28/9/09

Αυστρία - Ελλάδα - Το πρώτο ορθόδοξο σχολικό βιβλίο Θρησκευτικών στο γερμανόφωνο χώρο

Το πρώτο ορθόδοξο σχολικό βιβλίο για το μάθημα των Θρησκευτικών στη Δημοτική Εκπαίδευση στο γερμανόφωνο χώρο και στη γερμανική γλώσσα, παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη σε πανηγυρική εκδήλωση του Συμβουλίου Παιδείας της αυστριακής πρωτεύουσας, με κεντρικό ομιλητή τον Ελληνοορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας - Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Μιχαήλ.

Στην έκδοση του βιβλίου "Η βίβλος σε σύντομες διηγήσεις" συνέβαλαν το αυστριακό ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας, η Διεύθυνση Σχολείων Βιέννης, η αυστριακή Βιβλική Εταιρεία, η Ομάδα Εργασίας Ορθοδόξων Θεολόγων, καθώς και η Υπηρεσία Διδασκαλίας Μαθήματος Ορθόδοξων Θρησκευτικών, της οποίας προΐσταται ο Μητροπολίτης Μιχαήλ.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου με ορθόδοξο θρήσκευμα, εμπλουτισμένο με απεικονίσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη εμπνευσμένες μέσα από τον κόσμο της ορθόδοξης εικονογραφίας, που επιμελήθηκε η ορθόδοξη εικονογράφος Μάρθα Καπετανάκου-Ξυνοπούλου, ενώ στην κατάρτισή του, μετάφραση και έκδοσή του, συνετέλεσε η ειδική ομάδα εργασίας.

Το βιβλίο έχει την έγκριση όλων των ορθόδοξων επισκόπων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ορθόδοξη διασπορά στην Αυστρία, και το γεγονός αυτό θεωρείται ως μία επιπλέον έκφραση της πανορθόδοξης ενότητας και μαρτυρίας στη χώρα αυτή, στην οποία ο αριθμός των ορθόδοξων πιστών αγγίζει τις 500.000.

Αριθμητικά η μεγαλύτερη ορθόδοξη κοινότητα στην Αυστρία είναι εκείνη των Σέρβων και ακολουθούν βουλγαρική, ρουμανική, ρωσική, ουκρανική, και βέβαια το ποίμνιο της Ελληνοορθόδοξης Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας που αποτελείται από Έλληνες και Αυστριακούς, και το οποίο ιστορικά είναι το αρχαιότερο καθώς οι Ελληνες υπήρξαν οι πρώτοι Ορθόδοξοι που ήλθαν και εγκαταστάθηκαν, πριν από τρεις και πλέον αιώνες, στην τότε Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Καθώς πρόκειται για το πρώτο ορθόδοξο σχολικό βιβλίο για το μάθημα των Θρησκευτικών στη γερμανική γλώσσα, αναμένεται να προωθηθεί από την αυστριακή Βιβλική Εταιρεία και στις δύο άλλες γερμανόφωνες χώρες, στις οποίες διδάσκονται ορθόδοξα Θρησκευτικά, τη Γερμανία (όπου ο αριθμός των ορθοδόξων πιστών ανέρχεται σε σχεδόν δύο εκατομμύρια) και την Ελβετία.

Στην πανηγυρική ομιλία του κατά τη σημερινή παρουσίαση στη Βιέννη, ο Μητροπολίτης Μιχαήλ τόνισε πως το βιβλίο αποτελεί έκφραση της θέλησης και επιμονής της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την ενσωμάτωσή της στην αυστριακή κοινωνία, όπως και έκφραση της σπουδαιότητας που δίνει στο μάθημα των Θρησκευτικών όσον αφορά τη διατήρηση της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας της ορθόδοξης μειονότητας, των Ελλήνων, Σέρβων, Βουλγάρων, Ρώσων, Ουκρανών, Γεωργιανών και Αράβων.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, είναι επιπλέον μία έκφραση του γεγονότος ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια Εκκλησία μειονοτική, έχει όμως ίσα δικαιώματα με τις άλλες, τη Ρωμαιοκαθολική και την Προτεσταντική, της οποίας υπερέχει αριθμητικά.
Πηγή express.gr

