29/9/09

«Ούτε εγώ ούτε ο Έρογλου μπορούμε να κάμουμε του κεφαλιού μας»

Η Τουρκία δίδει οδηγίες, παραδέχεται ο Ταλάτ.Αποκαλυπτικές παραδοχές του κατοχικού ηγέτη σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.


ΑΓΚΥΡΑ-Στρέφεται προς αναγνώριση
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις τελευταίες επαφές του εκεί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους δήλωσε ξεκάθαρα ότι ούτε ο ίδιος εάν βρίσκεται στην εξουσία ούτε ο Ντερβίς Έρογλου αν κερδίσει τις "προεδρικές εκλογές" του Απριλίου, θα μπορέσουν να αλλάξουν την πολιτική στο Κυπριακό. "Η Άγκυρα είναι που δίνει τις οδηγίες", είπε χαρακτηριστικά ο κατοχικός ηγέτης. Η παραδοχή του Ταλάτ είναι καταγραμμένη σε εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο κυκλοφορεί ήδη μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι πληροφορίες είναι σε γνώση της κυπριακής Κυβέρνησης.
Ο Ταλάτ είχε στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος και μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι εάν επιτευχθεί λύση και διενεργηθεί δημοψήφισμα, αυτό θα γίνει, κατά πάσαν πιθανότητα, επί ισπανικής προεδρίας στην Ε.Ε.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ακόμη ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάποια στιγμή θα πρέπει να είναι έτοιμα να αναλάβουν ρόλο διαιτητή και υποστήριξε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά απομακρύνεται από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών εκμεταλλευόμενη τη διεθνή αναγνώρισή της. Επέκρινε επίσης την ομιλία του προέδρου Χριστόφια στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι "ισοπέδωσε όλα όσα συμφωνήθηκαν μέχρι σήμερα".
Πάντως παραδέχθηκε ότι οι απόψεις του Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών "προσεγγίζουν τις ελληνοκυπριακές θέσεις".
Στην Άγκυρα, στο μεταξύ, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Ο εκ των αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος Σουάτ Κινικλίογλου, σε άρθρο του στη βρετανική "Γκάρντιαν", τονίζει ότι οι συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ συνιστούν την τελευταία ευκαιρία λύσης του Κυπριακού. "Το 2009 είναι καθοριστική χρονιά για το Κυπριακό και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η πλευρά που δεν θα έχει προβεί σε συμβιβασμούς θα χρεωθεί την αποτυχία και θα φέρει όλη την ευθύνη για την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου", αναφέρει ο Κινικλίογλου.

Η ορολογία "οριστική" έχει προκαλέσει εντύπωση, δεδομένης της υψηλής θέσης που κατέχει ο συγγραφέας του άρθρου στο κυβερνών κόμμα και θεωρήθηκε ως επίσημη γραμμή του κόμματος.
Σύμφωνα, όμως, με τον τουρκικό Τύπο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρουσιάζεται αντίθετος με τέτοια εξέλιξη και δηλώνει ότι στις επαφές του με Τούρκους αξιωματούχους δεν αποκόμισε εντύπωση ότι η Άγκυρα επιθυμεί τερματισμό του διαλόγου· αντίθετα πήρε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της υποστήριξης της τουρκικής ηγεσίας στη διαδικασία.

Ο Ταλάτ υποστηρίζει επίσης ότι με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, η Τουρκία αποκόμισε πολλά διπλωματικά οφέλη και με τη θεωρία του Κινικλίογλου, "λύση τώρα ή ποτέ", η Τουρκία θα απολέσει όσα κέρδισε μέχρι τώρα και θα θέσει σε κίνδυνο την ενταξιακή της προοπτική.

Πάντως, Τούρκοι αναλυτές, σε άρθρα τους θέτουν το θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη Ρωσία, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας από την Τουρκία. Ωστόσο, άλλοι παρατηρητές θεωρούν απίθανο τέτοιο ενδεχόμενο, λόγω των παραδοσιακών πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών Κύπρου και Ελλάδας με τη Ρωσία και την παρουσία 50 χιλιάδων, όπως αναφέρουν, ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο.

"Με τη δική σας ιδιότητα"...
Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες δημοσιεύει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, από τη συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος Χριστόφιας πρότεινε στον Ερντογάν την έναρξη διαλόγου Κύπρου - Τουρκίας αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός αντιπρότεινε τετραμερή, με συμμετοχή Χριστόφια - Ταλάτ - Ελλάδας - Τουρκίας.

Όπως ο Ερντογάν αποκάλυψε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, όταν ο πρόεδρος Χριστόφιας τον ρώτησε υπό ποίαν ιδιότητα θα παρευρίσκεται στη συνάντηση ο Ταλάτ, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε: "Με την ίδια τη δική σας".

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι το Κυπριακό πρέπει επιτέλους να λυθεί και προς την κατεύθυνση αυτή θα εργαστούν Ταλάτ και Τουρκία. Τόνισε, όμως, ότι η Τουρκία δεν θα συναινέσει σε λύση η οποία θα παραγνωρίζει τη "βόρεια Κύπρο".

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Μη παραπονιέσαι Ταλάτ μου, κι η Ελλάδα αππό κει που παίρνεις εσύ οδηγίες παίρνει κι αυτή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.