28/9/09

Ξεροκέφαλοι στην Άγκυρα

-«Βεβαίως», επισήμανε, «η αλήθεια είναι ότι εμείς οι ίδιοι, ένεκα χειρισμών και αυτοχειρίας που διαπράξαμε με τη Χούντα, την ΕΟΚΑ Β’ και το πραξικόπημα, φέραμε τους Τούρκους στην Κύπρο».
-Εξήγησε ότι ο Μακάριος τότε έκανε αυτή τη «μεγάλη παραχώρηση» και τον «ιστορικό συμβιβασμό της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό με δύο περιφέρειες»,


«Αγωνιζόμαστε να κάμψουμε την αδιαλλαξία των ξεροκέφαλων της Άγκυρας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το βήμα του ετήσιου δείπνου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Στην Κύπρο παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι η παραδοξότητα όλων αυτών συνοψίζεται στο γεγονός πως οι φίλοι της Τουρκίας την εμφανίζουν από θύτη θύμα και εμάς από θύματα θύτες. Επίσης παράδοξο είπε ότι είναι «να θεωρείται ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι κάτι το φυσιολογικό».

Εμείς φταίμε!!!
«Δεν είναι φυσιολογικό για την Κύπρο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Βεβαίως», επισήμανε, «η αλήθεια είναι ότι εμείς οι ίδιοι, ένεκα χειρισμών και αυτοχειρίας που διαπράξαμε με τη Χούντα, την ΕΟΚΑ Β’ και το πραξικόπημα, φέραμε τους Τούρκους στην Κύπρο».

Εξήγησε ότι ο Μακάριος τότε έκανε αυτή τη «μεγάλη παραχώρηση» και τον «ιστορικό συμβιβασμό της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό με δύο περιφέρειες»!!!!, γεγονός που υπό φυσιολογικές προϋποθέσεις δεν θα μπορούσε να γίνει στην Κύπρο, επειδή ο πληθυσμός ήταν ανάμεικτος σε όλη την επικράτεια του νησιού, «όχι απλώς για να ικανοποιήσει τους Τ/κύπριους αλλά πρώτα απ’ όλα για να θέσει τέρμα στην κατοχή».

Εξέφρασε, δε, τη λύπη του, γιατί, όπως τόνισε, πολλοί από τους μέχρι τώρα συνομιλητές μας θεωρούν ως κάτι φυσιολογικό τη διπεριφερειακή ομοσπονδία, με δύο οντότητες και ζητούν να κάνουμε κι άλλες παραχωρήσεις.

Ορθώς απορρίφθηκε το Ανάν

«Υποχρεωθήκαμε να απορρίψουμε σχέδιο, το οποίο προερχόταν από τα Η.Ε., με τη σφραγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ανεξαρτήτως αν το έφτιαξε ο ίδιος», ανέφερε. «Ορθά και δίκαια αντέδρασε η ε/κ κοινότητα, απορρίπτοντας εκείνο το σχέδιο», τόνισε, εξήγησε όμως ότι επειδή ήταν απόρριψη σχεδίου του Γ.Γ. δόθηκε η δυνατότητα στην Τουρκία να αποενοχοποιηθεί και βρεθήκαμε στη γωνιά.
«Χρειάστηκαν πάρα πολλές προσπάθειες να μεταπείσουμε ότι οι Ε/κύπριοι δέχονται λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και δεν απέρριψαν τη λύση ως τέτοια», υπογράμμισε ο Πρόεδρος. «Για να μπούμε μπροστά αναλάβαμε νέες πρωτοβουλίες, αλωνίζουμε τον κόσμο ακριβώς για να πείσουμε ότι εμείς θέλουμε λύση», τόνισε. Η πατρίδα μας είναι υπό κατοχή, τα σπίτια μας χρησιμοποιούνται από Τ/κύπριους και χιλιάδες εποίκους, και όμως η τουρκική προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει εμάς ως «βολεμένους από την Ε.Ε.» και τους Τουρκοκύπριους ως «τους καημένους που θέλουν τη λύση, γιατί δεν περνούν καλά».

Ύβρις για τα Ηνωμένα Έθνη
«Ασύδοτη» χαρακτήρισε τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παλεύουμε, είπε, νυχθημερόν να μεταπείσουμε τους μεγάλους του πλανήτη, αλλά η ασύδοτη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας πείθει ή υποχρεώνει και την πολιτική ηγεσία της κατοχικής χώρας να είναι κυνική και ασύδοτη και να απαιτεί χιλιάδες έποικοι να είναι ως τον τελευταίο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Απαιτεί να γεννηθεί ένα νέο κράτος με συνεταιρισμό δύο ισότιμων κρατών, θέσεις οι οποίες μάλιστα αναπτύσσονται ενώπιον και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», κατήγγειλε. Αυτό αποτελεί ύβρη για τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, τα οποία έχουν δεχθεί μία τέτοια χώρα να είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σχέσεις Προεδρικού-Ομογενών
Σε ξεχωριστή συνάντηση με το συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν καλύτερα να επιδράσουν θετικά στην αμερικάνικη πολιτική.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου διαβεβαίωσε το Δημήτρη Χριστόφια ότι οι ομογενείς θα είναι πάντοτε στο πλευρό του και εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειές του, σε συνδυασμό με τη δική τους βοήθεια, να έχουν κάποια αποτελέσματα.

