27/9/09

«Μηδέν στο πηλήκιο»!

Ναι, το είπε ο ανελλήνιστος: «Και τι κατάφεραν οι αντίπαλοί μας; Μηδέν στο πηλήκιο»!

Υπήρξε υπουργός Παιδείας, υπουργός Εξωτερικών, ετοιμάζεται να είναι αυριανός πρωθυπουργός των Ελλήνων. Και δεν ξέρει να ξεχωρίσει το «πηλίκον» (αποτέλεσμα της διαίρεσης δύο αριθμών) από το «πηλήκιο» (στρατιωτικό κάλυμμα της κεφαλής).

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε γεωγραφία ούτε Ιστορία αλλοτριωμένη σε ιδεολόγημα. Είναι στάση ζωής και νόημα ζωής σαρκωμένα και τα δύο στη γλώσσα. Οσο υπήρχαν Ελληνες, πρώτη ανάγκη είχαν: «Ελευθερία και γλώσσα» (Σολωμός). Ελευθερία είναι η κατακτημένη ετερότητα, η ανάγκη να είσαι ο εαυτός σου, να αυτοκαθορίζεσαι, όχι να σε διαφεντεύουν άλλοι. Και η γλώσσα σαρκώνει την ετερότητα, καθιστά τον αυτοκαθορισμό κοινή, κοινωνούμενη πράξη.

Ο ανελλήνιστος πολιτικός αρχηγός δεν ξέρει να ξεχωρίσει το «πηλίκον» από το «πηλήκιο». Πώς να εμπιστευθούμε ότι καταλαβαίνει πού βρίσκονται τα γλωσσικά σύνορα της ελληνικής ετερότητας: ποια η διαφορά (βιωματικού φορτίου αιώνων) ανάμεσα στην «κοινωνία» και στη «societas», στη «δημοκρατία» και στη «respublica», στον «λόγο» και στη «ratio», στην «αλήθεια» και στη «veritas», στο «πρόσωπο» και στην «persona», στον «νόμο» και στη «lex». Και αν στις διαφορές αυτές δεν έχει ριζωμένα παιδικά βιώματα πατρίδας, τι θα υπερασπίσει σαν πρωθυπουργός; Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν και την κατά κεφαλήν καταναλωτική ευχέρεια; Αλλά τότε ας δικτυωθεί καλύτερα η οικογένειά του να τον κάνει πρωθυπουργό σε κράτος με γλώσσα (και συνείδηση) δίχως ετερότητα - σε κανένα Βέλγιο ή Λουξεμβούργο.

Οι επερχόμενες εκλογές, στις 4 Οκτωβρίου 2009, θυμίζουν κάτι από τις αποφράδες εκείνες του Νοεμβρίου 1920, τότε που οι Ελληνες, ασυλλόγιστα και φανατισμένα, όδευαν προς τη συμφορά. Σαν οσμή και τώρα στην ατμόσφαιρα η ανατριχίλα από το κακό που συνοδεύει πάντα την αλογία και την τυφλότητα. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σήμερα αμφιλεγόμενος ηγέτης, δίλημμα για τον λαό. Μια παράδοση στόχων αλήθειας και ποιότητας ζωής τρεισήμισι χιλιάδων χρόνων παραδίνεται (από αμηχανία, αγανάκτηση ή απερισκεψία) στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν ξέρει να ξεχωρίσει το «πηλίκον» από το «πηλήκιο».

Δεν φταίει που είναι ανελλήνιστος ο μεθοδικά κατασκευασμένος «ηγέτης». Δεν είχε παιδικά βιώματα πατρίδας στην Ελλάδα ούτε γλώσσα μητρική τα ελληνικά. Το κρίμα και η ιστορική ευθύνη είναι των παραιτημένων από τη σκέψη και την κρίση τους ψηφοφόρων. Ο ίδιος απέδειξε απροσχημάτιστα πόσο έτοιμος είναι να απεμπολήσει κοιτίδες της ελληνικής πρότασης πολιτισμού, όταν προπαγάνδιζε, δίχως αιδώ ή λύπη, την εξωφρενική πλεκτάνη του Σχεδίου Ανάν για την Κύπρο. ΄Η, πριν από λίγες μέρες, με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του για το Σκοπιανό.

