29/9/09

Α.Ντάουνερ και Ν.Αναστασιάδης «καρφώνουν» Καραμανλή, Ντόρα και την Ελλάδα...

Τα απόρρητα ντοκουμέντα των Ηνωμένων Εθνών περιέχουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον ρόλο της Ελλάδας στις συνομιλίες


Προβληματικές αναφορές και χαρακτηρισμούς για πολιτικούς της Ελλάδας, του ίδιου του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ αλλά και του αρχηγού του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη για τον Κ. Καραμανλή (σύμφωνα με τις καταγραφές του ΟΗΕ) περιλαμβάνουν απόρρητα ντοκουμέντα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα.

Στα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» διαπιστώνεται ακόμη ότι η Αγκυρα είχε σπεύσει από τον Μάρτιο να διασυνδέσει με την απαράδεκτη ανοχή του κ. Ντάουνερ το Κυπριακό και με τις τουρκικές απαιτήσεις για τη Θράκη.

Τα πολλά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δεκάδες απόρρητα ντοκουμέντα του ΟΗΕ έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερες συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις, ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση και η αντικειμενικότητα του ρόλου του κ. Ντάουνερ ως μεσολαβητή.

Συγχρόνως όμως δημιουργούνται ερωτηματικά για τις διαπιστώσεις ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι μειωμένο για το Κυπριακό.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤ0 1
«Η Ελλάδα δεν παίζει σημαντικό ρόλο»

Στις 12 Φεβρουάριου 2009 πραγματο-ποιή­θηκε στη Λευκωσία συνάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν με τον Αλ. Ντάουνερ (στη συνάντηση συμμετέχουν ακόμη εκ μέρους του ΟΗΕ οι Τ. Μπρουκ Ζεριχουν, Γ. Σάμπρα και Σόνια Μπάχμαν και από την Κομισιόν οι κ. Μ. Λι, κ. Μαρτίνεζ και ο Χολμ Πέντερσεν).

Οι σημειώσεις που κρατήθηκαν από το επιτελείο του κ. Ντάουνερ είναι ενδιαφέρουσες κυρίως σε σημεία που περιγράφουν αναφορές του κ. Ντάουνερ τόσο για τη στάση της Ελλάδας όσο και για τις προθέσεις της κ. Μπακογιάννη αλλά και του Γ. Παπανδρέου. «Ο κ. Ντάουνερ είπε (σ.σ. καταγράφει ο πρακτικογράφος) ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν προτιμότερο να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω των «προεδρικών εκλογών» στον Βορρά.

Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, αν και όχι σημαντικός παίκτης, ήταν πολύ επιβοηθητική. Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν, αν και τώρα εμφανίζεται πιο σκληρή. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται περισσότερο παρεμβατικός με τη θετική έννοια».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤ0 2
«Ο Καραμανλής δεν έχει επιρροή»
Συνάντηση Ντάουνερ με Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Απακάν στην Αγκυρα Δευτέρα 18 Μαΐου 2009 14.30. Παρόντες από τουρκικής πλευράς ο αναπληρωτής ΥΦΥΠΕΞ Χαϊνταρ Μπερκ, πρέσβης Μπέρκι Ντιμπεκ και οι διπλωμάτες Κερίμ Ουρας, Μπαρκάν Οζ, Ντενίζ Εκέ και ο νομικός σύμβουλος Μουράτ Σεν.

Ο κ. Ντάουνερ ρωτήθηκε από τον κ. Απακάν για τις προσδοκίες που υπάρχουν από την Ελλάδα: «Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αν και η κ. Μπακογιάννη ήταν πολύ προσηλωμένη, η Ελλάδα δεν σπαταλά και τόση ενέργεια για το θέμα. Παρά τους δεσμούς σε πολιτισμό και γλώσσα, η Αθήνα έχει μικρή επιρροή στους Ελληνοκύπριους. Αυτό δεν εκπέμπει ισχυρές θέσεις και (σ.σ. η Αθήνα) δεν έχει ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες...».

Ο κ. Ντάουνερ είχε ακούσει τρεις μήνες πριν και πάλι για το μειωμένο ενδιαφέρον της Ελλάδας. Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ στα γραφεία του κόμματος στις 16 Ιανουαρίου, ο Ν. Αναστασιάδης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σύμφωνα με το απόρρητο σημείωμα του πρακτικογράφου του ΟΗΕ: «...Αλλά ο ρόλος της Ελλάδας μέχρι σήμερα έχει υπάρξει απογοητευτικός.

Ο Καραμανλής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αναστασιάδη, δεν επιθυμεί να πληρώσει το πολιτικό κόστος. Στον προηγούμενο γύρο ο κ. Σημίτης έστειλε συμβούλους.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤ0 3
Τον χαβά τους με τη Θράκη

Στην ίδια συνάντηση, οι Τούρκοι έθεσαν και θέμα Θράκης, πιστή πλέον στην τακτική της να εγείρει το μειονοτικό ζήτημα διεθνώς ως διμερές πρόβλημα και μέρος του συνολικού «πακέτου» «Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη» που επιδιώκει να διαμορφώσει η Αγκυρα. Το έγγραφο του ΟΗΕ αναφέρει: «Ο πρέσβης Μπερκ επεκτάθηκε και στο θέμα των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Τούρκων της Δ. Θράκης. Λόγω του άρθρου 19 του ελληνικού Συντάγματος 60.000 εθνικά Τούρκοι έχουν χάσει την υπηκοότητά τους.

