27/9/09

Απούσα η Αθήνα από την Κομισιόν

Χωρίς την Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις για τα «βαριά» χαρτοφυλάκια των επιτρόπων
Η προεκλογική περίοδος βλάπτει την παρουσία μας στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της περιγραφής των εξελίξεων σε σχέση με την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην επόμενη Κομισιόν.


Ουσιαστικά, η Αθήνα είναι απούσα από τη διαπραγμάτευση που ήδη εξελίσσεται στις Βρυξέλλες για την κατανομή των χαρτοφυλακίων της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι διεργασίες άρχισαν την επομένη της επανεκλογής, την περασμένη εβδομάδα, του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν και εξελίσσονται ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα έχει το ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα «βαριά» χαρτοφυλάκια, αυτά της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της γεωργίας, της απασχόλησης, του ανταγωνισμού, των εξωτερικών σχέσεων, της διεύρυνσης, της περιφερειακής πολιτικής. Στα χαρτοφυλάκια «πρώτης ταχύτητας», όπως θα μπορούσε να τα ονομάσει κανείς, περιλαμβάνεται πλέον, σαφώς, και αυτό του περιβάλλοντος, το οποίο διαχειρίστηκε, κατά κοινή ομολογία, με εξαιρετική επιτυχία ο κ. Σταύρος Δήμας.

Να παραμείνει

Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Αθήνα εξέφρασε διακριτικά την επιθυμία να διατηρήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, κάτι που όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Πέραν αυτού όμως, στη διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα, η ελληνική πλευρά δεν έχει λόγο. Και αυτό δεν επηρεάζει μόνο το ότι όταν τελικά επιλέξει χαρτοφυλάκιο να έχουν μείνει στα αζήτητα τα β΄ διαλογής, τα λιγότερο σημαντικά, όπως για παράδειγμα αυτό του πολιτισμού, των οπτικοακουστικών μέσων, της αλιείας, της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επηρεάζει και τη διαμόρφωση των συσχετισμών σε μια σειρά από θέσεις για τις οποίες η χώρα μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, σαφώς συνδεδεμένο με τα εθνικά μας θέματα είναι το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης, που έχει μεγάλη σημασία ο εκπρόσωπος ποιας χώρας θα το αναλάβει. Καθώς ως προς το πρόσωπο του νέου Ελληνα επιτρόπου δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, με εξαίρεση το ενδεχόμενο που κάποια στιγμή ακούστηκε να προτιμηθεί από το ΠΑΣΟΚ η κ. Λούκα Κατσέλη, μπορεί, τελικά, οι εξελίξεις του ιρλανδικού δημοψηφίσματος να δώσουν μια ανάσα στην Αθήνα. Αυτό γιατί, όπως εκτιμάται, εάν οι Ιρλανδοί ψηφίσουν «ναι», θα υπάρξει καθυστέρηση στην ανάληψη καθηκόντων της νέας Κομισιόν, που μπορεί να μετατεθεί και για τις αρχές του επόμενου έτους. Παράλληλα, η λειτουργία της Κομισιόν με όρους Λισσαβώνας και όχι Νίκαιας, συνεπάγεται διαφοροποιήσεις στον συσχετισμό δυνάμεων, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων χαρτοφυλακίων, προς αποκατάσταση των ισορροπιών μεταξύ των χωρών-μελών.

Η πρόταση, μέσω συνέντευξής του στην «Κ», το περασμένο Σάββατο, του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου να ορισθεί εκ νέου Ελληνας επίτροπος στην Ε.Ε. ο κ. Σταύρος Δήμας, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως αφετηρία διαλόγου, ώστε να γίνει στο ζήτημα επιλογής επιτρόπου ένα σημαντικό βήμα. Να απαγκιστρωθεί η διαδικασία από τα στενά κομματικά κριτήρια, που ακολουθούνται μέχρι σήμερα από τα δύο μεγάλα κόμματα και να επιδιωχθεί ευρύτερη συναίνεση σε πρόσωπα για τα οποία υπάρχει γενικευμένη παραδοχή ότι «μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά», ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα, διαχειριζόμενα ένα από τα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η πρόταση Πάγκαλου έπεσε στα μαλακά, χωρίς να προκαλέσει τον αντίκτυπο, που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε και χωρίς να δρομολογήσει, τουλάχιστον άμεσα, διαδικασίες αλλαγής του τρόπου επιλογής του εκάστοτε επιτρόπου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.