6/4/15

(Μεγάλη) Εβδομάδα Κυπριακού: Μπαρμπαρός, ΝAVTEX, ENI/KOGAS και Άιντα

Από την Τουρκία στην Κύπρο σήμερα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα
Όλα δείχνουν ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν μετά τις
"εκλογές" στα κατεχόμενα
Εξελίξεις σε σχέση με το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, με την κάθοδο στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

Φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα, προκειμένου να συζητήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, μετά τις λεγόμενες εκλογές στο ψευδοκράτος, που θα διεξαχθούν στις 19 Απριλίου. Σήμερα, εξάλλου, λήγει και η ισχύς της δεύτερης παράνομης τουρκικής ΝAVTEX. Η μη ανανέωσή της, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός, δημιουργεί, σύμφωνα με τον Νορβηγό διπλωμάτη, τις προϋποθέσεις επανόδου στον διάλογο.

Ως εκ τούτου, ο κ. Άιντα, θεωρώντας πως αίρονται οι λόγοι που οδήγησαν στη διακοπή των συνομιλιών τον περασμένο Οκτώβριο, θα έχει χωριστές επαφές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου αύριο Τρίτη και αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ν’ ανακοινώσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Χθες, μάλιστα, ο κ. Άιντα μετέβη στην Άγκυρα όπου σήμερα θα έχει σειρά επαφών με Τούρκους αξιωματούχους πριν φτάσει το απόγευμα στο νησί.

Από το σημείο που διακόπηκαν
Σύμφωνα με προγενέστερες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, οι διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση που επανεκκινήσουν, αναμένεται ν’ αρχίσουν από το σημείο από όπου διακόπηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως ο Άιντα δήλωσε κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο, στόχος είναι, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα ΗΕ αναμένεται να καταθέτουν προτάσεις, οι οποίες δεν θα είναι δεσμευτικές, αλλά θα έχουν στόχο τη γεφύρωση του χάσματος για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να περάσουν στο τελικό στάδιο του πάρε-δώσε. Η Κυβέρνηση, ωστόσο, απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας και παραπέμπει στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, που αποκλείει τέτοια ενδεχόμενα.

Οι επόμενες κινήσεις
Αξίζει, εξάλλου, να τονιστεί πως η θέση της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προϋποθέτει ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση πραγμάτων που επικρατούσε τον περασμένο Οκτώβριο, πριν από την απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή της συμμετοχής της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Ως εκ τούτου, χαιρετίζει την απομάκρυνση του Μπαρμπαρός και πλέον αναμένει την ανανέωση ή μη της τουρκικής παράνομης οδηγίας προς ναυτιλλομένους. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, υπάρχουν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανανεώσει την παράνομη ΝAVTEX, κάτι τέτοιο θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Όμως, αναφέρει πως εάν η Άγκυρα παραβιάσει ξανά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε η ε/κ πλευρά θ’ αναστείλει εκ νέου τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις και θα αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της Τουρκίας, επιρρίπτοντάς της το νέο αδιέξοδο. Η Κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η φυγή του Μπαρμπαρός συνδέεται με την αποχώρηση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS και διαμηνύει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά.

Οι «εκλογές» το κλειδί
Με αφορμή, πάντως, την άφιξη του Άιντα στην Κύπρο κόμματα και Αρχιεπίσκοπος προέβησαν σε προειδοποιήσεις. Οι «εκλογές» στα κατεχόμενα είναι αυτές που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. «Η επιτυχία των συνομιλιών», πρόσθεσε, «εξαρτάται από το ποιος θα εκλεγεί. Σε περίπτωση που εκλεγεί ο Έρογλου, δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο τέλος. Μιλούν για τις πραγματικότητες που υπάρχουν και οι πραγματικότητες είναι τα σπίτια και οι περιουσίες μας που θεωρούν δικά τους», είπε. Τέλος σημείωσε πως «και 800 χρόνια να περάσουν θα παραμείνουμε και Έλληνες και Χριστιανοί και θα διεκδικούμε τις περιουσίες και τα σπίτια μας. Είναι δικά μας και δεν μπορεί καμιά δύναμη να μας τα αφαιρέσει».

Ανησυχίες από κόμματα
Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα πάει σε συνομιλίες είτε υποκύπτοντας σε απειλές, είτε υποχωρώντας από κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, είναι σημαντικό με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι χειρισμοί του Προέδρου να έχουν ως βάση τις διαχρονικές αρχές και θέσεις μας και τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι, αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λειτουργήσει με συνέπεια σε αρχές, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την ανησυχία του επειδή έχει δρομολογηθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες εγγυήσεις ότι αυτές θα είναι ουσιαστικές. Τέλος, το μέλος της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών, Στέλιος Στυλιανού, διερωτήθηκε τι άλλαξε από το καλοκαίρι, όταν ο Πρόεδρος διαπίστωνε αδιέξοδο λόγω των προτάσεων και της τακτικής της τουρκικής πλευράς, που να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες και προσδοκίες για αλλαγή της στάσης της Άγκυρας. «Τίποτε απολύτως. Αντίθετα η Τουρκία έγινε ακόμα πιο επιθετική και προκλητική», είπε.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη τη Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου. Σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις συνομιλίες που θα έχει με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο Πρόεδρος αναμένεται να έχει συναντήσεις και με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.