Στην προεκλογική του εκστρατεία μιλάει μόνο για λεφτά, πώς θα μπουκώσει τον Ελλαδίτη της παρακμής με ψευδαισθητική ευζωία. Ούτε λέξη για τις τουρκικές έμπρακτες (καθημερινής βίας) απαιτήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο, για τα πολιτικά καμώματα του «κομμουνιστή» (αλλά νατοϊκής ποδηγέτησης) προέδρου της Κύπρου να νεκραναστήσει, μαζί με τον Ταλάτ, την εκτρωματική πανουργία του Ανάν. Ούτε σχολίασε ποτέ (όπως και κανένας Ελλαδίτης πολιτικός) τον προγραμματικό αφελληνισμό της παιδείας και των θεσμών στην Κύπρο από το καθεστώς Χριστόφια.

Το ορθολογικό συμπέρασμα είναι αδυσώπητο: Η ελληνικότητα της Κύπρου, η ελληνικότητα του ονόματος Μακεδονία αφήνουν παγερά αδιάφορο τον αυριανό πρωθυπουργό της Ελλάδας. Τι φυσικότερο να τον αφήνει αδιάφορο και η ελληνικότητα του Αιγαίου, της Θράκης, του Καστελλόριζου, της Λήμνου, της Μυτιλήνης. Με ανελλήνιστη ηγεσία, βουβή και άλαλη για τα εθνικά θέματα, ο ορθολογισμός μεταγγίζει τον φόβο της σαφέστατα επαπειλούμενης συμφοράς. Γι' αυτό και οι επερχόμενες εκλογές θυμίζουν κάτι από τις αποφράδες εκείνες του 1920, έχουν μια πρόγευση φόβου προσφυγιάς, ξεριζωμού, ίσως αίματος. Τα σημάδια της πολιτικής «σταδιοδρομίας», ώς τώρα, του γλωσσικά ανελλήνιστου μάλλον βεβαιώνουν ότι, αν γίνει πρωθυπουργός, η «λύση» του Κυπριακού, του Σκοπιανού, της μοιρασιάς του Αιγαίου θα επιβληθεί μέσα σε εβδομάδες ή ελάχιστους μήνες. Ομως Θρακιώτες, Καστελλοριζιοί, Μυτιληνιοί, μέσα στο περίπου 40% των Ελλαδιτών ψηφοφόρων, χοροπηδάνε, με πράσινες σημαιούλες, κάτω από το μπαλκόνι του ξενότροπου κομματάρχη διαδηλώνοντας την ίδια εκείνη επιλογή του 1920: «Μικράν Ελλάδα», συρρικνωμένη, και ούτε λόγος για «έντιμον» - σήμερα τη θέλουμε «πάροχον καταναλωτικής ευχέρειας».

Εναλλακτική λύση; Μα είναι φανερό πως δεν υπάρχει, ο ανελλήνιστος δεν έχει αντίπαλο. Η «Νέα Δημοκρατία» έχει τελειώσει πολιτικά, ήταν είκοσι χρόνια ανύπαρκτη ως αντιπολίτευση και πέντε χρόνια ανύπαρκτη ως κυβέρνηση. Σίγουρα δεν μπερδεύει το «πηλίκον» με το «πηλήκιο», αλλά έχει πια αποδείξει, επί είκοσι έξι χρόνια, ότι είναι το ίδιο ή και πιο θεαματικά ανελλήνιστη: στα μπλα-μπλα που με στόμφο εκφέρει και στα αυτοκτονικής ατολμίας διαχειριστικά της ενεργήματα. Δεν πιστεύει αυτό το κόμμα σε τίποτα, το μόνο που ήθελε, και προσπάθησε υστερικά, ήταν να γίνει ΠΑΣΟΚ. Και δεν τα κατάφερε. Αποδείχτηκε, εκτός από εξωφρενικά ανίκανη, και ανήκεστα φαύλη.

