25/4/15

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αποφασίσει σοβαρά και συνολικά το μέλλον της

"Eίναι ανόητο να δανείζεσαι ως πτωχευμένος υπό τον όρο ότι θα μειώσεις τα εισοδήματά σου».
Όταν οι 18 υπουργοί Οικονομικών ακούν τον Έλληνα υπουργό να λέει αυτή τη φράση, κατεβάζουν τα μολύβια, βγάζουν τα ακουστικά. Τους είναι αδύνατον να παρακολουθήσουν την ελληνική οικονομική σκέψη. Αν είναι ανόητο τότε γιατί ζητάς δανεικά; Ποιος ζήτησε να μειώσεις τα εισοδήματά σου; Είχες δηλαδή λεφτά και σου ζήτησε κάποιος να πετάξεις τα μισά στη θάλασσα; Το αντίθετο συμβαίνει, δεν έχεις εισοδήματα, σου προτείνουμε τους τρόπους που θα αυξήσεις την παραγωγή σου κι εσύ αρνείσαι. Ο υπόλοιπος πλανήτης δεν μπορεί να κάνει τη μετάφραση και γι’ αυτό δεν μας καταλαβαίνει. Όταν λέμε να μη μειώσουμε τα εισοδήματά μας, εννοούμε να συνεχίσουν να πληρώνουν όπως έκαναν πάντα για να συνεχίσουμε κι εμείς να ζούμε όπως το 2009 χωρίς να αλλάξουμε τίποτα. Εννοούμε τα δικά τους λεφτά. Έτσι, δεν είναι ανόητο να δανειζόμαστε πτωχευμένοι. Έτσι μάλιστα.
Υπάρχει ένα καλός κύριος αρμόδιος για τις συντάξεις που κάθε μέρα είναι σε κάποια τηλεόραση. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή είναι πένθιμος, ανακοινώνει ότι δεν υπάρχει σωτηρία για τον ΟΑΕΕ, ότι καταρρέει με τρύπα 535 εκ. για το 2015, ότι έχουν μαζευτεί 400 χιλιάδες που περιμένουν να πάρουν σύνταξη αλλά δεν υπάρχουν λεφτά, ότι το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις, ότι κάθε χρόνο χρειάζονται επιπλέον 1-2 δις για να λειτουργήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο καταγγέλλει την τρόικα aka θεσμούς, ότι ζητάνε μειώσεις των συντάξεων, βάζει κόκκινες γραμμές, δίνει ηρωικές μάχες, αποκαλύπτει ότι οι μειώσεις του 2012 δεν έπρεπε να γίνουν. Ο προϊστάμενος υπουργός του καλού κυρίου προαναγγέλλει δικαστικές διώξεις εις βάρος εκείνων των ανάλγητων που μείωσαν τις συντάξεις, υπάρχουν μάλιστα και δικαστήρια που αποφασίζουν την επιστροφή αναδρομικά των χρημάτων που κόπηκαν.
Κάθε πρόταση που ξεκινάει με τη φράση «οι δανειστές ζητάνε», θέλουν, επιβάλλουν, είναι απάτη. Αφού δεν έχουν να πληρώσουν τώρα τις συντάξεις πώς θα κάνουν και αυξήσεις; Υπάρχει σχέδιο. Θα συστηθεί ένα Ταμείο που θα εκμεταλλεύεται τα έσοδα από την εξόρυξη πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες. Δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι έρευνες, δεν έχει συσταθεί κοινοπραξία, δεν έχει αρχίσει η εξόρυξη, δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο κατάλληλα προς εκμετάλλευση, τα αποτελέσματα του Ταμείου θα τα δούμε σε 50 χρόνια. Κανένα πρόβλημα, μακροπρόθεσμα όλοι θα είμαστε νεκροί. Μέχρι τότε μπορούν οι εταίροι μας να μας δανείζουν ώστε να μην αλλάξουμε το χρεοκοπημένο, κοινωνικά άδικο, ασφαλιστικό μας σύστημα.
Πώς μπορούν άνθρωποι να λένε αυτά τα πράγματα, και το κυριότερο, πώς υπάρχουν άνθρωποι που τα ακούν και τα πιστεύουν; Πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες ανακοινώνουν ότι θα πάρουμε 5 δις προκαταβολή από τους Ρώσους για τα μελλοντικά κέρδη του Turkish stream, του αγωγού που θα περάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Το πρόβλημα μάλιστα του υπουργού είναι να διαβεβαιώσει ότι το όνομα θα αλλάξει, θα γίνει «ελληνικός» αγωγός, Greek stream, γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε υπερήφανοι, είμαστε Έλληνες. Είναι ο τρίτος αγωγός την τελευταία δεκαετία που θα γίνει, κάποτε, αλλά ποτέ δεν γίνεται. Δηλαδή από έναν αγωγό που δεν έχει ακόμα κέρδη, που δεν έχει μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη ώστε να έχει κέρδη, που δεν έχει κατασκευαστεί, που δεν έχει κόψει καν την κορδέλα για να ξεκινήσουν τα έργα, που δεν υπάρχει συμφωνία για την πραγματοποίησή του, που δεν έχει συσταθεί καν κοινοπραξία για τη δημιουργία του, εμείς παίρνουμε ήδη κέρδη έναντι. 5 δις από τους Ρώσους που δεν επενδύουν ούτε 5 ευρώ στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Την άλλη μέρα, φυσικά, ο αρμόδιος Ρώσος υπουργός το διαψεύδει. Στο σημερινό δικτυωμένο κόσμο, όλα γίνονται γνωστά μέσα σε λίγα λεπτά. Η πολιτική που διεξάγεται στα τηλεοπτικά πρωινάδικα έχει ημερομηνία λήξης το τέλος της εκπομπής.
