Aνταπόκριση από τη Νεα Υορκη της Mαργαριτας Πουρναρα
Στο προεκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, οι αφίσες του προέδρου K. Kαραμανλή έχουν αναρτηθεί, οι ελληνικές σημαίες είναι στη θέση τους και στον τοίχο έχει στηθεί ένα πρόχειρο κολάζ από πλαστικοποιημένες φωτογραφίες. Ξεχωρίζει η Χίλαρι Κλίντον με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Αναμενόμενο. Δίπλα όμως σε άλλη φωτογραφία είναι ο -γνωστός από την υπόθεση Οτσαλάν- Σάββας Καλεντερίδης με μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης. Στην επόμενη λήψη φιγουράρει ο Λευτέρης Πανταζής, ενθύμιο από ταξίδι του στην Αμερική.
Λίγο πιο πέρα ο Κώστας Καραμανλής σε χειραψία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μέσα στο απρόσμενο συνονθύλευμα, είναι και οι φωτογραφίες του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, που χαίρει υψηλής δημοτικότητας στους ομογενείς. «Είναι επικοινωνιακός, ξέρει να χαιρετάει και μας έφερε Ολυμπιονίκες στην Αμερική» λέει ο πρόεδρος της νομαρχιακής οργάνωσης Ν.Δ. των Ανατολικών Πολιτειών Αμερικής, Πέτρος Γαλάτουλας.
Το κέντρο ετοιμάστηκε την τελευταία στιγμή καθώς το κόμμα δεν είχε δώσει μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου πράσινο φως για την έκδοση εισιτηρίων για τους ομογενείς που αναζητούσαν πληροφορίες στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, (η οποία παρά τον υπερκομματικό της χαρακτήρα ταυτίζεται ενίοτε με τα γραφεία της Ν.Δ.). Επιπλέον, οι πτήσεις της Ολυμπιακής προς ΗΠΑ σταματούν στο τέλος του Σεπτέμβρη και ο συνωστισμός στα αεροπλάνα της Delta είναι μεγάλος. Οι ψηφοφόροι θα πάρουν 300 δολάρια από το κόμμα για τη μετάβασή τους στην Ελλάδα και το υπόλοιπο ποσό θα το συμπληρώσουν ιδίοις εξόδοις. Από τους 2.000 εγγεγραμμένους στη νομαρχιακή Ν.Δ. Αμερικής, λίγοι θα φτάσουν στις ελληνικές κάλπες: «Η ψήφος των ομογενών είναι συμβολική, ένα κίνητρο συσπείρωσης. Υπάρχουν δυστυχώς εκατομμύρια Ελλήνων εκτός συνόρων που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις ελληνικές εκλογές από τον τόπο όπου ζουν.
Οι Ισπανοί, οι Ιταλοί ακόμα και οι Σκοπιανοί έχουν μεριμνήσει, εμείς όχι» υπογραμμίζει ο κ. Γαλάτουλας, συμπληρώνοντας ότι το 90% των ομογενών της Αμερικής είναι δεξιοί «διότι οι αριστεροί δεν μπορούσαν να έρθουν εύκολα και όσοι μετανάστευσαν ταύτισαν τον σοσιαλισμό με την ΕΣΣΔ».
Το ΠΑΣΟΚ φρόντισε νωρίς. Το εκλογικό του περίπτερο εγκαινιάστηκε αρχές Σεπτεμβρίου, οι λίστες συμπληρώθηκαν αμέσως και τώρα 500 φίλοι και μέλη περνούν να παραλάβουν τα εισιτήρια. Σε αντίθεση με τη Ν.Δ. έδωσαν 300 δολάρια και τα υπόλοιπα χρήματα τα βάζει το κόμμα.
Η αφίσα του Ανδρέα Παπανδρέου είναι στη θέση του εικονίσματος, από κάτω ο Γιώργος Παπανδρέου και πιο πέρα η Μελίνα και ο Γεννηματάς. Το πανό είναι από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις διότι «ο πρόεδρος πιστεύει στο recycling και έτσι δεν φτιάχνουμε καινούρια, ενώ τις αφίσες τις φέραμε πέρυσι από το συνέδριο» μας εξηγεί ο Γιώργος Αργυρός, συντονιστής της οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Broadway. Κάπνισμα, ούτε για αστείο: «Ακόμα και στη Χαριλάου Τρικούπη απαγορεύτηκε», οπότε μένει ο καφές, η κουβέντα και βέβαια η ζύμωση.
Ψήφος επαναπατρισμού
Ο Βασίλης Πετράτος, καθηγητής στο Κολέγιο του Στάτεν Αϊλαντ και τέως επικεφαλής της νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ της Νέας Υόρκης, είναι της παλαιάς σχολής: «Εγώ λέω σε αυτούς που δεν θα πάνε να ψηφίσουν στην Ελλάδα να πάρουν 10 - 20 τηλέφωνα στο χωριό, να στείλουν τους συγγενείς στις κάλπες. Οι ηλικιωμένοι δεν έχουν e-mail. Ετσι κάναμε πάντα» λέει το παλιό μέλος του ΠΑΚ που γνώρισε τον Αντρέα όταν ήρθε στην Αμερική το 1968 και μαζί περιόδευσαν σε Σικάγο και Ουάσιγκτον. «Η πολιτικοποίηση των ομογενών έχει σημασία» λέει ο Γιώργος Αργυρός. «Χάρη σε δικές μας πρωτοβουλίες ελήφθησαν πολλά νομοθετικά μέτρα από φοροαπαλλαγές μέχρι και το πιστοποιητικό ελληνομάθειας που αφορούν άμεσα τον κόσμο εδώ». «Η ψήφος είναι ένα είδος επαναπατρισμού» συμπληρώνει στην «Κ» ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Νίκος Διαμαντίδης, ο οποίος συμμετέχει σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Οσο πάντως περιορίζεται η ομάδα των ελληνογεννημένων της ομογένειας στην Αμερική, τόσο ατονεί και το ενδιαφέρον για την ελληνική πολιτική σκηνή. Οι 3ης και 4ης γενιάς Ελληνοαμερικάνοι στρέφουν το βλέμμα στην πατρίδα για να αντλήσουν υπερηφάνεια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή το Ευρωμπάσκετ, βλέπουν την Ελλάδα ως όμορφο τοπίο, νιώθουν σύνδεση με την ιστορία της, αλλά τα ντιμπέιτ τα αφήνουν για τον παππού και τη γιαγιά που βλέπουν δορυφορική τηλεόραση. Οπως είπε σοφά κάποιος που ζει χρόνια στην Αμερική: «Ακούν Καραμανλή και Παπανδρέου και νομίζουν ότι είναι οι παλιοί...».
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.