Μένει ακόμα μία εβδομάδα ώς τις εκλογές. Η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη, όσοι οσφραίνονται τα επερχόμενα νιώθουν ανήμποροι να αναχαιτίσουν την αλογία. Για την εξαφάνιση των «εθνικών» θεμάτων και της άμυνας από την προεκλογική ατζέντα θα μπορούσε να έχει υπάρξει κάποια παρήγορη παρέμβαση (συμβολική αντίσταση συλλογικής αξιοπρέπειας) της Ακαδημίας Αθηνών, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Εχει μάλλον χαθεί η επίγνωση ότι μπροστάρηδες στην κοινωνία δεν μπορεί να είναι μόνο οι ανυπόληπτοι επαγγελματίες της εξουσιαστικής μονομανίας και ιδιοτέλειας.

Τουλάχιστον, στην εβδομάδα που απομένει, ας μπορούσε να εμφανιστεί ένας τίμιος και ανυστερόβουλος «εκλογολόγος» από αυτούς που σπουδάζουν την σε βάρος μας πανουργία των εκλογικών νόμων, να μας συμβουλέψει: Ποια είναι η αποτελεσματικότερη οδός για να αποτραπεί η αυτοδυναμία του ανελλήνιστου: Η αποχή; Η υπερψήφιση εξωκοινοβουλευτικών κομματιδίων «της πλάκας»; Το λευκό; Το άκυρο;

Στη δεκαετία του 1950 ή '60, αν ένας πολιτικός μιλούσε για «μηδέν στο πηλήκιο» θα είχε τελειώσει αυθημερόν την καριέρα του μέσα στον γενικό καγχασμό. Η γλωσσική ευαισθησία ήταν τέτοια, που επέτρεπε στο χιούμορ του Μποστ να λειτουργεί καθολικά στην ελληνική κοινωνία και να σπάζει κόκαλα. Σήμερα, μια σατυρική ιδιοφυΐα με τη γλώσσα του Μποστ δεν θα προκαλούσε ούτε μειδίαμα. Μέσα σε πενήντα χρόνια οι Ελληνες ξεριζώθηκαν μεθοδικά από τη συνέχεια της γλώσσας τους, από την κοινή σάρκα και κοινωνούμενη πράξη του αυτοκαθορισμού τους, της ετερότητάς τους.

Αυτή η απώλεια φαίνεται πως πρέπει να μετρηθεί και με εδαφική συρρίκνωση. Το ιστορικό τέλος ιστορικών λαών πάντοτε εντοπίζεται και χαρτογραφημένο.


Tου Χρηστου Γιανναρα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

27 σχόλια:

 1. Μηδέν στο πηλίκιο, δυο στο (παπανδρεϊκό) κρανίο, τρείς στο λάδι, τρείς στο ξύδι...
  Με τις υγείες μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το λέει σοβαρά είναι ένα ακόμα ανέκδοτο να μας τρελάνει; Θα βάλει για πρόεδρο στην βουλή τον Θεόδωρο Πάγκαλο; Τον άνθρωπο που ξεπούλησε τον Ότσαλαν και έχει...


  συμμετοχή στα Ίμια; Αφού εκλεγεί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί πουθενά. Να καθίσει στα πίσω έδρανα και πολύ του είναι.