Συνεχίζουμε μετά από τόσα χρόνια να επιμένουμε στη δική μας κατασκευασμένη πραγματικότητα. Και σιγά-σιγά η συμπάθεια με την οποία μας αντιμετώπιζε ο πλανήτης μετατρέπεται σε ειρωνεία και αντιπάθεια. Μέχρι τώρα είχαμε υποστηρικτές, δεν είναι εύκολο, είναι οδυνηρό να αλλάξεις διαμορφωμένες συνήθειες, ένα οικονομικό μοντέλο που χρεοκόπησε, να μεταρρυθμίσεις όλες τις κρατικές δομές. Χρειάζεσαι χρόνο, βοήθεια, κατανόηση. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, η κατανόηση έχει μετατραπεί σε εχθρότητα, ιδίως από τους φτωχότερους από εμάς όπως η Σλοβακία. Γιατί, τώρα, αποκαλύπτεται όλη η αντιμνημονιακή παραφροσύνη. Η οποία στην πραγματικότητα ήταν αντιευρωπαϊκή, αντιδυτική, αντιμεταρρυθμιστική. Δεν είναι ότι δυσκολευόμαστε. Δεν θέλουμε να προσπαθήσουμε, δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Θέλουμε να μείνουμε εκεί που είμαστε, στο 2009, και θέλουμε να μας χρηματοδοτούν γι’ αυτό. Όπως τη διετία 2008-09 μας έδωσαν πάνω από 60 δις για «να πέσουν στην αγορά», αυτό ζητάμε και τώρα. Δεν γίνεται καμιά σκληρή διαπραγμάτευση. Όχι σκληρή, δεν γίνεται καν διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση σημαίνει προτάσεις, άλλες λύσεις, άλλη κατανομή των βαρών, άλλοι κοινωνικοί συσχετισμοί. Τρεις μήνες δεν υπάρχει ούτε ένα διαφορετικό, ούτε ένα καινούργιο πράγμα, σε έναν οποιονδήποτε τομέα, απ’ όσα ήδη ξέραμε, απ’ όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ξαναβλέπουμε την παλινόρθωση της μεταπολίτευσης στην πιο ακραία και γκροτέσκα μορφή της. Ένα πράγμα λέμε μόνο στην υπόλοιπη Ευρώπη: Η Ελλάδα είναι sui generis κράτος, έτσι θέλει να είναι και αν τη θέλετε στην Ευρώπη πρέπει να τη χρηματοδοτείτε.
Το 2015 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ευρώπη. Προβλέπουν ότι το σύνολο των χωρών θα περάσει σε θετική ανάπτυξη, μετά από 7 χρόνια κρίσης, η ύφεση φαίνεται ότι τελειώνει. Η Πορτογαλία, μια πρώην μνημονιακή χώρα, δανείζεται ήδη με αρνητικά επιτόκια. Άρα δεν ήταν μόνο για Γερμανούς και Ολλανδούς και βόρειους, δεν ήταν κόλπο, όπως μας έλεγαν, οι χώρες που αποδεικνύονται αξιόπιστες αποκτούν την εμπιστοσύνη των αγορών, ο κόσμος επενδύει επάνω τους. Μηδενικά και αρνητικά επιτόκια, δηλαδή τέλος το πρόβλημα του χρέους, δηλαδή χρηματοδότηση για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα το τριετές ομόλογο έφτασε στο 29% επιτόκιο. Αυτά τα έντοκα που λήγουν κάθε μήνα και μας έχουν οδηγήσει σε ασφυξία, πριν μερικούς μήνες τα δανειζόμασταν με 2%. Σήμερα δεν μας δανείζει κανείς. Το τελευταίο εξάμηνο της πολιτικής ανασφάλειας, όλοι οι δείκτες γύρισαν αρνητικοί. Πάλι ύφεση, πάλι ανεργία, πάλι ελλείμματα. Τη Δευτέρα με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απ’ αυτές που κατηγορούσε, η κυβέρνηση αφαίρεσε όλο το ρευστό από τα νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης. Ξεκίνησε ο υποχρεωτικός εσωτερικός δανεισμός για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Η Ελλάδα προχωράει προς την τελική πράξη. Το ερώτημα ξεπερνάει πια το αν θα καταλήξει ο πρωθυπουργός σε μια συμφωνία με τους εταίρους. Το ερώτημα πλέον είναι αν μπορεί αυτή η χώρα να προχωρήσει στην αναίρεση όλων των μύθων της 5ετίας, να τελειώσει με το παρελθόν της. 
Η μεταπολίτευση τελειώνει εδώ, όλοι οι πρωταγωνιστές της έπαιξαν το ρόλο τους, 5 χρόνια, 5 κυβερνήσεις, 6 κόμματα. Η τωρινή «αντιμνημονιακή» εκδοχή απλώς επιταχύνει το τέλος. Η πιο ακραία υπεράσπιση του παρελθόντος ανέδειξε και πιο καθαρά το αδιέξοδο. Η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στην ώρα που θα πρέπει να αποφασίσει σοβαρά και συνολικά το μέλλον της.
Φ. Γεωργελές