8 σχόλια:

  1. μου κανει εντύπωση ότι κράτη αναθρεμμένα σε άλλες κουλτούρες όχι μόνο δεν κυνηγούν την ορθοδοξία αλλά την προάγουν κι όλας.
    εδώ στην ελλάδα μέσα στον όλο αφιονισμό μας θέλουμε να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων, μαζι με τ άλλα,(γλώσσα,ιστορία κλπ) ένα θεμελιώδες,δομικό κομμάτι της ύπαρξης μας.
    και όχι μόνο αυτό. προωθούμε κάθε αντίθετη,διασπαστική αντίληψη θεωρώντας τη προοδευτική.έτσι για να εφαρμοστεί το κλασσικό "διαίρει και βασίλευε".
    το τραγικό είναι ότι αυτά τα κάνουν ακόμα και επώνυμα στελέχη της ορθόδοξης εκκλησίας, με επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο.

    δεν θέλει να καταλάβει ο ηλίθιος νεοέλληνας ότι από στρατηγικής και διπλωματικής πλευράς μόνο, η ορθοδοξία είναι κεφάλαιο γιατί έχει ριζωμένη παράδοση 2000 ετών, δημιούργησε πολιτισμό και αποτελεί ισχυρότατο συνεκτικό δεσμό μεταξύ ανθρώπων και λαών, παρακάμπτοντας άλλες διαφορές.
    αυτο που κατάλαβε ως έξυπνος και ευφυής άνθρωπος ο πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB παρακαλώ και προωθεί την ορθόδοξη πίστη στη χώρα του.
    γνωστός, μου έλεγε ότι πρόσφατα ρώσος πολιτικός αξιωματούχος ρωτούσε αντίστοιχο έλληνα:"μα τι πάθατε εκεί στην ελλάδα;κυνηγάτε την εκκλησία και την ορθοδοξία;".

    αλλά τόσο ξεφύγαμε εδώ που δεν την κυνηγάνε μόνο οι άθεοι κλπ αλλά πρωτοι και καλύτεροι οι ίδιοι οι χριστιανοί (ιερωμένοι και λαϊκοί).

    η τρέλλα σε όλο της το μεγαλείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και τι μας ενδιαφέρει εμάς άραγε ;
    α ναι ξέχασα Ελληνισμός=Ορθοδοξία ή μήπως όχι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δὲν νομίζω ὅτι ἡ ὀρθοδοξία ἀλλοίωσε τοὺς ἕλληνες, μᾶλλον τὸ ἀντίθετο ἔγινε. Δὲν νομίζω ὅτι
    Ελληνισμός=Ορθοδοξία
    ὅπως λέει ὁ φίλος πιὸ πάνω.
    Ἀπόδειξις: Νὰ δοῦμε τί θὰ ἐξαφανισθῆ πρῶτο, ἢ λέτε νὰ ἐξαφανισθοῦν καὶ τὰ δύο μαζί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ἀπόδειξις: Νὰ δοῦμε τί θὰ ἐξαφανισθῆ πρῶτο, ἢ λέτε νὰ ἐξαφανισθοῦν καὶ τὰ δύο μαζί;"

