30/9/09

Ο θαυμαστός κόσμος των media

Στο στόχαστρο της ανεξάρτητης Αρχής βρέθηκαν ο ΣΚΑΪ και ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash, αφού το ΕΣΡ ζήτησε τις ροές από τα προγράμματα που μετέδωσαν οι δύο σταθμοί για να εξεταστούν για τυχόν παράνομη έμμεση χρήση δημοσκοπήσεων. Επιπλέον το ΕΣΡ εξετάζει και ανώνυμη καταγγελία για αναφορές που έγιναν στον ΣΚΑΪ μέσω γερμανικών Μέσων σχετικά με δημοσκοπήσεις.


Αναζητά αναφορές σε δημοσκοπήσεις το ΕΣΡ

Όπως διαβάζουμε στη «Ναυτεμπορική»: «Πρόβλημα τήρησης της νομοθεσίας εγείρεται και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Σκάι και Flash. Σύμφωνα με τον κ. Λασκαρίδη «ύστερα από ανώνυμη καταγγελία το ΕΣΡ πρόκειται να εξετάσει εάν ο Σκάι παραβίασε τη νομοθεσία σχετικά με τις δημοσκοπήσεις κατά την προεκλογική περίοδο». Βάσει της καταγγελίας, ο σταθμός αναμετέδωσε (22.9, στις 19:27) - μέσω της DeutscheWell -σχόλιο γερμανικής εφημερίδας (Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ), στο οποίο αναφερόταν ότι «σε δημοσκοπήσεις, δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές, παρουσιάζονται οι Σοσιαλιστές να έχουν διαφορά 6 έως 8 μονάδες από τη ΝΔ». Το ΕΣΡ θα εξετάσει κατά πόσον η αναφορά συνιστά ή όχι παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, που προβλέπει την απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων δεκαπέντε ημέρες προ των εκλογών. Από τον Flash ζητήθηκε η ροή προγράμματος του από τις 06.00 της 27ης Σεπτεμβρίου έως και τις 06.00 της 28ης, καθώς μέλη του Συμβουλίου έκριναν πως υπήρξαν σχόλια σχετικά με δημοσκοπήσεις.»


Σχολιάζοντας την απαγόρευση της δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης δήλωσε, σύμφωνα με άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» τα εξής: «Το θέμα που προκύπτει με την απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων το τελευταίο 15θήμερο πριν από τις εκλογές είναι ότι εμφανίζονται στελέχη κομμάτων, κατά κύριο λόγο, που φαίνεται να γνωρίζουν μυστικές δημοσκοπήσεις και βγάζουν εν είδει άποψης συμπεράσματα του τύπου «κλείνει ή ανοίγει η ψαλίδα» κ.ά. Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λασκαρίδης αρκέστηκε να πει ότι ο νόμος αναφέρεται σε απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και όχι απόψεων ή συμπερασμάτων. Αυτή η κατάσταση όμως εμφανέστατα δημιουργεί προβλήματα στην ενημέρωση του κοινού, διότι δημιουργούνται υπόνοιες αν μη τι άλλο για χρήση μυστικών στοιχείων, όπως εξυπηρετεί κάθε παράταξη. Σε σχετική ερώτηση ο κ. Λασκαρίδης είπε ότι θεωρεί σωστή τη συγκεκριμένη απαγόρευση. Κατά τα λοιπά, το ΕΣΡ έδωσε στη δημοσιότητα τις καταγραφές σχετικά με την πολιτική πολυφωνία στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, τονίζοντας όμως ότι το θέμα θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου, όπως προβλέπει η νομοθεσία.»


Άρση της ανωνυμίας των bloggers

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τεντές Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τεντές
Σύμφωνο με τον προκάτοχό του εισαγγελέα κ. Σανιδά βρίσκει τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τεντέ η απόφαση για άρση της ανωνυμίας των bloggers σε περίπτωση συκοφαντίας ή τέλεσης εγκλημάτων. Όπως διαβάζουμε στο «Βήμα»: «Απόλυτα ταυτίζεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες με τον προκάτοχό του κ. Γ. Σανιδά στην άρση της ανωνυμίας των blogs αλλά και γενικότερα στην άρση του απορρήτου σε όλες τις μορφές της ηλεκτρονικής επικοινωνίας (Ιnternet) και τηλεφωνίας (κινητής και σταθερής). Χθες ο κ. Τέντες σε γνωμοδότησή του υπογραμμίζει ότι για τα blogs και την άλλη ηλεκτρονική επικοινωνία «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» σε περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα. Ετσι, μετά και αυτή τη δεύτερη εισαγγελική γνωμοδότηση, λύνονται οριστικά τα χέρια των ανακριτικών, εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών εξυβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών, εκβιαστικών μηνυμάτων κτλ. που διακινούνται από τα blogs, τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, αλλά και μέσω των κινητών τηλεφώνων (κακόβουλες κλήσεις). Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία σημειώνει ότι υβριστικά και λοιπά μηνύματα στα blogs και στο Ιnternet γενικότερα δεν προστατεύονται από το συνταγματικό απόρρητο. Ο κ. Τέντες διευκρινίζει ότι για την υλοποίηση της άρσης του απορρήτου πρέπει να διενεργείται κυρία ανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση μετά από εισαγγελική παραγγελία.»

