29/9/09

Ανοίγει ο δρόμος διεκδίκησης περιουσιών των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) με σημερινή απόφαση του αναγνωρίζει τα κληρονομικά δικαιώματα στην Τουρκία Ελλήνων υπηκόων. Σε προσφυγή των Ευάγγελου και Ιωάννη Φωκά από την Ελλάδα,το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Τουρκία παραβιάζει το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για προστασία του δικαιώματος της περιουσίας.


Επίσης το ΕΔΑΔ απέρριψε τα επιχειρήματα της Τουρκίας αναφορικά με την «αρχή της αμοιβαιότητας».Την προσφυγή χειρίστηκε στο ΕΔΑΔ ο γνωστός από τις υποθέσεις Λοϊζίδου και Ξενίδη-Αρέστη Κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης.

Η απόφαση είναι πολύ σημαντική , δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, γιατί «θα ανοίξει το δρόμο στην πορεία διεκδίκησης περιουσιών των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, τους οποίους το τουρκικό κράτος εμποδίζει να κληρονομήσουν τις περιουσίες των προγόνων τους, διότι δεν είναι Τούρκοι υπήκοοι».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι τώρα οι αδελφοί Φωκά ζητούν αποζημιώσεις γύρω στα 19 εκ.ευρώ για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους και διεκδικούν να πάρουν πίσω τα ακίνητα. Αν δεν πάρουν τα ακίνητα πίσω, τότε θα ζητηθούν πρόσθετες αποζημιώσεις για την αξία των ακινήτων.

Η απόφαση αφορά την προσφυγή κατά της Τουρκίας των Ελλήνων υπηκόων Ιωάννη και Ευάγγελου Φωκά, οι οποίοι διεκδικούν τα κληρονομικά δικαιώματα της αδελφής τους Πολυξένης Φωκά- Πιστικά, η οποία απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη το 2000 , αφήνοντας μεγάλη περιουσία - δύο επταόροφες πολυκατοικίες- στην πιο γνωστή περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στο Ταξίμ.

Το Τουρκικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι η Πολυξένη δεν μπορούσε να κληρονομήσει τους θετούς γονείς της, γιατί ήταν Ελληνίδα. Μετά το θάνατο της Φωκά οι αιτήσεις των αδελφών της να αναγνωριστούν ως κληρονόμοι απορρίφθηκαν από το Ειρηνοδικείο της Κωνσταντινούπολης και το Ακυρωτικό Δικαστήριο της 'Αγκυρας.
Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2002 .

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι την υπόθεση στο ΕΔΑΔ του ανέθεσε ο δικηγόρος των αδελφών Φωκά, Δημήτρης Γκελντής. Στην υπόθεση συνεργάστηκε και ο τούρκος δικηγόρος κ. Ο. Χεμσινλιογλού.

ΕΞΠΡΕΣΣ

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία! Συγχαρητήρια!


    {Επίσης το ΕΔΑΔ απέρριψε τα επιχειρήματα της Τουρκίας αναφορικά με την «αρχή της αμοιβαιότητας»}

    άντε, γιατί η Τουρκία,έχει τη δική της άποψη περί αμοιβαιότητας και κπ πρέπει να τη συμμαζέψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σημαντική απόφαση, γιατί υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θα κινηθούν με τον ίδιο τρόπο και οι σχετικές περιουσίες είναι τεράστιες. Δεν ξέρω εάν αποτελεί δεδικασμένο.
    Τον Τούρκο τον δικηγόρο δεν τον βλέπω πολύ καλά. Θα είχε κότσια πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.