Τιμήθηκε η «ψυχή» της ομογένειας, ο Χαμπής Νικολάου

Το φετινό τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής ήταν ο βετεράνος της Χαμπής Νικολάου. Ο κ. Νικολάου έλαβε το Βραβείο Δικαιοσύνης για την Κύπρο, για την προσφορά του στην Ομοσπονδία, στους αγώνες για την Κύπρο αλλά και για τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο Χαμπής Νικολάου είναι απλός και ωραίος άνθρωπος, ο οποίος εκφράζει και εκπροσωπεί την παραδοσιακή Κύπρο, την Κύπρο της ανθρωπιάς, του φιλότιμου και της φιλοξενίας. Τον χαρακτήρισε, δε, «δεύτερο πατέρα του», ενώ τόνισε ότι οι πόρτες του Προεδρικού ήταν πάντοτε, ανεξαρτήτως του Προέδρου, ανοιχτές για το τιμώμενο πρόσωπο.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι ο κ. Νικολάου είναι ένας άνθρωπος που ξεχωρίζει για τη μαχητικότητα, την ανιδιοτέλεια, τη φιλανθρωπία και την απλότητά του. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε το Χαμπή Νικολάου «προσωποποίηση της αφοσίωσης στον αγώνα για την Κύπρο», τον οποίο, όπως είπε, έκανε αποστολή της ζωής του.

Παρουσίαση της ζωής και της πορείας του κ. Νικολάου έκανε ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Τσέντας. Ανέφερε ότι γεννήθηκε στο Ζύγι το 1930 και από τα 11 του δούλευε στις ψαρόβαρκες, στα μεταλλεία του Βασιλικού και στο λιμάνι της Λεμεσού. Γνώρισε από μικρός τη βιοπάλη και εντάχθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα, πρωτοστατώντας σε κινητοποιήσεις. Όταν το 1970 μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αμερική, δούλεψε σκληρά και απέκτησε περιουσία, όμως παρέμεινε ένας απλός άνθρωπος, που βοηθούσε το συνάνθρωπό του.
Ο ίδιος ο Χαμπής Νικολάου, φανερά συγκινημένος, χαρακτήρισε το βραβείο που έλαβε μεγάλο σταθμό της ζωής του. «Δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι και εδώ και στην Κύπρο για τη δικαίωση του λαού μας, για να βρεθεί μία σωστή λύση, που θα δίνει ασφάλεια και ελπίδα στο μέλλον των αυριανών γενεών», τόνισε.

«Εμείς θα τους δυσκολέψουμε»

Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, προσδοκώντας ότι η τουρκική πλευρά θα συνειδητοποιήσει ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον να συνεργαστεί μαζί μας με στόχο τη λύση του Κυπριακού, είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στον LGR. «Κανένας δεν πρέπει να χάνει την ελπίδα του», τόνισε. «Αν πούμε ότι δεν υπάρχει προοπτική και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να αγωνιζόμαστε, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση, κάτι που θα είναι καταστροφικό», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι αν η τουρκική πλευρά μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα είτε προς την κατεύθυνση των δύο κρατών, είτε προς τη συνομοσπονδία, θα το έπραττε. Εξήγησε όμως ότι όσοι πιστεύουν πως δεν είναι αυτοί οι στόχοι της αυταπατώνται. «Προσπαθούν και θα επιδιώξουν να πετύχουν αυτό το στόχο», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς πρέπει να τους δυσκολέψουμε και ο τρόπος να το πράξουμε αυτό είναι να αγωνιζόμαστε για μία λύση που θα επανενώνει το νησί και το λαό».

Φταίνε οι άλλοι

Τρεις είναι οι γραμμές στο Κυπριακό, είπε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΓΟ: η γραμμή του ΑΚΕΛ, η γραμμή εκείνων που δυσκολεύονται στην ιδέα της συμβίωσης και συγκατοίκησης και η γραμμή εκείνων που από τον καιρό της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο συνήθισαν να αποδέχονται κάθε ιδέα από τη Δύση.

Ο κ. Κατσουρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «ο εποικισμός δημιουργεί δεδομένα» και «εάν δεν υπάρξει σύντομα λύση, θα έχουμε εντελώς διαφορετική εικόνα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι οι παράγοντες των δυσκολιών είναι εξωγενείς, ενώ για το Κυπριακό έκανε λόγο για συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας. Τα ζητήματα εποίκων και εκ περιτροπής προεδρίας ξεκίνησαν να συζητούνται από τους προκατόχους του Προέδρου Χριστόφια, πρόσθεσε. Σε σχέση με τη συνάντηση Ντάουνερ-Λόρδου Χάνεϊ, είπε ότι «πολλά πράγματα στον κόσμο υπαγορεύονται από συγκεκριμένες δυνάμεις» και διερωτήθηκε ποιος εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε οποιοδήποτε σημείο της γης, θεωρήθηκε αντικειμενικός και από τις δύο πλευρές.

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
*Τα θαυμαστικά δεν ειναι της Σημερινής

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς, ο Χριστόφιας δεν μπορεί να κόψει το παλαιό του χούι.
    Να Θεωρεί εαυτόν κομμουνιστή και τον Ταλαατ "συναγωνιστή".

    Για όλα φταίνε οι Έλληνες και οι χουντικοί, αλλά οι σύντροφοί του, που συνεργάστηκαν με την Αγγλική αποικιοκρατία, βγαίνουν πάντα λάδι!

    Όσον αφορά την μετεξέλιξη της Ελληνικής Κύπρου σε έναν ανελλήνιστο "αχταρμά" , τη συνεργία του Αναστασιάδη, καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να το επιτύχει!

    Δεν εμπνέεται από την αλήστου μνήμης Σοβιατική Ένωση, η οποία εμπρός στον κίνδυνο της Ναζιστικής πλημμυρίδας, ξαναθυμήθηκε την ΡΟΝΤΙΝΑ, ήγουν την Πατρίδα, που ακόμη άρχισε να απονέμει παράσημα Σουβόρωφ και Κουτούζωφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.