Κόντρα Λαζόπουλου- Παναγόπουλου
Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Λάκη Λαζόπουλου και του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου μετά την λήξη της τελευταίου «Αλ Τσαντίρι νιούζ». ¨Όπως διαβάζουμε στο «Βήμα»: «Ο καβγάς ανάμεσα στον ηθοποιό και στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ προκλήθηκε από μια φράση, την οποία ωστόσο δεν είπε ο κ. Λαζόπουλος, αλλά η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κυρία Νίκη Τζαβέλλα - σε άλλη εκπομπή- και την επανέλαβε ο ηθοποιός, σχολιάζοντάς τη βεβαίως κατάλληλα στο «Αλ Τσαντίρι» που προβλήθηκε εκτάκτως την περασμένη Δευτέρα. Η επίμαχη φράση που αποδόθηκε στον κ. Παναγόπουλο και από την οποία ξεκίνησε η όλη ιστορία ήταν: «Να δείτε τι θα γίνει στις 5 του Οκτώβρη». Ο συνδικαλιστής με επιστολή του κάλεσε τον κ. Λαζόπουλο να επανορθώσει, σημειώνοντας ότι δεν είπε ποτέ αυτή τη φράση. Ο κ. Παναγόπουλος δεν παρακολουθούσε την εκπομπή, αλλά τον πληροφόρησαν οι συνεργάτες του για την εν λόγω προβολή και έδειξε να τον πείραξε ιδιαιτέρως το σχόλιο του ηθοποιού που ακολούθησε, το οποίο ήταν, όπως λέει: «Τι θα μας κάνεις, δηλαδή, κύριε Παναγόπουλε;». Στην επιστολή του πάντως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι η επίμαχη φράση τού αποδόθηκε για πρώτη φορά από την κυρία Τζαβέλλα, στη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής, την οποία διέψευσε και την κατήγγειλε ως «ψευδή και συκοφαντική». Επιπλέον, κάλεσε τον κ. Λαζόπουλο να «παίξει» στην εκπομπή του το βίντεο με τον ίδιο να εκστομίζει την επίμαχη φράση, «ειδάλλως να επανορθώσει, δημοσιεύοντας στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου του την επιστολή διαμαρτυρίας και κάνοντας αναφορά στο γεγονός στην εκπομπή του».

αποσπασμα απο αρθρο του newstime.gr

4 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι ότι:


    Εκείνοι που κυβέρνησαν για μια εικοσαετία, δημιούργησαν ένα σαθρό κρατικό τομέα, με νοοτροπίες και δομές που απέκτησαν βαθιές ρίζες και δεν ξεριζώνονται εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. otan iparxei apagoreusi dimosieusis dimoskopisewn ,aresei h oxi prepei na tirite o nomos.oson afora ton kofopoulo tou skai dilonontas antithesi stin apagoreusi theorise kalo na anaferete se apotelesmata emesws, me sindeseis me antapokriti stin germania.den kanei kamia diafora an oi én logo dimoskopiseis eginan prin tin apagoreusi.otan kaneis anafora stis teleutaies dimoskopiseis kapoios tha mporouse na to eklabei san prosfato apotelesma.gia auto allwste kai ekane tin anafora.ti diladi prospathouse na kanei?na mas enimerosei gia kati pou mpouxtisame tous teleutaious mines?oti i diafora aggize tis 10 monades ,oti o giorgakis xeskise ´sto debate kai oti xafnika egine karaellinas kai diania?ax. . . katakaimene koufopoule. . . min to pezeis tora to antikeimeniko dimosiografaki pou to trabologa to ESR ,(an kai auto me exeplixe)tha ithela poli na fate ena gero prostimo an kai tha einai gia ta matia kai mono.dont do the crime if you cant do the time.lamogio. ATHINA PALLAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mου θυμίζει εκείνο το καταπληκτικό του Χάρρυ Κλύν το όλο θέατρο του παραλόγου Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης: -Παραλαβαμε χάος.
    -Μα Κύριε πρίν απο εσάς, εσείς είσασταν πάλι.
    -Δεν έχει καμιά σημασία εμείς παραλάβαμε Χάος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκπλήσομαι που ΕΣΡ αποφάσισε να παρέμβει, συνήθως δεν το κάνει. Παρόλα αυτά ο νόμος είναι νόμος και μάλιστα έγινε για να σταματήσουν οι δημοσκοπήσεις να είναι σαν την δαμόκλεια σπάθη πάνω από το κεφάλια μας. Έλεος πια με τον κάθε δημοσιογράφο που νομίζει ότι είναι κάποιος. Μας έχουν αηδιάσει εδώ και καιρό με την δήθεν και τάχαμου ανεξάρτητη (εδώ γελάμε) ενημέρωση τους. Ηρθε καιρός μου φαίνεται να τους στείλουμε στα σπίτια τους. Αμήν.
    Ελευθερία Αγωνιζομένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.