25/9/09

ΗΠΑ: Παραμένει η αντιπυραυλική άμυνα στα Βαλκάνια

Οι ΗΠΑ δεν θα μετακινήσουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στα Βαλκάνια, δηλώνει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.


Οι ΗΠΑ δεν θα μετακινήσουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στα Βαλκάνια αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να μην αναπτύξει κανένα τέτοιο σύστημα στην Πολωνία, δήλωσε σήμερα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ομπάμα εγκατέλειψε τα σχέδια του προκατόχου του Τζόρτζ Μπους για την εγκατάσταση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία καθώς και μονάδας ραντάρ (σε άμεση σύνδεση με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας) στην Τσεχία που θα προσέφερε προστασία στην Ευρώπη από τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει αρχικά εξοπλισμένα με πυραύλους πλοία και σε δεύτερη φάση θα αναπτύξει επίγεια συστήματα, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ρίτσαρντ Γκάλαχερ, υποδιοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Η πρόθεση είναι να χρησιμοποιήσουμε συστήματα άμυνας σε πλοία στη θάλασσα, τα οποία έχουν βεβαίως μεγάλη ευελιξία και μπορούν να μετακινηθούν σε διάφορες τοποθεσίες, γεγονός το οποίο μας δίνει μια πολύ καλή ικανότητα στην χρησιμοποίηση τους», τόνισε ο Γκάλαχερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μαυροβούνιο αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, αντιναύαρχο Ντράγκαν Σάμαρτζιτς.

Μετά την αλλαγή των σχεδίων των ΗΠΑ βαλκανικά μμε έκαναν εικασίες ότι η αντιπυραυλική ασπίδα πιθανώς να αναπτυχθεί στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Σάμαρτζιτς απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς ως «καθαρή σπέκουλα».

Ο Γκάλαχερ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «δεν έχει εγκαταλείψει τις συνομιλίες για την αντιπυραυλική άμυνα» και «από αμερικανική προοπτική δημιουργεί, δεν έχετε δει κάποια αλλαγή στην επιθυμία της να προστατεύσει την περιοχή και να εργαστεί επίσης σε συνύπαρξη με το ΝΑΤΟ».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2009 η Αμερικανική εφημερίδα THE NEW YORK TIMES έγραψε περί εισηγήσεων ΕΝΤΟΣ κυβέρνησης Η.Π.Α. Ομπάμα περί ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ εγκατάστασης αντιπυραυλικών βάσεων ΞΗΡΑΣ σε ΒΑΛΚΑΝΙΑ και ΤΟΥΡΚΙΑ, οι οποίες θα είναι πιό κοντά στο Ιράν. Η ίδια αρθρογραφία ανέφερε περί της πιθανής μελλοντικής χρήσης του αντιπυραυλικού συτήματος Κ/Β Ε/Α STANDARD SM-3 ΚΑΙ σε βάσεις ξηράς (το εν λόγω Κ/Β χρησιμοποιείται μόνο από σκάφη με συστήματα AEGIS του ΠΝ Η.Π.Α., π.χ., αντιτορπιλικά τύπου ARLEIGH BURKE). Μπορεί να γίνονται οι διάφορες διαψεύσεις και τροποποιήσεις των όσων ελέχθησαν στις 17-18 Σεπτεμβρίου 2009 όταν ανακοινώθηκε η αλλαγή της πολιτικής Η.Π.Α. περί αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, αλλά οι ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ παραμένουν ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ παρά τα μετέπειτα προπετάσματα καπνού που ρίχνονται.

    Λάμπρος Ε.Π., εν Η.Π.Α. μετανάστης
    25-9-2009, τοπική ώρα 13:05, ώρα Ελλάδος 20:05

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.