    Πολύ απλά αν πάψουμε να είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα πάψουμε να είμαστε και Έλληνες. Τα ιστορικά προηγούμενα των εξισλαμισθέντων Ελλήνων (Τουρκοκρητικών, Τουρκοκυπρίων, Γενιτσάρων) όπως και των συμπαγών ελληνικών πληθυσμών της Νότιας Ιταλίας (οι οποίοι ασπάστηκαν τον Παπισμό) αποδεικνύουν του λόγου του αληθές.
    Και κάτι τελευταίο:
    Η Εκκλησία Του Χριστού υπάρχει εδώ και 2000 χρόνια. Μέσα σ' αυτό το διάστημα κράτη, αυτοκρατορίες και διάφοροι "ισμοί" έχουν έλθει και παρέλθει. Και αυτό τα λέει όλα.
    Η Ελλάς χωρίς Τον Χριστό και Την Εκκλησία Του (Την Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Ορθόδοξη) δεν έχει κανένα ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ένα δεν αναιρεί κατ'ανάγκη το άλλο.
    Ο πολιτισμός της Ελλάδος δεν προήλθε από τον Χριστιανισμό , ούτε ο Χριστιανισμός προήλθε από τον πολιτισμός.
    Γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν παράλληλα και πρέπει είτε το ένα να χαθεί είτε το άλλο να το κυνηγήσουμε;
    Δλδ στα άλλα κράτη που υπάρχουν πολλές θρησκείες μαζί ο πολιτισμός αλλοιώνεται από την θρησκεία ή το ανάποδο;
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να ανακατέύουμαι σε έναν κουβά πράγματα ανόμοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έθνος=όμαιμον,ομόγλωσσον,ομότροπον,ομόδοξον. Η σειρά δέν είναι τυχαία.
    α)μέσω τής αστικοποιήσεως καί προπαγάνδας αλλοιώθηκε τό πρωτογενές ομότροπον,υποκαθιστούμενον από τήν δυτική ψευτοκουλτούρα καί τόν χαζοαμερικανισμόν,προσθέστε εδώ καί τούς εισβολείς λαθραίους μέ τίς δικές των πρακτικές καί κατανοήσεις καί τί αλλαγές φέρνουν καί θά φέρουν στήν ελληνικήν κοινωνίαν
    β)τό ομόγλωσσον σβήνει,πρώτα μέ τόν εκμαυλισμόν κάι εκχυδαϊσμόν τής γλώσσης από τό ψευτοελληνικόν κράτος,δευτερευόντως μέ τήν τάσιν 'δυτικοποιήσεως'-προπαγάνδα ανελέητη-,προσθέστε τήν αγγλοσαξονική ψευτοκουλτούρα καί τήν σταδιακή υιοθέτησιν αγγλικών στήν καθημερινότητα,προσθέστε τά greeklish(γραικυλικά...),καί νοιώστε πού βρισκόμαστε.
    γ)τό όμαιμον ώς τώρα διετηρήθη σέ μεγάλο ποσοστόν-δείτε καμμιά γενετική έρευνα εσείς πού δέν τό πιστεύετε-όμως...μέ τήν μαζική ροή αλλοφύλων καί τήν σταδιακή αλλά επεκτεινόμενη ραγδαίως επιμειξίαν μέ αυτούς,προσθέτοντας τούς φόνους χιλιάδων ελληνόπουλων από τίς μητέρες των εν τη γαστρί αυτών(εκτρώσεις),ε,τί πιό φυσιολογικόν νά βάλλεται καί τό ομόθρησκον ώς τε νά 'δέσει τό γλυκόν'. τά φίδια έχουν αποφασίσει νά τελειώνουν μέ τό Γένος ΜΑΣ.εμείς τί κάνουμε γιά νά αντιδράσουμε είναι τό θέμα.
    όταν μιλάμε γιά Έθνος αυτά τά 4 πράγματα είναι αναγκαίως 'ανακατευόμενα'.ειδάλλως μιλάμε αποσπασματικώς καί στόν 'αέρα'.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε μικροψυχοι,αφηστε τους ανθρωπους να το χαρουν μεχρι την επομενη Δευτερα.Λετε να μην εχει τηλεφωνησει η γιαννακου στον λοβερδο και να το εχει επισημανει ?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.