  http://troktiko.blogspot.com/2009/09/blog-post_3247.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν έχουν σημασία τα φιλολογικά, έχει αποστολή να κάνει την Ελλάδα ΤουρκοΑμερικάνικη επαρχία και να αποδυναμώσει την ΕΕ...και προς το παρόν στο πρώτο φαίνεται να προχωράει καλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι εκλογές στην Ελλάδα σίγουρα επηρεάζουν και την Κύπρο. Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν ήταν δυνατόν να μην προκηρύξει εκλογές. Εάν δεν το έπραττε θα κυβερνούσε από μέρα σε μέρα και θα τον συνόδευε η καθημερινή φθορά.
  Μπροστά στο αποτέλεσμα των εκλογών οι Έλληνες της Κύπρου δικαιούνται να είναι επιφυλακτικοί ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ εφόσον ανέλθει στην εξουσία. Ο κ. Κ. Σημίτης και ο κ. Γ. Παπανδρέου έδωσαν δείγματα γραφής και απέδειξαν ότι δεν έχουν αλλάξει φιλοσοφία.
  Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μας προέτρεπε να αποδεχθούμε το Σχέδιο Ανάν σαν μια «ιστορική ευκαιρία». Με τους ανθρώπους του εξάσκησε αφόρητες πιέσεις στον κυπριακό λαό να αποδεχθεί το σχέδιο και να ψηφίσει ΝΑΙ. Μας απέστειλαν και τον Γιάννο Παπαντωνίου και την Άννα Διαμαντοπούλου να μας πείσουν την ώρα που ο μ. Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος ετοιμαζόταν για το διάγγελμά του που καλούσε τον ελληνικό κυπριακό λαό να πει ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα. Το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του με απαράδεκτο τρόπο βγήκαν να προκαταλάβουν την ετυμηγορία του λαού, δύο μέρες πριν και απροκάλυπτα υποστήριζαν την αποδοχή του σχεδίου. Ποιο σχέδιο; Το σχέδιο που θα κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία, την κρατική μας οντότητα που είναι η θωράκιση και η υπόστασή μας και θα επέφερε το χάος. Δηλαδή να αυτοκαταργηθούμε σαν κράτος και να καταστούμε προτεκτοράτο της Τουρκίας.
  Το ΠΑΣΟΚ ούτε αναγνώρισε το λάθος του ούτε απολογήθηκε. Ακόμα και πριν δέκα μέρες ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου μετά το μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη, στο οποίο παρέστη και μίλησε όταν ρωτήθηκε εάν το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν όπως έκανε το 2004, ο κ. Ευθυμίου απέφυγε ξεκάθαρη απάντηση και είπε τα εξής: «Έχουμε ρητά καταθέσει τις θέσεις μας και δεν χρειάζεται καθόλου, μα καθόλου να μη στηριζόμαστε σε αυτό που έχουμε δηλώσει και σε αυτά που αποτελούν το βωμό της πολιτικής μας». Η παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο σε εκδήλωση πάλι για τον Γιάννο Κρανιδιώτη, που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο, στην οποία μίλησε, είπε γενικολογίες: «Στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά δεν καθόρισε το περιεχόμενο».
  Είναι επί εποχής Γ. Παπανδρέου που «φωτισμένοι» ακαδημαϊκοί δάσκαλοι εξέδωσαν ολόκληρο τόμο για να αποδείξουν ότι οι Κύπριοι δεν υπήρξαν ποτέ Έλληνες αλλά είναι ένας αυτοφυής λαός.
  Και το αηδέστερο όπως σημείωσε ο κ. Γ. Καψής σε οργισμένο κείμενό του στα ΝΕΑ 28.1.2000 η Ελληνική Κρατική Τηλεόραση ΝΕΤ κατά τρόπο σκανδαλώδη και ποινικά κολάσιμο διαφήμιζε συνολικά επί δύο μέρες τον κατάπτυστο τόμο. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου λησμονεί τα αδιέξοδα ανοίγματα της Ελλάδας προς την Τουρκία με την ψευδαίσθηση ότι θα εξημέρωνε το τουρκικό θηρίο.
  Γι’ αυτό εμείς οι Έλληνες Κύπριοι δικαιούμαστε να ανησυχούμε ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ εάν επανέλθει στην εξουσία. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του λαού προσφέρεται εύκολα ως θήραμα του λαϊκισμού, εθίζεται στο λαϊκισμό και η κρίση του δεν θα τον καθοδηγήσει ορθά. Η λάμψη των προεκλογικών συνθημάτων τυφλώνει τους ψηφοφόρους και όταν ανοίξουν τα μάτια τους βλέπουν το σκοτάδι της σκληρής πραγματικότητας.

