26/9/09

Ο Χριστόφιας και η Τουρκία

Η Τουρκία πρέπει να συνομιλήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία οφείλει να αναγνωρίσει.Αν αρνηθεί, τότε θα επιβεβαιωθεί ξανά ότι δεν θέλει λύση του Κυπριακού, επιμένει σε κατάλυση ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και, άρα, να υποστεί τις συνέπειες.


Η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι η κατοχική της Κύπρου, χώρα. Εισέβαλε το 1974 και έκτοτε κατέχει το 37% του νυν ευρωπαϊκού εδάφους της. Η Τουρκία, με θράσος, που τροφοδοτείται από την ανοχή που επιδεικνύουν ξένες δυνάμεις και, δυστυχώς, και εταίροι μας, απαιτεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. Έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε. ανέλαβε σιδηρές δεσμεύσεις, που αρνείται να υλοποιήσει.

Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, εποικισμού και εθνοκάθαρσης. Ο Μακάριος διέπραξε το ολέθριο λάθος να καταδεχθεί να υποβιβαστεί, από Πρόεδρος της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, σε κοινοτάρχη και να εξισωθεί προς τον κατοχικό Ντενκτάς. Ταυτόχρονα, αποδέχθηκε όπως το Κυπριακό περιορισθεί σε μια δικοινοτική διαφορά με την παράλληλη αποενοχοποίηση της Τουρκίας.

Ενός κακού, μύρια έπονται. Η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία και από κατηγορούμενη για διεθνή εγκλήματα πολέμου κατά της Κύπρου και κατά της ανθρωπότητας, περιορίστηκε σε τρίτο, ουδέτερο παρατηρητή, που είναι έτοιμος να βοηθήσει (!) τον κατοχικό Ταλάτ και να προσφέρει τις… ειρηνευτικές της υπηρεσίες. Ανάμεσα στα δεινά που επεσώρευσε η αρχική απόφαση για αναζήτηση λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι τώρα και η πολιτική Χριστόφια για λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους.

Η κυπριακής ιδιοκτησίας λύση, όπως τη χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος, αποενοχοποιεί πλήρως την Τουρκία, που κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι, τάχα, δεν επιθυμεί λύση, ενώ η τουρκική είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναζήτησή της.

Βεβαίως, η Τουρκία και ο κατοχικός Ταλάτ αποκρύβουν ότι στόχος της πολιτικής τους είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δημιουργία δύο κρατών. Παρ’ όλα αυτά, η Λευκωσία επιμένει να υποστηρίζει ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., υπό την αίρεση ασφαλώς ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλ. να την αναγνωρίσει και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμορφωθεί, επειδή θεωρεί ότι όλοι οι άλλοι, και πρώτα η Ε.Ε., οφείλουν να υποκύψουν στις αξιώσεις της. Προχθές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη σε νέο άνοιγμα προς την Τουρκία.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξέφρασε την ετοιμότητά του να αναπτύξει διάλογο με την τουρκική κυβέρνηση, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τον κατοχικό Ταλάτ.

Θεωρούμε την πρωτοβουλία Χριστόφια ως πολύ σημαντική, υπό τις περιστάσεις. Οι στήλες αυτές, εδώ και 33 χρόνια επιμένουν ότι συνομιλητής της Κύπρου είναι η κατοχική Τουρκία, για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, όχι ο εκάστοτε Τ/κ ηγέτης. Όμως, η ενέργεια αυτή του Προέδρου δεν πρέπει να μείνει μετέωρη.

Να ενημερωθούν πάραυτα όλοι οι εταίροι μας, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί κυρίως, με μια ξεκάθαρη επισήμανση: Η Τουρκία πρέπει να συνομιλήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία οφείλει να αναγνωρίσει.

Αν αρνηθεί, τότε θα επιβεβαιωθεί ξανά ότι δεν θέλει λύση του Κυπριακού, επιμένει σε κατάλυση ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και, άρα, να υποστεί τις συνέπειες.

Αυτά να εξηγηθούν με ενάργεια και πειστικότητα σε όλους τους εταίρους μας και να ζητηθεί η αλληλεγγύη και η στήριξή τους.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ Σάββα Ιακωβίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.