Ο νόμος αυτός καταργήθηκε μόλις το 1996. Διατηρούνται όμως οι διακρίσεις στον εκπαιδευτικό τομέα. Αναφερόμενος στο κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είπε ότι έγινε στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών για απαγόρευση της θρησκευτικής εκπαίδευσης...». Γι’ αυτή την εξόφθαλμη εκτός διαδικασίας παρέμβαση δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από την πλευρά του διεθνούς και υποτίθεται αντικειμενικού μεσολαβητή.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
web.mac.com

10 σχόλια:

  1. Πάντως πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι οι εκτιμήσεις τους είναι ορθότατες. Τώρα το γεγονός ότι εμείς ως λαός δεν μπορούμε να κάνουμε τις απλούστατες αυτές διαπιστώσεις, μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι οδεύουμε πλέον τροχάδην και αλλόφρονες για την άβυσσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργος-Ντόρα πάνε πακέτο και με τη βούλα του ΟΗΕ.
    Τώρα, οι εθελοτυφλούντες εν Ελλάδι, θα μιλήσουν πάλι για συνομωσιολογίες;
    Μας φέρνουν καπέλο τον πιο αμερικανόδουλο πρωθυπουργό στην ιστορία της Ελλάδας, με πιθναή αρχηγό της αξ. αντιπολίτευσης την επίσης αμερικανόδουλη και 'πιασμένη' από παντού Ντόρα Μπακογιάννη.
    Τελικά, ως λαός είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
    Αντιδράστε και δώστε δύναμη στον Καραμανλή, έστω και να τα έκανε χάλια στα εσωτερικά θέματα.
    Μην παραδίνεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε στον Καραμανλή ρε μεγάλε.
    Κλωτσιά σε όλους να πάνε να μαμηθούν και να οργανώσουμε διαφορετικά την πολιτεία μας να αναδειχθούν άλλα άτομα.Αποδεδειγμένα όλοι τους μας πηδάνε συνεχώς γιατί να τους εκλέγουμε μια τον ένα μία τον άλλο;Οσο για τους υπόλοιπους εφιάλτες με μια γρήγορη ματιά βλέπουμε τι κουμάσι είναι ο καθένας.Δραστικά μέτρα βλάκες νεοΕλληνες,ξεκολάτε απο τα ρουσφέτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 4:52 μμ

    "έστω και να τα έκανε χάλια στα εσωτερικά θέματα."

    Γιατί, στα εξωτερικά τα πήγε περίφημα; Υπήρξε ποτέ η Ελλάδα πιο αδύναμη και απομονωμένη απ' ό,τι τώρα;

    Ξυπνήστε επιτέλους μερικοί. Καλά σου τα γράφει ο 5:01 μμ. Όσο εσείς κοιμάστε και ψηφίζετε τους ίδιους και τους ίδιους ανίκανους, φαύλους και πουλημένους, τόσο η Ελλάδα θα πηγαίνει κατά διαόλου. Αν μπορεί να πάει βέβαια χειρότερα απ' ό,τι είναι τώρα.

    Σ. Κομνηνέ, νομίζω ότι τα ίδια λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην ξεχνάμε ποιοι κάνουν αυτές τις δηλώσεις. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Ντάουνερ. Βάλτε συνδέσμους για το παρελθόν των κυρίων, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Εμποδιο ο Καραμανλής, φάτε τον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένας λόγος παραπάνω να στηριχθεί ο Κώστας Καραμανλής και να μαυριστεί ο Γιωργάκης και η Ντορούλα από όλους μας.Είναι ντροπή αυτοί οι προδότες να είναι πολιτικοί μας.Εφιάλτες μέσα στην βουλή μας περιμένουν την σειρά τους να φυλάξουν τις Θερμοπύλες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ κι εγώ μ'αυτούς που λένε ότι πρέπει να στηριχθεί ο Καραμανλής.
    Δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να υπάρξει, αλλά είναι ό,τι καλύτερο έχουμε αυτή τη στιγμή. Κακά τα ψέμματα.
    Ελπίζω να αποδειχθεί πιο εχέφρων ο λαός μας και μέσα στην απογοήτευσή του και τον συνεχή βομβαρδισμό από τα κανάλια υπέρ του Giorgos, να μην δώσει (έστω κι αυτό) την αυτοδυναμία στον αιθεροβάμων και αφελή κύριο ΓΑΠ.
    Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, όπως ανέφερε και κάποιος άλλος παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το "τοπίο στην ομίχλη" του Giorgos μόνο την Ελλάδα δεν συμφέρει. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. να στηριχθει ο ανικανος για να αποτελειωσει οτι εμεινε ορθιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η απαξίωση σε όλους και ολα είναι εύκολη... είναι αυτό που ζητάνε αυτοί που θέλουν τον κόσμο χωρίς θέληση και αντιστάσεις έτσι ώστε να πετύχουν τα σχέδια τους... βλέπε σχέδιο Ανάν. Για τον λόγο αυτό βρίσκουν τρόπους να διαβάλλουν όσους τους αντιστέκονται ... βλέπε Τάσο Παπαδόπουλλο ο οποίος εκτός από την στάση του στο σχέδιο Ανάν αποδείχτηκε πολύ καλός και σε όλους τους άλλους τομείς. Τον διέβαλλαν, έκαναν τον πολλούς να τον απαξιώσουν και κατάφεραν και έκλεξαν τον εκλεκτό τους... τον Χριστόφια που είναικατά πολύ κατώτερος σε όλα και προπάντος στον κυπριακό... όλα αυτά τα κατάφεραν με την απαξίωση. Τώρα προσπαθούν να πετύχουν τα ίδια και με τον Καραμανλή ο οποίος αν και δεν συγκρίνεται με τον Τάσο, έχει αντιστάσεις και στην εξωτερική πολιτική έχει πετύχει αρκετά... Λέγοντας να ους στείλουμε να μαμηθούν στο τέλος θα μαμηθούμε εμείς... κατά ακρίβειαν θα βιαστούε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.