγματα που εύκολα διαψεύδονταν, και τι να πει κανείς για το σύνθημα του τύπου "θα σας κάνουμε τη ζωή δύσκολη" που ουσιαστικά αποτελεί το βασικό σύνθημα της καμπάνιας, είναι δυνατόν, σε Έλληνες απευθύνονται!!! Χρειάζεται αισιοδοξία και οι της Ρηγίλλης δίνουν συνεχώς πάσες στον ΓΑΠ!!!Φαντάζομαι και η Ντόρα με τον μηχανισμό της άλλο που δεν θέλει.Είναι αυτονόητο ότι ο ΓΑΠ θα τρέχει στις ΗΠΑ όλη την ώρα και θα αφήσει το εσωτερικό στο χάος και φυσικά πάει περίπατο η συμμαχία με την Ρωσία, που ούτως ή άλλως έχει χαθεί χάρη στην πολιτική Ντόρας. Αυτό που πρέπει μάλλον να θέλει ο Καραμανλής είναι αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή στον ΓΑΠ, γιατί την δεύτερη...Εφόσον την προοπτική ΛΑΟΣ την έχει παρατήσει (δεν θέλω να το πιστεύω).
ΑπάντησηΔιαγραφή