  Χριστόφορος Χριστοφίδης
  Πρώην Βουλευτής, Πρώην Υπουργός Παιδείας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ηρεμήστε boys! εδώ ο Giorgakis είπε στο debate οτι θα "ανπτύξει την ανάπτυξη", θα άφηνε απ' έξω τα πηλίκια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Μηδέν εις το πηλίκιο" ήταν οι Συνταγματάρχες, οι οποίοι ήσαν πολύ soft τελικώς...
  Ο Γιωργάκης είναι "μηδέν εις το ρεπούμπλικο", εις το σοσιαλ-ρεπούμπλικο για την ακρίβεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έννοια τους και ο λάος θα ξυπνήσει έστω και την τελευταία στιγμή.
  Ένα άτομο με περιορισμένη διανοητική επάρκεια δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα.
  Έτσι απλά και όσο πιο ευγενικά μπορούμε.
  Πώς αλλοιώς να το πούμε δηλαδή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πρωθυπουργός για "πάση χρήση"...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αγαπητοί φίλοι.
  Πενήντα χρόνια πέρασαν και αυτός ο Λαός δεν λέει να "ξυπνήσει".
  Τώρα που έχει γίνει και μαζική εισαγωγή νέου "Λαού", των 2.000.000 Μουσουλμάνων, δεν έχει και νόημα!
  Στο προσεχές μέλλον αυτοί οι "φθηνοί"εργαζόμενοι και ψηφοφόροι θα καθορίζουν τον "Κοινοβουλευτισμό"μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χαχα, αυτός ο άνθρωπος θα γίνει πρωθυπουργός; Μπράβο ρε παιδιά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ''πάση θεού'' πρέπει να πάρει ''μηδέν στο πηλίκιο'' ο κύριος jeffrey την Κυριακή, γιατί αλλιώς βλέπω πολύ σουρεαλιστικές μέρες νά'ρχονται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ρε παιδιά, πώς κάνετε έτσι; Ο Γιωργάκης δεν είναι Έλληνας και σαν αλλοδαπός μιλά ικανοποιητικά ελληνικά.

  Ποιος θα ξεχάσει, όμως, τα ελληνικά του Σημίτη ("οι δημ. υπάλληλοι θα ικανοποιηθούν ... ικανποιητικά" και πάρα πολλά άλλα), τα οποία τόσο ωραία σατίριζε η μακαρίτισσα Μαλβίνα Κάραλη;
  Ο Σημίτης δεν ήταν αλλοδαπός, αλλά Έλληνας και μάλιστα ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. Ολέ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. "πάση Θεού θ'αναπτυχθεί η ανάπτυξη για να βοηθήσουμε το ελληνικό εργαζόμενο"...αυτά είπε ο φωστήρας Τζέφρυ που πλασάρουν σαν σωτήρα το 95% των ΜΜΕ-εργολάβων-νταβατζήδων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Δηλαδη φιλε sapphire,αν βγει πρωθυπουργος ο γαπ,θα τον εχουν βγαλει τα ΜΜΕ η εμεις οι μακακες που ψηφιζουμε?.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αν βγει ο ΓΑΠ πρωθυπουργός, η ΝΔ θα τον έχει βγάλει και κανένας άλλος.

  Πως κατάφεραν τέτοιο κατόρθωμα αυτοί της ΝΔ, να στείλουν τη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, να ψηφίζει το βλήμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Για το ποιος κυβερνά την Ελλάδα, υπεύθυνος είναι ο ελληνικός λαός και μόνον αυτός και ουδείς άλλος. Ας σταματήσουμε πια αυτό το άθλιο χούι να ρίχνουμε συνέχεια το φταίξιμό μας στο έναν και στον άλλον. Ελεύθερες εκλογές γίνονται, ας ξεστραβωθούμε. Κανείς μας δεν ψηφίζει με το πιστόλι στον κρόταφο. ΕΛΕΟΣ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Σαφώς και η τελική ευθύνη είναι του λαού!ο λαός μας δυστυχώς στην μεγάλη του ιστορία έχει κάνει πολλά λάθη και είναι πολύ επιρρεπής στην προπαγάνδα!η μνεία μου στους καναλάρχες-εκδότες-νταβατζήδες είναι για να δούμε ποιοι τον στηρίζουν και τι σημαίνει αυτό,όπως επίσης και το πόσο δυνατή είναι η προπαγάνδα!μην υποτιμάμε την δύναμη της προπαγάνδας!Οι ναζί μέσω της προπαγάνδας έπεισαν έναν ολόκληρο λαό να τους ακολουθήσει για δύο σχεδόν δεκαετίες!Αν έχεις το 95% του τύπου να προπαγανδίζει υπέρ κάποιου ολημερίς και ο πιο αδιάλλακτος αντίπαλός του να είσαι στο τέλος αρχίζεις να ταλαντεύεσαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ρε παιδιά συγγνώμη , αλλά έχω μπερδευτεί .
  Το πάση/ι θεού γράφεται με ήττα ή με γιώτα?