7 σχόλια:

  1. George Billinis
    «Στο τέλος αν έχεις μια άρρωστη αγελάδα και την κτυπάς συνεχώς για να παράγει περισσότερο γάλα, το μόνο που θα πετύχεις είναι να την εξασθενίσεις περισσότερο και να μην παράγει καθόλου γάλα».
    (Γιάνης Βαρουφάκης).
    Η παραπάνω αποστροφή του ΥΠΟΙΚ δεν αφορά τη σχέση δημοσίου-ιδιωτικού τομέα εντός της επικράτειας, αλλά στη σχέση Ελλάδας-εταίρων.
    Όταν ζητείται από τη χώρα μας να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, η χώρα παρομοιάζεται με την κακόμοιρη αγελάδα που υποφέρει. Όταν ο ίδιος άνθρωπος και η κυβέρνηση του χτυπούν την αγελάδα του ιδιωτικού τομέα, για να δίνει ακόμη περισσότερο γάλα στο παρασιτικό δημόσιο που λατρεύουν, τότε πρόκειται για "κοινωνική δικαιοσύνη και δίκαιη αναδιανομή πόρων".

    Από το facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον η σημερινή κυβέρνηση (2,5 μήνες) κυνηγάει τον ιδιωτικό τομέα και δεν ενοχλεί καθόλου τον δημόσιο τομέα, δηλαδή τους δημόσιους υπάλληλους, τότε ποιός ήταν ο λόγος που στα τελευταία 5 χρόνια ακυρώθηκαν 250.000 ΑΦΜ του ιδιωτικού τομέα ;

      Και αφού το 2014 άρχισε να φαίνεται το success story, γιατί το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 3,5 δις Ευρώ, έχοντας ταυτόχρονα απολυθεί και περίπου 12.000 δημόσιοι υπάλληλοι ;

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη άλλη λύση εκτός από τη μείωση των φόρων δεν υπάρχει. Για να μειωθούν οι φόροι πρέπει να μειωθούν και τα έξοδα του κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται. ΤΕΛΟΣ.
      Το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι ΔΥ γιατί ξοδεύουν μέρος του μισθού τους και κινούν την οικονομία ( ενώ με τους ΙΥ δεν συμβαίνει αυτό!! ) είναι γελοίο και προσδιορίζει ή δόλο ή IQ κάτω από 30..
      Αρα αν προσλάβουμε 1.000.000 ανέργους στο δημόσιο, λύσαμε το πρόβλημα της Ελλάδος...

      Διαγραφή
    3. Θα διαφωνήσω στο μονοδιάστατο τσιτάτο "άλλη λύση δεν υπάρχει". Και αυτή είναι η μείωση των φόρων. Τουλάχιστον αφελές.

      Κατ΄ αρχήν κάθε λύση έχει να κάνει με το πρόβλημα που ισχυρίζεται ότι επιλύει. Δεν υπάρχουν αυτοτελείς λύσεις που προηγούνται του προβλήματος.

      Και το ερώτημα είναι, ποιό είναι το πρόβλημα.

      Κατά την άποψη μου, εκ του IQ μου, το σημερινό πρόβλημα είναι η ορατή πλέον αποτυχία του μοντέλλου "Ελλάς πλήρες και ισοδύναμο μέλος της ΕΕ".

