27/9/09

Η G20 ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ

Νέες ισορροπίες στη διεθνή κοινότητα.Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συμφωνούν στην ανάγκη μετασχηματισμού της G-20, ώστε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό της διεθνούς οικονομικής πολιτικής, στη μάχη κατά της κρίσης.

Αυτή η συμφωνία αντανακλά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στην οικονομία την τελευταία δεκαετία και το αυξημένο βάρος που έχουν στην παγκόσμια ανάπτυξη χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Τα δύο τελευταία χρόνια, με τη χρηματοοικονομική κρίση να ξεκινά και να πλήττει κυρίως τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές οικονομίες της Δύσης, έχει αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος χωρών που έχουν ταχύτατη ανάπτυξη και οδηγούν σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία την παγκόσμια ανάκαμψη. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η απόφαση για την αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου των αναπτυσσόμενων οικονομιών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Καθώς η Ομάδα των 20 θα αναλάβει τον κύριο λόγο για την παγκόσμια οικονομική συνεργασία, φόρουμ όπως η G-7 ή η G-8 (η G-7 μαζί με τη Ρωσία), που κυριαρχούσαν στην παγκόσμια οικονομία θα μπουν εκ των πραγμάτων στο περιθώριο.

«Οι ηγέτες ενέκριναν τη μετατροπή της G-20 στο κυριότερο σώμα για τη διεθνή οικονομική συνεργασία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης μετά το επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

«Αυτή η απόφαση βάζει στο τραπέζι τις χώρες που απαιτούνται ώστε να κτίσουμε μία ισχυρότερη, περισσότερο ισορροπημένη, παγκόσμια οικονομία, να μεταρρυθμίσουμε το χρηματοοικονομικό σύστημα και να βελτιώσουμε τις ζωές των φτωχότερων», προστίθεται.

Από τη γαλλική πλευρά, διέρρευσε ότι στόχος για τη νέα «αρχιτεκτονική» της Ομάδας των 20 είναι να διαμορφωθεί εντός του 2010 (ποιοι θα συμμετάσχουν κ.ά.) και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2011.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των ηγετών των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών, στο Πίτσμπουργκ, είναι η ανάγκη συμφωνίας για την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Προς το παρόν, έχουν συμφωνήσει επί δύο σημαντικών θεμάτων, τον περιορισμό των μπόνους στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τη διατήρηση των προγραμμάτων ανάκαμψης, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης, που αναμένεται αργότερα την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κρατικής στήριξης, συμφωνήθηκε να παραμένουν σε ισχύ, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι εύθραυστη.

«Η διαδικασία της ανάκαμψης παραμένει ανολοκλήρωτη. Σε πολλές χώρες, η ανεργία είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. [...] Θα δράσουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι όταν επιστρέψει η ανάπτυξη, θα επιστρέψουν και οι θέσεις εργασίας. Θα αποφύγουμε την πρόωρη απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης», αναφέρεται επίσης στο σχέδιο απόφασης.

* Εκτός απροόπτου, οι επόμενες συναντήσεις της Ομάδας των 20 θα γίνουν τον Ιούνιο του 2010 στον Καναδά και στην Κορέα, το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Από το 2011, οι συναντήσεις θα είναι ετήσιες.

της Νάνσιας Χαρίδη
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.