  Πασι θεού με την ανάπτυξη της ανάπτυξης για τον Ελληνικό εργαζόμενο με μηδέν εις το πηλήκιον .

  Eύχομαι ο Ελληνικός λαός να ξυπνήσει τώρα γιατί σε λίγο δεν θα ξυπνάει με τίποτα από τον εφιάλτη . Και εμείς μαζί.

  Pro

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Και όπως λέγετε και στην ταινία Υπάρχει και φιλότιμο

  Δεν έφταιγα εγώ μπαμπά
  Ή ελιά έφταιγε που βγήκε μες την μέση
  Τι λες βρε στραβούλιακα η ελιά ήταν εκεί 40 χρόνια
  Αλλά έτσι είναι στην Ελλάδα είναι αδύνατον να παραδεχτεί κανείς ότι φταίει και να πει συσγνώμη ναι έκανά λάθος.

  Διάλογοι του 1960 και τώρα έχουμε 2009 , φταίει ο πολιτικός ο λαός η νοοτροπία?Ρε παιδιά και ο Γιωργάκης δικό μας επίτευγμα είναι και ο Κωστάκης και ο ΛΕβέντης που χάθηκε αυτό το παλικάρι ...Γιατί φωνάζετε
  και πηλίκια και θα ακούσουμε και κάλτσες θα ψηφίσουμε και την ανάπτυξη θα αναπτύξουμε ...Ζαφείρη θυμάσαι στην ταινία που έλεγε ο Κωνσταντάρας ''θα σας εξαφανίσουμε'' ενώ ήθελε να πει εξασφαλίσουμε?
  Τυχαία είναι όλα αυτά
  Δεν είναι ηλίθιοι αυτοί που μας κυβερνάνε ή θα μας κυβερνήσουν εμείς είμαστε οι ηλίθιοι που τους ψηφίζουμε
  Γιατί φωνάζουμε ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!
  ΤΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
  ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ....
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΠ ΕΝΤΟΣ 6ΜΗΝΟΥ;;;;;;;;
  ΜΑΓΚΑΣ Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ;;;;;
  ΜΗΜΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ;;;;;
  ΜΗΜΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ;;;;
  ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ 2010 ΜΙΛΑΩ.......
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ,ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.......

  ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Φίλε ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ θα προτιμούσα ο Ελληνικός λαός να ξυπνούσε νωρίτερα και όχι μετά από αυτά που έρχονται. ΕΙΔΩΜΕΝ
  Ελευθερία Αγωνιζομένη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ....ΚΑΙ ΕΓΩ....ΑΛΛΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΕΙΝΑ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ,ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ...
  ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ...
  ΜΑΚΑΡΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ,ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!!!.....
  ΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ.....

  ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. είναι μεγάλο σούργελο ο τύπος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ασε την καραμελα ζαφειρη με τους νταβατζηδες γιατι ειναι οι ιδιοι που στηριζαν τον μπουλη σου το 2004 και τους οποιους δηθεν θα πολεμουσε.Οι υπουργοι της ΝΔ ουσιαστικα ειναι υπαλληλοι των νταβατζηδων το ιδιο θα ειναι και οι επομενοι.Ανωνυμε 2 49 εδω κυβερνησε ο καραμανλης πεντε χρονια ο οποιος τωρα καταλαβε οτι ηταν πρωθυπουργος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. ELEUTHERIA-EU-AGGELE:egw pali den anarwtieme kan.eimai sigouri pws i afipnisi tha rthei prin tin anatoli stis 4 oktibriou.aloste kontos psalmos alelougia.-ATHINA PALLAS

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.