      Τα αίτια της αποτυχίας αναδράμουν τουλάχιστον από το 1981 με λάθη παραλήψεις και συνειδητές πολιτικές επιλογές κακουργηματικού χαρακτήρα, που κορυφώθηκαν το 2002 με την μαφιόζικη παραγγελιά της Γερμανίας πρός τον υποτακτικό της πρωθυπουργό Σημίτη να εντάξει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όταν τα δημοσιονομικά μας, πλέον της στρεβλώς διαρθρωμένης οικονομίας μας, το απαγόρευαν αυστηρώς και δια ροπάλου.

      Βλέπετε σε λίγο άρχιζε το φαγοπότι των εξοπλιστικών, των φαραωνικών δημοσίων έργων και των "εξαιρετικά επιτυχημένων Ολυμπιακών αγώνων".

      Τώρα στην έναρξη του 2015, με την οικονομία της Ελλάδος στα αριθμητικά επίπεδα του 1974, με τις στρεβλώσεις ισχυρότερες και τα δημοσιονομικά επιβαρυμένα με ένα πιστοποιημένο μη βιώσιμο χρέος, οι επιμέρους λύσεις του τύπου διώξε μερικές χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους ή μείωσε τους φόρους δεν επιλύουν το πρόβλημα.

      Η Ελληνική οικονομία δεν είναι παραγωγική, εκεί που είναι παραγωγική σε μεγάλο βαθμό είναι μη ανταγωνιστική, οι δημόσιες υπηρεσίες κοστίζουν πανάκριβα, και οι δημόσιοι πόροι συνεχίζουν να λεηλατούνται από τις συμμορίες των μεγαλοκαρχαριών που απήλαυσαν την επι πληρωμή προστασία από τις πολιτικές μαφίες που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια.

      Η οικονομία μας θα γίνει ανταγωνιστική και θα αυξήσει το ΑΕΠ ( ο βασικός στόχος) όταν απαλλαχθεί από την μέγγενη του Ευρώ.

      Η Ελλάδα θα μπορέσει να κρατήσει το λίπος της οικονομίας όταν κοπούν από την ρίζα τα χέρια της Ελληνικής κλεπτοκρατίας.

      Βέβαια είναι πιθανόν να υπάρχει και άλλη λύση, υψηλότερου IQ, την οποία εγώ δεν έχω καταφέρει να προσδιορίσω.

      Διαγραφή
    4. "Η οικονομία μας θα γίνει ανταγωνιστική και θα αυξήσει το ΑΕΠ ( ο βασικός στόχος) όταν απαλλαχθεί από την μέγγενη του Ευρώ."

      Στην συγκεκριμένη πρόταση περιγράφεται όλη η αοριστολογία του ΣΥΡΙΖΑ και των συν αυτών αδελφών...ΠΩΣ;;;;ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;ΑΠΛΑ ΣΑΝ ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ;;;Τίποτα πέρα από ευχολόγια δεν έχετε σκεφτεί εσείς που είστε αυτής της άποψης...

      Διαγραφή
    5. Θα στο ξαναπώ για να το εμπεδώσεις.

      Πρωτογράφηκα στην ΕΡΕΝ το 1965, πιθανόν 30 χρόνια πρίν γεννηθείς και αυτό το κωλοκόμμα το ξέρω απ΄ έξω και ανακατωτά. Δεν θα μου μάθεις εσύ τα λουλούδια που κυκλοφορούν στην πιάτσα.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει από πρώτη στιγμή η παράταξη που θεωρητικά είναι πάνω από όλα πατριωτική. Αλλά πώς να γίνει αυτό με τον Γερμανοτσολιά και τους παρακρατικούς που έχει μαζέψει γύρω του ;

      Οι ζυμώσεις που γίνονται αυτή την στιγμή στους ψηφοφόρους, που έχουν πλέον μόνιμο ηλεκτροσόκ εδώ και πέντε χρόνια, είναι πρακτικά εκτός ελέγχου από τα κλασσικά και απαξιωμένα κόμματα.

      Το πως δε θα ξεφύγουμε από την μέγγενη του Ευρώ έχει τουλάχιστον δύο καλές περιπτώσεις, αλλά θα ξέρουμε μέχρι το τέλος Μαίου.

      Μέχρι τότε ζήσε τον μύθο σου τον Μουρούτη, και καληνύχτα.

      Διαγραφή
  2. Φαινεται ότι ακομα και αμερικανοτραφης Βαρουφακης εχει επηρρεαστει από την νεοελληνικη οικονομικη σχολη του παρε δανειο για να πληρωσεις το προηγουμενο,ετσι ακομα και 1000 δανεια να εχεις παρει θα χρωστας μονο ένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.