30/9/09

EE: Στη Γεωργία η μεγαλύτερη ευθύνη για την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία

«Δυσανάλογη» η αντίδραση της Μόσχας
Η Γεωργία πυροδότησε τον πόλεμο με τη Ρωσία τον Αύγουστο του 2008, με την εισβολή της στην αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας, γράφουν σήμερα δυο γερμανικές εφημερίδες, επικαλούμενες έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, ωστόσο, κατηγορεί τη Μόσχα ότι πριν από την εισβολή είχε αυξήσει την ένταση με προκλητικές ενέργειες.

«Την ευθύνη μοιράζονται και οι δυο πλευρές», συμπεραίνει η έκθεση την οποία συνέταξε η Ελβετίδα διπλωμάτης Χάιντι Ταλιαβίνι και επισημαίνει τη «δυσανάλογη» απάντηση της Ρωσίας στη στρατιωτική επιχείρηση της Γεωργίας, αναφέρουν οι εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung και Frankfurter Allgemeine.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η έκθεση της ΕΕ δεν κατάφερε να βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι ότι η εισβολή των γεωργιανών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε σε απάντηση σε προηγούμενη εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη Νότια Οσετία.

Η Μόσχα υποστήριξε ότι έστειλε στρατεύματά της στη Νότια Οσετία για να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες που ζουν εκεί καθώς και μια ρωσική «ειρηνευτική δύναμη» που έχει τη βάση της στην περιοχή αυτή από το 1992.

Η έκθεση αναφέρει ότι παρόλο που η Γεωργία άνοιξε πρώτη πυρ στη Νότια Οσετία τη νύχτα της 8ης Αυγούστου, η Μόσχα φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου, η Ρωσία ενεθάρρυνε αποσχιστικές κινήσεις στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, εκπαιδεύοντας τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και μοιράζοντας στους κατοίκους ρωσικά διαβατήρια, αναφέρει η έκθεση.

Μετά τις πρώτες συγκρούσεις τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν βαθιά στο γεωργιανό έδαφος, κατέστρεψαν γεωργιανά πλοία και κατέλαβαν τμήμα της κοιλάδας Κοντόρι στην Αμπχαζία.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Σαακασβίλι διέταξε την εισβολή παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ να μην έλθει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη, σάς στέλνω μιά ανταπόκριση από την Άγκυρα που μόλις έβγαλε το ΑΠΕ και είμαι βέβαιη πως θα εκτιμήσετε δεόντως. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι: ΜΟΝΟ ΤΟ 19% των πολιτών της Τουρκιάς δηλώνουν Τούρκοι!!

    Άγκυρα, Τουρκία 30/09/2009 15:13 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Αμπατζή)

    Τουρκία - Ερευνα σχετικά με τις διαφορετικές "ταυτότητες" στη χώρα

    Ενδείξεις για αρνητική αντιμετώπιση των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την πλειοψηφία του τουρκικού λαού περιλαμβάνει έρευνα σχετικά με τις διαφορετικές "ταυτότητες" στην Τουρκία που πραγματοποίησε σε όλη τη χώρα το "ίδρυμα εβραϊκής ραβινείας" της περιοχής Πέρα στην Κωνσταντινούπολη.

    Η έρευνα έγινε με βάση δείγμα 1.108 ατόμων.

    Οι απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση για τον αυτοπροσδιορισμό έχουν ως εξής: πολίτης της Τουρκίας 51%, μουσουλμάνος 19%, Τούρκος 19%, Κούρδος 2%, αλεβής 2%.

    Οι όροι Ελληνας, εβραίος, Αρμένιος αφορούν τις μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία, δηλαδή πολίτες της Τουρκίας.

    Η εικόνα που προκύπτει από τις απαντήσεις στην ερώτηση "ποιοι από τους παρακάτω υπάρχουν στο περιβάλλον σας", είναι η εξής: Κούρδοι 64%, αλεβίδες 53%, άθεοι 14%, Αρμένιοι 10%, Ελληνες 8%, εβραίοι 7%.

    Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία δεν γνωρίζει τίποτα για τους διαφορετικούς. Οι Τούρκοι δεν έχουν γνώσεις για εβραίους (76%), Ελληνες (74%), Αρμένιους (74%), άθεους (73%), αλεβίδες (40%), Κούρδους (30%).

    Παρ' όλα αυτά, όμως, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν για γείτονα άθεους (57%), εβραίους (42%), χριστιανούς (35%), ξένους που προέρχονται από ξένες χώρες (18%), Τούρκους μουσουλμάνους από διαφορετική αίρεση (13%).

    Ως προς την "πίστη προς το τουρκικό κράτος" οι ερωτηθέντες δήλωσαν τα εξής: αλεβίδες 54%, Κούρδοι 38%, άθεοι 20%, Ελληνες 16%, Αρμένιοι 15%, εβραίοι 15%.

    Η πλειοψηφία θεωρεί ότι θα προκαλούσε ενόχληση αν τα μέλη μη μουσουλμανικών μειονοτήτων εργάζονται σε χώρους όπως η ΜΙΤ (υπηρεσία πληροφοριών) 57%, δικαιοσύνη 55%, ασφάλεια 55%, ένοπλες δυνάμεις 55%, υψηλές θέσεις στα πολιτικά κόμματα 51%, δήμοι 46%, επιστημονικά ιδρύματα 44%, υγεία 44%.

    Κληθέντες να βαθμολογήσουν από το 0 έως το 10 τους μουσουλμάνους, τους εβραίους και τους χριστιανούς ως προς το αν είναι έμπιστοι, εργατικοί και με σεβασμό προς τον άνθρωπο, οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής:

    -έμπιστοι: μουσουλμάνοι 7,5 -εβραίοι 3,6 -χριστιανοί 3,9

    -εργατικοί: μουσουλμάνοι 6,7- εβραίοι 6,8 - χριστιανοί 6,4

    -με σεβασμό προς τον άνθρωπο: μουσουλμάνοι 7,6 - εβραίοι 4,7 - χριστιανοί 5,1

    Τέλος, από τις απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με τη συμβολή των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων σε διάφορους τομείς, προέκυψε η εξής εικόνα: εμπόριο-επιχειρήσεις 68%, τέχνες-αθλητισμός 64%, επιστήμη-παιδεία 59%, πολιτική 42%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στελίνα την έχω διαβάσει το πρωί από τα τουρκικά.
    Σ' ευχαριστώ εκ μέρους των αναγνωστών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.